ΔIΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚO ΚIΝΗΜΑ Γιατί δεν συμμετέχουμε στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ

Στις πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη μελών των Δ.Σ. Συλλόγων μελών ΔΕΠ αρκετοί από εμάς τους πανεπιστημιακούς που συσπειρωνόμαστε γύρω από το «Δίκτυο για το Πανεπιστημιακό Kίνημα» συμμετείχαμε. Συνειδητά, ωστόσο, και για πρώτη φορά στη συνδικαλιστική μας δράση, δεν συμμετείχαμε στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή είναι:

α) Η συμμετοχή σε ένα συνέδριο Ομοσπονδίας, έχει, από την άποψη ενός μαχόμενου συνδικαλιστικού κινήματος, νόημα μόνο ως εκπροσώπηση υπαρκτών αντιστάσεων, και σε καμία περίπτωση ως κοινοβουλευτικού τύπου καταγραφή παρατάξεων. Η σημερινή ωστόσο πραγματικότητα στα πανεπιστήμια και στους αδρανοποιημένους Συλλόγους υπογραμμίζει την έλλειψη ενός πολιτικού ρεύματος που θα θέτει με έμφαση τα αιτήματα – και θα οργανώνει τον αγώνα – για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, για την αξιοπρεπή εργασία των πανεπιστημιακών και κυρίως για την αναζήτηση διεξόδου για τη νεολαία και τη χειμαζόμενη κοινωνία μετά από 7 χρόνια μνημονιακής συμμόρφωσης. Ένα τέτοιο πολιτικό ρεύμα δεν είναι δυνατόν να μην είναι απόλυτα και κατηγορηματικά διαχωρισμένο από την κυβέρνηση και τη νεο-μνημονιακή «σκουριά» της. Στην απουσία αυτού του πολιτικού ρεύματος σημαντικό ρόλο έπαιξε η πολιτική απονεύρωση ή/και η ανοικτή ή συγκαλυμμένη φιλοκυβερνητική στάση αριστερών συλλογικοτήτων στα πανεπιστήμια που ακολούθησε τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

β) Τίποτα ουσιαστικό από την άποψη του πανεπιστημιακού κινήματος δεν κρίνεται στην παρούσα συγκυρία στο «κορυφαίο» επίπεδο της Ομοσπονδίας, καθώς, με αδρανοποιημένους πλήρως τους Συλλόγους, επικρατούν παρατάξεις που εκφράζουν τις παλαιο- και νεο-μνημονιακές απόψεις, οι οποίες ευθύνονται για την αποσαθρωτική υποβάθμιση και τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Αντίθετα, μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, και όχι στα όργανα της ΠΟΣΔΕΠ, μπορούμε να συναντηθούμε με εκείνους τους συναδέλφους που σιωπούν γιατί έχασαν την ελπίδα, την αισιοδοξία και το θάρρος τους. Εργαζόμαστε για να μπορέσουν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ να αποτελέσουν χώρους συζήτησης, δράσης και αντίστασης στη διάλυση την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Εργαζόμαστε για τη διαμόρφωση μιας άλλης προοπτικής για τη νεολαία, το πανεπιστήμιο και τη χώρα.

Η συμμόρφωση στις ευρωενωσιακές επιταγές, η φτωχοποίηση και η επιτροπεία δεν είναι μονόδρομος!

16-02-2017

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *