Το Μνημόνιο τρώει τους υποστηρικτές του

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι ο δικομματισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κυβερνήσει και πάλι την Ελλάδα μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, εξακολουθούσαν να μην έχουν προσδιοριστεί.

Έχουν φτιάξει έτσι τον εκλογικό νόμο, ώστε αρκεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να πιάσουν μαζί ένα ποσοστό της τάξης του 37% με 40% για να έχουν από κοινού πάνω από 151 βουλευτές σε οποιαδήποτε περίπτωση. Την ίδια, όμως, στιγμή είναι απολύτως βέβαιο ότι το δικομματικό σύστημα έχει αποσαθρωθεί σε πρωτοφανή βαθμό λόγω Μνημονίων και πιθανότατα πνέει τα λοίσθια.

Η αναμενόμενη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές από τη συμμαχία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν θα οφείλεται -για πρώτη φορά- στην απήχηση των δύο κομμάτων στη συντριπτική πλειονότητα του λαού, αλλά στα τεχνάσματα του εκλογικού νόμου, που καθιστά τη λαϊκή μειοψηφία κυβερνητική και κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ελάχιστες, για να μην πούμε ανύπαρκτες, είναι οι πιθανότητες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να πάρουν αθροιστικά πάνω από το 50% των ψήφων. Αν αυτό επαληθευτεί και στις κάλπες, θα πρόκειται για πραγματική συντριβή του δικομματισμού, που στις αμέσως επόμενες εκλογές -έπειτα, δηλαδή, από αυτές που θα γίνουν τον Απρίλιο ή το Μάιο- θα τον απομακρύνουν και από την εξουσία.

«Αντίο» στις πλειοψηφίες

Επιχειρείται να συσκοτιστεί εκ των προτέρων η έκταση της ήττας του δικομματισμού, η οποία θα υπερβεί αναπότρεπτα κάθε όριο αντοχής του. Προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τον κόσμο με το ότι τα δύο κόμματα θα ξεπεράσουν οπωσδήποτε τους 151 βουλευτές και ετοιμάζονται να χαρακτηρίσουν ως «θρίαμβο» το να πάρουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί 180 βουλευτές, κάτι για το οποίο απαιτείται ποσοστό γύρω στο 48% με 49% αθροιστικά.
Μα αυτά τα ποσοστά αποτυπώνουν ακριβώς πλήρη κατάρρευση του δικομματισμού! Τα στοιχεία το αποδεικνύουν με συντριπτικό τρόπο.

Από το 1981, οπότε το δίπολο ΠΑΣΟΚ – ΝΔ γίνεται κυρίαρχο στην ελληνική πολιτική σκηνή, έχουν γίνει έντεκα φορές βουλευτικές εκλογές.
Το άθροισμα των ψήφων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις οχτώ από αυτές τις εκλογές υπερέβη με περισσή άνεση το 80% και κυμάνθηκε από 83,41% το ελάχιστο έως 86,87% το μέγιστο. Στις υπόλοιπες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις υποχώρησε λίγο κάτω από το 80% – για την ακρίβεια από 77,4% έως 79,94%.

Εν ολίγοις, στις δέκα από τις έντεκα εκλογικές αναμετρήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν μαζί από 80% έως 87% και τη μία 77,5%, και τώρα μας λένε ότι θα είναι τεράστια επιτυχία τους αν πάρουν… 30 με 35 εκατοστιαίες μονάδες λιγότερο! Είναι ασύλληπτο.
Μας κοροϊδεύουν ασύστολα και ανενδοίαστα…

Το τέλος του ΠΑΣΟΚ

Η κατάρρευση του δικομματισμού σε ό,τι αφορά στην εκλογική επιρροή του στο λαό αρχίζει από το πιο δυναμικό του σκέλος, το ΠΑΣΟΚ.
Από το 1981 μέχρι σήμερα, στις έντεκα προαναφερθείσες φορές που έγιναν βουλευτικές εκλογές, το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σημειώσει το ΠΑΣΟΚ ήταν το 38,1% του 2007, με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου. Στις οχτώ από τις έντεκα εκλογές το ΠΑΣΟΚ πήρε πάνω από το 40% των ψήφων, με κορυφαίο και ανεπανάληπτο το 48,07% του 1981. Στις υπόλοιπες τρεις εκλογές έπεσε ελάχιστα κάτω από το 40%, παίρνοντας από 38,1 % μέχρι 39,13%.
Τώρα τα πιο γλυκά όνειρα της ηγεσίας του είναι, από το 43,92% που πήρε προ δυόμισι χρόνων με αρχηγό και πάλι τον Γ. Παπανδρέου, να πάρει γύρω στο… 20%! Μια τέτοια πανωλεθρία που προοιωνίζεται πορεία εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ, αντί για πολιτική καταστροφή του, ετοιμάζονται να μας την πασάρουν ως… επιτυχία! Καταποντισμός από το 44% στο 20% να χαρακτηρίζεται νίκη! Έλεος!

Αντί, δηλαδή, να συνειδητοποιήσουν πόσο ολέθριο έγκλημα εναντίον των Ελλήνων διέπραξαν ο Γ. Παπανδρέου, οι επιτελείς του και το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα, υπόγοντας την Ελλάδα στο επαίσχυντο καθεστώς της υποτέλειας του Μνημονίου, και να αλλάξουν πολιτική, προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό αναφορικά με την έκταση της αναμενόμενης εκλογικής καταστροφής τους. Δεν βλέπουν ότι έβαλαν ταφόπλακα και στο πολιτικό μέλλον τους.

Ευτυχώς, ο ελληνικός λαός μέσα στη δυστυχία του θα απαλλαγεί τουλάχιστον από καμιά εκατοσταριά από αυτούς του απεχθείς βουλευτές του μνημονιακού ΠΑΣΟΚ καθώς το ΠΑΣΟΚ θα έχει τουλάχιστον 100 βουλευτές λιγότερους.

Ο μαρασμός της ΝΔ

Με μια χρονική υστέρηση, η οποία οφείλεται στην αρχική γενναία αντιμνημονιακή στάση αποκλειστικά και μόνο του Αντώνη Σαμαρά επί ενάμιση χρόνο, άρχισε κ και η ΝΔ  να πληρώνει βαρύτατο τίμημα για την κατά 180 μοίρες στροφή του προέδρου της και τη μεταπήδηση του στο μνημπνιακό στρατόπεδο και τη συγκυβέρνηση υπό το ΠΑΣΟΚ από το Νοέμβριο.

Δεν άντεξε στις πιέσεις και, στο βωμό της προσωπικής του φιλοδοξίας να κριθεί «πρωθυπουργήσιμος» από τους Γερμανούς και την ελληνική επιχειρηματική ελίτ, ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε κι αυτός να περάσει το νέο Μνημόνιο. Γκρέμισε έτσι όσα με πολύ κόπο και κόστος είχε χτίσει μετά την ανάδειξή του σε αρχηγό του κόμματος του.

Η με πολύ δυσκολία και αργά ανερχόμενη επιρροή της ΝΔ, που δειλά δειλά ξεπερνούσε το 30%, πήρε με σαφώς ταχύτερους ρυθμούς την κατιούσα. Τώρα βρίσκεται στο 25% και οι πτωτικές τάσεις του ποσοστού της δεν δείχνουν ακόμη σημάδια ανάσχεσης. Αν οι εκλογές γίνουν όντως σύντομα, το 30% είναι πλέον δύσκολος στόχος για τη ΝΔ.
Ούτως ή άλλως, το ποσοστό που ονειρεύεται ο Α. Σαμαράς να πετύχει θα είναι το χειρότερο, το κατά πολύ χειρότερο, αποτέλεσμα της ΝΔ από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα!

Για να κάνουμε τις ίδιες συγκρίσεις που κάναμε και με το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να σημειώσουμε ότι στις εφτά από τις έντεκα εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 μέχρι σήμερα η ΝΔ είχε πάρει πάνω από το 40% των ψήφων. Στις υπόλοιπες τέσσερις είχε πάρει από 39,3% μέχρι 33,48% το χειρότερο – στις εκλογές του 2009 με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, σημειωτέον, είχε κι αυτός πρωτοεκλεγεί πρωθυπουργός το 2004 με το εξαιρετικό ποσοστό του 45,36%.

Με άλλα λόγια, και η ΝΔ ετοιμάζεται να πανηγυρίσει μια πρωτιά με σχεδόν το… μισό ποσοστό από αυτό που συνήθως έπαιρνε και τουλάχιστον πέντε εκατοστιαίες μονάδες κάτω από το χειρότερο ποσοστό που έχει σημειώσει εδώ και σαράντα χρόνια! Έξοχα!

Καταποντισμός του ΛΑΟΣ

Στα όρια του αφανισμού έφερε το Μνημόνιο και το κόμμα του ΛΑΟΣ, το οποίο δημοσκοπικά καταποντίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και ήδη χαροπαλεύει στο όριο του 3%!
Σε εφιάλτη μετέτρεψε το Μνημόνιο το όνειρο του Γιώργου Καρατζαφέρη να πετύχει την αποδοχή του κόμματος του ως κυβερνητικού εταίρου, προκειμένου να το μετατοπίσει από το ακροδεξιό περιθώριο στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πέτυχε το στόχο του στηρίζοντας μαζί με το ΠΑΣΟΚ το πρώτο Μνημόνιο και συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου από κοινού τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΝΔ.
Μόνο που ουδέποτε είχε φανταστεί ο Γ. Καρατζαφέρης πόσο ακριβά θα του στοίχιζε αυτό: Το πλήρωσε όχι με την ψυχή του, αλλά με το ίδιο του το κόμμα, που αυτομάτως κατέστη… περιττό!

Η ακροδεξιά πτέρυγα των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ, που δεν έχει κανένα κέρδος από το Μνημόνιο, μετακινήθηκε αγεληδόν ακόμη δεξιότερα και πήγε στη Χρυσή Αυγή. Αυτή διατηρεί τον αντιμνημονιακό λόγο της και δημοσκοπικά η είσοδος της στη Βουλή διαγράφεται αυτή τη στιγμή ως πιθανότατη.
Η δεξιά πτέρυγα των στελεχών του ΛΑΟΣ, με επικεφαλής τους πιο προβεβλημένους που υπουργοποιήθηκαν, εγκατέλειψαν αδίστακτα τον Γ. Καρατζαφέρη και το κόμμα του και κατέφυγαν στη ΝΔ, όπου έχουν πιθανότητες επανεκλογής.

Αν, πάντως, ο Γ. Καρατζαφέρης και οι εναπομείναντες πιστοί του κατορθώσουν να μπουν στη Βουλή, δεν αποκλείεται καθόλου να προσχωρήσουν σύσσωμοι στη ΝΔ, θεωρώντας ίσως ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πολιτικής επιβίωσής τους.

Το δράμα της Ντόρας

Εκείνη, ωστόσο, που ζει το χειρότερο πολιτικό δράμα είναι η συνεπέστερη οπαδός του Μνημονίου, φανατικά υπέρ και δη εξαρχής αταλάντευτα, η Ντόρα Μπακογιάννη. Αντί να ανταμειφθεί για τη μνημονιακή συνέπεια της, ο κόσμος τη μίσησε τόσο πολύ, ώστε καμιά απολύτως δημοσκόπηση δεν δείχνει το κόμμα της να μπαίνει στη Βουλή! Δεν μπαίνει ούτε καν σε… οκτακομματική Βουλή! Ο απόλυτος εξευτελισμός της Ντόρας. Μόνη ελπίδα πολιτικής σωτηρίας της, η επιστροφή τηε στη… ΝΔ, όπου ίσως γίνει και… αρχηγός!
Πηγή: Γιώργος Δελαστίκ – “Επίκαιρα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *