Μία τροπολογία που τα λέει όλα…

Ορισμένες φορές κάποιες ειδήσεις που περνάνε στα “ψιλά” στην πραγματικότητα είναι πιο εύγλωττες και αποκαλυπτικές από χίλιες αναλύσεις. Διαβάσαμε, λοιπόν, προ ημερών ότι ο υπουργός Οικονομικών, στην κοινοβουλευτική συζήτηση του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου, κατέθεσε «νομοτεχνική βελτίωση»(!), με την οποία απαλλάσσονται τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που ελέγχει τις τράπεζες, από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες.

Γιατί ο Τσακαλώτος ζήτησε αυτή την εξαίρεση; Υπέκυψε σε απαίτηση των δανειστών; Τον απείλησαν ότι εάν δεν το έκανε δεν θα έκλειναν την 3η αξιολόγηση; Ή μήπως το ζήτησαν τα ίδια ταν στελέχη του ΤΧΣ; Και εάν το ζήτησαν γιατί ο Τσακαλώτος να δεχθεί μία τόσο προκλητική απαίτηση;

Εάν ισχύει η εκδοχή ότι η τροπολογία κατατέθηκε κατόπιν εκβιασμού των δανειστών επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ζητούν για τους δικούς τους ανθρώπους ειδικό καθεστώς εξαίρεσης, την ώρα που δήλωση πόθεν έσχες υποβάλλουν όχι μόνο κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά και απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμα και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Τα στελέχη του ΤΧΣ, όμως, εξαιρέθηκαν.

Γιατί άραγε; Όταν το ευρωιερατείο ζητούσε οι κάθε είδους εντεταλμένοι της Τρόικας να έχουν ασυλία, πρόβαλαν το επιχείρημα ότι υπό τον πέλεκυ ποινικών διώξεων δεν θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Παρακάμπτουμε πως με αυτό τον τρόπο ήταν σαν να ομολογούσαν ότι η δουλειά τους ήταν δυνάμει ποινικά κολάσιμη. Ήταν, ωστόσο, μία απαίτηση που είχε νόημα.

Η μόνη δικαιολογία για την εξαίρεση από την υποβολή πόθεν έσχες είναι ότι όσοι από αυτούς που εξαιρούνται εκμεταλλευθούν τη θέση τους για να αποκομίσουν παράνομο πλούτο, δεν πρέπει να βρεθούν στη δύσκολη θέση να κάνουν ψευδή δήλωση. Κατά τα άλλα, συνεχίζουμε να μιλάμε για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ισοτιμίας των χωρών-μελών της!

Αυτά για την πιθανότερη περίπτωση ότι επρόκειτο για απαίτηση των δανειστών. Γιατί εάν επρόκειτο για απαίτηση των ίδιων των στελεχών του ΤΧΣ τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα…

Πηγή: Σταύρος Λυγερός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *