Ενας κατασκευασμένος στόχος

Εσπευσε προχθές το Mega να δώσει στη δημοσιότητα αποσπάσματα από τηλεφωνικές συνομιλίες, αναφέροντας μάλιστα και το όνομα του ενός συνομιλητή, χωρίς να μπει στον κόπο όχι απλά να διασταυρώσει την «είδηση», να ρωτήσει έστω τον φερόμενο «πρωταγωνιστή» και στέλεχος πολιτικού κόμματος, αλλά ούτε καν να πληροφορήσει τους τηλεθεατές για το πώς γνώριζε το ποιος συνομιλούσε με ποιον.

Εν ψυχρώ έδωσαν το όνομα ενός ανθρώπου στην αρένα τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος λέει:

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Πανούσης φτάνει στο σημείο να δίνει ανθρώπους με κυνικό τρόπο στην Εισαγγελία, καταγράφοντας διαλόγους που δεν ξέρω πώς τους βρήκε, των οποίων και αμφισβητώ την ύπαρξη.

Η εκστρατεία λάσπης συνεχίστηκε χθες από τα παράκεντρα των ΜΜΕ (ιστολόγια, έντυπα και ραδιόφωνα) με στόχο πλέον και τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο Γ. Πανούσης δίνοντας για τους δικούς του θολούς λόγους το «υλικό» στο κανάλι -δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι τα έδωσε αυτά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου- επιβεβαίωσε απλά τις υπόνοιες για το πώς και το γιατί είχε γράψει τα περίφημα «άρθρα» του στον ΔΟΛ όντας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, φροντίζοντας πάντως να εξαιρεί τον Αλέξη Τσίπρα από την κριτική εναντίον των υπόλοιπων πρώην συναδέλφων του υπουργών.

Σύσσωμη λοιπόν η μιντιακή γνώμη απεφάνθη χθες ότι ένας πρώην σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης συνομιλούσε με τρομοκράτες!

Ο Πάνος Λάμπρου ήταν και είναι γνωστός ακτιβιστής που επί δεκαετίες υπερασπίστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς υποσημειώσεις, την αξιοπρέπεια που είναι δικαίωμα των κρατουμένων και στάθηκε πάντα ανιδιοτελώς στο πλευρό των ευάλωτων πολιτών.

Τίποτα το κρυφό

Συνομιλούσε και συνομιλεί με κρατουμένους, όπως και πολλοί άλλοι που νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις φυλακές, άσχετα με το τι αδίκημα έχει διαπράξει ο κάθε κρατούμενος.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό μάλιστα λόγω της πολυετούς εμπειρίας του επιλέχτηκε και μάλιστα συνέβαλε στην προσπάθεια να γίνει κατανοητό από κρατούμενους απεργούς πείνας ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των φυλακισμένων είχαν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή.

Τίποτα σε όλα αυτά δεν ήταν κρυφό, οι διατάξεις για την κατάργηση των ειδικών και απάνθρωπων φυλακών ήταν γεγονός και η εξαντλητική απεργία πείνας πολλών κρατουμένων τότε δεν είχαν νόημα.

Οι «διαπραγματεύσεις» φυλακισμένων και υπουργείου Δικαιοσύνης, τις οποίες χαρακτήρισαν επιλήψιμες χθες από τη Ν.Δ. μέχρι το Ποτάμι, είναι πάντα δεδομένες όταν υπάρχει αναταραχή κρατουμένων και ειδικά απεργίες πείνας.

Αυτό το γνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί Δικαιοσύνης που όφειλαν ήδη να έχουν σπεύσει να το καταθέσουν. Αυτές δε οι συνομιλίες φυσικά δεν γίνονται ούτε εν κρυπτώ αλλά ούτε και μέσω συνεντεύξεων Τύπου.

Σε κρίσιμες παρόμοιες φάσεις υπουργοί, σύμβουλοι, σωφρονιστικοί, δικαστές και κρατούμενοι προφανώς είναι αναγκαίο να συνεννοηθούν για την αποτροπή έκρυθμων ή επικίνδυνων καταστάσεων.

Μάλιστα μερικές φορές τέτοιου τύπου διαπραγματευτές ειδικά σε εξεγέρσεις υπήρξαν οι ίδιοι οι υπουργοί που σίγουρα όχι απλά τηλεφωνήθηκαν τότε ακόμα και με βαρυποινίτες, αλλά έκαναν το κάθε τι για να λήξουν όλα αναίμακτα.

Ο… παραπονεμένος

Βέβαια τότε δεν έτυχε να υπάρξει κάποιος παραπονεμένος και «προδομένος» υπουργός άλλου υπουργείου που να δώσει εκ των υστέρων τις τηλεφωνικές συνομιλίες στη δημοσιότητα για λόγους… ασφάλειας, ούτε η ΕΥΠ είχε μπει ίσως στον κόπο να τις καταγράψει.

Για να τελειώνουμε λοιπόν:

◼ Ο Πάνος Λάμπρου ήταν και παραμένει ένας εξαίρετος μαχητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολύ καλά έκανε και προσπάθησε να συμβάλει ανιδιοτελώς στη λήξη μιας πολυήμερης απεργίας πείνας, όπως προσπάθησε επίσης να μεταφέρει τα δίκαια ή και τα παράλογα αιτήματα κρατουμένων όλων των «ειδών» στο αρμόδιο για τη διαβίωση των κρατουμένων υπουργείο.

◼ Οι Πυρήνες που καταδικάστηκαν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο σε καθαρά ποινικό επίπεδο μετρούν κάποιες αναίμακτες ληστείες, χαμηλής ισχύος εκρήξεις και έναν τραυματισμό αστυνομικού. Ολα αυτά -προς αποφυγή σκόπιμων παρεξηγήσεων- είναι προφανώς βαριά ποινικά αδικήματα. Ειδικά αυτοί όμως οι κατηγορούμενοι τιμωρήθηκαν λόγω του συγκεκριμένου νόμου με δεκαπλάσιες ποινές από ό,τι άλλοι που έχουν κάνει ακριβώς τα ίδια και ίσως και πολύ χειρότερα.

◼ Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2015 ήταν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πολλές εξ αυτών όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων.

◼ Τέλος, το σημαντικότερο είναι ότι όταν κινδυνεύει μια ανθρώπινη ζωή από απεργία πείνας καλά κάνει ο κάθε μεσολαβητής να τηλεφωνεί, να μιλάει, ακόμα και να καθησυχάζει τον απεργό κρατούμενο. Ας μην ξεχνάνε όλοι όσοι έχουν βγει σήμερα στα κάγκελα ότι όλοι υπερασπίστηκαν είτε με συνομιλίες είτε με επαφές είτε με διαπραγματεύσεις το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού στη ζωή και στις σπουδές κι ας ήταν χαρακτηρισμένος «τρομοκράτης».

Διευκρινίσεις Παρασκευόπουλου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση, απαντώντας στα κακόβουλα υπονοούμενα που μεταδόθηκαν από τα «έγκυρα» ΜΜΕ:

«Σε σχέση με τα αναφερόμενα για την εργασιακή σχέση του κ. Π. Λάμπρου με το υπουργείο Δικαιοσύνης υπογραμμίζεται ότι η ιδιότητά του ως μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει από 28/8/2015. Μετέχει όμως αμισθί σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31/12/2015.

»Με την ιδιότητα αυτή, κατόπιν απόφασης του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Κοσμάτου, εγκρίθηκε η μετάβαση του κ. Λάμπρου σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη (1/11/2015-3/11/2015) για δραστηριότητα που εμπίπτει στον παραπάνω σκοπό».

Megaλη κόντρα καναλιού και Ολγας Γεροβασίλη

Η Ολγα Γεροβασίλη

Ευθεία βολή κατά της διευθυντικής ομάδας του τηλεοπτικού σταθμού «Mega» εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η Ολγα Γεροβασίλη με ανακοίνωσή της επισήμανε ότι «στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Mega παρουσιάστηκαν ως γεγονότα υποτιθέμενοι διάλογοι, τους οποίους σύμφωνα με τον διευθυντή ειδήσεων έδωσε ο κ. Πανούσης».

Το Mega φέρεται να αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στην κυβερνητική εκπρόσωπο, προκειμένου να παρέμβει στο δελτίο ειδήσεων, με την Ολγα Γεροβασίλη να αποκαλύπτει ότι της δόθηκε «η προκλητική απάντηση «γιατί να σας βγάλουμε στο δελτίο, για να βγάλετε λόγο;»». Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι θα δοθεί η «συνέχεια σε άλλες αίθουσες όπου τον έλεγχο δεν έχει το Mega, αλλά μόνο εκείνοι που σύμφωνα με τον Νόμο έχουν την εξουσία να αποφασίζουν».

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ότι αγωγή κατά του Μega προτίθεταιι να καταθέσει ο διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης.

Οι Πυρήνες απαντούν

Με επιστολή τους σε blogs και με την υπογραφή «Φίλοι και αλληλέγγυοι της ΣΦΠ» απαντούν σημείο προς σημείο σε όλους τους ισχυρισμούς Πανούση.

Διευκρινίζουν ότι η απεργία πείνας που έκαναν είχε μοναδικό αίτημα την απελευθέρωση των άδικα προφυλακισμένων δύο συγγενών τους, που ακόμα και σήμερα βασανίζονται με σκληρούς και απάνθρωπους περιοριστικούς όρους.

Για όλα τα άλλα αιτήματα των κρατουμένων οι ίδιοι απλά «εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους», άρα κατά μείζονα λόγο ούτε υποσχέσεις ζητούσαν ούτε τίποτα. Ολα αυτά υπάρχουν από τότε αποτυπωμένα στα κείμενά τους.

Μεταξύ άλλων γράφουν:

«Οι συνομιλίες που “διέρρευσαν” αναφέρονται και στο επίμαχο διάστημα μετά την καταστολή της κατάληψης της πρυτανείας. Είναι γνωστό ότι τα μέλη της ΣΠΦ είχαν διακόψει την απεργία πείνας πολλές μέρες πριν και τότε συνέχιζαν μόνο αναρχικοί κρατούμενοι που είχαν ξεκινήσει τη μαζική απεργία πείνας.

Η ΣΠΦ έχει αναλάβει δημόσια την ευθύνη για το χτύπημα στο γραφείο του Πανούση το 2009 σε προκήρυξη που είχε κυκλοφορήσει τότε, οπότε ο “αποκαλυπτικός” διάλογος “καλά κάναμε και του βάλαμε βόμβα” απλά επαναλαμβάνει κάτι που είναι γνωστό σε όλους. Και είναι γνωστό επίσης ότι τα μέλη της ΣΠΦ έχουν αναλάβει και έχουν υπερασπιστεί όλες τις ενέργειές τους.

Οι επισκέψεις που “αποκαλύπτονται” από τον Πανούση, εκπροσώπου του υπουργείου σε πολιτικούς κρατούμενους απεργούς πείνας είναι όχι απλά κάτι συνηθισμένο, αλλά η επίσημη γραμμή του υπουργείου εδώ και χρόνια και ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Επανειλημμένως έχει επισκεφτεί τις φυλακές σε περίοδο κινητοποιήσεων τόσο ο προηγούμενος γενικός γραμματέας Σκανδάμης (με κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) όσο και οι προκάτοχοί του και είχαν μιλήσει κι αυτοί με…“τρομοκράτες”.

Μάλιστα πριν από λίγους μήνες επισκέφτηκε τις φυλακές Κορυδαλλού επιτροπή βουλευτών, ανάμεσά τους και ο Ι. Φωτήλας (Ποτάμι), για να μιλήσουν με κρατούμενους.

Είναι δεδομένο πως ο Πανούσης θα συνεχίσει το σήριαλ που ξεκίνησε… Είναι δέσμιος της ματαιοδοξίας του και της εξάρτησής του από τη δημοσιότητα. Θυμίζει τη μύγα του Αισώπου που κάθεται στο πίσω μέρος ενός άρματος που τρέχει, κοιτάζει πίσω και αυτοθαυμάζεται λέγοντας “πω, πω σκόνη που σήκωσα!”…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *