Θατσερική πολιτική δια ροπάλου

Λυσσαλέα επίθεση δέχονται οι απεργοί ναυτεργάτες του Πειραιά που αντιδρούν στην αποικιοκρατική σύμβαση της Ν.Δ που παραχωρεί το λιμάνι στην Κινέζικη εταιρεία “COSCO”.

Προηγήθηκαν δημοσιεύματα της «Καθημερινής» του «Εθνους» και των «Νέων», ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κ. Μίχαλος, η Διεθνής Ναυτική Ενωση, που εκπροσωπεί τους εφοπλιστές και τις πολυεθνικές μεταφορικές εταιρείες, για να πάρουν σειρά τα καλόπαιδα των ΜΑΤ.

Για να μην θυμίσουμε τι έλεγαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν υπογραφόταν η σύμβαση, θα αρκεστούμε να παραθέσουμε αποσπάσματα από μια Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει τότε στην βουλή ο Γ. Παπανδρέου με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είχε θέμα: «Τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που επιχειρεί η κυβέρνηση», και ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών. … Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη. Την εφάρμοσαν μόνο στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη».

Αυτά έλεγε τότε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα σαν κυβέρνηση αναθέτει στην Κατσέλη, στον Λοβέρδο και στον Χρυσοχοϊδη, να εφαρμόσουν την ..πολιτική Θάτσερ … δια ΜΑΤατζίδικου ροπάλου.

0 απαντήσεις στο “Θατσερική πολιτική δια ροπάλου”

 1. Ε, δεν είναι και η πιο αξιόπιστη πηγή αυτή που μου ανάφερες.
  Μ’ αυτή την λογική να σου μιλήσω και εγώ για σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινή» που γράφει «πάνε πάνω από 24 μήνες που εξαιτίας κυρίως της αποχής (ως ένδειξη διαμαρτυρίας) από την σαββατοκυριακάτικη και την υπερωριακή απασχόληση, οι μισθοί έπεσαν στα 1.500 ευρώ μηνιαίως, κατά μέσον όρο».

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_16/10/2009_333568

  Και μάλλον εκεί βρίσκετε η αλήθεια.

  Αν κάποιοι είχαν πρόσθετες αμοιβές από εργασία Σ/Κ και υπερορίες τι ήθελες; Να μην τις πληρώνονται;

 2. http://www.capital.gr/tax/Article.aspx?id=833675

  [Με μισθούς, που μαζί με τις υπερωρίες φτάνουν έως και τα 140.000 ευρώ το χρόνο -με βάση τις λίστες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας-, ανήκουν στους 130.000 φορολογούμενους, οι οποίοι έλαβαν το σχετικό εκκαθαριστικό για τον κεφαλικό φόρο.

  Έτσι, μαζί με επιχειρηματίες, μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων και άλλα golden boys, οι λιμενεργάτες –στην πλειονότητά τους, όχι όλοι –συγκαταλέγονται στο περίπου 5% των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ! Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος αποδοχών των συγκεκριμένων εργαζομένων κυμαίνεται –μαζί με τις υπερωρίες πάντα– στα 70.000 με 80.000 ευρώ. Οι φορτοεκφορτωτές βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, με αποδοχές από 120.000 – 140.000 ευρώ. ..}
  ΔΕΝ μπορώ να συμπάσχω με 'εργαζόμενους" που καθαρίζουν 100-140.000 τον χρόνο .. πως να το κάνουμε..

 3. [.Αν έβλεπες το εξοφλητικό μηνιαίων αποδοχών που έδειξε ναυτεργάτης στην τηλεόραση του 902 θα ήξερες ότι εργαζόμενος στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ..]

  μα εδω δεν μιλάμε για ναυπηγοεπισκευαστική ζωνη – ναυπηγία κτλ. αλλά για τους εργαζόμενους στις προβλήτες φόρτωσης εκφόρτωσης.. ενα κατ εξοχήν κλειστό επάγγελμα, αρκετά καλα αμειβόμενο. Πολυ φοβάμαι ότι συρόμαστε στα κόλπα του ΠΑΣΟΚ που σκοπό έχουν την "επαναδιαπραγμάτευση" με απώτερο σκοπό να στάξει λίγο "λάδι" και στην Μηχανή των νέων αφεντικών της κρατικής μηχανής..

 4. Αν έβλεπες το εξοφλητικό μηνιαίων αποδοχών που έδειξε ναυτεργάτης στην τηλεόραση του 902 θα ήξερες ότι εργαζόμενος στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που έχει δυο παιδιά και προϋπηρεσία 23 ετών αμείβεται με 1650 ευρώ τον μήνα.

  Για ποια μπόνους μιλάς; Τραπεζικά στελέχη θεωρείς τους ναυτεργάτες;

  Οσο το «ότι στην σύμβαση τους υπάρχει όρος ότι μπορουν να προσλαμβάνονται τα παιδια τους κατα προτεραιότητά», είναι εντελώς προβοκατόρικο.

  Αλλά και «καλές» αποδοχές να είχαν τι σημαίνει αυτό;
  Ότι δεν πρέπει να αντισταθούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στο χτύπημα των εργατικών τους δικαιωμάτων;

 5. μερικές απλές απορίες όμως:
  1. Ποιές είναι οι μηνιαίες μέσες αποδοχές τους μαζί με τις υπερωρίες και Bnus
  2. ισχύει ότι στην σύμβαση τους υπάρχει όρος ότι μπορουν να προσλαμβάνονται τα παιδια τους κατα προτεραιότητά.. ?
  —————————-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *