Ρασοφόρος να σου πετύχει…

Για τον δεσπότη Λάρισας και Τιρνάβου, Ιγνάτιο, έχουν γραφτεί και κυκλοφορήσει πάρα πολλά σχόλια που δεν τον κολακεύουν.
Το πιο «ανώδυνα» απ’ αυτά έχουν να κάνουν με την πολυτελή ζωή που διάγει ο «θρησκευτικός ηγέτης» και την ροπή του στα πανάκριβα άμφια.

Δημοσιεύματα μάλιστα της τοπικής εφημερίδας της Λάρισας, «Αγώνας» παρουσίασαν 100 διαφορετικές φωτογραφίες του δεσπότη Ιγνατίου, που σε καθεμία φορά και διαφορετική αρχιερατική στολή και ενδεχομένως εγκόλπιο και μίτρα.

Η εφημερίδα εκτιμούσε ότι οι αρχιερατικές στολές του δεσπότη κοστίζουν πάνω από 600.000 ευρώ αν υπολογιστούν και τα εγκόλπια, οι πατερίτσες και οι μίτρες που τις συνοδεύουν.

Ερέθισμα γ’ αυτή την εισαγωγή αποτέλεσε το παρακάτω άρθρο του Aντωνη Kαρκαγιαννη στην «Καθημερινή».
Τα συμπεράσματα βγαίνουν μόνα τους.

«Ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιγνάτιος συμμετείχε στο δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο που ασχολήθηκε με την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής, του Παντελεήμονος Μπεζενίτη, και ετάχθη υπέρ της απαλλαγής του, παρ’ όλο ότι είχε ήδη καταδικασθεί από τα «κοσμικά» δικαστήρια σε πολυετή φυλάκιση για υπεξαίρεση. Με την ψήφο του ο σεβασμιότατος Ιγνάτιος αμφισβητούσε στην πράξη την αρμοδιότητα των «κοσμικών» δικαστηρίων για αδικήματα που διαπράττουν κληρικοί. Αν θυμάμαι καλά, αυτός και οι ομοϊδεάτες του Συνοδικού Δικαστηρίου διακήρυξαν δημοσίως την αρχή ότι οι κληρικοί δικάζονται από εκκλησιαστικά και σύμφωνα με τους «ιερούς κανόνες» και όχι σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας.

Αυτά όταν πρόκειται να υπερασπισθούν εαυτούς και αλλήλους. Οταν όμως πρόκειται να διεκδικήσουν «δικαιώματα» από τους πολίτες, τότε με σκληρότητα, συχνά με πανουργία και με μεθόδευση τους παραπέμπουν στα «κοσμικά» δικαστήρια, ακόμη και για ασήμαντη αιτία. Αυτό έκανε και ο σεβασμιότατος Ιγνάτιος και παρέπεμψε πολίτες της Λάρισας στα δικαστήρια, επειδή έχουν αντιρρήσεις με τη νομιμότητα της αρχιεροσύνης του αλλά και τα πεπραγμένα της, και την εκφράζουν ευθαρσώς και δημοσίως.
Προηγουμένως, μάλιστα, ως… χριστιανική συναντίληψη προσέφερε… τη μεγαλοψυχία του με αντάλλαγμα επονείδιστη «δήλωση μετανοίας και υποταγής», ευτυχώς για την αξιοπρέπεια των πιστών δεν την έλαβε, ούτε μία.

Δεν θέλω να σας κουράσω με λεπτομέρειες. Επιβλήθηκαν με δικαστικές αποφάσεις, σε βάρος 33 «αντιφρονούντων» προς τον μητροπολίτη χριστιανών, όχι ευκαταφρόνητες χρηματικές ποινές. Και ενώ η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στα δικαστήρια και δεν έχει τελεσιδικήσει, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης, υποθέτω από εκδικητικό μένος αλλά και περισσή φιλοχρηματία, προχωρά σε πράξεις εκτελέσεως κατά περιουσιών.

Το εκκλησιαστικό θέμα στη μητρόπολη Λαρίσης αλλά και σε άλλες μητροπόλεις είναι γνωστό και χρονολογείται από δεκαετίες. Ποιος είχε τότε δίκαιο και ποιος άδικο είναι υπόθεση άλλων να το ερευνήσουν. Το βέβαιο είναι ότι οι λύσεις που τότε δόθηκαν, δεν βρήκαν σύμφωνους τους πιστούς και προκλήθηκαν αντιδράσεις επίμονες και θορυβώδεις.

Τι να κάνουμε, δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να δεχθούν άκριτα άνωθεν αποφάσεις και να υποταγούν σ’ αυτές. Οχι μόνο στα εκκλησιαστικά μας πράγματα, αλλά παντού. Και όταν μια απόφαση δεν γίνεται αποδεκτή, το πρόβλημα το έχει εκείνος που την πήρε και όχι εκείνος που αρνείται να την αποδεχθεί. Ούτε είναι στο πνεύμα της εποχής να καταφεύγουμε σε καταναγκασμούς, δικαστικούς, αστυνομικούς ή άλλους και σε “δηλώσεις μετανοίας και υποταγής”».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *