Μνημονιακή επιτροπεία

Δεν έχουμε ανάγκη να υιοθετήσουμε τις κραυγές της αντιπολίτευσης για «κόλαφο κατά της κυβέρνησης», αναφορικά με τη δεύτερη μετα-μνημονιακή έκθεση της Κομισιόν. Μπορούμε να κάνουμε τη δική μας αποτίμηση. Αποτίμηση ουσίας και όχι αντιπολιτευτικού εντυπωσιασμού.

Ούτε, βέβαια, θα υιοθετήσουμε τις εξυπνάδες του Τσακαλώτου ότι «σε οποιαδήποτε έκθεση οποιουδήποτε οργανισμού περιλαμβάνονται σημεία θετικά και σημεία κριτικής». Ας πει ο Τσακαλώτος ποια είναι τα σημεία κριτικής και τι περιεχόμενο έχουν και μετά το συζητάμε.

Υπήρξε, βέβαια, και η «βοήθεια» από τον Μοσκοβισί, ένα «δικό μας» άνθρωπο, αν σκεφτούμε ότι επισκέπτεται την Αθήνα πιο συχνά από το Παρίσι. Και βέβαια, ψηφίζει «Αλέξη και ξερό ψωμί». Είναι τόσο απροκάλυπτος στην αβάντα που κάνει προς τους Τσιπραίους ώστε ακυρώνει και το ελάχιστο κύρος που θα μπορούσαν να έχουν τα λεγόμενά του.

Το πρώτο που διαπιστώνει κανείς με μια ματιά στην έκθεση της Κομισιόν είναι ότι η μνημονιακή επιτροπεία συνεχίζεται. Οπως και πριν. Αλλαξε λίγο η μορφή της, αλλά η ουσία παραμένει αναλλοίωτη.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η έκθεση αναφέρει ότι «η κυβέρνηση ενημέρωσε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον σε αναθεωρήσεις των συστημάτων δόσεων για τις οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα πρέπει να γίνει περαιτέρω τεχνική ανάλυση».

Το μέτρο των 120 δόσεων δεν πέρασε από την τρόικα. Οχι μόνο για οφειλές προς την εφορία, για τις οποίες η τρόικα ήταν κάθετα αρνητική, αλλά και για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, που η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει ότι συμφωνήθηκε κατά την τελευταία επιθεώρηση από την τρόικα. Για να μην κολλήσει στο Eurogroup η εκταμίευση της δόσης των  750 εκατ., η κυβέρνηση απέσυρε το μέτρο.

Το μέτρο των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα εφαρμοστεί οπωσδήποτε, έσπευσε να «σφυρίξει» η Αχτσιόγλου (με διαρροή, όχι με επίσημο δελτίο Τύπου). Ισως γνωρίζει ότι η τρόικα είναι «ανοιχτή» ως προς αυτό (προφανώς, επειδή αφορά και καπιταλιστικές επιχειρήσεις). Την Αχτσιόγλου την ενδιαφέρει μόνο το «μαγαζί» της, ενώ η κυβέρνηση τα απέσυρε όλα.

Μπορεί μέχρι τις ευρωεκλογές να τα βρουν με την τρόικα και να καταφέρουν να νομοθετήσουν. Ισως μόνο το μέτρο για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ίσως και για την εφορία. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα αν δεν έχει την έγκριση της τρόικας. Υπάρχουν κάποιες εξαμηνιαίες δόσεις επιστροφών από τόκους ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ΕΕ, που δεν εκταμιεύονται, αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα.

Και όχι μόνο με προαπαιτούμενες νέες ρυθμίσεις, που δεν είναι πολλές (λίγα πράγματα έμειναν ως «ουρές» μετά το τρίτο Μνημόνιο), αλλά με το μέγα προαπαιτούμενο, που είναι η διατήρηση αλώβητης της μνημονιακής πολιτικής σε όλους τους τομείς.

Δείτε για παράδειγμα μια άλλη προειδοποίηση της έκθεσης της τρόικας. Αν, γράφει, υπάρξει δικαίωση των προσφυγών συνταξιούχων και δημόσιων υπάλληλων από το ΣτΕ και χρειαστεί να επιστραφούν αναδρομικά, αυτές οι επιστροφές θα πρέπει να εξισορροπηθούν με ισοδύναμα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις!

Η τρόικα αποφασίζει

Το πρώτο σχέδιο επί του οποίου συμφώνησαν κυβέρνηση και συστημικοί τραπεζίτες για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια απορρίφθηκε από την τρόικα (συγκεκριμένα από την ΕΚΤ που έχει τον πρώτο λόγο στα τραπεζικά ζητήματα).

Υπουργοί και τραπεζίτες ξανακλείστηκαν στο Μαξίμου και μετά από μια μαραθώνιο συνεδρίαση (κάνα δεκάωρο) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε νέο, αναθεωρημένο σχέδιο. Τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας έστησαν τρελό πανηγύρι. Ανάμεσα στα όσα έλεγαν και έγραφαν ήταν ότι είναι ζήτημα ωρών η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή. Ετσι τους είπε ο Καρτερός, έτσι έλεγαν.

Νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε βέβαια. Το νέο σχέδιο στάλθηκε στην τρόικα για να μελετήσει αν έχουν ενσωματωθεί σ’ αυτό όλες οι παρατηρήσεις βάσει των οποίων απέρριψε το πρώτο σχέδιο. Αμα το εγκρίνει η τρόικα, θα υπάρξει νομοσχέδιο. Αν δεν το εγκρίνει, θα υπάρξει νέα δραματική σύσκεψη υπουργών-τραπεζιτών στο Μαξίμου.

Κατά τα άλλα, «έχουμε βγει από τα Μνημόνια»…

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *