Το ένστικτο της επιβίωσης

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ο άνθρωπος που φρόντιζε πάντα να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο τη σωστή ώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει περάσει από όλους τους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους τα τελευταία 30 χρόνια.

Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης (1964, Κερατσίνι) και με καταγωγή από τον Κότρωνα της Μάνης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ο άνθρωπος που φρόντιζε πάντα να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο τη σωστή ώρα. Ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει περάσει από όλους τους ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους τα τελευταία 30 χρόνια, αρχής γενομένης από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, όπου το 1990 εξελέγη γραμματέας, έως σήμερα που είναι υπουργός μιας δεξιάς κυβέρνησης.

Στο μεσοδιάστημα έκανε μια στάση στον Συνασπισμό, έγινε κολλητός του Κώστα Λαλιώτη και υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο πριν από τα μνημόνια άρχισε να φλερτάρει με τον κεντροδεξιό χώρο, όταν διαπίστωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου που ετοιμαζόταν να κυβερνήσει τότε δεν υπολόγιζε στη βοήθειά του.

Η θητεία του στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ υπήρξε αθόρυβη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων να τον γνώριζαν οι κομματικοί στον Πειραιά. Γι’ αυτό και όταν αναρριχήθηκε στη θέση του γραμματέα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξεπλάγησαν, καθώς δεν ήταν καν μέλος του Κ.Σ. της οργάνωσης όταν εκείνη διασπάστηκε το 1989.

Για τους γνωρίζοντες όμως ουδεμία έκπληξη υπήρξε. Η διάσπαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το 1989 οδήγησε στην κυριαρχία της ομάδας εκείνων που αργότερα θα ονομαστούν οι ανανεωτικοί του κόμματος, οδηγώντας το σε νέα διάσπαση το 1991 (Ανδρουλάκης, Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Δαμανάκη και πολλοί άλλοι).

«Ο Τάκης», λένε αυτοί που ξέρουν, «φρόντισε να βρίσκεται δίπλα στον Ανδρουλάκη και τον Λαφαζάνη και αποτελούσε το πουλέν τους στη νεολαία. Αυτοί τον ανέδειξαν πείθοντας τους υπόλοιπους της ηγεσίας του ΚΚΕ ότι η ΚΝΕ έπρεπε να ανανεωθεί ριζικά. Ετσι τον πέρασαν στη θέση του γραμματέα της ΚΝΕ. Εκείνος της προσκολλήσεως κι εκείνοι της προωθήσεως. Τη συνήθεια της προσκολλήσεως ο Τάκης δεν την άλλαξε ποτέ».

Το 1990, όταν ο κόσμος άλλαζε, η ΕΣΣΔ έπνεε τα λοίσθια και η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΚΚΕ είχε οδηγήσει στην ιστορική διάσπαση της Αριστεράς, η γερμανική μπάντα των Scorpions βρίσκεται στο απόγειο της δόξας της και έρχεται στο ΣΕΦ για συναυλία. Μεγάλη τους επιτυχία εκείνη την εποχή ήταν το τραγούδι Wind of Change (Ο άνεμος της αλλαγής), το οποίο ήταν ταυτισμένο με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, έναν χρόνο πριν.

Το περίεργο εδώ είναι ότι συνδιοργανωτές της συναυλίας τότε ήταν η ΚΝΕ (της οποίας γ.γ. ήταν ο Τάκης Θεοδωρικάκος) και ο… ΣΚΑΪ. Αλλες εποχές τότε, ωστόσο, σε ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» την επομένη της συναυλίας, διαβάζουμε ότι ο σημερινός υπουργός καθόταν στις μπροστινές σειρές. Το τραγικό αστείο της υπόθεσης ήταν πως το συγκρότημα δεν ήξερε πως ένας εκ των διοργανωτών ήταν η κομμουνιστική νεολαία και το έμαθαν από σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1994, βρίσκουμε τον Τάκη Θεοδωρικάκο να κατεβαίνει στις νομαρχιακές εκλογές με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, Χρήστο Φωτίου, όπου και εκλέγεται. Τη διετία 1994-1996 ασκεί τα καθήκοντα του αντινομάρχη. «Η απογοήτευσή μου από αυτή την εμπειρία με έκανε να στραφώ στο επάγγελμά μου», θα δηλώσει αργότερα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν παράτησε την πολιτική.

Παλιοί σύντροφοί του στο ΠΑΣΟΚ θυμούνται ότι προσκολλήθηκε στον Κώστα Λαλιώτη από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90. Οταν ο τελευταίος έγινε γραμματέας του κόμματος το 2001, έκανε τον Τάκη Θεοδωρικάκο υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτή η κίνηση είχε προκαλέσει έκπληξη τότε, ωστόσο, όσο ο Λαλιώτης ήταν ισχυρός μέσα στο κόμμα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος κοιμόταν ήσυχος.

Σιγά σιγά, με τη φυγή του Λαλιώτη, ο ρόλος του περιορίστηκε και στράφηκε στο επάγγελμά του. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO. Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος και σίγουρα δεν συμφέρει την κυβέρνηση να ακούγεται προς τα έξω είναι το γεγονός ότι την εν λόγω εταιρεία την έστησε με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, με τον οποίο είναι και κουμπάροι. Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας «δαιμονοποιήθηκε» από τη Ν.Δ. τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τον παρουσίαζαν ως «εντεταλμένο» παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών – η γνωστή υπόθεση με τα «βοσκοτόπια».

Σιγά σιγά, ο Τάκης Θεοδωρικάκος πιάνει… στασίδι στο Mega και ειδικότερα στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη «Ανατροπή», σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και παρουσιάζοντας δημοσκοπήσεις της εταιρείας του. Ωστόσο, οι επαφές με τον Γιώργο Παπανδρέου που εκείνη την εποχή ετοιμάζεται να κυβερνήσει δεν έχουν την καλύτερη κατάληξη.

Συνεχίζει να ασχολείται με την εταιρεία GPO και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να επανέλθει στα πολιτικά δρώμενα. Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του αρχηγού της Ν.Δ. τον φέρνει στον ακριβώς αντίθετο πόλο από εκεί που είχε ξεκινήσει χρόνια πριν. Οι φήμες λένε ότι πριν εισέλθει στη Ν.Δ. επιχείρησε να «πουλήσει» την προϋπηρεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά η συνεργασία δεν ευοδώθηκε.

«Από διαφορετικές αφετηρίες συναντηθήκαμε σε έναν χώρο δημιουργικών ιδεών. Ο Κυριάκος υπερβαίνει τα όρια της Ν.Δ. γιατί απευθύνεται στους ανθρώπους του μέτρου, της λογικής, στους ανθρώπους που θέλουν να πάνε μπροστά τη χώρα», είπε, εξηγώντας τη συνεργασία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι φήμες λένε ότι, άτυπα, συνεργάζεται ακόμα και σήμερα με δύο παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά, τον Ζαχαρία Ζούπη από το Κερατσίνι (που ήταν το δεξί του χέρι στην ΚΝΕ και διατηρεί σήμερα την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion) και τον… Πάπα της επικοινωνίας στα χρόνια του εκσυγχρονισμού, Γιώργο Πανταγιά. Είναι να μη διαμαρτύρονται μετά οι γνήσιοι δεξιοί ότι ο Κυριάκος έχει μετατρέψει το Μαξίμου σε αλάνα του παλιού ΠΑΣΟΚ;

ΥΓ. Ο Τάκης, λένε εκείνοι που τον ξέρουν, δεν θα τελειώσει με τον Κ. Μητσοτάκη. Ανθρωποι σαν τον Τάκη επιβιώνουν με όλες τις καταστάσεις και σε όλα τα πολιτικά συστήματα. Αυτή είναι άλλωστε η μεγαλύτερη ικανότητά τους.

Πηγή: Δημήτρης Τερζής – ¨ΕτΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *