Η Ζωή συνάρπασε τις Βρυξέλλες: «Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος τώρα»

konstantopoulou1_1Πηγή: “Κουτί της Πανδώρας”

Τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και το έλλειμμα δημοκρατίας στη λειτουργία και λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέδειξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο δύο συνεδρίων όπου συμμετείχε και στη διάρκεια επαφών που πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες, από 16 έως 23 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ήταν κεντρική ομιλήτρια στο Συνέδριο της CADTM (Επιτροπή για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου) και της ATTAC, που διοργάνωσαν την Πρωτοβουλία «European Citizens’ Assembly on debt» («Συνέλευση Ευρωπαίων Πολιτών για το Χρέος»), στο πλαίσιο εκδηλώσεων κατά της λιτότητας με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής. Στην ομιλία της, αναφέρθηκε στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, στα πορίσματα και τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, υπογραμμίζοντας τη μη βιωσιμότητα και τον παράνομο χαρακτήρα του ελληνικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως «είναι επιτακτική η ανάγκη για μία Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος, προς την κατεύθυνση της διαγραφής του παράνομου χρέους με το οποίο επιβαρύνονται οι λαοί και οι νέες γενιές για να κερδίζουν οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ειδική αναφορά έκανε στις εξοπλιστικές δαπάνες, συνδεδεμένες με υποθέσεις διαφθοράς και λεόντειες συμβάσεις, που δεν εξυπηρέτησαν καμμία κοινωνική ανάγκη αλλά εκτίναξαν το δημόσιο χρέος, επ´ ωφελεία εταιρειών διαφθορέων. Υπογράμμισε ότι η θυσία της κοινωνίας και της δημοκρατίας δεν είναι και δεν ήταν ποτέ εναλλακτική επιλογή για την Αριστερά και πως η ρητορική του μονόδρομου έχει στόχο να απελπίσει και να απενεργοποιήσει τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις και τα κινήματα, που για άλλη μια φορά θα βρεθούν στην πρωτοπορία της χάραξης μια βιώσιμης διεξόδου για τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με Ευρωβουλευτές και στελέχη των Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία) και με στελέχη του Κόμματος της Αριστεράς (Γαλλία) ενόψει της συνάντησης εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2015, για την προετοιμασία ενός Σχεδίου Β´, μίας πανευρωπαϊκής εναλλακτικής προοπτικής μετά τις τελευταίες εξελίξεις, στη βάση της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι Ζαν Λυκ Μελανσόν, Όσκαρ Λαφοντέν, Στέφανο Φασίνα, Γιάνης Βαρουφάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, η Ζωή Κωνσταντοπούλου συμμετείχε στην ημερίδα «The State of Europe 2015 – Addressing Europe’s Crises: Policy Crossroads»  («Η κατάσταση στην Ευρώπη το 2015 – Αντιμέτωποι με Ευρωπαϊκές κρίσεις: Σταυροδρόμι Πολιτικών»), που συνδιοργάνωσαν η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρωπαϊκή Δεξαμενή Σκέψης «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης»). Ως εισηγήτρια στη θεματική ενότητα «Regaining public trust in the EU» («Ανακτώντας την εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση») ξεκίνησε την ομιλία της ρωτώντας τους συμμετέχοντες «εσείς θα εμπιστευόσασταν την Ε.Ε. αν σας έλεγε ότι η ψήφος σας στο δημοψήφισμα δεν μετράει ή ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης στη χώρα σας που προστατεύουν τους πολίτες και τη δημόσια περιουσία δεν έχουν σημασία;», υπογραμμίζοντας ότι «η κατάχρηση της ευρωπαϊκής λειτουργίας, ο σφετερισμός των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων για την καταδυνάστευση των λαών και την υποταγή των πολιτών προς όφελος των τραπεζών δεν αποτελούν απλώς παραβίαση της ευρωπαϊκής νομιμότητας, αλλά την πλέον αντιευρωπαϊκή πράξη. Και συγκροτούν την αιτία κλονισμού της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ». Κατέληξε λέγοντας ότι «για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ, απαιτείται η ΕΕ να ανακτήσει τη δημοκρατική ψυχή της, να εμπιστευθεί και να τιμήσει τους πολίτες και τη δημοκρατία»

Στο περιθώριο των δύο συνεδρίων, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, Ευρωβουλευτές και στελέχη της ευρωομάδας της Αριστεράς και της ευρωομάδας των Πρασίνων από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία.

Συναντήθηκε με τη Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη Ευρωβουλευτή), το Νίκο Χουντή (Ευρωβουλευτή ΛΑΕ), την Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), τον Miguel Urban Crespo (Ευρωβουλευτή Podemos, Ισπανία), τον Τάκη Χατζηγεωργίου (Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Κύπρος), τον Νεοκλή Συλικιώτη (Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Κύπρος), την  Barbara Spinelli (ανεξάρτητη Ευρωβουλευτή Ιταλίας), την Marisa Mattias (Αντιπρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ευρωβουλευτή Bloco και υποψήφια για την Προεδρία της Πορτογαλίας) και την Maite Molla (Αντιπρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ισπανία), ενώ συμμετείχε σε δημόσιες συζητήσεις με τους συμπροέδρους των Πρασίνων.

Επίσης, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού (Κύπρος), με τον Πρόεδρο του Βελγικού Εργατικού Κόμματος Peter Mertens, και τον David Pestieau, στέλεχος του Βελγικού Εργατικού Κόμματος.

Συνάντησε, ακόμη, τα μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους Eric Toussaint, Olivier De Schutter, Michel Husson, Θάνο Κονταργύρη, Renaud Vivien και Daniel Albarracin και Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Greek Solidarity από το Βέλγιο. Στις δημόσιες εκδηλώσεις διανεμήθηκαν τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Η κ. Κωνσταντοπούλου παρακολούθησε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ευρωβουλή για το Κυπριακό, που διοργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE-NGL, με ομιλητές τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και τον πρώην τουρκοκύπριο ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και συντονιστές τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου και Νεοκλή Συλικιώτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *