Καθ΄ οδόν για την πρωτεύουσα του ISIS

raka-syriaΑκόμη μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία με την πόλη που οι ίδιοι οι τζιχαντιστές αποκαλούν πρωτεύουσά τους να βρίσκεται στο επίκεντρο. Η Ράκα, πόλη με χιλετή ιστορία, είναι ο στόχος της Συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, ωστόσο, το «παζάρι» παραμένει η συμμετοχή ή όχι της Τουρκίας στην επέμβαση.

Νωρίτερα ο αραβοκουρδικός συνασπισμός ανακοίνωσε ότι οι πρώτες μάχες για την ανακατάληψη της Ράκας έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ την είδηση επιβεβαιώνει και Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο εξήγησε ότι η πρώτη φάση της επιχείρησης στοχεύει στην απομόνωση της πόλης, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα η επίθεση για την απελευθέρωσή της.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) όπως αποκαλείται ο συνασπισμός ανακοίνωσαν, επίσης ότι έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αποκλειστεί η Τουρκία από την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα.

«Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία με τον διεθνή συνασπισμό (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) ότι δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος” για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση “Οργισμένος Ευφράτης”», τόνισε ένας εκπρόσωπος του αραβοκουρδικού συνασπισμού, ο Ταλάλ Σέλο.

Εξάλλου, οι SDF κάλεσαν όλους τους πολίτες της Ράκα να μην συχνάζουν σε σημεία όπου συγκεντρώνονται οι τζιχαντιστές του ΙΚ και απηύθυναν έκκληση στους αμάχους να προσπαθήσουν να φτάσουν σε «απελευθερωμένα εδάφη».

Ο Σέλο είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις στη Ράκα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: αρχικά θα απελευθερωθεί η ομώνυμη επαρχία, ώστε να απομονωθεί η πόλη, και κατόπιν η ίδια η πόλη. Όπως είπε, ο συνασπισμός έχει ήδη παραδώσει στις SDF όπλα και εξοπλισμό, όπως αντιαρματικά όπλα. Προειδοποίησε όμως ότι «η μάχη δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν επιχειρήσεις ακριβείας» καθώς «το ΙΚ θα υπερασπιστεί το προπύργιό του αφού ξέρει ότι η απώλεια της Ράκας σημαίνει το τέλος του στη Συρία».

Η Άγκυρα, πάντως, έχει σαφείς επιδιώξεις στην ευρύτερη περιοχή και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού θα επεκταθούν μέχρι την αποκαλούμενη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Μια πόλη με λαμπρό παρελθόν και αιματηρό παρόν

Η Ράκα είναι μια πόλη με χιλιετή ιστορία στη βόρεια Συρία που τα τελευταία δυόμισι χρόνια ανακηρύχθηκε «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Η Ράκα έφτασε στο απόγειό της την εποχή του Χαλιφάτου των Αββασιδών. Το 772, ο χαλίφης Αλ Μανσούρ διέταξε να χτιστεί δίπλα στην αρχαία Ράκα ένα φρούριο, το αλ Ραφίκα, στο πρότυπο της Βαγδάτη. Αργότερα οι δύο πόλεις ενώθηκαν. Από το 796 μέχρι το 809 ο πανίσχυρος χαλίφης Χαρούν αλ Ρασίντ αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα των Αββασιδών από τη Βαγδάτη στη Ράκα, στο σταυροδρόμι δηλαδή μεταξύ Βυζαντίου, Μεσοποταμίας και Δαμασού. Ανέλαβε επίσης μεγάλα έργα στην περιοχή, όπως την οικοδόμηση κατοικιών, τεμενών και ενός παλατιού.

Το 1258 η πόλη καταστράφηκε από τους Μογγόλους εισβολείς.

Η Ράκα, οι κάτοικοι της οποίας στην πλειονότητά τους είναι σουνίτες, βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας θέση στην κοιλάδα του Ευφράτη, πάνω σε πολύ σημαντικούς οδικούς άξονες. Είναι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και απέχει 160 χιλιόμετρα από το Χαλέπι και λιγότερα από 200 χιλιόμετρα από τα ιρακινά σύνορα. Η κατασκευή ενός φράγματος κοντά στην πόλη Τάμπκα, δυτικότερα, επέτρεψε στη Ράκα να παίξει σημαντικό ρόλο και στη συριακή οικονομία, χάρη στην ανάπτυξη της γεωργίας.

Πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Συρία, το 2011, ο πληθυσμός της έφτανε τους 240.000 κατοίκους.

Τον Μάρτιο του 2013 η Ράκα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα συριακής επαρχίας που έπεσε στα χέρια ανταρτών που μάχονταν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντάρες αιχμαλώτισαν τον κυβερνήτη και κατέλαβαν την έδρα της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν ένα από τα χειρότερα κέντρα κράτησης στην επαρχία αυτή. Κατέστρεψαν επίσης ένα άγαλμα του Χάφεζ αλ Άσαντ, του πατέρα του προέδρου.

Στις αρχές του 2014 η οργάνωση που λίγους μήνες αργότερα θα γινόταν γνωστή με την ονομασία Ισλαμικό Κράτος εκδίωξε τις άλλες ανταρτικές ομάδες που βρίσκονταν στην πόλη και την έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους το ΙΚ ίδρυσε ένα «χαλιφάτο» στα εδάφη που είχε κατακτήσει στο Ιράκ και τη Συρία ενώ τον Αύγουστο κατέλαβε και το αεροδρόμιο της Τάμπκα, έτσι που πλέον ήλεγχε όλη την επαρχία. Πολύ γρήγορα επέβαλε τους δικούς του νόμους στη Ράκα, που έγινε το προπύργιο και η πρωτεύουσά του στη Συρία, όμως από πέρσι άρχισε να χάνει εδάφη, όπως τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Αΐν Ίσα που απελευθερώθηκαν από τους Κούρδους μαχητές.

Η Ράκα, άλλωστε, έχει γίνει και το «θέατρο» πολλών από τις ακρότητες τις οποίες έχει πραγματοποιήσει ο ISIS, όπως δημόσιους αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις, μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, εθνοκάθαρση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *