Η οικονομική ανισότητα, βασικός παράγοντας της εκρηκτικής αύξησης της νεανικής παραβατικότητας.

Είναι συγκλονιστικά στα στοιχεία που παρουσιάζονται σήμερα στα “ΝΕΑ” για την εκρηκτική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.

“Εξετά­ζοντας τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ” αναφέρει το δημοσίευμα, διαπιστώνεται μια απότομη κλιμάκωση, με αφετηρία την περίοδο του εγκλεισμού και της πανδημίας. Από τότε, βέβαια, τα περιστατικά με πρωταγωνιστές ανήλικους δράστες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Συγκεκριμένα, οι κλοπές και η πρόκληση σωματικών βλαβών από ανηλίκους κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των ποινικά κολάσιμων πράξεων που καταγράφονται. Το πρώτο οκτάμηνο του 2022 η ΕΛ.ΑΣ. επιλήφθηκε 828 περιπτώσεων κλο­πών από ανηλίκους, ενώ το αντίστοι­χο διάστημα του 2023 τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας από άτομα κάτω των 18 ετών ανήλθαν σε 1.171. Η αύ­ξηση ανάμεσα στις δύο χρονιές είναι 41%.

Σε ό,τι αφορά την πρόκληση σωματικών βλαβών, το πρώτο οκτά­μηνο του 2022 καταγράφηκαν 146 περιστατικά, ενώ το πρώτο οκτάμηνο του 2023 233, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 61,5%.

Και προσθέτει το δημοσίευμα:

Η εξέταση του γεωγραφικού χάρτη της «άγουρης» βίας αποδεικνύει ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού και στην Περιφέρεια τα περιστατικά είναι σχεδόν καθημερινά, με τους δράστες να είναι τόσο αγόρια όσο και κορί­τσια:

Στις 15 Σεπτεμβρίου στη Ρόδο δύο Ι5χρονες μαθήτριες χτύπησαν με γροθιές και κλωτσιές μια 13χρονη, τραυματίζοντας τη στο πρόσωπο, μην παραλείποντας να καταγράψουν σε βίντεο την αποτρόπαια πράξη τους.

Αντίστοιχα, την Παρασκευή 22 Σε­πτεμβρίου το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο που δείχνει μια 15χρονη από το Ηράκλειο να σφίγγει τον λαιμό ενός 13χρονου και να τον χτυπά με δύναμη στο κεφάλι, ενώ ακούγονται οι φωνές επιδοκιμασίας άλλων συνο­μηλίκων της.

Δυο ημέρες αργότερα, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στην Κηφισιά, ομάδα περίπου 10 εφήβων συνεπλάκη με άλλη παρέα νεαρών, με αποτέλεσμα δυο από τους εμπλεκό­μενους να τραυματιστούν στο κεφάλι και να διακομιστούν στο νοσοκομείο.

Στις 25 Σεπτεμβρίου, ένας 17χρονος στη Θεσσαλονίκη έπεσε θύμα άγριας επίθεσης από συμμορία, τα μέλη της οποίας χρησιμοποίησαν ακόμα και σκαπτικά εργαλεία για να «εξουδετερώσουν» τον στόχο τους. Την ίδια ημέρα στην Ευκαρπία ένα 13χρονο κορίτσι φέρεται να έσβησε στο σώμα μιας 12χρονης αναμμένο τσιγάρο, ύστερα από λεκτικό διαπληκτισμό.

Προχθές, Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, στον σταθμό ΗΣΑΠ του Ηρακλείου δύο ανήλικοι 13 και 14 ετών προσέγγι­σαν τρεις 15χρονους και, αφού τους χτύπησαν, προσπάθησαν να τους λη­στέψουν. Και η λίστα δεν έχει τέλος…

Και καταλήγει αρθρογράφος της εφημερίδας: “Κατά τα άλλα, η ενήλικη κοινωνία προτιμά να παραμένει σε ρόλο θεατή. Τουλάχιστον μέχρις ότου μια κλοτσιά ή μια γροθιά ενόε άγουρου νταή αποδειχθεί μοιραία. Τότε μόνο θα εξαγ­γελθούν ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες και – γραμμένα στο πόδι – μέτρα που εντέλει, ως συνήθως, θα παραμείνουν στη σφαίρα της θεωρίας και η ζωή θα συνεχιστεί. Για όλους εκτός από τον αδύναμο κρίκο της τάξης / της σχολής / της γειτονιάς / της κοινωνίας…”

Από τις απόψεις των ειδικών επιστημών που παραθέτει η εφημερίδα και οι οποίοι κλήθηκαν να παραθέσουν την εξήγησή τους γι’ αυτό το φαινόμενο, κρατάμε την άποψη του ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, ο οποίος επικαλούμενος σχετικές έρευνες που έγιναν στο εξωτερικό τονίζει ότι σύμφωνα μ’ αυτές “αναδεικνύεται η αναμφισβήτητη σχέση μεταξύ της οικονομικής ανισότητας και της νεανικής παραβατικότητας. Η περιορισμένη πρό­σβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και οικονομικές ευκαιρίες, ταυτόχρονα με τη συνεπακόλουθη διάχυτη απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους θεσμούς, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *