«Να μην περιμένουμε να θρηνήσουμε έναν νέο Λουκμάν ή Φύσσα…»

Πογκρόμ κατά μεταναστών εργατών γης, με περίπου 70 θύματα, έχουν εξαπολύσει εδώ και έναν χρόνο τάγματα εφόδου στον Ασπρόπυργο, που παραμένουν ατιμώρητα, παρά τις υποσχέσεις εδώ και μήνες των αρμόδιων αρχών και τα περίπου 70 θύματα που έχουν καταγραφεί από αντιρατσιστικές οργανώσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η δολοφονική επίθεση με σιδερογροθιές και μαχαίρια κατά δύο μεταναστών το Σάββατο. Ενώ η εικόνα θυμίζει πλέον ανάλογα γεγονότα του 2011-12, ο φόβος «να θρηνήσουμε ξανά έναν νεό Σαχζάτ Λουκμάν ή Παύλο Φύσσα» εκφράζεται πλέον ανοικτά.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 7 Οκτωβρίου, ο Μαχμούντ Ασφακ βρισκόταν μαζί με τον Χουσεϊν Βακάς στα θερμοκήπια όπου δουλεύουν, στην Γκορυτσά Ασπροπύργου. Τους πλησίασε μία πενταμελής ομάδα με μαύρες μπλούζες, τα τέσσερα μέλη της οποίας κρατούσαν σιδερογροθιές και το ένα μαχαίρι. «Βγάλε μαχαίρι», «να τον κάψουμε ζωντανό», φώναζαν μεταξύ τους οι άνδρες, που περικύκλωσαν τον Ασφάκ (ο Βακάς κατάφερε να διαφύγει), βρίζοντας τον και χτυπώντας τον στο πρόσωπο και το σώμα, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Όπως κατήγγειλαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και οργανώσεις μεταναστών, οι επιθέσεις ταγμάτων εφόδου κατά μεταναστών εργατών στην περιοχή έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2016, και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 60-70 θύματα. Οι καταγγελίες των θυμάτων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα Ασπροπύργου έπεφταν στο κενό, με τους δράστες (που σύμφωνα με τις μαρτυρίες ανήκουν στην ίδια ομάδα) να παραμένουν ατιμώρητοι και το κλίμα τρομοκρατίας να εντείνεται. «Το 2011 και 2012 γίνονταν πάρα πολλές επιθέσεις, μέχρι και σε σπίτια πήγαιναν για να χτυπάνε μετανάστες. Μετά οι επιθέσεις μειώθηκαν, τώρα όμως, κι ενώ υπάρχει μία αριστερή κυβέρνηση, έχουν χτυπήσει περίπου 70 άτομα τον τελευταίο χρόνο. Όλη η συμμορια να συλληφθεί τώρα. Οι έλληνες εργοδότες έχουν τόσο φόβο και τρόμο, που δεν μιλάει κανένας» ανέφερε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος.

Για τους παρευρισκόμενους, η επίθεση κατά του Ασφάκ δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο περιστατικό. Όπως εξήγησαν, όταν ξεκίνησαν οι ρατσιστικές επιθέσεις, οι μετανάστες εργάτες της περιοχής βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία επιλογή: Να παραμείνουν στην περιοχή όπου βγάζουν τα προς το ζην, αντιμετωπίζοντας το κλίμα τρομοκρατίας εναντίον τους, ή να αποχωρήσουν, όπως τους διέταζαν τα τάγματα εφόδου. Ο Μαχμούντ Ασφάκ ήταν από τους πρωτεργάτες της «Ένωσης Μεταναστών Εργατών Γκορυτσάς Ασπροπύργου», μια προσπάθειας να υπάρξει συλλογική απάντηση από τους μετανάστες στις ρατσιστικές επιθέσεις. Μετά από ψηφοφορία, η απόφαση των μεταναστών ήταν να παραμείνουν στην περιοχή.

Οι κινήσεις όμως του Ασφάκ φαίνεται ότι τον έβαλαν στο στόχαστρο των ταγμάτων εφόδου, που εδώ και μήνες τον στοχοποίησαν, τον παρενοχλούσαν και τον απειλούσαν. «Όταν έρχονταν προς το μέρος μου, φώναζαν “αυτός είναι”» τόνισε ο Ασφάκ, που πρόσθεσε ότι εδώ και ένα εξάμηνο δεχόταν σειρά «ενοχλήσεων» από τις φασιστικές ομάδες, με απειλές και φωτογραφίσεις. «Οι απειλές κατά του Ασφάκ Μαχμούτ δεν είναι τυχαίες. Πριν από τρεις μήνες τον είχαν στοχοποιήσει και με φωτογραφίες γιατί “αυτός είναι που διαμαρτύρεται”. Είναι ένας από αυτούς που προσπαθούσαν να οργανώσουν την αντίσταση σε αυτές τις επιθέσεις. Για εμάς ο Ασφάκ είναι ένας συνδικαλιστής» ανέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. Ο Ασφακ αναγνώρισε δύο από τους δράστες, έναν ενώπιον της αστυνομίας και ένα από τις φωτογραφίες που έχει η ΚΕΕΡΦΑ.

Καταγγελίες για συγκάλυψη από την αστυνομία

Οι μετανάστες αντέδρασαν και τον περασμένο Ιούνιο οργανώθηκε μία μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στην περιοχή. Οι συλλογικές δράσεις, σε συνδυασμό με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού από τη ομάδα των φασιστών που επιχείρησε να επιτεθεί στην πορεία, είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό για λίγους μήνες των επιθέσεων στην περιοχή. Ωστόσο πλέον, αφενός η βία κατά μεταναστών έχει επιστρέψει, αφετέρου το τοπικό αστυνομικό τμήμα εμφανίζεται ανίκανο να τους προστατεύσει.

Στη συνέντευξη Τύπου μάλιστα οι οργανώσεις κατήγγειλαν ευθέως την ανοχή του τοπικού αστυνομικού τμήματος στις συνεχείς ρατσιστικές επιθέσεις. Έχει σημειωθεί επίθεση εν ώρα εργασίας των μεταναστών, όπου το περιπολικό συνέλαβε τους φασίστες και τους άφησε ελεύθερους ένα τέταρτο μετά. Η αιτιολογία ήταν ότι “δεν έγινε μήνυση από κανέναν”. Λες και δεν μπορούσε να γίνει αυτεπάγγελτη δίωξη» τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ, που αναφερόμενος σε άλλο περιστατικό υποστήριξε ότι «στις 19 Σεπτέμβρη σημειώθηκε επίθεση κατά άλλου μετανάστη, του Κανέλ Αμπάς. Αναγνώρισε επίσης έναν από αυτούς που επιτέθηκαν. Η δικογραφία εκκρεμεί στο Α.Τ. Ασπροπύργου.»

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, «η μόνη φορά που η αστυνομία δεν έδειξε ολιγωρία ήταν όταν τραυματίστηκε αστυνομικός από την επίθεση των φασιστοειδών κατά τη διάρκεια της αντιρατσιστικής διαδήλωσης στον Ασπρόπυργο, τον περασμένο Μάιο». Τότε, όπως αναφέρουν «συνελήφθησαν 5 άτομα, ένα εκ των οποίων είναι στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Προφυλακίστηκαν οι τέσσερις από αυτούς, αλλά είναι ερωτηματικό το εάν παραμένουν προφυλακισμένοι».

Όπως είχε καταγγείλει από τον περασμένο Μάιο η ΚΕΕΡΦΑ, «η Αστυνομία του ΑΤ Ασπρόπυργου καλύπτει και συνεργάζεται με την φασιστική ομάδα. Εμφανίζεται στους τόπους των εγκλημάτων, προσαγάγει μετανάστες χωρίς χαρτιά ενώ οι φασίστες αφήνονται ελεύθεροι, όταν πιάνονται προσωρινά από την Αστυνομία. Αυτό συνέβη τρεις φορές μέχρι τώρα. Χθες μετά την επίθεση των φασιστών στο σπίτι στην οδό Τραπεζούντιος 31, θύματα τα οποία μεταφέρονταν σε Αστυνομικό Τμήμα για κατάθεση υπέδειξαν τους φασίστες που επιτέθηκαν. Η Αστυνομία δεν συνέλαβε ούτε έναν».

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την ευθύνη γιατί ένα χρόνο τώρα ξετυλίγονται οι επιθέσεις και δεν προχώρησε καμία πρωτοβουλία κάθαρσης της Αστυνομίας από τους χρυσαυγίτικους πυρήνες» υποστήριξαν οι οργανώσεις στην κοινή τους ανακοίνωση για το περιστατικό το Σάββατο.

Το σημερινό σκίτσο του Γιώργου Μικάλεφ στο TPP

Μετά τις παρεμβάσεις αντιρατσιστικών οργανώσεων και ενώσεων μεταναστών, όπως η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, στην πρόεδρο της Εισαγγελίας Εφετών «η υπόθεση έφυγε από την τοπική αστυνομία. Αυτό είναι ένα βήμα θετικό. Ξέρουμε από τα θύματα ότι έχουν αναγνωρίσει τουλάχιστον 6 ή 7 δράστες» ανέφερε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Για την πρώτη περίοδο επιθέσεων έχουν σχηματιστεί 4 δικογραφίες, ενώ έχει ήδη αναγνωριστεί στις 3 το ρατσιστικό κίνητρο. Έχουν αναγνωριστεί και στις 3 άνθρωποι από την ίδια ομάδα, την ίδια ομάδα που επιτέθηκε και στη μεγάλη πορεία του Ιουνίου» τόνισε από την πλευρά του ο δικηγόρος των θυμάτων, Δημήτρης Ζώτος. Όπως πρόσθεσε, «υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά τον Ιούλιο του 2017 στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας όλες αυτές οι οι υποθέσεις να γίνουν μία μεγάλη δικογραφία για να εντοπιστεί αυτή η ομάδα και να μην εξετάζονται οι υποθέσεις μεμονωμένα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει, οι αρχές ολιγωρούν

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν και ο Πάνος Λάμπρου μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλεύτρια του κόμματος, Αφροδίτη Σταμπουλή. Σύμφωνα με τον Λάμπρου, ο ΣΥΡΙΖΑ και το αντιρατσιστικό κίνημα «θα κάνουν τα πάντα για να μην ξαναχρειαστεί μία συνέντευξη Τύπου σαν και αυτή», ενώ η βουλεύτρια του κυβερνώντος κόμματος πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να μην συλλαμβάνονται οι δράστες και να μην απαγγέλλονται κατηγορίες όταν έχουν ήδη αναγνωριστεί. Η πλημμελής εφαρμογή του νόμου από ορισμένες υπηρεσίες είναι αδιανόητη»

Ωστόσο, οι καταγγελίες δεν είναι καινούριες και μάλιστα από τον περασμένο Μάιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε υποσχεθεί την αντιμετώπιση όσων προβαίνουν σε βιαιοπραγίες. Απαντώντας τον Μάιο σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με τις καταγεγραμμένες ρατσιστικές επιθέσεις στον Ασπρόπυργο αλλά και την πιθανή παρουσία θυλάκων της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας είχε δηλώσει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε την παραμικρή βιαιοπραγία από ακραία στοιχεία, σε βάρος οποιουδήποτε μετανάστη. Σε αυτήν τη χώρα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και θα εφαρμόζεται. Και θα γίνει σκληρός ο νόμος, καθώς και η αντιμετώπιση αυτών που προβαίνουν σε βιαιοπραγίες. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε ακροδεξιό στοιχείο, είτε εμφανίζεται με νομιμοφανή εικόνα, είτε όχι».

Σήμερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ.Τόσκας σχολιάζοντας την τελευταία επίθεση υποσχέθηκε ξανά ότι «οι δράστες αυτών των επιθέσεων δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στην Αστυνομία, ώστε οι δράστες να ταυτοποιηθούν και να συλληφθούν. Αλλά και αυτοί που τους υποστηρίζουν έχουν τεράστια ευθύνη». Πηγές του υπουργείου τόνισαν στο TPP ότι την υπόθεση έχει αναλάβει η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής, ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι οι δράστες αναζητούνται. Μένει να φανεί αν αυτήν τη φορά οι υποσχέσεις θα γίνουν πράξη.

Παράλληλα, καθυστερημένη αντίδραση παρατηρείται και από την αστυνομία. «Από 20/6 εκκρεμεί η υπόθεση στο γραφέιο Ρατσιστικής Βιας της ΓΑΔΑ. Αν είχε κινητοποιηθεί η ΓΑΔΑ νωρίτερα, δεν θα είχαμε αυτήν την επίθεση στον Ασφακ. Αρα είναι μεγαλη αναγκη να προχωρήσει η αναφορά και να μην έχουμε στο μέλλον τέτοια θυματα» τόνισε ο Δημήτρης Ζώτος.

«Όπου έκλεισαν τα γραφεία της Χ.Α. σταμάτησαν και οι επιθέσεις»

Για τον δικηγόρο των θυμάτων και τις αντιρατσιστικές οργανώσεις, η σύνδεση των ταγμάτων εφόδου στον Ασπρόπυργο με τη Χρυσή Αυγή είναι ξεκάθαρη και δεν αποδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι ένας από τους (λίγους) συλληφθέντες αποδείχτηκε μέλος του τοπικού πυρήνα της οργάνωσης. Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Ζώτος, ο τρόπος δράσης των φασιστικών αυτών ομάδων (μαχαίρια, πειθαρχία, πολλοί έναντίον ενός, μαύρες μπλούζες) είναι ίδιος με τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χ.Α., που έχει αποκαλυφθεί κατα τη διάρκεια της δίκης της οργάνωσης. Εξάλλου, ο Ασπρόπυργος «ειναι πλέον από τις λίγες περιοχές που υπάρχουν ενεργά γραφεία της Χ.Α. Ξέρουμε από τη δικογραφία ότι ρατσιστικές επιθέσεις έγιναν μόνο όπου υπήρχαν γραφεία της Χ.Α.. Όπου έκλεισαν τα γραφεία (περίπου 35 μέχρι σήμερα) έχουν σταματήσει και οι επιθέσεις».

«Για μας είναι ξεκάθαρη η σύνδεση αυτών των ταγμάτων εφόδου με τη Χρυσή Αυγή. Ζητάμε την άμεση σύλληψη αυτής της ομάδας, αν πραγματικά θέλει αυτή η κυβέρνηση να βάλει τέλος σε αυτό το πογκρόμ. Δεν θα περιμένουμε να έχουμε έναν νέο Σαχζάτ Λουκμάν ή Παύλο Φύσσα για να κινητοποιηθούμε» πρόσθεσε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Όσο πιο πολύ στριμώχνονται στη δίκη, όσο αποχωρούν στελέχη τους, τόσο θελουν να αποδείξουν ότι τα τάγματα εφόδου τους είναι ενεργά»

Ρατσιστική επίθεση και στη Νέα Ιωνία

«Επιθέσεις δεν γινονται μονο στην Γκορυτσα και τον Ασπρόπυργο. Στο Μενίδι σημειώνονται επιθέσεις κατά Ρομά και Πακιστανών, ενώ στην περιοχή Νέα Ιωνία – Άνω Πατήσια – Ηράκλειο – Αγ. Άνάργυροι έχουμε καταγράψει 4 επίθεσεις» συνέχισε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.

Μάλιστα, λίγες ώρες πριν την επίθεση στον Μαχμούντ Ασφάκ, καταγράφηκε ακόμα ένα περιστατικό ρατσιστικής βίας, αυτήν τη φορά στη Λαμπρινή. Όπως σημειώνει σε σημερινή της ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ:

Το Σάββατο 9/10 στις 3πμ, ο Ουσμάν Μοχάμεντ, 30 ετών, ενώ έφευγε από το εστιατόριο όπου δουλεύει και πήγαινε για να πάρει το λεωφορείο στην Λ.Ηρακλείου και Τραλλέων δέχτηκε επίθεση- λιντσάρισμα από ομάδα 10-12 ατόμων, ηλικίας 20-30 ετών.
Τον περικύκλωσαν και άρχισαν να τον χτυπάνε και να τον κλωτσάνε ως αγέλη. Λιποθύμησε από τα χτυπήματα και όταν συνήλθε επέστρεψε στη δουλειά του όπου τον μετέφεραν στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Παραμένει και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αγία Όλγα με τραύματα στο πρόσωπο, με σπασμένη τη μύτη και γδαρμένα τα χέρια. Ο ίδιος γνωρίζει λίγα ελληνικά και δεν αντιλήφθηκε τι του φώναζαν όταν τον χτυπούσαν.


Οι επιθέσεις αυτές λοιπόν δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Συνθέτουν μια εικόνα που θυμίζει ξανά γεγονότα του 2011 και 2012, όταν τα κρούσματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και οι δικογραφίες παρέμεναν στα συρτάρια. Όσο οι φασιστικές ομάδες δρουν ατιμώρητες, τόσο ο κίνδυνος και οι ευθύνες αυξάνονται.

Πηγή: του Θάνου Καμήλαλη – thepressproject.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *