Τέλος η 13η σύνταξη, τέλος και η αύξηση κατώτατου μισθού

«Η 13η σύνταξη δεν υπήρξε ποτέ», διατρανώνει η κυβέρνηση, διά υπουργικών στομάτων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να τη δώσει και μαζί με αυτή δεν θα προχωρήσει ούτε στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ζήτημα είναι ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί να προχωρήσει στα μέτρα που θεσπίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Για τη 13η σύνταξη. Κατ’ αρχήν η ΝΔ ψήφισε στη Βουλή το νόμο με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε τη 13η σύνταξη ως μόνιμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός πια από το βήμα της ΔΕΘ έλεγε: «διατηρείται, τέλος, το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων που φέτος καταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός ‘μποναμάς’. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020». Επίσης σε πλήθος προεκλογικών συνεντεύξεων είχε δεσμευτεί ότι θα την διατηρήσει. Ο δε Μάκης Βορίδης διατεινόταν προεκλογικά για το μέτρο ότι «αφού το ψηφίζουμε προφανώς δεν το κόβουμε. Ότι ψηφίζουμε μας δεσμεύει». Για τον κατώτατο μισθό πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατεινόταν ότι θα αυξηθεί στα 750 ευρώ. 

Αυτό το μήνα όμως φαίνεται πως τελείωσαν τα ψέματα αφού όπως ειπώθηκε από επίσημα χείλη, ούτε η 13η σύνταξη θα διατηρηθεί, ούτε ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στο Open «δεν αναγνώρισε» καν την ύπαρξη 13ης σύνταξης, ενώ στη συνέχεια δήλωσε πως «τα λεφτά για την 13η σύνταξη δεν υπάρχουν». Ύστερα επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά μόνο εάν και στο ύψος που θα υπάρξει ανάπτυξη του ΑΕΠ. Και αυτό σε «συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στο ίδιο κανάλι ανέφερε: «Δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη. Ήταν μία προεκλογική εξαπάτηση της κυβέρνησης τότε για να εξαγοράσει τη συνείδηση των συνταξιούχων παραμονή των εκλογών. Το ποσό παραμένει ως συνταξιοδοτική δαπάνη στο νέο ασφαλιστικό σύστημα».

Πηγή: tvxs

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *