Για να «κινηθούν» οι πολεμικές βιομηχανίες των ιμπεριαλιστών

Δεν είναι κάποια αντιπολιτευόμενη εφημερίδα. Είναι η κυβερνητικότατη ΕφΣυν που διαμαρτυρόταν (και κατήγγειλε) από το πρωτοσέλιδό της την περασμένη Πέμπτη: «Γερμανική τορπίλη στις γαλλικές φρεγάτες – Μετά από παρέμβαση του Βερολίνου, το Παρίσι ανέκρουσε πρύμναν για τη συμφωνία – Στο ίδιο έργο θεατές: Για τρίτη φορά η Γερμανία εμποδίζει τη συμφωνία για τις φρεγάτες – Αναβάθμιση των γερμανικών ΜΕΚΟ ανακοίνωσε η Αθήνα». Κυβερνητική φυλλάδα είναι, γραμμή παίρνει κατευθείαν από τα υπόγεια του Μαξίμου, οφείλουμε να την πιστέψουμε. Αλλωστε, και να είχαμε αμφιβολία, δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο και επίσημες δηλώσεις κομμάτων (του FDP συγκεκριμένα) δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το τι «παίχτηκε».

Φυσικά, οι Τσιπραίοι ξεφτιλίστηκαν (πρώτη φορά είναι;). Ο Τσίπρας έκλεισε κάποιο «ντιλ» με τον Μακρόν και ανέθεσε στον Κουβέλη να το δημοσιοποιήσει. Ο Καμμένος δεν ήξερε τίποτα, όπως ο ίδιος δήλωσε με νόημα. Οταν επήλθε το ναυάγιο, ανέλαβε ο Καμμένος να… αποκαταστήσει την αλήθεια. Τα σχετικά καραγκιοζιλίκια τα περιγράφουμε σε διπλανή στήλη. Εδώ θα κρατήσουμε μόνο μια αναφορά του Καμμένου: «Επειδή ακούγονται διάφορα για άλλα προγράμματα, τα προγράμματα που ισχύουν είναι αυτά που γνωρίζετε και τα οποία έχουν εισαχθεί με την διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής στην Επιτροπή Εξοπλισμών και έχουν συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ (…) Αν και όταν έρθει η ώρα να αποφασιστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και από τον Κανονισμό της Βουλής και βεβαίως αρχής γενομένης από την απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού». Τι θέλει να πει ο… ποιητής; Οτι αυτό που ανακοίνωσε ο Κουβέλης ήταν κάτι εντελώς εξωθεσμικό! Επειδή ξέρουμε πως ο Κουβέλης ήταν απλά διεκπεραιωτής ενός «ντιλ» που έκανε ο Τσίπρας, η συγκεκριμένη δήλωση του Καμμένου είναι και προειδοποίηση προς τον Τσίπρα: «μην κάνεις συμφωνίες πίσω από την πλάτη μου». Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, τι κρύβεται πίσω από πολιτικούς καυγάδες που αφορούν προμήθειες οπλικών συστημάτων.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να εγκλωβιστούμε στο ξεφτιλίκι των Τσιπροκαμμένων με την υπόθεση των γαλλικών φρεγατών και να χάσουμε την ουσία. Χωρίς δυσκολία μπορούμε να εντοπίσουμε τα βασικότερα σημεία αυτής της ουσίας.

♦ Το ελληνικό κράτος ανέλαβε και πάλι να «κινήσει» τις πολεμικές βιομηχανίες των ιμπεριαλιστικών κρατών, όπως κάνει δεκαετίες τώρα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Περιττεύει να τονίσουμε ότι μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία, γεμίζουν πολλές τσέπες (όχι μόνο στις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες – εκτός αν είναι κανείς τόσο αφελής που να πιστέψει ότι μόνον ο Τσοχατζόπουλος έβαλε το χέρι του στο «μέλι»).

Αναβάθμιση των F-16 από τις ΗΠΑ, συζήτηση για παραγγελία F-35 πάλι από τις ΗΠΑ, αγορά 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, αγορά επτά drones από το Ισραήλ, αναβάθμιση των ιταλικών οπλικών συστημάτων C-27J, αναβάθμιση των κινητήρων των ελικοπτέρων S-70 του Πολεμικού Ναυτικού από το Ισραήλ, αγορά με χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM και παραγγελία άλλων δύο φρεγατών τύπου Belharra από γαλλικά ναυπηγεία, αναβάθμιση των γερμανικών φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, είναι μερικά από τα «πρότζεκτ» (για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Τζανακόπουλου) που είτε έχουν εγκριθεί είτε βρίσκονται στη φάση της συζήτησης για έγκριση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι όλες οι «διεθνείς επαφές» έχουν από πίσω εξοπλιστικά προγράμματα. Πήγε ο Τσίπρας στις ΗΠΑ και ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναβάθμιση των F-16. Πήγε ο Τσίπρας στη Ρώμη και αμέσως μετά εγκρίθηκε από τη Βουλή η αναβάθμιση των ιταλικών πολεμικών συστημάτων. Ηρθε ο σιωνιστής πρόεδρος στην Αθήνα και «επί τη ευκαιρία» πετάχτηκε και μέχρι τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, παρέα με τον Καμμένο. Μετά μάθαμε για τα drones και για τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμα και τα ρωσικά συστήματα TOR-M1 και OSA-AK έχουν εισηγηθεί να πάρουν παράταση ζωής, οπότε μόλις τελειώσει κι αυτό, θα πάρει και ο Τσίπρας μια πρόσκληση για να επισκεφτεί επίσημα τη Μόσχα.

Προσοχή, όμως. Μη νομίσουμε ότι αγοράζουν οπλικά συστήματα μόνο και μόνο για λόγους πολιτικής προβολής, για να εξασφαλίσει ο Τσίπρας μια πρόσκληση για την Ουάσιγκτον, τη Ρώμη, το Παρίσι ή για να συνοδεύσει ο Καμμένος τον Ρίβλιν στην πρώτη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στον Ναύσταθμο. Μπίζνες γίνονται και, ως γνωστόν, οι μπίζνες έχουν πάντοτε δύο μέρη: πωλητή και αγοραστή (ο νοών νοείτω). Εμείς ας κρατήσουμε το γεγονός ότι σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, σε μια περίοδο  που στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο που η χώρα έχει καταδικαστεί σε μαρασμό και παρακμή, οι μπίζνες με τα οπλικά συστήματα δε σταματούν. Ειδικά από τότε που άρχισε το «πανηγύρι» με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι Τσιπροκαμμένοι βρήκαν την ευκαιρία να ξεσαλώσουν, επικαλούμενοι την ανάγκη ενίσχυσης της «αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας».

Kανένας δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά πόσο «πάει» όλο αυτό το πακέτο (που θα έχει και συμπλήρωμα). Μόνο η αναβάθμιση των F-16 ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Καμμένος. Στο τέλος, ο λογαριασμός θα είναι μεγαλύτερος (ας θυμηθούμε ότι ο Τραμπ, μπροστά στον Τσίπρα, είχε μιλήσει για 2,4 δισ. δολάρια ή 1,95 δισ. ευρώ). Οι φρεγάτες με το leasing θα ξεπεράσουν τα 2 δισ., ενώ ακόμα μεγαλύτερος θα είναι ο «λογαριασμός» για τις καινούργιες φρεγάτες. Μιλάμε για πάνω από 4 δισ. ευρώ το συνολικό «πακέτο».

♦ Αξίζει  τον κόπο να θυμίσουμε εδώ τι έλεγε ο Τσίπρας τον Σεπτέμβρη του 2013 στη ΔΕΘ, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν ρωτήθηκε για τη συμφωνία μίσθωσης δύο γαλλικών φρεγατών, που είχε ανακοινωθεί μετά την τότε επίσκεψη του Ολάντ στην Αθήνα: «Ανακοινώθηκε μια συμφωνία για την ενοικίαση από την πλευρά της χώρας μας γαλλικών φρεγατών. Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν, να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δισ. στην 5ετία. Με δυο λόγια από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική αντίληψη. (…) θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Δε θέλουμε να μπούμε σε συζήτηση σχετικά με το ποια οπλικά συστήματα είναι κατάλληλα για την Ελλάδα και ποια όχι. Ομως, η ιστορία με τις φρεγάτες (που από πολύ παλιά είχαν κατηγορηθεί ως πλοία ακατάλληλα για το Αιγαίο) είναι μια απόδειξη για το ότι οι πολεμικοί εξοπλισμοί δεν έχουν σχέση με την περιβόητη «εθνική άμυνα», αλλά είναι μπίζνες που, όπως είπαμε, έχουν πωλητές, αγοραστές, μεσάζοντες, εισηγητές-ειδικούς στρατιωτικούς, προπαγανδιστές στα ΜΜΕ κτλ. Ολοι αυτοί παίρνουν το μερίδιο που τους αναλογεί απ’ αυτές τις χρυσοφόρες μπίζνες. Δε χρειάζεται να πούμε ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που πλήρωνε και εξακολουθεί να πληρώνει.

♦ Τέλος, δεν μας εξέπληξε η γερμανική παρέμβαση που ανέβαλε και πάλι την ενοικίαση των γαλλικών φρεγατών. Πάντοτε υπήρχε άγριος ανταγωνισμός ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που αναζητούν αγορές για τα πολεμικά τους μονοπώλια. Εδώ πρέπει να θυμίσουμε ότι η Γερμανία είχε σχεδόν μονοπώλιο τις πωλήσεις σκαφών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (φρεγάτες MEKO, υποβρύχια τύπου «Παπανικολής» -αυτά που γέρνουν- κ.ά.). Δε θα άφηνε, λοιπόν, η ηγεμονική δύναμη της Ευρωένωσης, που ελέγχει τόσο ασφυκτικά τον ελληνικό καπιταλισμό μετά το 2010 (είναι ο μεγαλύτερος δανειστής), να της φύγει μια δική της αγορά μέσα από τα χέρια.

Βέβαια, επειδή οι μπίζνες δεν οδηγούν σε καταστροφή αλλά σε «αμοιβαία επωφελείς συμβιβασμούς», μπορούμε να προβλέψουμε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει συμφωνία Γερμανίας-Γαλλίας για μοιρασιά των οπλικών συστημάτων με τα οποία η πολεμική βιομηχανία της κάθε χώρας θα… «ενισχύσει την εθνική μας άμυνα». Ο ελληνικός λαός ας είναι έτοιμος να πληρώσει το «μάρμαρο» (μαζί με τα «νταβατζιλίκια»).

Ζητάει και τα ρέστα η παιδική χαρά του Μαξίμου

«Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τέτοια έκταση το θέμα». Αυτά δήλωσε… απορημένος ο Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των γαλλικών φρεγατών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, το πρωί της περασμένης Τρίτης. Οταν του επισημάνθηκαν οι δηλώσεις Κουβέλη, είπε με το ίδιο θράσος: «Ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση, αυτό που λέει είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects. Από εκεί και πέρα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και φυσικά σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα, τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Τι είχε δηλώσει ο Κουβέλης, όχι μόνο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την περασμένη Παρασκευή, αλλά και σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής»; «Η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στην κούρσα των εξοπλισμών. Εκείνο που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να υπηρετεί συνεχώς μία διαδικασία ενίσχυσης της αποτρεπτικής της δύναμης. Εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από  το 2004  η υπόθεση – για παράδειγμα – της  αναβάθμισης κάποιων αεροπλάνων που έχουμε. Πρέπει να γίνει; Κατά τη γνώμη μου ναι. Αυτό δεν αποτελεί  συμμετοχή στην ανταγωνιστική κούρσα των εξοπλισμών. Οι δύο φρεγάτες που μιλάμε και που έχουν σχέση με το leasing (μτφ. Χρονομίσθωση) δεν είναι απόφαση της περασμένης εβδομάδας. Εχει προηγηθεί μία ολόκληρη διαδικασία. Υπάρχει και μελετάται ένα άλλο στάδιο το οποίο θα είναι η αγορά άλλων δύο φρεγατών. Μάλλον  όχι με τη διαδικασία του leasing. Αλλά δεν μπορώ να προτρέξω, δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια, γιατί βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις».

Η τοποθέτηση του Κουβέλη ήταν σαφέστατη: η αγορά δύο φρεγατών με «λίζινγκ» έχει τελειώσει και γίνονται διαπραγματεύσεις για την αγορά δύο ακόμα φρεγατών, όχι με «λίζινγκ». Και βέβαια, ο Κουβέλης δε θα μιλούσε αν δεν είχε ενημέρωση και εντολή από το Μαξίμου. Δεν πήρε ο ίδιος μέρος στις διαπραγματεύσεις για να γνωρίζει ότι το θέμα έκλεισε. Το χειρίστηκε προσωπικά ο Τσίπρας (διέρρευσαν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Μακρόν), ο οποίος «πάσαρε» την είδηση στον Κουβέλη, παρακάμπτοντας επιδεικτικά τον Καμμένο. Οπως αποδείχτηκε από τις δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Αμυνας, το θέμα δεν ήταν ακόμα «ώριμο» για ανακοίνωση. Προφανώς, υπάρχουν «ζητήματα» που έχουν να κάνουν με το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας. Η «παιδική χαρά» του Μαξίμου, όμως, έσπευσε να βγάλει ντελάλη, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το εθνικιστικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος. Μετά, όταν η υπόθεση «στράβωσε» άρχισε να προκαλεί τη νοημοσύνη μας με τον Τζανακόπουλο να μιλάει για «πρότζεκτ». Ποια «πρότζεκτ», ρε; Εδώ ο Κουβέλης δήλωσε ότι οι φρεγάτες είναι έτοιμες και το καλοκαίρι θα πλέουν στο Αιγαίο!

Βέβαια, ο ξεφτίλας το ξεφτιλίκι δεν το φοβάται. Ο Κουβέλης αναγκάστηκε να υποστεί δημόσιο εξευτελισμό από τον Καμμένο. Μπορούσε να μην πάει στη συνέντευξη Τύπου (αν είχε ίχνος αξιοπρέπειας, βέβαια, θα είχε παραιτηθεί, αποκαλύπτοντας όλο το παρασκήνιο), όμως έπρεπε να καλύψει τον Τσίπρα, να τον κρατήσει στο απυρόβλητο. Ο Καμμένος, εμφανώς σε τσακίρ κέφι, δεν περιορίστηκε μόνο να αδειάσει τον Κουβέλη για όσα είπε για τις φρεγάτες, βγάζοντάς τον ευθέως ψεύτη (σύμφωνα με όσα είπε, ο Μακρόν συζήτησε με τον Τσίπρα μόνο για την «πιθανότητα μέρους του ποσού των 8 δισ. που οφείλουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη διαφορά των ομολόγων, που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, το οποίο αφορά την επιστροφή από τη Γαλλία προς την Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα» – ούτε δύο φρεγάτες με leasing ούτε παραγγελία δύο νέων φρεγατών). Απηύθυνε και νουθεσίες στον άνθρωπο που όταν ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός είχε δηλώσει: «Δεν έχω εκχωρήσει την ιδεολογική και πολιτική μου ταυτότητα στον κ. Καμμένο». «Δημόσιες δηλώσεις και προσπάθειες εκμετάλλευσης των θεμάτων που αφορούν τους εξοπλισμούς και την εθνική μας άμυνα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στην εθνική θέση της χώρας», είπε ο Καμμένος, φωτογραφίζοντας τον παρακαθήμενο Κουβέλη, το πρόσωπο του οποίου είχε παγώσει σε μια σκυθρωπή μάσκα.

Δε σταμάτησε ούτε εκεί ο Καμμένος. Πήρε τη ρεβάνς και για το χαρακτηρισμό «υπερτροφικός λόγος», που είχε αποδώσει σε δήλωσή του για τους δύο στρατιωτικούς ο Κουβέλης. Είπε συγκεκριμένα: «Τα δύο στελέχη των ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα, μετά την αναφορά στην τελευταία συνέντευξη του Προέδρου Ερντογάν περί ανταλλαγής».

Το ξεφτιλίκι ολοκληρώθηκε μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, όταν ο Κουβέλης διέρρευσε ότι από την Πέμπτη 19 Απρίλη η κυβέρνηση είχε αποστείλει αίτημα στη Γαλλία για ν’ αποκτήσει με leasing δύο φρεγάτες τύπου FREMM!

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 28 ΑΠΡΙΛΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *