Κανένα ψέμα δε θα μπορέσει να κρύψει μια στυγερή κρατική δολοφονία

O Tσίπρας έκανε μια εξαιρετικά προσεκτική ανάρτηση στο facebook. Χωρίς εξάρσεις, χωρίς καταγγελτικό ύφος, οριοθετημένη αυστηρά στο ανθρωπιστικό πλαίσιο: «έκκληση στην κυβέρνηση, να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί η κλωστή από την οποία κρέμεται η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα».

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε με έναν οχετό πολιτικής λάσπης και ψεμάτων. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως… «συνοδοιπόρο της τρομοκρατίας» και έψεξε τον Τσίπρα διότι «αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του»!

Η πολιτική λογική αντιστρέφεται πλήρως: κανένας -πολλώ δε μάλλον ο Τσίπρας- δε θα μπορούσε να ζητήσει από τον Κουφοντίνα να σταματήσει ή να συνεχίσει την απεργία πείνας και δίψας. Τα πολιτικά πρόσωπα τοποθετούνται με βάση μια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τον απεργό πείνας και δίψας. Ο Τσίπρας ακολούθησε –τελευταίος και καταϊδρωμένος- αυτό που είχαν ήδη κάνει δεκάδες φορείς και χιλιάδες πρόσωπα (πανεπιστημιακοί, νομικοί, διανοούμενοι, γιατροί, απλοί πολίτες): απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση.

Το ψέμα υποκαθιστά την αλήθεια με τον πιο χοντροκομμένο τρόπο: «Ο Κουφοντίνας θέλει να επιλέξει τη φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του». Δε θέλει ο Κουφοντίνας να επιλέξει φυλακή, αλλά να εφαρμοστεί ο φωτογραφικός νόμος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε και που η προπαγάνδα της ονόμασε «νόμο Κουφοντίνα».

Ας πάμε και παραπέρα, όμως. Δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) αιτήματα κρατούμενων για μεταγωγή σε άλλη φυλακή (είτε σε αγροτική είτε πιο κοντά στον τόπο κατοικίας τους) στοιβάζονται στα συρτάρια της ΚΕΜ, με τους κρατούμενους να αγωνιούν για την τύχη τους. Αρα, δεν είναι κάτι πρωτοφανές να ζητάει κρατούμενος μεταγωγή σε άλλη φυλακή. Είναι νόμιμο δικαίωμά του. Ο Κουφοντίνας, βέβαια, δε ζήτησε καμιά μεταγωγή (ζήτησε να εφαρμοστεί αυτό που προβλέπει ο νόμος), όμως ακόμα κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, τι μετράει στη ζυγαριά τους; Ο θάνατος ενός ανθρώπου μετράει λιγότερο από την ικανοποίηση ενός αιτήματος μεταγωγής; Αυτός είναι ο πολυδιαφημισμένος ανθρωπισμός τους; Η φλυαρία τους περί «υπέρτατης αξίας της ανθρώπινης ζωής» αποδεικνύεται μια χούφτα κροκοδείλια δάκρυα. Ανατριχιαστική υποκρισία.

Ο Μπόμπι Σαντς και οι σύντροφοί του ζητούσαν να αναγνωριστούν ως πολιτικοί κρατούμενοι. Η Θάτσερ τους σκότωσε, όμως το αίτημά τους έγινε στο τέλος δεκτό: οι ιρλανδοί αγωνιστές αναγνωρίστηκαν ως πολιτικοί κρατούμενοι. Το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, που ζητά απλώς να εφαρμοστεί ένας άδικος, φωτογραφικός νόμος, ούτε καν μπορεί να συγκριθεί με το αίτημα του Μπόμπι Σαντς και των συντρόφων του. Τι θα πουν στην ανθρωπότητα, ότι σκότωσαν έναν άνθρωπο που ζητούσε (σύμφωνα με το νόμο, μάλιστα) να πάει σε μια υπόγεια φυλακή, που μάλιστα την είχαν φτιάξει ειδικά γι’ αυτόν και τους συγκατηγορούμενούς του;

Το ψέμα πάει μαζί με προβοκάτσια εμφυλιοπολεμικής κοπής: «έκανε επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που δολοφόνησαν τα θύματα». Ο Δ. Κουφοντίνας, στην τελευταία άδεια που πήρε, είχε το δικαίωμα να κινηθεί σε όλη την Αττική. Απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να πάει σε μέρη όπως τα Εξάρχεια, για να μην τροφοδοτήσει προβοκατόρικα δημοσιεύματα. Και βέβαια, δεν έβγαλε καμιά φωτογραφία. Κάποιος ρουφιάνος τον είδε, σ’ ένα στενό μάλιστα, τράβηξε μια βιαστική φωτογραφία με κινητό και την πούλησε στα ΜΜΕ, για να στήσουν το βρόμικο σκηνικό με τις «βόλτες εκεί που δολοφόνησε τα θύματά του».

Για πρώτη φορά ακούσαμε, και μάλιστα από πρωθυπουργικά χείλη, ότι η απεργία πείνας (η οποία αναγνωρίζεται από τον ίδιο τον Σωφρονιστικό Κώδικα ως δικαίωμα ενός κρατούμενου) είναι… «απειλή αυτοχειρίας»! Απειλή αυτοχειρίας είναι να πάρει ο κρατούμενος ένα κατσαβίδι ή κάτι άλλο αιχμηρό, να κλειστεί στο κελί και να λέει ότι θα το μπήξει στο λαιμό του, αν δεν ικανοποιηθεί κάποιο αίτημά του. Την απεργία πείνας –επαναλαμβάνουμε- την προβλέπει ως νόμιμο δικαίωμα του κρατούμενου ο Σωφρονιστικός Κώδικας (για να μη μιλήσουμε για διεθνείς συμβάσεις, διακηρύξεις διεθνών οργανισμών κτλ.). Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, σε όλο τον κόσμο, έχουν γίνει απεργίες πείνας στις φυλακές. Σχεδόν ποτέ δεν είχαν «παράλογα» αιτήματα. Είχαν νόμιμα αιτήματα. Τα έχουν εξηγήσει αυτά εξέχοντες νομικοί που τοποθετήθηκαν το τελευταίο διάστημα.

«Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει». Αυτός δεν είναι πρωθυπουργός. Είναι ο Κούλης μεταμφιεσμένος σε Πινόκιο! Ποια προσφυγή να κάνει, όταν η Νικολάου δεν του χορήγησε αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής του, αλλά του έστειλε ένα χουντικού τύπου έγγραφο; Οταν ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση για την παρέμβασή του σ’ αυτό το ζήτημα;

Πληρωμένη απάντηση στον Μητσοτάκη πάνω σ’ αυτό το ζήτημα ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε: από το ΚΙΝΑΛ (θα χαρακτηρίσει και το ΚΙΝΑΛ «υποστηρικτές του Κουφοντίνα»;). Ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Χρηστίδης δήλωσε ότι «δική της (της κυβέρνησης) είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο».

«Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα», καταλήγει ο Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας ποιος έδωσε την εντολή στο διοικητή του Νοσοκομείου Λαμίας να βγάλει τη χτεσινή ανακοίνωση. Οπως αποκαλύψαμε, ο διοικητής, μέσα από τη σκόπιμη ασάφεια, προσπαθούσε να παραπληροφορήσει ως προς το σκέλος των ιατρικών πράξεων. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας πραγματοποιεί απεργία πείνας και δίψας, δεν ενυδατώνεται, αρνείται πλέον και την αντιβίωση και ζήτησε από την οικογένειά του να μη δεχτεί να του γίνει ανάνηψη αν χάσει την επαφή του με το περιβάλλον. Οι γιατροί της ΜΕΘ σέβονται απόλυτα τη βούλησή του.

Θυμίζουμε τι έλεγε ο δεξιός πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μ. Βλασταράκος, τον Δεκέμβρη του 2014, όταν έκανε απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός: «Η βούληση του ασθενή είναι πάνω και από το υπέρτατο καθήκον του γιατρού για την ανάνηψη και σωτηρία τουΕπίσης, η Παγκόσμια Ενωση Ιατρών στη διακήρυξη της Μάλτας, αναφέρει ότι η αρχή της φιλανθρωπίας προτρέπει τους ιατρούς να κάνουν ανάνηψη, αλλά ο σεβασμός της αυτονομίας κάθε ατόμου συγκρατεί τους ιατρούς από παρέμβαση όταν έχει δοθεί άρνηση αξιόπιστη και με πλήρηενημέρωση».

«Προνομική μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται», καταλήγει ο Μητσοτάκης. Να το ξαναπούμε, λοιπόν: ο Κουφοντίνας δε ζήτησε καμιά προνομιακή μεταχείριση. Την δε έννομη τάξη την παραβιάζει συστηματικά η κυβέρνηση (τώρα της το αποδίδει και το ΚΙΝΑΛ). Το μόνο που μένει να μάθουμε είναι αν αυτή είναι η τελευταία λέξη ή αν πρόκειται για τον τελευταίο εκβιασμό του Μητσοτάκη. Αν πρόκειται για το τελευταίο βασανιστήριο ή για εντολή εκτέλεσης. Θα το μάθουμε σύντομα, γιατί ο χρόνος που απέμεινε στον Δημήτρη Κουφοντίνα δεν είναι πολύς.

Ακολουθούν όλες οι δηλώσεις-ανακοινώσεις:

Ανάρτηση Τσίπρα

«Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους γιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτήν την ύστατη ώρα, έκκληση στην κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της, για να μην κοπεί.
Η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν.
Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Ανακοίνωση – Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού

Απάντηση στην ανάρτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδήλωναν σήμερα υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δ. Κουφοντίνα υπό το σύνθημα «όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Κουφοντίνα». Ενας από τους πρώτους νόμους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να δώσει ειδικά προνόμια στον Δ, Κουφοντίνα. Και σήμερα έρχεται ο κ.Τσίπρας και αντί να ζητήσει από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία πείνας, καλεί την κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά του να επιλέξει εκείνος την φυλακή στην οποία θα εκτίσει την ποινή του.

Σε ένα Κράτος Δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για εκείνους που τους περιφρονούν, δεν δείχνουν ίχνος μεταμέλειας και προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων τους, κάνοντας επιδεικτικά βόλτες στα σημεία που τα δολοφόνησαν. Δεν είναι δυνατόν, όμως, ο Δ.Κουφοντίνας να επιλέξει εκείνος τη φυλακή κράτησής του υπό την απειλή της αυτοχειρίας. Θα μπορούσε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τη μεταγωγή του, αλλά δεν το κάνει κι εκβιάζει.

Με σεβασμό στο Κράτος Δικαίου και στις ανθρωπιστικές αξίες, παρέχεται στον κατάδικο κάθε δυνατή ιατρική φροντίδα. Προνομική μεταχείριση όμως και παραβίαση της έννομης τάξης δεν είναι δυνατόν να ζητείται και μάλιστα από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Κίνημα Αλλαγής

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανακοίνωση του νοσοκομείου Λαμίας σχετικά με την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε:

«Στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η Κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς. Δική της είναι η νομοθετική διάταξη για την μεταγωγή του στη φυλακή αρχικής κράτησης (Κορυδαλλός). Τα δε, μετέπειτα διαδικαστικά τεχνάσματα (επίκληση κορονοϊού) την εκθέτουν ακόμα περισσότερο.

Η Δημοκρατία τιμωρεί, δεν εκδικείται, δεν εκβιάζεται. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει ένας στυγερός, κατά συρροή δολοφόνος, αμετανόητος τρομοκράτης, να γίνει δήθεν σύμβολο αγωνιστικότητας.
Η Κυβέρνηση -που δημιούργησε το πρόβλημα- οφείλει να βρει λύση, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατός του από απεργία πείνας».

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *