Εν ονόματι του Χίτλερ

Η ναζιστική γκρούπα που αυτοαποκαλείται «Combat 18 Hellas» (C18) και που σύμφωνα με την αστυνομία μέλη της συνελήφθησαν χθες, προσπαθεί να μιμηθεί τη διεθνή νεοναζιστική οργάνωση «Combat 18», που ιδρύθηκε το 1992 στη Μ. Βρετανία και η οποία έχει κατηγορηθεί για σειρά από ρατσιστικές δολοφονίες. Ετσι μαζί με το όνομα υιοθετεί και την εγκληματική της δράση.

Η ελληνική C18 πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2015, όταν ανέλαβε την ευθύνη για τη βεβήλωση με σβάστικες του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο σημείο της δολοφονίας στο Κερατσίνι.

Η ίδια οργάνωση είχε τότε δηλώσει ότι είναι ο δράστης της εμπρηστικής επίθεσης με μολότοφ στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña στον Κορυδαλλό στις 24.2.2015.

Από τότε η «Combat 18 Hellas» μαζί με το «alter ego» της, τους «Ανένταχτους Μαιάνδριους Εθνικιστές» (ΑΜΕ), έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από επιθέσεις σε στέκια και κοινωνικούς χώρους, βεβηλώσεις εβραϊκών νεκροταφείων, ενώ συστηματικά στοχοποιούν την κοινότητα των Ρομά.

Υβρεις προς τους απανταχού... ΜοχάμεντΥβρεις προς τους απανταχού… Μοχάμεντ | 

Την εγκληματική δράση τους κλιμάκωσαν τον περασμένο Ιούνιο στο Μενίδι, μετά τον φόνο 11χρονου μαθητή από αδέσποτη σφαίρα, εξαπολύοντας ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος των Ρομά.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα τυφλά αυτά χτυπήματα των κουκουλοφόρων με μολότοφ στα σπίτια των Ρομά, καυχιούνταν στο μπλογκ τους ότι «οι συναγωνιστές της οργάνωσης είναι για έκτη μέρα και πολεμούν δίπλα δίπλα με τους ηρωικούς κατοίκους του Μενιδίου. […] Φυσικά ο “χώρος” μας έχει χαθεί κάπου στο πληκτρολόγιο σε γραφεία, οι ΑΜΕ/C18 είναι οι μόνοι που είναι δίπλα στους κατοίκους, εξάλλου δεν χρειαζόμαστε και άλλους, [τα] καταφέρνουμε μια χαρά… οι πρεζέμπορες γύφτοι και η αστυνομία μάς έχουν κηρύξει τον πόλεμο, εμείς τους απαντάμε δεν φεύγουμε εάν δεν καταστρέψουμε και το τελευταίο σπίτι μεγαλοπρεζέμπορα που είναι φτιαγμένο από Θάνατο».

Την ανάρτηση αυτή συνόδευαν και φωτογραφίες με σβάστικες, κέλτικους σταυρούς, ρατσιστικά συνθήματα -όπως «έξω οι γύφτοι»- και την υπογραφή των ΑΜΕ σε τοίχους.

Η C18 είτε είναι παρακλάδι των ΑΜΕ είτε πρόκειται απλώς για δεύτερο όνομα της ίδιας ακριβώς οργάνωσης. Ουσιαστικά οι δύο ομάδες ταυτίζονται.

Αλλωστε ο ανώνυμος αρχηγός των ΑΜΕ έχει δηλώσει «για να το μάθουν μια και καλή φίλοι και εχθροί» ότι η «Combat 18 Hellas» «είναι αίμα από το αίμα μας, σάρκα από τη σάρκα μας». Και αυτά τα λέει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο της «Απέλλας», μιας άλλης ναζιστικής ομάδας της οποίας μέλη επίσης συνελήφθησαν πρόσφατα για την εμπρηστική επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του Πειραιά «Φαβέλα» στις 29.8.2017.

Επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο του πειραιά «Φαβέλα» (29-8-2017)Το κτίριο της «Φαβέλας» είχε δεχτεί και παλαιότερα επίθεση κατά την οποία οι δράστες το είχαν βάψει με σβάστικες και κέλτικους σταυρούς. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι ΑΜΕ | 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Αλέξανδρος Τζούλιος, γνωστός από τη δράση του στο Τάγμα Εφόδου Πειραιά της Χρυσής Αυγής, ενώ η «Απέλλα» δηλώνει ότι εμπνέεται από τον πρώην υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο. Οσο για τους ΑΜΕ, εξυμνούν τον Περίανδρο, όπου σταθούν και όπου βρεθούν.

Είναι δεδομένο ότι αυτές οι μικρές περιθωριακές ναζιστικές οργανώσεις έχουν στις τάξεις τους στελέχη που προέρχονται απευθείας από τους κόλπους της μητέρας ναζιστικής οργάνωσης, δηλαδή της Χρυσής Αυγής, και που τουλάχιστον στο παρελθόν, αν όχι και σήμερα, είχαν οργανική σχέση μαζί της.

Αυτές οι ομάδες αντιγράφουν από τη Χρυσή Αυγή τη ναζιστική συγκρότηση, την παραστρατιωτική δράση, τη δομή, ακόμα και τα συνθήματά της, αλλά σε αντίθεση με τη μεγάλη οργάνωση που κρύβει την ιδεολογία της και που προσπαθεί να καλύπτει την εγκληματική της δράση κάτω από τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος», οι μικρές γκρούπες διαλαλούν ότι είναι ναζιστές και δρουν αποκλειστικά στο σκοτάδι της παρανομίας, διατηρώντας την ανωνυμία των μελών τους.

Θυμίζουν τη Χρυσή Αυγή της δεκαετίας του ’90. Πρόκειται για έργο μιμητών ή για παλινδρόμηση των ίδιων ατόμων;

Θυμίζουμε ότι την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με σβάστικες σε βάρος της «Φαβέλας» (2.4.2017) ανέλαβαν οι ΑΜΕ, οι οποίοι ταυτίζονται με τους C18. Η δεύτερη επίθεση ήρθε από την «Απέλλα» και η τρίτη, η πιο πρόσφατη και δολοφονική (25.2.2018) εξαπολύθηκε από τη Χρυσή Αυγή.

Πρώτη θαυμάστρια η Χρυσή Αυγή

Και βέβαια δεν είναι μόνο η ελληνική «Combat 18» θαυμάστρια της βρετανικής συνονόματής της. Η πρώτη θαυμάστριά της εν Ελλάδι ήταν η Χρυσή Αυγή.

Η οργάνωση «Combat 18» πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως το μαχητικό τμήμα του ακροδεξιού κόμματος BNP και της διεθνούς νεοναζιστικής οργάνωσης «Blood and Honour» («Αίμα και Τιμή»).

Η ονομασία της σημαίνει «Ομάδα Κρούσης Αντολφ Χίτλερ», εφόσον ο αριθμός 18 συμβολίζει τη θέση των αρχικών του Χίτλερ στο γερμανικό αλφάβητο (Α=1, Η=8).

Η οργάνωση, που αρχικά έπαιζε τον ρόλο σωματοφυλακής των ακροδεξιών ηγετών στη Βρετανία και επάνδρωνε τις ομάδες περιφρούρησης στις εκδηλώσεις τους, βαρύνεται με πολλές δολοφονικές επιθέσεις, εμπρησμούς και τρομοκρατικές ενέργειες, εκτός από τη Βρετανία και στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Ιρλανδία. Από τα διεθνή παρακλάδια της οργάνωσης, το γερμανικό παράρτημα τέθηκε εκτός νόμου το 2000.

Στην Ελλάδα η «Combat 18» παρουσιάστηκε επισήμως από το περιοδικό Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, την «Αντεπίθεση» (τχ. 5, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2001).

Η Χρυσή Αυγή προβάλλει στο περιοδικό της τη διεθνή «Combat 18»Η Χρυσή Αυγή προβάλλει στο περιοδικό της τη διεθνή «Combat 18»

Με άρθρο που υπογράφει ο Γιώργος Μάστορας (ψευδώνυμο του διορισμένου στη Βουλή από τον Μιχαλολιάκο Γ. Μισιάκα), η τρομοκρατική οργάνωση παρουσιάζεται ως «ένας θρύλος του εθνικοσοσιαλιστικού κινήματος» και επαινείται η δράση της με το ακόλουθο επιχείρημα: «Η βία αποτελεί το απαραίτητο της ιστορικής εξέλιξης. Εμείς δεν πρόκειται να εξετάσουμε για το αν η βία είναι καλή ή κακή διότι δεν οδηγούμεθα από αστικές αντιλήψεις περί ηθικής».

Η Χρυσή Αυγή σ’ αυτό το άρθρο ψέγει την «Combat 18» για το γεγονός ότι «μετά από μια περίοδο συνεχών καρφωμάτων» αποπέμφθηκε το 1993 από το BNP και αναμείχθηκε με το «Blood and Honour».

Αυτή την ανάμειξη θεωρεί η Χρυσή Αυγή «το μεγαλύτερο λάθος» της «Combat 18», καθώς «οι μουσικές δραστηριότητες άρχισαν να υπερτερούν των πολιτικών».

Σήμερα βέβαια γνωρίζουμε ότι οι δραστηριότητες που υπερτέρησαν δεν ήταν ούτε πολιτικές ούτε μουσικές: ήταν βίαιες και δολοφονικές.

ΥΓ.: Το άρθρο του Μάστορα αναδημοσίευσαν βέβαια και οι ΑΜΕ το 2012.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *