Κάτι συμβαίνει στη Λ. Αμερική. Συζήτηση / προβολή ντοκιμαντέρ STUDIO new star art cinema Σάββατο 9/11/19

MAKE THE ECONOMY SCREAM

Ομάδα Παραγωγής

Σκηνοθεσία: Άρης Χατζηστρεφάνου

Μοντάζ: Άρης Τριανταφύλλου

Μουσική Επένδυση: Ερμής Γεωργιάδης

Post Production: Θάνος Τσαντάς

Γλώσσα: Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά

Υπότιτλοι: Ελληνικά

Διάρκεια: 80’

Παραγωγή: Ελλάδα, 2019

Με αφορμή τις νέες προβολές του ντοκιμαντέρ Make the economy scream

από8 Νοεμβρίου στο ιστορικό κινηματογράφο τέχνης της Αθήνας STUDIO new star art cinema.

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, ο δημιουργός Άρης Χατζηστεφάνου συζητά για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική με την Ευγενία Παλιεράκη (ιστορικό, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Cergy-Pontoise, η οποία έχει μόλις επιστρέψει από τη Χιλή) και τον δημοσιογράφο του Αθήνα 9.84 Κώστα Ράπτη.

Με φόντο τις λαϊκές εξεγέρσεις στη Χιλή και τον Ισημερινό, την αμφισβήτηση του ΔΝΤ στην Αργεντινή αλλά και την κυριαρχία ακροδεξιών κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Κολομβία, οι ομιλητές θα χαρτογραφήσουν τις νέες πολιτικές αλλά και ιδεολογικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή.
Η εκδήλωση ξεκινά στις 18:30 και θα ακολουθήσει προβολή του ντοκιμαντέρ (είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά).

«Ο Διεθνής Τύπος έχει χτίσει έναν τοίχο από ψέματα για το τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα.»

Ignacio Ramonet – πρώην διευθύνων της Monde Diplomatique

«Είναι αυτό που εγώ ονομάζω ανθρώπινα δικαιώματα a-la-carte. Εμφανίζεται μια τεράστια αγανάκτηση σε σχέση με μια χώρα και υπάρχει σιγή σε σχέση με άλλες χώρες όπου η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.»

Alfred de Zayas, πρώην ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ

Το νέο ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου για τη Βενεζουέλα με τίτλο Make the economy scream κέρδισε το Βραβείο Νεότητας Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας).

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει μια προσωπική περιπλάνηση, από την Ελλάδα στις παραγκουπόλεις του Καράκας και από τα σύνορα της Κολομβίας πίσω στην Ευρώπη. Συνομιλώντας με γνωστούς οικονομολόγους, δημοσιογράφους και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών ο Αρης Χατζηστεφάνου επιχειρεί να εξηγήσει ορισμένες από τις πιο «σουρεαλιστικές» εμπειρίες που βιώνει στο Καράκας. Γιατί η Βενεζουέλα είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την παραγωγή κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin; Πώς γίνεται η ισοτιμία στη μαύρη αγορά του εθνικού νομίσματος με το δολάριο να καθορίζεται από έναν λογαριασμό στο Instagram;

Τελικά φταίει ο σοσιαλισμός ή μήπως ο καπιταλισμός για την οικονομική κατάρρευση της χώρας με τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη;

 Το ντοκιμαντέρ έχει ως αφετηρία τη φράση “Make the economy scream”, με την οποία ο Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε εντολή στη CIA να διαλύσει την οικονομία της Χιλής πριν από το πραξικόπημα του Πινοσέτ, και φτάνει μέχρι την προσπάθεια του Χουάν Γκουαϊδό και των ΗΠΑ να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Όπως και όλα τα προηγούμενα ντοκιμαντέρ (Debtocracy, Catastroika, Fascism Inc, και This is not a coup), το Make the economy scream χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους θεατές του, συνεχίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου και το μοντάζ

ο Άρης Τριανταφύλλου. Το Post Production έκανε ο Θάνος Τσάντας, ενώ μουσική για το ντοκιμαντέρ έγραψε ο Ερμής Γεωργιάδης.

Απόλυτα συνεπής στις δημοσιογραφικές, ιδεολογικές και δημιουργικές αρχές που ακολουθεί εδώ και σχεδόν μία οκταετία στο χώρο του ντοκιμαντέρ, ο Άρης Χατζηστεφάνου («Debtocracy», «Catastroika», «This is not a Coup») παρουσιάζει ένα φιλμ που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το κοινό. Ο δραστήριος δημοσιογράφος/ντοκιμαντερίστας απομακρύνεται αυτήν τη φορά από την Ευρώπη για να αναλύσει το πολυσυζητημένο φαινόμενο «Βενεζουέλα», επισκεπτόμενος την αμφιλεγόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Παίρνοντας αποστάσεις από το καθεστώς Μαδούρο (και ακόμη μεγαλύτερες από τους δεξιούς πολιτικούς του αντιπάλους), μιλά με οικονομολόγους, δημοσιογράφους και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών που σπανίως βλέπουμε. Σίγουρα όμως τα πλέον ενδια­φέροντα στοιχεία του ντοκιμαντέρ, εκτός από την εναλλακτική ερευνητική οπτική του (αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν την «ολλανδική ασθένεια»;), είναι η ποιότητα παραγωγής που προσφέρει σε σχέση με τον no budget προϋπολογισμό του, ο γρήγορος ρυθμός με τον οποίο ξεπερνά τον αφηγηματικό σκόπελο του voice over και μερικά εξαιρετικά πανοραμικά πλάνα που μιλούν από μόνα τους· όπως αυτό των δύο κόσμων του Καράκας.

Γιάγκος Αντίοχος – Αθηνοραμα 2019

«Make the economy scream!». «Κάντε την οικονομία [τους] να κραυγάσει!». Αυτή ήταν η εντολή που έδωσε τον Σεπτέμβριο του 1970 στους συνεργάτες του ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αντιδρώντας στην προεδρική εκλογή του μαρξιστή Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή. Καθώς έτρεμε την περαιτέρω διάδοση του κομουνισμού στη Λατινική Αμερική μετά την Κουβανική Επανάσταση του 1959, ήταν αποφασισμένος να ακολουθήσει την πάγια λογική της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία η μέσω προπαγάνδας ή εμπάργκο δημιουργία σκληρών οικονομικών συνθηκών σε μια χώρα μπορούν κάλλιστα να υπονομεύσουν τη στήριξη για τον ηγέτη της. Μολαταύτα, ο Αλιέντε επανεξελέγη δημοκρατικότατατα το 1973, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης. Θα έπρεπε, συνεπώς, να βρεθεί άλλη «λύση» για την ανατροπή του.

Μαζί με τα χιλιάδες χιλιόμετρα που διανύει ανά τον κόσμο –από την Αθήνα στο Καράκας και από το Λος Άντζελες στη Βαρκελώνη και τις Βρυξέλλες και ξανά πίσω-, το ντοκιμαντέρ του έμπειρου δημοσιογράφου Αρη Χατζηστεφάνου («Φασισμός Α.Ε.»«This Is Not a Coup») ταξιδεύει και πολλές δεκαετίες πίσω σε μια απόπειρα να μελετήσει και να συνοψίσει τούτη την απαράλλαχτη πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αφορμή, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, μετά την προσπάθεια του αυτοανακηρυγμένου προέδρου Χουάν Γκουαϊδό να ανατρέψει, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, την κυβέρνηση Μαδούρο. Είναι τα πράγματα όντως έτσι όπως τα παρουσιάζουν εδώ και μήνες τα διεθνή μέσα; Μια μεταναστευτική κρίση ανάλογη εκείνη των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ; Ή μήπως αποκύημα της φαντασίας των προπαγανδιστών εκείνων που νιώθουν το οικονομικό τους μοντέλο, μαζί φυσικά με τον έλεγχο και τα συμφέροντά τους, να απειλούνται από κάποιο εναλλακτικό;

Ο Μαδούρο λέει πως για τη σημερινή κατάσταση της χώρας του φταίει ο αμερικανικός αποκλεισμός. Ο Τραμπ ρίχνει όλη την ευθύνη στον σοσιαλισμό. Και ο Άρης Χατζηστεφάνου, μέσα από συνεντεύξεις γνωστών πολιτικών αναλυτών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων που συνδράμουν τόσο την ιστορική αναδρομή όσο και τις εικόνες του σημερινού Καράκας, τεκμηριώνει την έρευνά του αντιπαραβάλλοντας ρυθμικά και καίρια τις δυο πλευρές, με μια κατάδηλα εννοείται απομυθοποιητική διάθεση προς τη δεύτερη, ώστε να υπογραμμίζεται μόνιμα το γνωστό γνωμικό «τα φαινόμενα απατούν» προκειμένου για όσα μας σερβίρουν τα διεθνή μέσα, κάτι που συνιστά τελικά και το εντελώς κεντρικό θέμα του ντοκιμαντέρ του.

Ρόμπυ Εκσιέλ – Flix 2019

Σημείωμα των δημιουργών

Το χαρτί υγείας μιας χώρας, η οποία απέχει 9.415 χιλιόμετρα, προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης αποτελεί μέγιστη απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ψεύδονται συγκρίνοντας τη μεταναστευτική κρίση στη Βενεζουέλα με αυτή των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

Ένα ντοκιμαντέρ για τη Βενεζουέλα δεν αφορά μόνο τη Βενεζουέλα. Ένα ντοκιμαντέρ για τη Βενεζουέλα αποτελεί μια μελέτη στις σύγχρονες (και λιγότερο σύγχρονες) μορφές προπαγάνδας και ανατροπής καθεστώτων, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την καρδιά της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα ψυχογράφημα όσων τρέμουν κάθε οικονομικό μοντέλο που αμφισβητεί την οικονομική ορθοδοξία τους.

Είναι μια αφορμή για να μετρήσεις τη δημοκρατία στην Καταλονία των πολιτικών κρατουμένων και στη Γαλλία της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτείς γιατί δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα στο Καράκας, αλλά και γιατί κάποιοι έχουν σάπια δόντια στο Λος Άντζελες.

Κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού αποτελεί και μία αυτοτελή δημοσιογραφική αποστολή.

Και όπως πάντα ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ, που ασκεί κριτική στην κυρίαρχη αφήγηση, διατηρεί την ανεξαρτησία του στηριζόμενο οικονομικά μόνο από τους θεατές του.

Άρης Χατζηστεφάνου

Ο Άρης Χατζηστεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Λονδίνο και ως ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με εφημερίδες όπως η Ημερησία και Η Καθημερινή, καθώς και με αρκετά περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ως φωτογράφος και δημοσιογράφος έχει πραγματοποιήσει αποστολές στη Λατινική Αμερική και στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί σε αρκετά ελληνικά περιοδικά και σε έντυπα του εξωτερικού.

Ώρες προβολών

STUDIO new star art cinema:
ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Τηλ 210-8640054 –2108220008

από 8/11/19 εως 13/11/19

 MAKE THE ECONOMY SCREAM  του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ έως ΤΕΤΑΡΤΗ 

 στις 22.15

Εισ.: € 7.00,

Παιδ.-φοιτ./ άνω των 65 & Εκπαιδευτικοί/Ατέλεια/Στρατιωτικό €5.00, 

Άνεργοι €3.00.

trailer

imdb

https://www.imdb.com/title/tt9807404/

ΑΛΜΠΟΥΜ με ποστερ και φωτογραφιες

scream_ekpo-759x500-759x500

επισημη  σελιδα

Μία απάντηση στο “Κάτι συμβαίνει στη Λ. Αμερική. Συζήτηση / προβολή ντοκιμαντέρ STUDIO new star art cinema Σάββατο 9/11/19”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *