Μέντγκαρ Γουίλι Έβερ: Ο πρώτος μαύρος «μάρτυρας» του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ. – Δολοφονήθηκε σαν σήμερα το 1962

Ηταν σαν σήμερα, 12 Ιούνη του 1963, όταν στην πολιτεία του Μισισίπι, ένας λευκός ρατσιστής, ο Μπάιρον Ντε Λα Μπέκγουιθ, ιδρυτικός μέλος της ρατσιστικής οργάνωσης «Συμβούλιο Λευκών Πολιτών», η οποία είχε ως βασικό της σκοπό «να διατηρήσει τον διαχωρισμό και τη λευκή υπεροχή στον Νότο» και ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στην Κου Κλουξ Κλαν, πυροβολεί πισώπλατα και δολοφονεί τον Μέντγκαρ Γουίλι Έβερ. Εναν 37χρονο που πρωτοστατούσε στην αντιρατσιστική πάλη και ο οποίος διετέλεσε γραμματέας της Εθνικής Ένωσης για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ανθρώπων (ΕΕΠΕΑ) και υπεύθυνος εκστρατείας για τα πολιτικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ του 1889 και του 1940 είχαν λιντσαριστεί στις ΗΠΑ, και κυρίως σε φτωχές αγροτικές περιοχές του Νότου, σχεδόν 3.100 μαύροι. Ο Μέντγκαρ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή για τη διερεύνηση αυτών των επιθέσεων και αγωνιζόταν με πάθος για να τις φέρει στη δημοσιότητα.

Η γνώση του για την κατάσταση και η θέληση που είχε για αντίσταση και ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης τον έφεραν στη θέση του ηγέτη του κινήματος των μαύρων στα μέσα της δεκαετίας του ’50, αλλά και στο στόχαστρο των λευκών ρατσιστών. Οι τηλεφωνικές απειλές είχαν μόνιμη θέση στην καθημερινότητα του Έβερς, ενώ το όνομά του βρισκόταν σταθερά στις λίστες θανάτου των ρατσιστών. Στις αρχές του 1963, στο σπίτι του Έβερς τοποθετήθηκε εμπρηστική βόμβα και λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Ιούνη του 1963, δολοφονήθηκε με πισώπλατο πυροβολισμό από τον λευκό εθνικιστή Μπάιρον Ντε Λα Μπέκγουιθ.

Ο Γουίλι Έβερς από παιδί, ερχόταν αντιμέτωπος με τον ρατσισμό, σε καθημερινή βάση. Το γεγονός που σημάδεψε την ζωή του συνέβη όταν ήταν μόλις 12 χρόνων, και ρατσιστές λίντσαραν έναν φίλο της οικογένειάς του και κρέμασαν τα ματωμένα του ρούχα σε έναν φράχτη, όπου παρέμειναν για περισσότερο από έναν χρόνο, με στόχο να εκφοβίσουν τη μαύρη κοινότητα. Από τότε σταδιακά στρατεύτηκε στον αντιρατσιστικό αγώνα.

Ο δολοφόνος του Έβερς βρέθηκε ενώπιον του δικαστηρίου δύο φορές. Και τις δύο φορές δεν καταδικάστηκε. Και τις δύο φορές οι ένορκοι στο σύνολό τους ήταν λευκοί. Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα χρόνια για να περάσει πάλι από δίκη ο Μπέγκουιθ. Στις 5 Φλεβάρη του 1994, μια διαφυλετική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τέσσερις λευκούς και από οκτώ μαύρους, τον έκρινε ένοχο για τη δολοφονία του Μέντγκαρ Έβερς και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη. Στις 21 Γενάρη του 2001, σε ηλικία 80 ετών κι αφού είχε μεταφερθεί από τη φυλακή στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μισισίπι, ο Ντε Λα Μπέκγουιθ πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο Έβερς έγινε ο πρώτος «μάρτυρας» του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα το 1960 και ο θάνατός του αποτέλεσε για πολλούς ένας σημείο καμπής στη μάχη για την ισότητα, καθώς παρακίνησε τους υπόλοιπους ηγέτες του κινήματος να δράσουν με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, παρά τις βίαιες απειλές που δέχονταν καθημερινά. Την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Έβερς, ένα νέο μότο γεννήθηκε: «Μετά τον Μέντγκαρ, δεν υπάρχει πλέον φόβος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *