Έχουν αποθρασυνθεί τα αφεντικά!

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την άκυρη απόλυση της συναδέλφου Μ.Κ. που εργαζόταν ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο γραφείο ηλεκτρομηχανολογικών μελετών “Διονύσης Κοντονής – Μάρκος Λυράς & συνεργάτες”.

Την απόλυση ανακοίνωσε με προκλητικό τρόπο ο εργοδότης Μ. Λυράς, μία μέρα πριν από την καλοκαιρινή άδεια ενώ η συνάδελφος είχε αρνηθεί να δεχτεί τη μείωση των αποδοχών της αλλά και την αλλαγή της σχέσης εργασίας της. Στην συνάδελφο, που εργαζόταν με σχέση εξαρτημένης εργασίας επί δεκατρία χρόνια στο συγκεκριμένο γραφείο ανακοινώθηκε η απόλυσή της χωρίς να της καταβληθεί καμία αποζημίωση ενώ της οφείλονται και δεδουλευμένα. Ακόμα, την ίδια ώρα που η απόλυση έγινε με το πρόσχημα της οικονομικών δυσκολιών, και πριν περάσει καλά-καλά ένας μήνας, το γραφείο δημοσιεύει αγγελία στο ηλεκτρονικό δελτίο του ΤΕΕ και ζητά να προσλάβει νέο μηχανικό στην ίδια θέση. 

Το συγκεκριμένο γραφείο δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε για τον κλάδο μας, ούτε γενικά.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους εργοδότες, με τη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ και της ΝΔ, έχει περάσει μέτρα που έβρισκαν εμπόδια για τουλάχιστον είκοσι χρόνια, που ιδιωτικοποιούν κάθε κοινωνικό αγαθό και μας οδηγούν στη φτώχεια και στην ανεργία, είναι ο κανόνας οι μειώσεις μισθών, οι εργοδοτικοί εκβιασμοί του τύπου «απολύσεις ή μειώσεις» που δικαιολογούνται στο όνομα της πτώσης των κερδών, της ανάγκης για «εξορθολογισμό των λειτουργικών εξόδων», οι απλήρωτοι για μήνες συνάδελφοι, οι απολύσεις.

Η εργοδοσία, όμως, αποθρασύνεται όλο και περισσότερο. Έχοντας “λυμένα τα χέρια της” από τους αντεργατικούς νόμους και την πολιτική της κυβέρνησης, και θεωρεί ότι έπαψε κιόλας να ισχύει το όποιο εργατικό δίκαιο έχει “απομείνει όρθιο” από την επέλαση του ΔΝΤ και της τρόικας. Από τη μια εκβιάζει σε περικοπή των δικαιωμάτων μας αξιοποιώντας τα μέτρα της κυβέρνησης πχ στο δημόσιο τομέα με την αύξηση ωραρίου, την περικοπή μισθών, κλπ, αλλά τον φόβο της ανεργίας. Από την άλλη ανασυγκροτεί τις επιχειρήσεις και τα γραφεία της με πιο “φτηνή εργασία”, επιδοτούμενη εργασία, εργασία μέσω μαθητείας, κλπ, αλλά και απολύοντας πιο εύκολα από ποτέ, αφού πλέον ο έως και ένα χρόνο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση. Ενώ όταν ο εργοδότης υποχρεούται να πληρώσει τη νόμιμη αποζημίωση θεωρεί ότι δεν ισχύουν όλοι οι νόμοι αλλά μόνο όσοι τον βολεύουν.

Με δυο λόγια, η εργοδοσία επιχειρεί να ξεπεράσει την κρίση και να διατηρήσει τα κέρδη της σε βάρος μας, σε βάρος των εργαζόμενων, πιστεύοντας μάλιστα ότι δεν θα υπάρξει καμιά αντίδραση. Όμως δεν γίνεται έτσι…

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την άκυρη απόλυση της συναδέλφου και ζητά την  ανάκλησή της καθώς και την καταβολή των δεδουλευμένων της.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του!  Η αλληλεγγύη το όπλο μας!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ
Γραφεία: Πλατεία Αγ.Γεωργίου Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, TK:105 61

http://www.somtechnik.gr  τηλ.  6936 760879, 6977 806266

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *