Όταν πριν λίγες μέρες πήγε ο υφυπουργός Καταστολής στο στρατόπεδο κράτησης μεταναστών, στην Παγανή της Λέσβου, και αντικρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί εκεί, δήλωσε συγκλονισμένος συμπληρώνοντας: «Ζητώ συγγνώμη για το ανθρωπιστικό έλλειμμα που υπάρχει εδώ».
Το πολιτικό του προφίλ καλλιεργεί ο πολιτικάντης και οι φύλακες μπάτσοι εκεί το ξέρουν καλά.
Μόλις, λοιπόν, έφυγε ο πολιτικός τους προϊστάμενος μπούκαραν οι μπάτσοι σε ένα θάλαμο που κρατούνται μετανάστες και όπως καταγγέλλουν ενυπόγραφα 40 μετανάστες «τους χτυπούσε με κλομπ. Επειτα πήραν έναν ανήλικο κρατούμενο, τον οδήγησαν μπροστά στο ιατρείο και εκεί τέσσερις φρουροί τον χτυπούσαν επί ώρα. Αργότερα δε, και όταν έπεσε λιπόθυμος, ήρθε ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο».
Ακριβώς τα ίδια είπε και ο 17χρονο Μοχάμεντ Χουσέιν Χαντάρ μέσω μεταφραστή σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Ο δε γιατρός του νοσοκομείου που τον εξέτασε, Στρατής Κούστος διαπίστωσε «κακώσεις κεφαλής, αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αριστερού ώμου, δεξιού αντιβραχιονίου και δεξιάς άκρας χειρός».
Οι μπάτσοι, δηλαδή, εκδήλωσαν όλα τα κτηνώδη ένστικτα τους στο κορμί του πιτσιρικά μετανάστη, προφανώς για να εξαλείψουν το «ανθρωπιστικό έλλειμμα» που υπάρχει εκεί σύμφωνα με τις δηλώσεις Βούγια.
Μετά απ’ το νοσοκομείο ο 17χρονος Μοχάμεντ βρέθηκε στα μπουντρούμια της ασφάλειας, απ’ όπου αναγκάστηκε να αποσύρει τις καταγγελίες του. (Καταλαβαίνετε τον λόγο φυσικά).
Όταν έγιναν γνωστά κι αυτά τα γεγονότα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Καταστολής προχώρησε στο αναμενόμενο.
Εδωσε εντολή για την πραγματοποίηση ΕΔΕ. Επεσε σφουγγάρι δηλαδή και σ’ αυτή την υπόθεση.
Οι εξεγέρσεις στο στρατόπεδο της Παγανής είναι καθημερινό φαινόμενο. Πέρα απ’ την απάνθρωπη συμπεριφορά των μπάτσων-φυλάκων, οι μετανάστες έχουν να αντιμετωπίσουν και τις άθλιες συνθήκες διαμονής.
«Φτάνοντας στην Παγανή, βρήκα στο κελί των περίπου 200 τετραγωνικών μέτρων όπου φιλοξενούνται οι γυναίκες και τα παιδιά, 211 άτομα – περίπου 140 γυναίκες και 70 παιδιά, πολλά εκ των οποίων κάτω των πέντε ετών ή και του ενός έτους. Οι συνθήκες στο κελί είναι άθλιες, καθώς οι δύο τουαλέτες και τα δύο ντους δε λειτουργούν, ενώ το ένα δέκατο του δαπέδου είναι πλημμυρισμένο από νερά. Οι περισσότεροι κοιμούνται στο πάτωμα πάνω σε βρόμικα στρώματα, τα οποία καλύπτουν όλη την επιφάνεια του κελιού», λέει η Μίκυ βαν Χέρβεν, επικεφαλής της αποστολής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα.
Αφήστε μια απάντηση