Σοκ! ΔΕΗ Κόβει το ρεύμα σε τρεις μαθητές με αναπηρία

Κείμενο των Παρεμβάσεων δασκάλων

Ως εγκληματική και εν δυνάμει δολοφονική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ενέργεια που έκανε η ΔΕΗ Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Μύλου, η οποία, έκοψε το ρεύμα σε έναν συνοικισμό Ρομά επειδή δεν είχαν να πληρώσουν. Όταν μιλάμε για συνοικισμό, εννοούμε φυσικά, μισογκρεμισμένα σπίτια, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τα οποία με την δική τους μόνο παρέμβαση, έχουν γίνει κατοικήσιμα.

Στην παρέμβαση των οικογενειών για το ζήτημα, η ΔΕΗ απάντησε, είτε πως τα σπίτια δεν είναι ασφαλή και επομένως είναι για γκρέμισμα (τώρα τους έπιασε ο πόνος), είτε (το βασικό) πως υπάρχουν χρωστούμενα 5.500 χιλιάδων ευρώ.

Βέβαια σε αυτά τα σπίτια, διαμένουν παραπάνω από 40 άνθρωποι, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης , τουλάχιστον πέντε εκ των οποίων, έχουν την ασθένεια της αιμορροφιλίας που θεωρείται ως αναπηρία.

Αυτό σημαίνει ότι αν σε οποιαδήποτε στιγμή χτυπήσουν και ανοίξει μία πληγή χρειάζονται άμεσα ένεση για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτή η ένεση βέβαια διατηρείται μόνο σε ψυγείο, κάτι που φαίνεται να μην ενδιαφέρει την “Δημόσια” εταιρία ηλεκτροδότησης που έκοψε το ρεύμα.

Αυτή η ενέργεια πιθανότατα υπαγορεύτηκε από εργολαβική εταιρία που θέλει να “αξιοποιήσει” το οικόπεδο (δηλαδή να βγάλει κέρδος) διώχνοντας τους Ρομά και αναμφίβολα αποτελεί κίνδυνο για την Δημόσια υγεία. Πέρα από αυτό όμως θα σημάνει την μετακόμιση των Ρομά, σε άλλες περιοχές, (μήπως τελικά δεν είναι η “κουλτούρα” τους που τους το επιβάλει?) κάτι που σημαίνει πιθανότατα και σχολική διαρροή για τα παιδιά τους, δηλαδή τους μαθητές μας.

Και ενώ στο παρελθόν, το κόψιμο του ρεύματος σε φτωχούς ανθρώπους αφορούσε κυρίως, “περιθωριακές ομάδες” ,  η ΔΕΗ ως εκτελεστικό όργανο της συγκυβέρνησης- ΕΕ-ΔΝΤ τραπεζιτών, έχει σκληρύνει την στάση της και δεν επιτίθεται μόνο σε Ρομά αλλά σε ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας τα οποία έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Συνεπώς μετά τους Ρομά είναι δεδομένο ότι αν περάσει αυτή η τραμπούκικη ενέργεια, το κράτος δεν θα διστάσει να αρχίσει να κόβει το ρεύμα και σε ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας.

Επιπλέον αυτή η ενέργεια αποτελεί και ένα πρώτο δείγμα γραφής για το τι πρόκειται να επακολουθήσει σε μία ΔΕΗ πλήρως ξεπουλημένη σε διεθνή και ελληνικά καρτέλ και ποια συμφέροντα θα εξυπηρετεί.

Επομένως είναι χρέος μας, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, να αναδείξουμε τα συμφέροντα που εκπροσωπεί αυτή την στιγμή η ΔΕΗ και να συγκρουστούμε μαζί τους επιβάλλοντας με ένα μεγάλο κίνημα, την επανασύνδεση του ρεύματος αλλά και την πλήρη πλέον επίλυση του ζητήματος της στέγασης των Ρομά. Διότι είναι μέγιστη αντίφαση, στην χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία τ.μ. Οικοδόμησης ανά κάτοικο, να υπάρχουν ακόμα άστεγοι και μάλιστα αυτοί να αυξάνονται.

Γιατί εάν φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση για κάποιον λόγο, δεν είναι επειδή “μαζί τα έφαγαν” ο Πάγκαλος και οι Ρομά, αλλά επειδή όπως εμείς, ακόμα περισσότερο οι Ρομά αναγκάζονται δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες με πενιχρούς μισθούς για να μεγαλώνει τα κέρδη του ο ελληνικός καπιταλισμός

Εμείς ως εκπαιδευτικοί απαιτούμε

–        Άμεση επανασύνδεση του ρεύματος των παιδιών μας

–        Καμία διακοπή ρεύματος να μην υλοποιηθεί

–        Καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου και μία θετική έκβαση, θα είναι νίκη για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *