Ιδου η “κινεζοποίηση”

Επρεπε να έρθει ο γερμανός υφυπουργός οικονομίας και Τεχνολογίας Στέφεν Κάπφερερ, για να πληροφορηθούμε πως το «νέο σχέδιο Μάρσαλ» που ετοιμάζουν οι Γερμανοί για την Ελλάδα, για το οποίο πανηγυρίζει όλος ο εσμός του ελληνικού καπιταλισμού (κυβέρνηση, αντιπολίτευση, επιχειρηματίες, ΜΜΕ) έχει ως βασικό πυλώνα του τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών, με ειδικό καθεστώς φορολογίας, εργασιακών σχέσεων και χωροταξίας. Το μάθαμε από τον γερμανό υφυπουργό, γιατί οι «δικοί μα9> Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης και Παπακωνσταντίνου, με τους οποίους συναντήθηκε ο Καπφερερ, δεν είπαν λέξη.

Ο Καπφερερ συνοδευόταν από γερμανούς τραπεζίτες και ήρθε για να προετοιμάσει την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών και Τεχνολογίας και αντικαγκελάριου Φίλιπ Ρέσλερ, που αναμένεται να έρθει στην Αθήνα στις αρχές Οκτώβρη, για να συνεχίσει τις συζητήσεις. Θα μεσολαβήσει το φεστιβάλ των γερμανών βιομηχάνων, στο οποίο θα μιλήσει ο ίδιος ο Παπανδρέου, για να τους εξηγήσει πόσο διατεθειμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση να τους παραχωρήσει «γην και ύδωρ», προκειμένου να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η Γερμανία έχει ξεκινήσει επενδυτική επίθεση στην Ελλάδα», δήλωσε με τη γνωστή τευτονική αλαζονεία ο Καπφερερ, αρνούμενος να μπει σε λεπτομέρειες. Τις λεπτομέρειες του καθεστώτος των ειδικών επενδυτικών ζωνών, όπως είπε, θα τις αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΕΕ. Ειδικά αυτή η δήλωση ακούστηκε σαν χοντροκομμένη ειρωνεία, σε ό,τι αφορά το σκέλος που αναφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση. Γιατί αυτή η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν κυβέρνηση Τσολάκογλου. Με την ΕΕ, βέβαια, θα παζαρέψουν οι Γερμανοί (και όχι η ελληνική κυβέρνηση), διότι υπάρχει ο ανταγωνισμός από τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, τον οποίο πρέπει να πάρουν υπόψη τους. Την ελληνική κυβέρνηση την έχουν δεδομένη.

Ειδικές επενδυτικές ζώνες υπάρχουν σε χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου και στις λεγόμενες αναδυόμενες δυνάμεις με το τεράστιο εργατικό δυναμικό (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία). Το ντόπιο κράτος παίρνει μια προμήθεια, ντόπιοι καπιταλιστές παίζουν το ρόλο του υπεργολάβου και του δουλεμπόρου και οι ιμπεριαλιστές απολαμβάνουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, που απασχολείται με όρους δουλείας, χαμηλή φορολογία και πλήρη ασυδοσία σε ζητήματα χωροθέτησης των επιχειρήσεων και προστασίας του περιβάλλοντος. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τέτοιες ζώνες και στην Ελλάδα, σε μια χώρα μέσου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως αυτό που φωνάζουμε από τότε που ψηφίστηκε το Μνημόνιο και που -ευτυχώς-το ακούμε πλέον να επαναλαμβάνεται από περισσότερα στόματα. Οτι βασικός στόχος του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου και της ελληνικής πλουτοκρατίας είναι να προωθήσει και να ολοκληρώσει την «κινεζοποίηση» του ελληνικού προλεταριάτου, για να μπορεί στην καρδιά της Ευρώπης, πολύ κοντά στις αγορές της, να έχει μια βάση ανταγωνιστική προς τις βάσεις που έχει στον «τρίτο κόσμο». Οι ειδικές επενδυτικές ζώνες που ζητούν (και θα πάρουν) οι Γερμανοί θα είναι ο ορισμός της «κινεζοποίησης», αφού οι όροι εργασίας σ’ αυτές θα είναι χειρότεροι και από τους όρους ζούγκλας που κυριαρχούν σήμερα στην αγορά εργασίας της χώρας μας, μετά τις απανωτές σαρωτικές ανατροπές που έχει επιφέρει η κυβέρνηση (οι οποίες θα συνεχιστούν)

Και βέβαια, είναι απάτη αυτό που λέγεται, ότι οι επενδύσεις των Γερμανών θα φέρουν την ανάπτυξη. Στα χαρτιά, βέβαια, θα φαίνεται ανάπτυξη, για τον ελληνικό λαό όμως αυτό δεν θα σημαίνει τίποτα. Γιατί στόχος των Γερμανών δεν είναι η εσωτερική αγορά, η οποία θα παραμείνει καθηλωμένη σε επίπεδα έσχατης φτώχειας, αλλά οι κεντροευρωπαϊκές αγορές, που έχουν ακόμη κάποια καταναλωτική ικανότητα. Από την άλλη, στόχος τους δεν είναι να αναπτύξουν τον ελληνικό καπιταλισμό, αλλά να δώσουν διέξοδο σε μερικούς κλάδους της γερμανικής βιομηχανίας που έχουν μπει σε κρίση. Για παράδειγμα, ο ενεργειακός τους κλάδος μπαίνει σε φάση μεγάλων ανακατατάξεων, μετά την απόφαση να κλείσουν τα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2020, για ν’ αποφύγουν φαινόμενα τύπου Φουκουσίμα. θέλουν, λοιπόν, να ελέγξουν τον ελληνικό ενεργειακό κλάδο. Οσο για τα πολυδιαφημισμένα φωτοβολταϊκά, καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Σιγά μην περιμένουν να ικανοποιήσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με την ηλιακή ενέργεια. Εχουν, όμως, βιομηχανίες που παράγουν πάνελ κι αυτές πρέπει να πουλήσουν σε πελάτες που θα επιδοτηθούν από το πρόθυμο ελληνικό κράτος. Οι άλλοι τομείς που εκδηλώνουν ενδιαφέρον (πέρα από τις ειδικές αποικιοκρατικές ζώνες) είναι η διαχείριση σκουπιδιών και ο τουρισμός. Χαράζουν, μήπως, καμιά αναπτυξιακή προοπτική αυτοί οι τομείς;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από κυβερνητικής πλευράς δεν έγινε κανένας σχολιασμός στο θέμα των ειδικών επενδυτικών ζωνών, ενώ και ο αστικός Τύπος απέφυγε να δώσει έκταση στο θέμα ή να μιλήσει για αποικιοκρατικό σχέδιο. Προτιμούν να πουλάνε αναπτυξιακά φούμαρα στους εργαζόμενους που μαστίζονται από την ανεργία.

Χαστούκι

Αχρηστο έβγαλε ο Βενιζέλος το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και ανακοίνωσε ότι συνεννοήθηκε με τον Πετσάλνικο και «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του». Δηλαδή, θα τους βάλλουν τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι, επειδή τόλμησαν να πουν κάποιες αλήθειες.
Τι είπε το Γραφείο Προϋπολογισμού στην έκθεση του; Οτι «με βάση ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις για τις τάσεις των εσόδων και των δαπανών που έχουν διαμορφωθεί στο επτάμηνο, εκτιμάται ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο (και αφορούν τον κρατικό προϋπολογισμό), καθώς και κάποια μέτρα που λήφθηκαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο έως το τέλος του έτους». Κι ακόμη, ότι «μετά τις νέες εξελίξεις (σ.σ. βαθύτερη ύφεση) θεωρείται απίθανο να σταθεροποιηθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ το 2012, ενισχύοντας έτσι τις αμφιβολίες των αγορών για την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου και την ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας». Η κυβερνητική προπαγάνδα αισθάνεται άβολα από τέτοιες εκθέσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο Παπανδρέου ετοιμάζεται για ένα ακόμα ρεσιτάλ ψευδολογίας στη ΔΕΘ.

Πηγή: Εφημερίδα “Κόντρα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *