Κανονιστείτε να μας πάρουν και τα σώβρακα

ΈΚΤΑΚΤΟ: Το zerohedge μεταδίδει, μέσω reuters, ότι η βουλή της Σλοβακίας ΔΕΝ ενέκρινε την επέκταση του ευρωπαϊκού ταμείου για τις τράπεζες, και η κυβέρνηση έπεσε. Βέβαια, μη νομίζετε, την επόμενη εβδομάδα θα ξανακάνουν ψηφοφορία, και εκεί μάλλον θα περάσει το νομοσχέδιο, μετά θα κάνουν και εκλογές και όλο και κάποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί.

Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα παραμένει όμως χρεωκοπημένο, και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δε μπορεί να αλλάξει – και πλέον δε μπορεί ούτε να αγνοηθεί.

Για να διασωθούν οι τράπεζες, πρέπει να τυπωθούν αμύθητα τρισεκατομμύρια, να χαριστούν στις τράπεζες, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες μεταφορές πλούτου στην παγκόσμια ανθρώπινη ιστορία, καθώς όταν οι πόροι της ανθρωπότητας χαρίζονται σε μια ολιγαρχία, η κοινωνική πλειοψηφία αυτομάτως καταδικάζεται στη φτώχεια.

Οι στιγμές είναι ιστορικά κρίσιμες, και άσχετα με το τι σχέδια είχε ο καθένας, και αν ήθελε ή όχι να παλεύει σε τέτοιες συνθήκες, αυτή είναι η πραγματικότητα, και είναι καιρός να το πάρουμε απόφαση και να συμπεριφερθούμε αναλόγως, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτούς που μας οδηγούν σε εξόντωση/εξαθλίωση.

Την ίδια ώρα, ο Σόρος λέει την αλήθεια:

Σόρος: Παρόμοια με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ η κρίση

Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ των αναταραχών που ταλανίζουν τις αγορές από το 2008 θυμίζουν τα τελευταία χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Κάτι παρόμοιο συμβαίνει στη Δύση», είπε ο Σόρος μιλώντας στο Bloomberg. «Είχαμε μια χρηματοπιστωτική κρίση που η αγορά στην πραγματικότητα κατέρρευσε, αλλά διατηρήθηκε ζωντανή από τις αρχές. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα το σύστημα έχει καταρρεύσει», πρόσθεσε.

Ο επενδυτής παραδέχτηκε ότι δεν είναι σίγουρος πώς μπορεί να λύσει η Ευρώπη τα προβλήματά της. «Δεν είναι εύκολο. Υπάρχει πολύ σύγχυση, είμαι κι εγώ μπερδεμένος», είπε.

Και όπως έχουμε ξαναδεί εδώ και χρόνια, ετοιμάζεται πλέον και η Κίνα για τη δική της κρίση:

Η Κίνα διατάζει την πρώτη οικονομική διάσωση κινεζικής πόλης

Η κατάσταση στην Κίνα με το υπόγειο τραπεζικό σύστημα και τη φούσκα κατοικίας έχει οδηγήσει σε μία σειρά οικονομικών προβλημάτων τα οποία γίνεται κάθε προσπάθεια να κρυφτούν.

Μερικά από αυτά, ωστόσο, φτάνουν στα διεθνή ΜΜΕ και το πιο πρόσφατο είναι αυτό της πρώτης οικονομικής διάσωσης κινεζικής πόλης η οποία καταρρέει υπό το βάρος δανείων συνδεδεμένων με το υπόγειο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε συνεργασία με την κυβέρνηση διέταξαν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε δανεισμό της πόλης Wenzhou ενώ παράλληλα οι αρχές διαψεύδουν την είδηση.

Το Πεκίνο παρεμβαίνει για στήριξη τραπεζών

Το Πεκίνο θα προχωρήσει σε εξαγορές περισσότερων μετοχών των μεγαλύτερων τραπεζών της επικράτειας, σε μια προσπάθεια υποστήριξης του χρηματιστηρίου που υφίσταται μεγάλη πτώση. Πρόκειται για την πιο δυναμική κρατική κίνηση μέχρι σήμερα, η οποία έχει στόχο την τόνωση της εμπιστοσύνης εν μέσω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η Central Huijin, εγχώριος βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου (SWF) του Πεκίνου, θα αγοράσει τραπεζικές μετοχές προκειμένου να επέλθει σταθεροποίηση στους «άξονες» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του πρακτορείου Xinhua.

Περισσότερα για το θέμα εδώ (απόσπασμα από το βιβλίο μου “Η καπιταλιστική κρίση και η επιστροφή του ιμπεριαλισμού”):

…Τέλος, ένα ακόμα γεγονός για την Κίνα που θα προκαλέσει τα επόμενα χρόνια μεγάλες αναταράξεις τόσο εντός της χώρας όσο και παγκόσμια, είναι το ότι, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, 64.5 εκατομμύρια σπίτια στην Κίνα είναι ακατοίκητα, κάτι που ισοδυναμεί με μια στεγαστική φούσκα πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή των ΗΠΑ!

Προκειμένου να μη μείνουν άνεργοι οι εργάτες, η Κίνα «έριξε χρήμα στην αγορά» και τους έβαλε να χτίζουν σπίτια, τα οποία όμως αδυνατούν να αγοράσουν, λόγω των χαμηλών μισθών τους. Έτσι, υπάρχουν εκατομμύρια άδεια σπίτια, και εκατομμύρια άστεγοι, αλλά ο ανορθολογισμός του καπιταλισμού αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο, καθώς τα σπίτια αυτά θα μείνουν άδεια, προκαλώντας μια μεγάλη φούσκα που, όταν σκάσει, θα δημιουργήσει μεγάλη κρίση στην Κίνα.

Βέβαια, η Κίνα έχει σημαντικά αποθέματα σε χρήμα στα ταμεία της, και επίσης όσο το εργατικό κόστος είναι χαμηλότερο από αλλού, το κεφάλαιο θα συνεχίζει να επενδύεται εκεί, και η Κίνα μακροπρόθεσμα έχει προοπτικές καπιταλιστικής ανάπτυξης (σε αντίθεση με τη δύση).

Στον καπιταλισμό άλλωστε, μια κρίση δεν είναι απαραίτητα καταστροφική για ένα κράτος: Σίγουρα οι καπιταλιστές προσπαθούν να τη φορτώσουν στους εργάτες, και όσο περισσότερο τα καταφέρνουν, τόσο περισσότερο οι εργάτες υποφέρουν. Όμως, αν δούμε πχ το παράδειγμα των ΗΠΑ στο Μεγάλο Κραχ του 1929, θα διαπιστώσουμε πως οι εργάτες υπέφεραν τότε, αλλά οι ΗΠΑ ως κράτος όχι μόνο δεν έπεσαν, αλλά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν η κυρίαρχη ιμπεριαλιστική δύναμη του δυτικού κόσμου…

Επιστρέφοντας στη Δύση, η παραπάνω φωτογραφία είναι η ελπίδα για το μέλλον: Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις σημερινές διαδηλώσεις του occupywallstreet στις ΗΠΑ, που μαζεύτηκαν μπροστά στα σπίτια των ολιγαρχών τους.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από το σπίτι του Jamie Dimon, του προέδρου της JP Morgan, όπου μαζεύτηκαν σήμερα πολλοί διαδηλωτές. Άντε και εις ανώτερα, άντε δηλαδή να ξαναθυμηθούμε τις μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος ανά τους αιώνες, όταν έκοβε τα κεφάλια των μοναρχών/ολιγαρχών/βασιλιάδων, αντί απλά να δέχεται το καθημερινό ξεζούμισμα με θρήνους, μοιρολόγια, άντε και λίγη γκρίνια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *