Επιστολή 12 οργανώσεων για τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία

Ανάμεσα στα κριτήρια που συμπεριλαμβάνονται στο έντυπο που δίνεται στις αιμοδότριες και τους αιμοδότες, υπάρχει και ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία οποιουδήποτε/οποιασδήποτε είχε έστω και μία “ομοφυλοφιλική σχέση” από το… 1977! Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κριτήριο δε λαμβάνει υπ’ όψη ότι οι ιοί HIV και ηπατίτιδας Β μεταδίδονται ευκολότερα με συγκεκριμένες σεξουαλικές απροφύλακτες πρακτικές ασχέτως του συνδυασμού των φύλων των ατόμων που συμμετέχουν στην πράξη, 12 συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη συνυπογράφουν τη συνημμένη επιστολή προς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη του συγκεκριμένου εντύπου. Την πρωτοβουλία για τη συγκεκριμένη κίνηση πήρε μία ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών/ών Ψυχολογίας του ΑΠΘ.

Στις υπογραφές συμπεριλαμβάνονται τρεις οργανώσεις που ασχολούνται και με τα δικαιώματα των οροθετικών ανθρώπων, μία φοιτητική ομάδα αιμοδοσίας και επτά *ΛΟΑΤΚΙΑ+ συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και η δική μας.

Η επιστολή συντάχτηκε, με αφορμή την απάντηση του ΕΚΕΑ προς την ηλεκτρονική εφημερίδα “το Μωβ”, σε σχέση με την καταγγελία ομοφυλόφιλης γυναίκας για τον αποκλεισμό της από την αιμοδοσία. Οι 12 συλλογικότητες έκριναν ανεπαρκή την απάντηση του ΕΚΕΑ προς το Μωβ, γι’ αυτό και δημοσιεύουν στα ΜΜΕ την προαναφερθείσα συνημμένη επιστολή (σε pdf).

Με εκτίμηση,

*Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλες/οι, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ, Ασέξουαλ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *