Το αυγό του φιδιού και ο δήμαρχος

Η άγρια επίθεση κατά του δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γ.Μπουτάρη στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων φέρνει στην επιφάνεια μια μεγάλη αλήθεια που ως πολίτες και πολιτεία οφείλουμε να δούμε κατάματα : Η κοινωνία μας τείνει ολοένα και περισσότερο να οδηγείται στον εκφασισμό .

Τα σημάδια είναι πολλά ωστόσο η επίθεση κατά του δημάρχου από ακροδεξιά στοιχεία και κυρίως η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε προκαλούν έντονη ανησυχία για την ίδια τη δημοκρατία. Προσθέτουν κι ίσως ποιοτικά αναβαθμίζουν τη δράση αυτών των στοιχειών .Κι όχι μόνο αυτό Απλοί πολίτες που δεν συμμετείχαν στα επεισόδια προκλητικά δηλώνουν ότι ‘’καλά να πάθει αφού προκαλούσε’’. Αλλά και πολιτικοί εκφραστές ακροδεξιών απόψεων [Κρανιδιώτης, Καρατζαφέρης,]και φυσικά της Χρυσής Αυγής [κόρη Μιχαλολιάκου, Παπάς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ‘’τιμωρία’’ του δημάρχου που έχει εκφράσει αιρετικές απόψεις για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και κοινωνικά θέματα πχ γκέι .Είναι διαφορετικός, τσακίστε τον. Βεβαίως προπηλακισμούς και απόπειρες λιντσαρίσματος ‘’διαφορετικών’’ έχουμε ξαναδεί .Γιαούρτια από χρυσαυγίτες κατά του Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα και φυσικά τη δολοφονία Φύσσα.

Σε ένα μεγάλο τμήμα του λαού κυριαρχεί ένα κράμα σκοταδισμού και μισαλλοδοξίας που τροφοδοτείται από την άγνοια, την ανάγκη να συντηρηθεί το τρίπτυχο πατρίς θρησκεία οικογένεια ως αντίβαρο της αποσύνθεσης της κοινωνίας λόγω της κρίσης, της έλλειψης εναλλακτικών δρόμων ,οράματος. Σε αυτό έχουν συμβάλει τα μέγιστα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και το χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο .

Δεν έχει σημασία τι πιστεύει και τι λέει ο κάθε Μπουτάρης δηλαδή κάθε δημόσιο πρόσωπο αρκεί να μην βλάπτει τον πυρήνα της δημοκρατίας .Μπορεί να διαφωνεί η να συμφωνεί κανείς μαζί του αλλά δεν θα βάλουμε κριτές και τιμητές τη χρυσή αυγή τους πατριδοκάπηλους και τους ακραίους εθνικιστές. Και προφανώς δεν μαυρίζουμε στο ξύλο τον πολιτικό, τον μαυρίζουμε στις εκλογές… Η απαξίωση προσώπων και θεσμών είναι ένα σπορ στο οποίο κάποιοι επιδίδονται συστηματικά με φανερό στόχο την εκμετάλλευση των πιο πρωτόγονων ενστίκτων του κόσμου μετατρέποντάς τον σε αγέλη. Η ανοχή σε φαινόμενα βίας τρέφει του τέρας του φασισμού .Και φαίνεται πως το αυγό του φιδιού δεν εκκολάπτεται έχει ήδη γεννηθεί. Γι αυτό κάθε ανοχή το τρέφει.

Ο Χατζιδάκις προείδε και μιλούσε για την απάθεια και την ανοχή σε τέτοια φαινόμενα ήδη από το 1978,μιλώντας για το Πρόσωπο του τέρατος.

«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Και η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά.
(…)
Από την ώρα που ο Frankenstein γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, o κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένιση του. Γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται. Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ το μυαλό της κότας. Απ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ ένα ζώο δυνατό πού βρυχάται. Τί να τους πω και πώς να τους το πω; Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις απλοϊκές και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μιας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί;

———————

[ ]Το πρόσωπο του τέρατος – Μάνος Χατζιδάκις  

Πηγή: Τασία Σταματοπούλου – “Σχέδιο Β'”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *