Το μεγάλο λάθος των 12 «σοφών» και το “μνημείο βλακείας”

KatrougalosΓράφει ο Αντώνης Δαλίπης

Εάν όλα στο ασφαλιστικό γίνουν όπως προβλέπει η περίφημη Επιτροπή «σoφών», τότε το πόρισμά της δεν θα είναι απλώς ένα γραπτό «μνημείο βλακείας», όπως πολλοί έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν, αλλά ένα μνημείο υπέρ πεσόντων ηρώων.

Θα είναι το «ηρώο» που θα στηθεί στη μνήμη όλων των έως σήμερα «αιμοδοτών» του ασφαλιστικού συστήματος.

Και σίγουρα η βίβλος του θριάμβου όσων ήταν της ήσσονος προσπάθειας στον εργασιακό βίο, που συνεισέφεραν τα λιγότερα στα Ταμεία και κατάφεραν παρ’ όλα αυτά να κρατήσουν μέσα στη λαίλαπα σχεδόν άθικτη τη σύνταξή τους.

Βέβαια, η μεγάλη τιμωρία θα έρθει πολύ αργότερα και πάντως μετά την εφαρμογή των προτάσεων των «σοφών». Τότε που οι αιμοδότες αντιληφθούν ότι δεν έχουν κίνητρο να στηρίζουν και να κρατούν ζωντανό το ασφαλιστικό σύστημα για να επιβραβεύονται οι επιτήδειοι.

Αλλά τότε κάποια άλλη Επιτροπή «σοφών» θα βρεθεί να προτείνει κάποια άλλη παρόμοια λύση.

Έως τότε, ομως, θα έχουν τιμωρηθεί αυτοί που έχουν προσφέρει με την πολύχρονη καταβολή των εισφορών και την πληρωμή των φόρων και θα έχουν δικαιωθεί και επιβραβευθεί όσοι έσπευσαν να «βγουν» στη σύνταξη με 15ετία και να εισπράττουν τουλάχιστον για είκοσι ή και τριάντα χρόνια νωρίτερα το «τίμημα» από το Ταμείο τους.

Κι όλα αυτά, γιατί αυτή τη φορά οι «σοφοί» είχαν έμπνευση και συμφωνεί απόλυτα μαζί τους και ο αρμόδιος υπουργός.

Έτσι η μείωση των συντάξεων δεν θα γίνει σε όλους και αναλογικά.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ότι θα αφορά μόνο αυτούς που προτίμησαν να «βγουν» με 35ετία, 40ετία ή 50ετία ακόμη, και η σύνταξή τους υπέστη τις μεγαλύτερες περικοπές, αλλά παραμένει πάνω από τα 1.000 ευρώ.

Όσοι και όσες βέβαια συνταξιοδοτήθηκαν σε νεαρή ηλικία (35, 40 ή 50 ετών) και εν γνώσει τους έχουν μικρή σύνταξη, αυτοί σαφώς και δεν θα θιγούν.

Ο ίδιος ο υπουργός έσπευσε μάλιστα να τους καθησυχάσει, ενώ πολλοί σιγοψιθυρίζουν ότι δεν αποκλείεται να επιβραβευθούν με την ενεργοποίηση της παλαιάς υπόσχεσης για χορήγηση και της 13ης σύνταξης.

Οι «αιμοδότες» των ταμείων θα κληθούν για άλλη μια φορά να συνεισφέρουν και να εξισωθούν με όσους αρκούνται στα λίγα και είναι οπαδοί της ήσσονος προσπάθειας.

δωδεκα «σοφοί» και ένας υπουργός θέλουν να πιστεύουν ακόμα ότι αυτό το σύστημα είναι και δίκαιο και λειτουργικό. Δυστυχώς, θα απογοητευτούν.

  • Ο Αντώνης Δαλίπης είναι διευθυντής της Ημερησίας – www.imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *