Ρεκόρ: 800 κατασχέσεις την ημέρα, ενώ 4,2 εκατ. πρόσωπα χρωστούν στην εφορία

---000_euro_fylakismenoΕΧΕΙ ΝΕΚΡΩΣΕΙ Η ΑΓΟΡΑ, ΚΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ

Iskra: ΛΥΣΗ Η ΕΥΡΕΙΑ “ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ” (ΔΙΑΓΡΑΦΗ) ΧΡΕΩΝ, Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ!

Η αγορά έχει νεκρώσει, οι φόροι πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι κατασχέσεις του δημοσίου αλλά και των τραπεζών οργιάζουν, η ύφεση βγάζει δόντια και τα οικονομικά αδιέξοδα γίνονται όλο και πιο πυκνά, χωρίς να διακρίνεταικανένα ίχνος φωτός όσο συνεχίζονται οι καταστρεπτικές μνημονιακές πολιτικές.

Απέναντι στα ιδιωτικά χρέη τα οποία έχουν γίνει ένα πανύψηλο βουνό και αδιαπέραστο τείχος η μόνηπρόταση είναι μια ευρεία και πολύ γενναία “σεισάχθεια” (διαγραφή) που θα δώσει τη δυνατότητα, μαζί με σειρά άλλων ριζοσπαστικών επιλογών, να τεθεί σε επανεκκίνηση η οικονομία, να στηριχθεί ηαπασχόληση και οι μισθοί και συντάξεις (για τη “σεισάχθεια” βλέπε εδώ).

Εισπρακτικό «ντελίριο» έχει καταλάβει τον φορολογικό μηχανισμό γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Οι ρυθμοί με τους οποίους οι αρμόδιες αρχές επιβάλλουν κατασχέσεις σε περιουσίες έχουνεντατικοποιηθεί το τελευταίο διάστημα παρά την καταιγίδα των φόρων που μαστίζει τα νοικοκυριά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Συνολικά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή οι κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου, αυξήθηκαν από 695.074 σε 774.282 από τις αρχές του έτους.

Δηλαδή, μέσα στους πρώτους επτά μήνες του 2016 επιβλήθηκαν 79.208 νέες κατασχέσεις.

Μόνο τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476!

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ο ρυθμός με τον οποίο επιβάλλονται πλέον οι κατασχέσεις, έχει φθάσει περίπου τις 800 ανά εργάσιμη μέρα!

Οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους» από την στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο αριθμός τους μάλιστα, αναμένεται να αυξηθεί αλματωδώς τους επόμενους μήνες όσο αυξάνονται οι οφειλές αλλά και ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι οφειλέτες αυξήθηκαν κατά 125.590 ή κατά 3,13% μόνο τον Ιούλιο του 2016.

Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. , έφθασαν σε 4.128.962 στο τέλος Ιουλίου από 4.003.372 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Από τα 90,428 δισ. ευρώ του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Δ.Ο.Υ., τα 56 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 62%, είναι χρέη που δημιουργήθηκαν την χρονική περίοδο από την1η-1-2011 έως την 31η-7-2016.

Από το σύνολο των 4.128.962 οφειλετών του Δημοσίου, μόνο σε 1.573.858 είναι δυνατό να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Κι από αυτούς οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβάλουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε 774.282, δηλαδή στο 49,20%.

Από τα νέα χρέη (από τις αρχές του έτους) των 7,618 δισ. ευρώ η ΓΓΔΕ , έχει καταφέρει μέσω ρυθμίσεων και μπαράζ κατασχέσεων να εισπράξει 1,079 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των82,81 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε 1,674 δισ. ευρώ με τον ετήσιο στόχο να ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε. προκύπτει επίσης ότι 1.668 φορολογούμενοι, που εντοπίστηκαν στο επτάμηνο του έτους να οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 2,358 δισ. ευρώ στο Δημόσιο κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για πάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

Η ΓΓΔΕ φέρεται αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το «όπλο» των κατασχέσεων, αλλά και των πλειστηριασμών, ακόμα και προληπτικά προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα εισπρακτικά αποτελέσματα και να ικανοποιήσει το στόχο για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στο 55% των οφειλετών του Δημοσίου.

Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, έχουν ξεκινήσει:

Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές.

• Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων-πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων – βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.

Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο.

Πηγή: iskra

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *