Απαράδεκτη απόφαση – προσπάθεια εξίσωσης της ναζιστικής συμμορίας με τα θύματά της

Και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάστηκε χθες σε δεύτερο βαθμό (έφεση), η δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στις 7/11/2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά και εργατών που έτρεξαν σε υποστήριξή τους, υιοθέτησε την απαράδεκτη λογική της εξίσωσης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής συμμορίας με τα θύματά της, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα.

Παρά την πρόταση της εισαγγελέως για αθώωση των τριών θυμάτων και ενώ από την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε ότι οι δύο χρυσαυγίτες έδρασαν ως τάγμα εφόδου, με δολοφονικό οπλισμό, με χτυπήματα στοχευμένα και με εντολές από τον πολιτικό τους καθοδηγητή, ο οποίος ήταν παρών στην ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα. Έτσι μείωσε τις ποινές των χρυσαυγιτών και καταδίκασε τα δύο από τα τρία θύματα.

Συγκεκριμένα καταδίκασε τα μέλη της Χρυσής Αυγής Τ. Διχταπανίδη και Ι. Παναγιωτίδη, σε 9 και 15 μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, για τις κατηγορίες της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της οπλοχρησίας, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών. Στη δίκη δεν παρέστη ο Παναγιωτίδης, ο οποίος είχε εξουσιοδοτήσει τον δικηγόρο του. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 21 μήνες φυλάκιση.

Από τα θύματα της επίθεσης αθώωσε τον έναν και καταδίκασε σε 6 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, τους άλλους δύο.

Η ακροαματική διαδικασία εξελίχθηκε με την προκλητική παρουσία πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από την αίθουσα.

Από το πρωί δεκάδες εργάτες και φοιτητές, μέλη σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και φοιτητικών συλλόγων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς και τους σπουδαστές που χτυπήθηκαν άνανδρα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, και καταδίκαζαν την απαράδεκτη λογική των δύο άκρων που είχαν υιοθετήσει πρωτόδικα δικαστής και εισαγγελέας. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μαζικά την ακροαματική διαδικασία.

Σπουδαστές και απεργοί εργάτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την δολοφονική μανία των μελών της Χρυσής Αυγής, παρουσίασαν καρέ καρέ, τα όσα έγιναν στις 7 Νοέμβρη του 2012.

Μέλη της ΚΝΕ, πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, καλώντας μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετέχουν στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που βρίσκονταν σε εξέλιξη και να βρεθούν στο πλευρό των απεργών του εργοστασίου της ΑΓΝΟ που έδιναν τη μάχη της περιφρούρησης από τα χαράματα, σύμφωνα και με την απόφαση που είχε πάρει το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου. Παράλληλα κόλλησαν στο γύρω χώρο, αφίσες καταδίκης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Ξαφνικά εμφανίστηκαν οι δύο χρυσαυγίτες, άρχισαν να βρίζουν τα μέλη της ΚΝΕ, να τους επιτίθενται με μπουνιές και να τους απειλούν ότι θα τους σκοτώσουν, αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο, έσκισαν τις αφίσες και αποχώρησαν.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ. Μίλησαν με τους νεολαίους, αλλά και με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους περίοικους, οι οποίοι είχαν δει την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και έτρεξαν έξω από το σχολείο.

Εκείνη τη στιγμή επέστρεψαν οι χρυσαυγίτες, κατέβηκαν από το αυτοκίνητο, άφησαν ανοιχτές τις πόρτες του και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις εναντίον τους, χτυπώντας τους με ρόπαλα στα πόδια και το κεφάλι. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και τους πήραν τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, ο ένας χρυσαυγίτης επιχείρησε να επιτεθεί και με στιλέτο, όμως του σφύριξε ο άλλος και τράπηκαν σε φυγή.

Για το πως βρέθηκαν εκεί, ο Διχταπανίδης, ανέφερε ότι του τηλεφώνησε ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Γ. Ευσταθίου και του είπε να πάει στο ΕΠΑΛ. Εκεί συναντήθηκε με τον Παναγιωτίδη. Βέβαια παρουσίασε αντεστραμμένα τα γεγονότα, ισχυριζόμενος ότι ούτε έβρισε, ούτε έδειρε, παρά μόνο κατέβασε τις αφίσες που τον ενοχλούσαν, επικαλούμενος ότι απαγορεύεται η αφισοκόλληση. Βέβαια όταν η εισαγγελέας τον ρώτησε ως τι ανέλαβε την αρμοδιότητα που έχει μια άλλη εξουσία, δηλαδή η αστυνομία, δεν απάντησε.

Παραδέχθηκε ότι επέστρεψε και πάλι μετά από εντολή από τον πολιτικό του καθοδηγητή, όμως αμφισβήτησε ότι είχε τα ρόπαλα και ότι επιτέθηκε με τα φονικά αυτά όπλα. Προσπάθησε να εμφανισθεί ως θύμα και μάλιστα ισχυρίσθηκε ότι έπεσε κάτω από τα χτυπήματα και τον σήκωσε ο διευθυντής του σχολείου που έτρεξε να τον βοηθήσει.

Όμως λίγο πριν ο ίδιος ο διευθυντής, στην κατάθεσή του είχε πει πως παρακολουθούσε τα γεγονότα από μακριά, δεν βγήκε έξω από το σχολείο και μόνο μέλημά του ήταν να κρατήσει μακριά τους μαθητές.

Σε ότι αφορά τα χτυπήματα στα πόδια και τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που έφεραν τα θύματα της επίθεσης του, είπε ότι “μπορεί να χτυπήθηκαν μεταξύ τους”.

Καμία σοβαρή απάντηση δεν έδωσε επίσης για το γεγονός ότι εξαφανίσθηκε για 48 ώρες και ενώ όπως ισχυρίστηκε ήταν χτυπημένος και ο ίδιος δεν πήγε σε κανένα ΚΥ ή νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, ούτε καν στο σπίτι του, αλλά εμφανίσθηκε μέρες μετά μέσω του δικηγόρου του, προσκομίζοντας μια ιατροδικαστική έκθεση που συντάχθηκε δύο ημέρες μετά τα γεγονότα, στις 9 Νοέμβρη.

Σε αντίθεση με αυτόν που κρύφθηκε, το ένα θύμα της επίθεσης που χθες καταδικάστηκε, οδηγήθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας του Λαγκαδά, το άλλο θύμα που επίσης καταδικάστηκε, μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και το τρίτο συνέλεξε τα φονικά όργανα και τα κατέθεσε στην αστυνομία, όπου και ευθύς αμέσως υποβλήθηκαν οι μηνύσεις εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής.

Πηγή: 902

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *