Δικαιώθηκε Τούρκος αντιμιλιταριστής συναγωνιστής αντιρρησίας συνείδησης

Ενώ στην Ελλάδα, οι Αντιρρησίες Συνείδησης διώκονται, παραμένουν όμηροι του κράτους για χρόνια και οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμη και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που έχουν αποδεχτεί, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε Τούρκο αντιρρησία συνείδησης-μέλος της “Αντιπολεμικής Διεθνούς”, καταδικάζοντας την Τουρκία για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με ομόφωνη απόφαση του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, για μεροληπτική στάση της Δικαιοσύνης και για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, μετά την εκδίκαση της προσφυγής του αντιρρησία συνείδησης και μέλους της “Αντιπολεμικής Διεθνούς” Χαλίλ Σάβντα.

Υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλλει στον ενάγοντα 12.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και να πληρώσει 1.975 ευρώ για τις δικαστικές δαπάνες.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου επικρίνεται έντονα το ισχύον σύστημα υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στην Τουρκία, το οποίο δεν προβλέπει εξαιρέσεις από τη στράτευση εκείνων που, για λόγους πεποίθησης ή θρησκείας αρνούνται να στρατευθούν καθώς και για το ότι, δεν υπάρχει θεσμοθετημένη η εναλλακτική θητεία για τους αντιρρησίες συνείδησης.

Ένα τέτοιο σύστημα, με βάση το οποίο επιβάλλονται βαριές και εξοντωτικές ποινές στους αντιρρησίες συνείδησης στην Τουρκία, δεν μπορεί να θεωρηθεί συστατικό μιας σύγχρονης δημοκρατικής κοινωνίας, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Ο Χαλίλ Σάβντα αρνήθηκε το 2004 να φορέσει στρατιωτική στολή και να υπηρετήσει την θητεία του στον τουρκικό στρατό. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του αντιμιλιταριστικού κινήματος στην Τουρκία και ένας από τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας “Αντιπολεμική Διεθνής” στο Διαδίκτυο, μιας ένωσης που ιδρύθηκε το 1921 και έχει στόχο την προώθηση της μη βίαιης δράσης για την αποτροπή των αιτίων του πολέμου.

Εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Τούρκο συναγωνιστή του αντιπολεμικού και αντιμιλιταριστικού κινήματος. Καλούμε σε κλιμάκωση των αγώνων για την ικανοποίηση των κοινών μας αναγκών και δικαιωμάτων, απέναντι στο βάρβαρο και διεφθαρμένο αστικό πολιτικό κατεστημένο και τους στρατοκράτες.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ.6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *