Να σταματήσουν τώρα οι θανατηφόρες καταδιώξεις

Μέσα σε λίγους μήνες, τουλάχιστον 18 νεκροί και 54 τραυματίες, στην ίδια περιοχή, στον ίδιο δρόμο: αυτόν που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξανά στα σύνορα, για να φτάσουν τελικά σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Οι 72 αυτοί άνθρωποι δεν μπορούν να θεωρηθούν θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Είναι θύματα του ανηλεούς πολέμου, που, εδώ και δεκαετίες, διεξάγουν τα ευρωπαϊκά κράτη, με τη συμμετοχή φυσικά της Ελλάδας, ενάντια στους πρόσφυγες. Στους πρόσφυγες του πολέμου, της φτώχειας και της καταστολής, τους πρόσφυγες, δηλαδή, που τα ίδια κράτη έχουν προκαλέσει με τις οικονομικές και στρατιωτικές επεμβάσεις τους.

Δεν το εννοούμε μεταφορικά: όλα σχεδόν τα παραπάνω «ατυχήματα» έχουν άμεσα προκληθεί από τις βίαιες καταδιώξεις που πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία. Οι καταδιώξεις αυτές αποτελούν έτσι άλλο ένα όπλο -δίπλα στο φράχτη, τα στρατόπεδα, τα ναρκοπέδια, τον εγκλεισμό- και επεκτείνουν τον πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες από τα σύνορα στην ενδοχώρα.

Το ξέρουμε και το λέμε χρόνια: κανένα μέσο καταστολής δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους από την προσπάθειά τους να σώσουν τη ζωή τους ή να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Το μόνο που καταφέρνουν τα ευρωπαϊκά κράτη με όλο αυτόν τον πόλεμο είναι να σκοτώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και να πλουτίζουν τα κυκλώματα των διακινητών. Η προσφυγιά και η μετανάστευση θα συνεχίζουν γιατί αποτελούν το ύστατο ανθρώπινο δικαίωμα. Για αυτό επιμένουμε ότι η μόνη αντιμετώπισή τους είναι η αλληλεγγύη, τα ανοιχτά σύνορα, ο κοινός, παγκόσμιος αγώνας ενάντια στους πολέμους και την εκμετάλλευση.

Αυτή τη στιγμή όμως, πρέπει να επικεντρώσουμε στη δική μας περιοχή. Οι δρόμοι, οι οποίοι ήδη καθίστανται πεδίο μάχης από την αντικοινωνική συμπεριφορά και την επιθετική κουλτούρα ορισμένων οδηγών, ας μην μετατραπούν σε ένα ακόμα χαράκωμα του πολέμου ενάντια στους πρόσφυγες. Να μη γεμίσουν με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, στο όνομα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής -ή, αν προτιμάτε, των «κοινών ευρωπαϊκών αξιών και οραμάτων» τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία να σταματήσει τώρα τις θανατηφόρες καταδιώξεις σε δημόσιους δρόμους.

Ενδεικτικά στοιχεία:
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης
Σύλλογος SOS τροχαία εγκλήματα Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *