Ωραιόκαστρο: Μια εκστρατεία φόβου που πρέπει να ηττηθεί

Το σχέδιο των ακροδεξιών στο Ωραιόκαστρο, είναι συστηματικό, δεν έχει καμία σχέση με αυθόρμητες εκδηλώσεις, εξελίχθηκε αρχικά με την ανοχή της δημοτικής αρχής και απέκτησε για δύο μέρες και την ανοχή της αστυνομίας. Στόχο έχει όχι μόνο την εκδίωξη των 9 προσφυγόπουλων από το σχολείο αλλά συνολικά το να επικρατήσει στην περιοχή μια ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ατζέντα.

Hσυχία επικράτησε σήμερα, Τρίτη, έξω από το 1ο δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου μετά τα θλιβερά γεγονότα που σημειώθηκαν την Παρασκευή και την Δευτέρα με 15 ακροδεξιούς μέλη της Πατριωτικής Κίνησης, που κινούνταν ανενόχλητοι έξω από το σχολείο με στόχο να μην επιτρέψουν την είσοδό σε 9 προσφυγόπουλα και στο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Έξω από το σχολείο σήμερα δημιουργήθηκε μια υγειονομική ζώνη από την αστυνομία με αποτέλεσμα κανείς που δεν έχει σχέση με το σχολείο να μην επιτρέπεται να πλησιάσει. Τα 9 προσφυγόπουλα μπήκαν σήμερα κανονικά στο σχολείο παρά τους φόβους που άρχισαν να δημιουργούνται στους γονείς τους από τις χθεσινές χυδαιότητες που ακούστηκαν σε βάρος των παιδιών τους, του διευθυντή του σχολείου και των αλληλέγγυων.

Το σχέδιο των ακροδεξιών στο Ωραιόκαστρο, είναι συστηματικό, δεν έχει καμία σχέση με αυθόρμητες εκδηλώσεις, και εξελίχθηκε αρχικά με την ανοχή της δημοτικής αρχής και απέκτησε για δύο μέρες και την ανοχή της αστυνομίας. Στόχο έχει όχι μόνο την εκδίωξη των 9 προσφυγόπουλων από το σχολείο αλλά συνολικά το να επικρατήσει στην περιοχή μια ακροδεξιά αντιμεταναστευτική ατζέντα.
Προκαταρτική εξέταση για τα επεισόδια στο Ωραιόκαστρο διέταξε ο Εισαγγελέας
Παράλληλα επείγουσα προκαταρτική εξέταση για τα επεισόδια στο σχολείο του Ωραιοκάστρου με πρωταγωνιστές τους ακροδεξιούς διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λ. Τσόγας. Ο εισαγγελέας ζητά ακόμη να τηρηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία για τις αυτεπάγγελτα διωκόμενες πράξεις με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των διατάξεων του νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας στην έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα ποινικής δίωξης Εμμανουέλα Κετσιατζή ζητά να διενεργηθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και για τα αδικήματα της παράνομης βίας και πρόκλησης σωματικών βλαβών και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Να σημειωθεί ότι την παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου μετά από συνάντηση με την αστυνομία από την οποία ζήτησε να ληφθούν μέτρα  ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα χθεσινά έκτροπα.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια επεισόδια. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Πρακτορείο Fm ο Γ. Παντής ο Κ. Γαβρόγλου συζήτησε με τον (αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη) Ν. Τόσκα και ζήτησαν να παρέμβει απόλυτα η αστυνομία για να διαφυλαχτεί η τάξη στην περιοχή.
«Θέλουμε σε απόσταση εκατό μέτρων από το σχολείο να μην υπάρχει κανένας που δεν έχει σχέση με το σχολείο, είτε είναι αυτοί οι επτά – δέκα ακραίων φασιστικών αντιλήψεων είτε είναι κάποιοι άλλοι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ευθύνη και της αστυνομίας τα έκτροπα μπροστά στο σχολείο
Μετά από δύο μέρες όπου μπροστά σε ένα σχολείο, μικρά παιδιά, προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα άκουσαν ό,τι πιο αποκρουστικό υπάρχει από ακροδεξιούς με βυζαντικές και ελληνικές σημαίες να ονομάζουν “λαθραία” άλλα παιδάκια, να αλυσοδένονται, να βάζουν λουκέτα και να δημιουργούν ανάρμοστες συνθήκες για την διαδικασία της εκπαίδευσης συμπεραίνει κανείς τα εξής:
Ουσιαστικά  η παθητική στάση της αστυνομίας απέναντι σε μια δράκα ακροδεξιών που δεν εκδιώχθηκαν επί δύο μέρες από την περιοχή, το γεγονός ότι αστυνομικοί παρακολουθούσαν  αμέριμνοι τους ακροδεξιούς να προπηλακίζουν δημοσιογράφους, να βρίζουν τον διευθυντή και όποιον δεν συμμερίζονταν τις ρατσιστικές τους απόψεις, ουσιαστικά διευκόλυνε το σχέδιό τους να δημιουργήσουν μια κατάσταση φόβου απέναντι σε όλους.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό όπου αστυνομικός σπρώχνει αλληλέγγυα όταν η τελευταία προσπαθεί ματαίως να πείσει στους ακροδεξιούς  ότι “και οι παππούδες τους ήταν πρόσφυγες” την ίδια στιγμή που οι τελευταίοι ούρλιαζαν μπροστά στην είσοδο του σχολείου.
Τα παιδάκια εισήλθαν στο σχολείο την Δευτέρα σε ανάρμοστες συνθήκες με ρατσιστικά συνθήματα να ακούγονται από έξω και ύβρεις προς τους αλληλέγγυους με φράσεις όπως «που είναι ο Φύσσας».
Τα προσφυγόπουλα κατάφεραν να μπουν στο σχολείο χθες από το διπλανό σχολείο «χωρίς να γίνουν αντιληπτά» ανέφερε και η συντονίστρια εκπαίδευσης Νένα Στάμου μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο τονίζοντας ότι «Το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση είναι αναφαίρετο, ο δρόμος μπροστά από ένα σχολείο και η είσοδος σε αυτό οφείλουν με κάθε τρόπο να είναι ανοιχτοί»

Τo αντιφασιστικό κίνημα που βρέθηκε και την Παρασκευή και την Δευτέρα στο σχολείο μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς υπερασπίστηκαν  το Σύνταγμα και το καθολικό δικαίωμα στην εκπαίδευση καταφέρνοντας κόντρα στο ρατσιστικό παραλήρημα να δώσουν λίγη δύναμη στα μικρά προσφυγόπουλα αλλά και μια νίκη απέναντι στον φασισμό.

Ποια ήταν η σημερινή κατάσταση στο σχολείο
Το σχολείο λειτούργησε σήμερα κανονικά με λιγότερους μαθητές, όπως είναι λογικό, και αυτό, σύμφωνα με τον διευθυντή του σχολείου Σ. Σκανδάλη, οφείλεται περισσότερο στον φόβο που δημιουργήθηκε σε δημοκράτες γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο παρά στο κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων σε αποχή.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον διευθυντή, κάποια λίγα παιδιά δεν ήρθαν στο σχολείο λόγω της απόφασης του Συλλόγου γονέων για αποχή, 30-35 παιδιά που ήθελαν να έρθουν σχολείο δεν ήρθαν από φόβο για επεισόδια ενώ υπήρχαν και πολλά που δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν το σχολείο λόγω ασθενειών.

Πρέπει να τονιστεί ότι η στάση του διευθυντή του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου Σ. Σκανδάλη  όπως και του συνόλου των διδασκόντων του σχολείου είναι σπουδαία, καθώς από την πρώτη μέρα αγωνίζονται για το αυτονόητο, το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση κόντρα στο σχέδιο πανικού και φόβου που επιχειρούν να σπείρουν οι ακροδεξιοί.
«Διδάσκουμε στα παιδιά την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά και δε μπορούμε να είμαστε ασυνεπείς στην πράξη, με τη διδασκαλία μας» ξεκαθάρισε ο κ. Σκανδάλης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τόσο ο ίδιος όσο και οι δάσκαλοι να ανοίγουν την αγκαλιά τους στα προσφυγόπουλα, σημειώνοντας ότι θα ήταν προτιμότερο για όλους τους μαθητές να συνυπάρχουν στο ίδιο ωράριο και στην ίδια τάξη.
Ο δήμαρχος του Ωραιοκάστρου σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ωραιοκάστρου καταδίκασε με ανακοίνωσή του τα όσα συνέβησαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου «κάθε μορφή βίας και κάθε εκδήλωση ρατσιστικής συμπεριφοράς από όπου και αν προέρχεται, ειδικά δε όταν αυτή στρέφεται κατά μικρών παιδιών».
Eντύπωση προκαλεί πάντως ότι στην ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται ότι «στα γεγονότα αυτά δόθηκε μεγάλη έκταση από τα ΜΜΕ, είναι βέβαιο ότι δεν εκφράζουν και δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν το σύνολο των Δημοτών μας, τη Δημοτική μας Αρχή, δεν εκφράζουν γενικά το Ωραιόκαστρο ως τόπο ο οποίος στην πολύχρονη ιστορία του υπήρξε και εξακολουθεί να είναι ένας τόπος ανθρώπινος και φιλόξενος»
Δυστυχώς όμως τους τελευταίους μήνες έχουν περισσέψει οι εκδηλώσεις ρατσισμού και η επιβολή της φωνής έστω και αυτής της μειοψηφίας ακροδεξιών ενώ στην σιωπή παραμένει ένα μεγάλο μέρος των δημοκρατικών κατοίκων που δεν ενστερνίζεται τις απόψεις αυτές.
Εντύπωση δεν προκαλεί όμως ότι ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεν μπήκε καν στον κόπο να παρίσταται στην υποδοχή των προσφύγων ούτε την Παρασκευή ούτε και την Δευτέρα.

Φρόντισε όμως να βάλει “στο ίδιο καζάνι” αλληλέγγυους και ακροδεξιούς λέγοντας ότι « Από την μία υπάρχει μια ομάδα της Πατριωτικής Κίνησης που ενδύεται το μανδύα του πατριωτισμού και από την άλλη μια ομάδα ξενόφερτων αλληλέγγυων που ενδύονται την αλληλεγγύη».

Είναι ο ίδιος βέβαια που εδώ και αρκετούς μήνες πρωτοστάτησε με τις ρατσιστικές του δηλώσεις τόσο εντός όσο εκτός του δημοτικού συμβουλίου στην ενίσχυση της ακροδεξιάς ρητορικής.

Πρέπει να σπάσει  η σιωπή
«Στο Ωραιόκαστρο λίγοι άνθρωποι έχουν βγει ανοιχτά να μιλήσουν ενάντια στην φαιδρότητα της μειοψηφίας αυτής ακροδεξιών που μιλούν για τον φόβο ισλαμοποίησης και στρεβλώνουν καθημερινά την πραγματικότητας» αναφέρει από την πλευρά του ο Χρ. Δημητριάδης, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου και εκδότης της περιοχής.
«Πρέπει η πλειοψηφία των δημοκρατικών πολιτών να βγει με το πρόσωπό της και να διεκδικήσει ξανά το αυτονόητο, ανοιχτά σχολεία και το δικαίωμα όλων στην μόρφωση. Πρέπει να αποδείξουμε ότι το Ωραιόκαστρο δεν είναι προπύργιο του φασισμού» καταλήγει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *