Οι εισηγήσεις του ΚΕΣΦ


Από δελτίο Τύπου του υπουργείου δικαιοσύνης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο σκληρός αγώνας που έδωσαν οι κρατούμενοι όλης της χώρας έφερε νικηφόρα αποτελέσματα. Σύμφωνα, λοιπόν μ αυτό η συνεδρίαση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) υπέβαλε στον υπουργό δικαιοσύνης Χατζηγάκη της παρακάτω προτάσεις και αναμένετε η δέσμευση του υπουργού προς υλοποίηση τους.

Οι εισηγήσεις του ΚΕΣΦ

Συγκεκριμένα, οι τελικές εισηγήσεις του ΚΕΣΦ προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, είναι οι εξής:

1.Η μετατροπή σε χρηματική της περιοριστικής της ελευθερίας ποινής μέχρι πέντε έτη (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Η μετατροπή να είναι αυτόματη εκτός εάν το δικαστήριο, με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, κρίνει ότι η χρηματική ποινή δεν αρκεί για να αποτραπεί ο κατάδικος από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων.

2.Οι καταδικασθέντες για διάπραξη πλημμελημάτων να απολύονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και το 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Δεν πρέπει να κωλύεται η υπό όρους απόλυση των κρατουμένων από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

3.Να ισχύει και για τους καταδικασθέντες για ναρκωτικά η έκτιση των 3/5 της ποινής για την απόλυσή τους. Με εξαίρεση αυτούς που έχουν καταδικασθεί καθ’ υποτροπή ή ασκούν εμπορία ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια ή που εμπορεύθηκαν ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

4.Το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης (προφυλάκισης) να περιορισθεί στους 12 μήνες από 18 που είναι σήμερα, με εξαίρεση τα αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ανώτατο όριο ποινής κάθειρξης 20 ετών ή ισόβια, στα οποία μπορεί να παραταθεί για έξι ακόμη μήνες.

5.Η άδεια των κρατουμένων να αυξηθεί κατά μία μέρα (από πέντε σε έξι μέρες), πέραν των δύο ημερών που χορηγούνται για οδοιπορικά. Με τη ρύθμιση αυτή θα επεκταθεί το δικαίωμα άδειας σε κρατούμενους σε 36 έως 48 ημέρες το χρόνο.

6.Να προβλεφθεί συγχώνευση των προς εκτέλεση πειθαρχικών ποινών των φυλακισμένων.

7.Να προβλεφθεί η επέκταση της υφ’ όρων απόλυση και στις κατηγορίες των τετραπληγικών, των τυφλών, των πασχόντων από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και από ανθεκτική φυματίωση.

Μένει να δούμε αν θα συμπεριληφθούν αυτές οι προτάσεις στο νέο νομοσχέδιο που δεσμεύτηκε ότι θα φέρει στην βουλή ο Χατζηδάκης.

Και αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι φυσικά πανάκεια για να αποκτήσουν οι φυλακές ένα ανθρώπινο πρόσωπο είναι όμως μια ανάσα στις ασφυκτικές και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν οι κρατούμενοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *