Κυβέρνηση γιουσουφάκι των εμπόρων της υγείας

Θυμόσαστε το «τραλαλά» που είχε πάθει η Τρέμη, όταν ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε στην εκπομπή της ότι τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που έβριζαν το ΕΣΥ πρέπει να το βουλώσουν; Ο Κακλαμάνης, που υπήρξε πανεπιστημιακός γιατρός και ανήκει στη λεγόμενη «λαϊκή (ακρο)δεξιά», από τη μια έχει προηγούμενα με την Τρέμη (από την εποχή του Mega, όταν τον «βυσμάτωνε» στις δημοτικές εκλογές του 2015, που κατέβαινε ως «αντάρτης» της ΝΔ στην Αθήνα), και από την άλλη κατάλαβε ότι τώρα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για να παρουσιαστούν οι απόψεις υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Υγείας σαν προσωπικές απόψεις κάποιων «ιδεοληπτικών νεοφιλελεύθερων» και όχι ως επίσημες απόψεις της ΝΔ, η οποία διέπεται από τις αρχές του «κοινωνικού φιλελευθερισμού».
 
Ομως, οι νεοφιλελεύθερες απόψεις για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας δεν είναι προσωπικές απόψεις του γνωστού τηλε-Μπάμπη ή της Ξαφά. Είναι επίσημες απόψεις της κυβέρνησης και έχουν διατυπωθεί και πρόσφατα –εν μέσω εξάπλωσης της επιδημίας του κοροναϊού, λίγο προτού αυτή ανακηρυχθεί απί τον ΠΟΥ σε πανδημία- από κυβερνητικά χείλη, με τον πιο επίσημο τρόπο.
 
Το θέμα το είχαμε κρατήσει για να το σχολιάσουμε κάποια στιγμή στην «Κόντρα». Δε βρέθηκε χώρος και παρέμεινε στο αρχείο μας, για ν’ αποκτήσει ξαφνικά ξεχωριστή επικαιρότητα.
 
Γράφαμε προχθές για τους μποναμάδες της κυβέρνησης προς τους εμπόρους της υγείας και το πέταγμα στο καλάθι των αχρήστων των αιτημάτων των υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Aυτή η πολιτική δεν είναι τυχαία. Είναι απότοκη της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, της πολιτικής του «λιγότερο κράτος» (όταν αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους και όχι όταν αφορά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του), της εκχώρησης στους ιδιώτες καπιταλιστές κρίσιμων κοινωνικών υπηρεσιών, οι οποίες ξανοίγουν δρόμους μέγιστης κερδοφορίας.
 
Στις 25 του Φλεβάρη, έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η ετήσια γενική συνέλευση  της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Ο Μηταράκης, που αγαπούσε να τάζει στις ασφαλιστικές εταιρίες ότι η κυβέρνηση θα τους εκχωρήσει την «πίτα» της επικουρικής ασφάλισης, είχε μετακινηθεί στο επανασυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, γι’ αυτό φέτος στάλθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο εξίσου νεοφιλελεύθερος και περισσότερο ακροδεξιός Αδωνις Γεωργιάδης.
 
Το πρώτο που έκανε ο υπουργός Μπουμπούκος ήταν να θυμίζει στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών ότι «ήταν το 2013 όταν σας συνάντησα για πρώτη φορά ως υπουργός Υγείας και συζητάγαμε τότε ορισμένα από αυτά που λέγατε σήμερα, για το πώς θα μπορούσαμε δηλαδή να εμπλέξουμε τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες περισσότερο στον κλάδο υγείας και πώς θα αξιοποιούσαμε την ιδιωτική ασφάλιση περισσότερο για να κάνουμε την ζωή των Ελλήνων καλύτερη». Οπως είπε, «δυστυχώς, εκείνη η εποχή ήταν ταραχώδης. Τότε οι μεταρρυθμίσεις εθεωρούντο περίπου “επιβολή του 4ου Ράιχ“. Κατά συνέπεια κάθε ιδέα του να κάνεις κάτι καλό στην Ελλάδα ήταν περίπου σαμποταρισμένο από την αφετηρία του. Και έτσι αυτά τότε δεν μπορούσαν να προχωρήσουν».
 
Πέρασε, όμως, εκείνη η… μαύρη εποχή: «Ευτυχώς μετά την τετραετία της κυβερνήσεως Τσίπρα, αυτά τελείωσαν. Αν κάτι καλό έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μου είναι το μοναδικό καλό, εξευτελίζοντας πλήρως όλες τις ιδέες της Αριστεράς, έδωσε ανοιχτά τα χέρια στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κάνουμε επιτέλους πράξη αυτά που όλη μας τη ζωή ονειρευόμασταν να κάνουμε, αλλά η αντίδραση που υπήρχε στην κοινωνία δεν επέτρεπε να γίνουν». Προσέξτε την αλαζονεία και το καουμποϊλίκι του νεοφιλελεύθερου: η κοινωνία δεν μας άφηνε να κάνουμε αυτά που θέλαμε, αλλά τώρα που είμαστε αυτοδύναμοι θα του μπιμπίσουμε τη μάνα, δεν καταλαβαίνουμε Χριστό.
 
Ποια είναι αυτά που η αντίδραση του ελληνικού λαού δεν τους επέτρεπε να κάνουν, αλλά θα τα κάνουν τώρα; Ο υπουργός Μπουμπούκος το εξήγησε:
 
«Και ήδη, μιας και αναφέρθηκα στην υγεία, όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τους επόμενους μήνες, θα δείτε να υλοποιούνται από το υπουργείο Υγείας και από το υπουργείο Ανάπτυξης ένας μεγάλος αριθμός ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και όσον αφορά τους διαγωνισμούς για μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις μέσα στα νοσοκομεία, ακόμα και για την περίπτωση του management κάποιων δημοσίων νοσοκομείων.
 
Πρέπει να δοθεί επιτέλους το σήμα στην ελληνική κοινωνία ότι αυτή η κυβέρνηση τον ιδιωτικό τομέα δεν τον βλέπει ως αντίπαλο αλλά τον βλέπει ως συνέταιρο. Δεν τον βλέπει ως ένα πρόβλημα αλλά το βλέπει ως μία λύση. Αυτό είναι το μήνυμα που αυτή η κυβέρνηση πιστεύει και αυτό είναι που θα κάνουμε πράξη τους αμέσως επόμενους μήνες εντός του 2020 σε κάθε περίπτωση».
 
Ηταν, λοιπόν, έτοιμοι να προχωρήσουν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οχι μόνο να εκχωρήσουν στους ιδιώτες την ΠΦΥ, όχι μόνο να μπάσουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα μέσα στα νοσοκομεία, αλλά να δώσουν ακόμα και το μάνατζμεντ δημόσιων νοσοκομείων σε ιδιώτες καπιταλιστές. Γι’ αυτό ο Κικίλιας είχε αρχίσει να μετατρέπει κρατικά νοσοκομεία σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (αλλιώς δε θα μπορούσε να εκχωρηθεί το μάνατζμεντ σε ιδιώτες).
 
Επαναλαμβάνουμε ότι αυτά λέγονταν στις 25 Φλεβάρη, δεκαπέντε μέρες προτούν ο ΠΟΥ αναγκαστεί να κηρύξει πανδημία της CoviD-19. Η πανδημία τους χάλασε τα σχέδια. Για την ακρίβεια, τους ανάγκασε να αναβάλουν τα σχέδιά τους. Δεν τα εγκατέλειψαν, όμως. Περιμένου να ησυχάσει η κατάσταση για να επανέλθουν δριμύτεροι. Και τότε θ’ ακούσουμε πολλά ενάντια σ’ αυτούς που σήμερα χειροκροτούν: «συντεχνίες», «ιδεοληπτικοί», «τεμπέληδες», «αναποτελεσματικοί» και τα παρόμοια. Κάθε επιχείρηση ιδιωτικοποίησης συνοδεύεται υποχρεωτικά από μια εκστρατεία συκοφάντησης αυτών που αναγκαστικά θ’ αντιδράσουν πρώτοι: των εργαζόμενων στον προς ιδιωτικοποίηση τομέα.
 
Υπό το φως των όσων παραθέσαμε παραπάνω εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Μόλις προχθές, ο ίδιος ο Μητσοτάκης ευχαρίστησε δημόσια τον Αποστολόπουλο του «Ιατρικού Αθηνών» (την είδηση φρόντισε να πει ο Χαρδαλιάς, στην καθημερινή ενημέρωση που κάνει μαζί με τον Τσιόδρα, για να την ακούσει όλος ο κόσμος), επειδή διέθεσε στο υπουργείο Υγείας το μικρό «μαγαζί» του ομίλου του στο Περιστέρι. Οι καπιταλιστές δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν να υπερασπίζονται τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία βρίσκεται απέναντί τους. Αυτή τη στιγμή ακόμα και οι «αγρίως νεοφιλελεύθεροι» είναι αναγκασμένοι να χειροκροτούν γιατρούς και νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος Υγείας (βρίζοντας από μέσα τους). Αυτή τη στιγμή το αίτημα της επίταξης ακούγεται πολύ έντονο. Το έχουν υιοθετήσει και αντιπολιτευόμενα κοινοβουλευτικά κόμματα. Ο Αποστολόπουλος έκανε αυτή την κίνηση μπας και καταφέρει να απαλύνει την πίεση. Παραχώρησε ένα μικρό «μαγαζί» για να συνεχίσουν να λειτουργούν ανενόχλητα τα μεγάλα.
  
ΥΓ. Την περασμένη Κυριακή, στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο υπουργείο Υγείας, ρωτήθηκε ο Κοντοζαμάνης: «Γιατί δεν έχετε επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της πανδημίας;». Απάντησε: «Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπεται η επίταξη ακόμα και ιδιωτικών μονάδων υγείας. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε εντάξει στο σχεδιασμό μας, το έχουμε προγραμματίσει και αν χρειαστεί θα το κάνουμε σε επόμενη φάση της νόσου. (…) Αρα σε αυτή τη φάση το σύστημα έχει επάρκεια κλινών, τόσο απλών κλινών όσο και Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Είναι στον προγραμματισμό μας και εφόσον χρειαστεί θα επιταχτούνε και ιδιωτικές κλινικές».
 
Ομως, η επίταξη είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει σχεδιασμός. Και τέτοιος σχεδιασμός δεν υπάρχει. «Βλέποντας και κάνοντας» είναι το κυβερνητικό δόγμα. Αυτή την περίοδο οι έμποροι της υγείας δουλεύουν κανονικά τα «μαγαζιά» τους, κάνουν επεμβάσεις, σαν να μην τρέχει τίποτα. Αντίθετα, το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει αδυνατίσει, επειδή κλινικές, μονάδες και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό διατίθενται για την αντιμετώπιση των περιστατικών πανδημίας. Το αποτέλεσμα είναι, κάποιοι άνθρωποι του λαού να μην έχουν τη θεραπεία που θα έπρεπε να έχουν. Επεμβάσεις αναβάλλονται γι’ αυτόν το λόγο. Αν είχαν επιταχθεί τα ιδιωτικά νοσοκομεία –εκτός του ότι θα υπήρχε σχεδιασμός και προετοιμασία για το αναμενόμενο «πικ» της πανδημίας- θα μοιραζόταν καλύτερα και ο τρέχων φόρτος των δημόσιων νοσοκομείων. Τώρα, όποιος έχει να πληρώσει «κάνει τη δουλειά του» σ’ ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, ενώ όποιος δεν έχει… περιμένει να περάσει η φούρια της πανδημίας για να πάρει σειρά σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *