Ρουβίκωνας-ΑΣυΝΦ Κατάληψη σε κεντρικά γραφεία της Attica Bank

image001Είτε δέχεται κανένας τις πολιτικές θέσεις και την κινηματική δραστηριότητα της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνα», είτε όχι, αυτό που δεν μπορεί παρά να της αναγνωρίσει είναι ότι οι ακτιβίστικες ενέργειες της κάνουν πράξη το σύνθημα της ανυπακοής. Με ακάλυπτα πρόσωπα τα μέλη της ομάδας κάνουν ευρηματικές παρεμβάσεις, δίνουν επώνυμα συνεντεύξεις (ακούστε εδώ μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γ. Καλαϊτζίδη) και πάνω απ’ όλα αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Ετσι και σήμερα πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Attica Bank στην οδό Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα 22 από τα μέλη του «Ρουβίκωνα» να προσαχθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ενώ δεν έγινε γνωστό αν οι προσαγωγές έχουν μεταβληθεί σε συλλήψεις.

Σε κείμενο που ανάρτησαν στο indymedia αιτιολογούν την ενέργεια τους.

Το οτι οι τράπεζες αποτελούν δομικό κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος το ξέρουν και οι πέτρες, το οτι οι τράπεζες είναι ακόμα ένα εργαλείο στήν φαρέτρα του οικονομικού και πολιτικού συστήματος ώστε να απομυζούν τις κατώτερες τάξεις δεν εκπλήσει κανέναν.

Το πόσους τρόπους μπορούν να βρούν ώστε να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει. Με μια οικονομία σε κρίση και υπο επιτήρηση εδω και χρόνια, εφευρέθηκε ο οξύμωρος όρος <<μή συστημική>> τράπεζα, ένα ακόμα εργαλείο ώστε την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας η μεγαλοαστική τάξη και το πολιτικό σύστημα να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δουλειές τους, μια τράπεζα που συνεχώς μεγαλώνει και χρηματοδοτεί αυτούς που πρέπει, ενα εργαλείο που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε απο τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε την χρησιμότητα του στη δημιουργία του δικού του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, και αν ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνει με αυτά, ας μας εξηγήσει τοτε πώς, πότε και γιατί

• Ώθησε το ασφαλιστικό Ταμείο Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) να επενδύσει στην Attica Bank εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ που σήμερα έχουν απολέσει πάνω από 95% της αξίας τους; Προφανώς ο συνδεδεμένος με το ΤΣΜΕΔΕ και την Attica Bank υπουργός υποδομών Σπίρτζης, δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα.

• Τι ρόλο διαδραμάτισε η παρουσία του Δραγασάκη για τρία χρόνια (2010-2012) στην Attica Bank, αν όχι για να προλειάνει το έδαφος για ό,τι επακολούθησε;

• Ποιος ώθησε όλες τις ΔΕΚΟ (συμπεριλαμβανομένων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ) να επενδύσουν αποθεματικά κεφάλαιά τους στην Attica Bank;

• Πως δόθηκαν δάνεια σε επιχειρηματίες δίχως εξασφάλιση και εν γνώσει της τράπεζας ότι δεν θα επιστραφούν ποτέ; Μία κραυγαλέα υπόθεση είναι και ο Καλογρίτσας, ο λαγός που χρησιμοποιήθηκε από τη κυβέρνηση στη δημοπράτηση τηλεοπτικών συχνοτήτων, ο οποίος έλαβε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζοντας τα περιβόητα βοσκοτόπια.

• Γιατί η κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να διασώσει την Attica Bank επιβάλλοντας ακόμα και στην εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τον Διεθνή Αερολιμένα να επενδύσει στην εν λόγω τράπεζα;

• Πως από 1,5 εκατομμύριο ευρώ που ήταν οι ζημίες της Attica Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2015, έφθασε στο -300 εκατομμύρια ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο;

Και αν αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, ας απαντήσει η κυβέρνηση με ποιο σκεπτικό και για ποιο λόγο τo Δ.Σ. της Attica Bank έδωσε χρήματα σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες για να αγοράσουν στη συνέχεια μετοχές της.
Παραθέτουμε μία μικρή μόνο λίστα από τα στοιχεία μας, ονόματα εταιριών που έλαβαν χρηματοδοτήσεις για να συμμετάσχουν με τα ανάλογα των χορηγούντων ποσών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (πίσω τους κρύβονται ανάμεσα στους λοιπούς οι Κόκκαλης, Μπόμπολας και άλλοι «ευυπόληπτοι» καπιταλιστές):

• Intracom (έλαβε 1,252 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε στην ΑΜΚ 2,252 εκατ. ευρώ).

• Intrasoft (έλαβε 1 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε στην ΑΜΚ το ίδιο ποσό)

• J & P Avax (έλαβε 12 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Silaver Investments Limited (έλαβε 8 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• PAP Energy Wind Energy ParksS.A. (έλαβε 6 εκατ ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Anatoli SA (έλαβε 4,2 εκατ ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Ionis Development SA (έλαβε 4 εκατ. ευρώ τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Aktes Kritis SA (έλαβε 1,8 εκατ ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Hellenic Plastic SA (έλαβε 2 εκατ. Ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Mouchalis SA (έλαβε 2 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Themeli Construction Company (έλαβε 2 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε 1,5 εκατ.)

• Personal Care μπήκε στην αύξηση κεφαλαίου με 1.000.000 ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Perseus SA τα(έλαβε 3 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• FG Europe (έλαβε 7,9 εκατ. ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Staff SA (έλαβε 900.000 ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

• Ergodynamiki Patron Technical SA (έλαβε 300.000 ευρώ και τοποθέτησε το ίδιο ποσό)

Ο κύκλος είναι γνωστός και ατέρμονος, μνημόνια που ακολουθούνται από δάνεια, δανεικά που είτε αποπληρώνουν παλαιότερα δάνεια είτε δίνονται στους τραπεζίτες με το πρόσχημα της διάσωσης των τραπεζών. Απ’ότι φαίνεται στη διαδρομή των κεφαλαίων, άνοιξε μια καινούρια κάνουλα, εκείνη της Attica Bank, και την άνοιξε η κυβέρνηση για προφανείς λόγους. Την ίδια χρονική στιγμή που το λαϊκό εισόδημα μπαίνει στη λαιμητόμο, οι εξουσιαστές δεν έχουν κανένα δίλημμα, παρά ανερυθρίαστα και σκανδαλωδώς υποστηρίζουν τη δική τους τράπεζα.

Δίλημμα όμως δεν έχουμε ούτε εμείς, είτε συστημικές είτε μη συστημικές, οι τράπεζες ως βασικός πυλώνας του καπιταλισμού υπάρχουν για να στηρίζουν οικονομικά τον καπιταλισμό, τη διαπλοκή και την εκμετάλλευση. Όπως είπε και o Μπρέχτ, «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυσή της;».

Ούτε βήμα πίσω!

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *