Εξάρχεια: Μύθοι και πραγματικότητα

Θυμάστε, υποθέτουμε την αλήστου μνήμης δήλωση που είχε κάνει πριν λίγο καιρό ο υπουργός μπάτσων και καταστολής Χρυσοχοϊδης μιλώντας στους αρχιμπάτσους των Αστυνομικών Δ/νσεων της χώρας.

«Θέλω αυτό που κάνουμε τις τελευταίες ημέρες στα Εξάρχεια, με τη συνεχή αστυνομική παρουσία, να γίνει σε κάθε περιοχή της χώρας όπου υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα. Μου τηλεφωνούν συνέχεια από τα Εξάρχεια για να μου δώσουν συγχαρητήρια. Κι εγώ απορώ: Άλλη αστυνομία είχαμε πριν από πέντε ημέρες;», είχε πει.

Φυσικά ο ίδιος ο υπουργός δεν τόλμησε να κάνει μια περατζάδα από την περιοχή των Εξαρχείων για να δεχθεί «ζωντανά» αυτά τα «συγχαρητήρια».
Δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά αφού η δήλωση του, ήταν ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα και αν τυχόν περνούσε από τα Εξάρχεια, οι κάτοικοι θα του μιλούσαν για την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί εκεί με ευθύνη της Πασοκικής κυβέρνησης και του Χρυσοχοϊδη.

Και η πραγματικότητα είναι όπως ακριβώς την περιέγραψαν τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων που έδωσαν συνέντευξη στο κτίριο της ΟΤΟΕ.

Χαρακτηριστικές τοποθετήσεις:

«Φέτος ήταν η χειρότερη χρονιά σε εισπράξεις. Καταδικάζουν μια σφύζουσα γειτονιά σε μαρασμό. Οι περισσότεροι επαγγελματίες βρισκόμαστε στο παρά πέντε για να βάλουμε λουκέτο. Εναν ολόκληρο χρόνο επιβιώνουμε με αντισταμινικά φάρμακα λόγω των χημικών που αναπνέουμε».

Ανίτα Δεκαβάλλα

«Ακόμη και η δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου δεν μας εξέπληξε. Αποτελούσε ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. ο Αλέξανδρος έπεσε θύμα της αυθαίρετης συμπεριφοράς των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, που εκφοβίζουν, βρίζουν, κάνουν προσαγωγές όσων απλώς κυκλοφορούν, ακόμα και στην περίπτωση που δείχνουν την αστυνομική τους ταυτότητα».

Ξένια Χρυσοχόου.

«Σκηνοθέτησαν ένα βίαιο περιβάλλον. Περπατάμε στο πεζοδρόμιο και μας αγγίζουν οι κάννες των πυροβόλων».

Μαρία Κωστοπούλου

Τα μέλη της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων πρόκειται να καταθέσουν μηνύσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων για τη ρίψη χημικών στη γειτονιά τους, αλλά και για τις διαρκείς και αναίτιες προσαγωγές.
Χαρακτήρισαν την περιοχή των Εξαρχείων «αστυνομοκρατούμενη», και μίλησαν για συνεχή ρίψη χημικών και δακρυγόνων.
Επίσης έκαναν αναφορά για προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, κλίμα τρόμου και βίας, που έχει αρνητικά αποτελέσματα και στις επιχειρήσεις της περιοχής – θέατρα, εστιατόρια κ.λπ.

Η Επιτροπή καλεί γείτονες και φίλους το ερχόμενο Σάββατο, στις 17.00, σε συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *