100 χρόνια από την Ελληνική κατάκτηση της Μακεδονίας

ΜΕΡΟΣ 1ο

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΝΤΙΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

Καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κατάκτηση σημαντικού τμήματος της Μακεδονίας από το Ελληνικό κράτος κρίνουμε σκόπιμο να αναδείξουμε μερικές από τις πιο σκοτεινές πτυχές αυτής της «εθνικής επιτυχίας». Ξεκινάμε λοιπόν από ένα από τα πιο δραματικά στιγμιότυπα, τον Ελληνικό Μακεδονικό Αγώνα ή καλύτερα τον Ελληνικό Αντιμακεδονικό Αγώνα που έχει υποστεί την αναγκαία «επεξεργασία» από την εθνική ιστοριογραφία.

Από τη μια μεριά επομένως στέκει ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ. Διαβάζουμε στο βιβλίο «Ο ΕΝΟΠΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (1904-1908) Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ» του γνωστού εθνικιστή ιστορικού Κωνσταντίνου Βακαλόπουλου: «Κάθε πρόσωπο που έλαβε μέρος στον Μακεδονικό αγώνα, έγραψε ιστορία. Συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί κοινοτήτων, χωριών, κωμοπόλεων και πόλεων, πήραν μέρος στον Μακεδονικό αγώνα και διατράνωσαν την παρουσία τους με την προσφορά τους στην ευνοϊκή έκβασή του. Στην ένοπλη φάση διαπιστώνει κανείς τη μαζική και τη συλλογική προσπάθεια του ελληνικού στοιχείου της Μακεδονίας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την αντιμετώπιση των Βουλγάρων. Και αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Ούτε ένας Μακεδόνας δεν έμεινε έξω από τον αγώνα. Όλοι οι Έλληνες του μακεδονικού χώρου έτρεξαν να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν με οποιαδήποτε μέσα είχαν στη διάθεσή τους στα ελληνικά ανταρτικά σώματα και στις αντάρτικες επιχειρήσεις τους. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η κύρια αιτία για την ευνοϊκή έκβαση του Μακεδονικού αγώνα παρά το αμφίρροπο τέλος του. Αν θελήσει κανείς να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της χρονικής περιόδου 1904-1908, μπορεί να διαπιστώσει με αντικειμενικά κριτήρια την επιτυχημένη και αποτελεσματική δράση των ελληνικών σωμάτων, τα οποία επωφελήθηκαν σημαντικά από τις εσωτερικές διενέξεις της βουλγαρικής Οργάνωσης, αλλά κυρίως από τη θερμή συμπαράσταση των ελληνόφωνων, σλαβόφωνων, βλαχόφωνων και αλβανόφωνων ελληνικών πληθυσμών της νότιας και μεσαίας γεωγραφικής ζώνης της Μακεδονίας. Σ’ αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση κατέληγε στα 1906 και ο αυστριακός πρόξενος του Μοναστηρίου, ο οποίος υπογράμμιζε το γεγονός ότι τα ελληνικά αντάρτικα σώματα είχαν από παντού τη συμπαράσταση των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας, ενώ αντίθετα τα βουλγαρικά απαιτούσαν πάντοτε με ειρηνικό ή βίαιο τρόπο τρόφιμα, χρήματα και πολεμοφόδια».
Απέναντι του στέκει μια άλλη ιστορική προσέγγιση, αυτή του Δ. Λιθοξόου με την ιστορική μελέτη του «Ο μακεδονικός Αγώνας ή Ο Ελληνικός Αντιμακεδονικός Αγώνας¨. Στην Εισαγωγή του διαβάζουμε: Φυλλομετρώντας τη σχετική εθνική ελληνική βιβλιογραφία, βρίσκουμε έναν χαρακτηριστικό εκλαϊκευτικό “ορισμό” του λεγόμενου μακεδονικού αγώνα, στο βιβλίο του Παύλου Τσάμη:

“Ο Μακεδονικός Αγών αποτελεί λαμπρή σελίδα της ιστορίας του Έθνους, άγνωστη ακόμα στο πολύ κοινό, μολονότι πραγματεύεται μία από τις πιο δοξασμένες και μεγαλόπνοες προσπάθειες, που κατέβαλε η ελληνική φυλή. Ο αγώνας αυτός μπορεί να θεωρηθή σαν δεύτερος σημαντικός σταθμός στην εθνική ζωή, ύστερα από το 1821. Φαντάζει σαν μια φωτιά που, καίγοντας και φωτίζοντας απ’ άκρη σ’ άκρη την Μακεδονία, στάθηκε ικανή να την κρατήση ελληνική. Ο Μακεδονικός Αγών έχει να επιδείξη αφάνταστες αυτοθυσίες και απαράμιλλους ηρωισμούς, σημειώνει δε μία περίοδο ανατάσεως του Έθνους”. Στο ίδιο πνεύμα βρίσκεται και το σχετικό απόσπασμα ενός εθνικού ιστορικού, του Απόστολου Βακαλόπουλου: “Η θέση των Μακεδονομάχων, που με το αίμα τους στοίχειωσαν τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι στο πλάγι των αγωνιστών του 1821. Αν εκείνοι ανέστησαν το ελληνικό κράτος, αυτοί ανανέωσαν τους ηρωισμούς των και συμπλήρωσαν το έργο εκείνων. Πραγματικά ο ιστορικός που θεωρεί τα γεγονότα της εκατονταετίας 1821-1921 ξεχωρίζει τρεις μεγάλους σταθμούς: την επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικόν αγώνα (τέλη 19ου – αρχές 20ου αι.) και την εξόρμηση του 1912-1913. Ο δεύτερος σταθμός που φτάνει στην ύψιστή του ακμή στα 1904 – 1908, γιατί τότε συστηματοποιείται και κορυφώνεται ο Μακεδονικός αγώνας, είναι συνεχής και έντονος, πλούσιος σε ηρωικές θυσίες, αλλά και σε επιτεύγματα”.

Αν επιχειρήσουμε να ενοποιήσουμε τα ανωτέρω, τότε θα λέγαμε πως ως μακεδονικός αγώνας θεωρείται στην ελληνική εθνική ιστορία ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά το διάστημα 1904-1908, για τη διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας και την ανεξαρτησία τους. Ένας αγώνας που από εθνική άποψη πρέπει να θεωρείται ο δεύτερος σημαντικός σταθμός, μετά την επανάσταση του ’21.

Αυτός ωστόσο ο “ηρωικός αγώνας” υπάρχει μόνο στα βιβλία των ελλήνων ιστορικών. Ο πραγματικός ελληνικός αντιμακεδονικός αγώνας, όπως πρέπει να λέγεται, είναι η συστηματική προσπάθεια που κατέβαλε το ελληνικό κράτος στις αρχές του αιώνα, για να χτυπήσει το εθνικό – δημοκρατικό αυτονομιστικό κίνημα των Μακεδόνων. Στον αγώνα αυτόν, το ελληνικό κράτος και εθνικιστικό παρακράτος, συμμάχησε με το οθωμανικό κατεστημένο της εποχής. Λεφτά και όπλα διετέθησαν άφθονα, για τη συγκρότηση και αποστολή ένοπλων μισθοφορικών ομάδων σε μη κατοικούμενα από Έλληνες μακεδονικά εδάφη, για να τρομοκρατήσουν το μακεδονικό πληθυσμό και να ανακόψουν τη διαδικασία της μακεδονικής εθνογένεσης. Οι ελληνικές μισθοφορικές ομάδες, υπό την ηγεσία ελλήνων αξιωματικών και υπαξιωματικών, έσφαξαν, βίασαν και πλιατσικολόγησαν. Έσπειραν τη φρίκη και το θάνατο στα μακεδονικά χωριά και προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να εμποδίσουν την ανάπτυξη της εθνικής μακεδονικής ιδεολογίας και τον δημοκρατικό – αυτονομιστικό αγώνα των Μακεδόνων.

Ο Ηλίας Ζαφειρόπουλος εκπροσωπώντας τον εκδοτικό οίκο «Μεγάλη Πορεία» γράφει στις 4-4-1998, εκτιμά ότι το βιβλίο του Λιθοξόου «έρχεται σε σύγκρουση με την κεντρική ιδέα ότι ο ελληνικός πολιτισμός εξ αιτίας της ανωτερότητας του έχει την ικανότητα να αφομοιώνει τις άλλες, υποτίθεται πολιτιστικά κατώτερες εθνότητες». Πρόκειται για την ιδέα της αφομοιωτικής ικανότητας που εμπεριέχεται στη Μεγάλη Ιδέα, που μεσουράνησε στην εποχή της εδαφικής επέκτασης του νεοελληνικού κράτους. Η Μεγάλη Ιδέα είναι η απαίτηση για ελληνική κυριαρχία σε ένα έδαφος όπου δε ζούσαν Έλληνες. Η βία ήταν η μόνη αποτελεσματική μέθοδος μιας τέτοιας εδαφικής επέκτασης. Ο εθνικός καταναγκασμός και η εθνική εκκαθάριση ήταν η μόνη μέθοδος αφομοίωσης των ντόπιων μη ελληνικών πληθυσμών. Το βιβλίο επομένως του Λιθοξόου αποκαλύπτει το βασικό έγκλημα του ελληνικού επεκτατισμού, την επίθεση ενάντια στη συγκρότηση του νεαρού, τότε, μακεδονικού έθνους και η παρεμπόδιση της δημιουργίας ενός πολυεθνικού και δημοκρατικού μακεδονικού κράτους. Έγκλημα που η ελληνική επίσημη ιστοριογραφία εμφάνισε ως απελευθέρωση και ολοκληρώνεται με την συστηματική εθνοκάθαρση του μακεδονικού πληθυσμού που έζησε σε συνθήκες κατοχής μέσα στα ελληνικά σύνορα.

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΛΙΝΤΕΝ (1903)

Στις 20 Ιουλίου 1903 ξέσπασε η επανάσταση του Ίλιντεν, που προετοιμάστηκε μεθοδικά από την Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ), με την συμμετοχή του αγροτικού χριστιανικού πληθυσμού, εξαρχικού και πατριαρχικού, που ήταν σχεδόν καθολική στη Δυτική Μακεδονία. Η επανάσταση προκαλεί φόβο εξίσου στους Οθωμανούς όσο και στο ελληνικό κράτος, που συνεργάζονται για την κατάπνιξη του: πατριαρχικός κλήρος, πρόξενοι και σπιούνοι στέκονται στο πλευρό των βασιβουζούκων και του οθωμανικού στρατού που προχωρά σε τρομερές βιαιοπραγίες. Από την έκθεση του προξένου στο Μοναστήρι Κιουζέ Πεζά προς τον έλληνα πρωθυπουργό, μετά από την συνάντηση του με τον νέο Βαλή Εδίπ Πασά, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η διαταγή του μεγάλου βεζίρη προτρέπει σε στενή συνεργασία με το ελληνικό προξενείο προς την αντιμετώπιση των επαναστατών. Ο Πεζάς, πληροφορείται μέσω πρακτόρων τις κινήσεις των επαναστατών και τις καρφώνει στο βαλή, ενώ έκδηλη είναι η ελληνική ανησυχία για την προσχώρηση των πατριαρχικών πληθυσμών στην εξέγερση. Μάλιστα ο νέος πρόξενος Κ.Κυπραίος καρφώνει και την ημερομηνία της εξέγερσης. Η ελληνική κυβέρνηση δε φείδεται χρημάτων προκειμένου να εμποδίσει την συμμετοχή των πατριαρχικών πληθυσμών, ενώ ο Κυπραίος προβληματίζεται μήπως πρέπει «να καταδιώξωμεν από κοινού μετά των Τούρκων τους ημετέρους (πατριαρχικούς) πληθυσμούς επαναστατήσαντας κατ’ αυτών»! Στην άγρια κατάπνιξη της εξέγερσης και στις σφαγές (χωριό Κόσινετς) παίρνει μέρος ο συνεργάτης του Μητροπολίτη Καστοριάς Καραβαγγέλη και των Οθωμανών καπετάν Στρεμπενιώτης με τους άνδρες του και τους Κρητικούς μισθοφόρους. Μάλιστα, ο Καραβαγγέλης εκμεταλλεύεται την απελπιστική κατάσταση των καταδιωκόμενων εξαρχικών επαναστατών. Η προσφορά ψωμιού και προστασίας γίνεται με αντίτιμο τη δήλωση επιστροφής στο Πατριαρχείο.

Η ελληνική ιστοριογραφία πλάθει μια περιγραφή της εξέγερσης βουτηγμένη στα ψεύδη, πρωτοστατούντος του Ε.Κωφό, για δεκαετίες σύμβουλο του ελληνικού ΥΠΕΞ:
Το Ίλιντεν ήταν ένα βουλγάρικο κίνημα
Πήραν μέρος κυρίως σλαβόφωνοι καθοδηγούμενοι από κομιτατζήδες.
Ελάχιστοι πατριαρχικοί συμμετείχαν στην επανάσταση και αυτοί εξαναγκασμένοι.
Οι αντάρτες χτυπούσαν βίαια και αδιάκριτα τον άμαχο μουσουλμανικό πληθυσμό και τους πατριαρχικούς
Τα οθωμανικά αντίποινα ήταν αναμενόμενα και επιδιωκόμενα ώστε να προκληθεί η επέμβαση των Μ.Δυνάμεων για την επιβολή μεταρρυθμίσεων.

Το Ίλιντεν δεν ήταν επανάσταση ή λαϊκή εξέγερση.
Στην πραγματικότητα η εξέγερση του Ίλιντεν αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο αγώνα για τους Μακεδόνες, κορυφαία πράξη του αντιοθωμανικού λαϊκού επαναστατικού μακεδονικού κινήματος που προηγείται και προκαλεί τη μισθοφορική ελληνική αντεπαναστατική επέμβαση. Υπάρχουν σημαντικά κοινωνικά και πολιτικά αίτια -χείριστη Οθωμανική Διοίκηση, Διαφθορά, Καταπίεση κράτους-τοπικών αρχών-στρατού-γαιοκτημόνων, Δυσβάστακτοι Φόροι, Ανυπαρξία στοιχειωδών υποδομών και Εκπαίδευσης, Εξυπηρέτηση Κυριάρχου Έθνους και τρομοκράτηση υπολοίπων, Εξευτελισμοί και Περιφρόνηση ζωής και οικογενειακής τιμής.

Οι Τσερναλιστές προτείνουν ένα πρόγραμμα με έντονο το κοινωνικό στίγμα που προβάλλει την ιδέα της δημιουργίας Ανεξάρτητου Μακεδονικού Κράτους, με τελικό στόχο τη Βαλκανική Ομοσπονδία. Ξεκαθάρισαν επίσης το εξής: «πρέπει να εθίσητε αυτούς να μην αναμένωσι καμμίαν βοήθειαν παρά της Ρωσσίας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Σερβίας και Ελλάδος, αλλά να βασίζωνται επί της ιδίας αυτών δυνάμεως. Πρέπει ν΄ αναπτύξετε αυτοίς ότι η ελευθερία δεν δίδεται ως ελεημοσύνη εις τους λαούς αλλ΄ αυτή αποκτάται διά των όπλων, και όταν το όπλον ευρίσκεται εις την χείρα τότε και η δύναμις αυξάνει»!

Τα ψεύδη του ελληνικού κράτους και των κρατικοδίαιτων ιστορικών καταρρέουν από την ανάγνωση ανέκδοτων ντοκουμέντων του ελληνικού ΥΠΕΞ με συγγραφέα το διπλωματικό υπάλληλο Γ.Τσορματζόπουλο, μετά από διαταγή του υπουργού Άθω Ρωμανού για περιοδείες προς συναγωγή συμπερασμάτων. Υπολογίζει σε 300 τα θύματα των ανταρτών, την τελευταία 7ετία, μεταξύ των πατριαρχικών και υπογραμμίζει ότι οι αντάρτες δεν πείραξαν, εκτός ορισμένων εξαιρέσεων (προδοτών και φιλότουρκων) την ηγεσία των πατριαρχικών μακεδόνων αγροτών (πρόκριτοι, ιερείς, δάσκαλοι). Επίσης, δίνει έμφαση στη μακεδονική εντοπιότητα του επαναστατικού κινήματος και την αντίθεση του με τις βουλγαρικές επιδιώξεις και ωθεί ακόμη και σε συγκρούσεις. Για το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών το Ίλιντεν ήταν μια μεγάλη λαϊκή επανάσταση που έλαβε μαζικά μέρος ο χριστιανικός πληθυσμός της Δυτικής Μακεδονίας ανεξαρτήτως δόγματος με στόχο την πολιτική αυτονομία και στρατηγική επιδίωξη την συγκρότηση ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους. Τα χτυπήματα των επαναστατών ήταν στην πλειοψηφία τους προεπιλεγμένα, είχαν ταξικό-αντιοθωμανικό πολιτικό χαρακτήρα και όχι γενικώς αντιμουσουλμανικό.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΡΑΒΑΓΓΈΛΗ ΔΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ

Το Μάιο του 1903, ο Π.Μελάς λαμβάνει επιστολή από το μητροπολίτη Καστοριάς Καραβαγγέλη με την οποία του ζητούσε την αποστολή ομάδας Ελλήνων μισθοφόρων για να χτυπήσει τα εξαρχικά χωριά της περιοχής του. Ο Π.Μελάς απευθύνεται στο Σφακιανό ανθυπολοχαγό Γ.Τσόντο (καπετάν Βάρδα) και αυτός στρατολογεί 10 γνωστούς Κρητικούς παλικαράδες, τους οποίους πληρώνει η κόμισα Λουΐζα Ριανκούρ. Αυτοί μπαίνουν στις διαταγές του Βαγγέλη Γεωργίου ή Στρεμπενιώτη, παλιού μέλους του ΒΜΡΟ που εξαγοράστηκε από το Καραβαγγέλη, έγινε αρχηγός της σωματοφυλακής του και είχε άδεια από τις Οθωμανικές αρχές να κυνηγά τους κομίτες. Ο Καραβαγγέλης επικεφαλής ενός σώματος που το απαρτίζουν Τουρκαλβανοί στρατιώτες, γκραικομάνοι, αρβανίτες και Κρητικοί μισθοφόροι, μπαίνει στα εξαρχικά χωρία και με την τρομοκρατία απαιτεί να λειτουργήσει. Δίνει μάχες με επαναστατικές ομάδες, στρατολογεί ληστές για να τρομοκρατούν εξαρχικούς. Μάλιστα, οι Κρητικοί μισθοφόροι του Καραβαγγέλη θα συνεργαστούν με τον Οθωμανικό στρατό για να χτυπήσουν τους Μακεδόνες επαναστάτες στο εξαρχικό χωριό Κόσινετς.

Καθώς η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να πάρει αποφάσεις στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα, και ενώ οι εθνικιστικοί κύκλοι (Μελάδες, Δραγούμηδες, αδελφοί Πολίτου, Ρακτιβάν, Λάμπρος, Δέλλιος, Μαύρος, Μάτεσης, Βαρατάσης) πίεζαν για εμπλοκή της Ελλάδας στο «Μακεδονικό» με μυστική αποστολή ένοπλων μισθοφορικών τμημάτων που θα χτυπούσαν και θα τρομοκρατούσαν τους εξαρχικούς και ρομανίζοντες πληθυσμούς, η κυβέρνηση Θεοτόκη αποφασίζει την συγκρότηση μιας ομάδας ενόπλων με επικεφαλής Έλληνες αξιωματικούς, που ήταν απόρρητο μυστικό. Με εντολή του ΥΠΕΞ Ρωμανού, αρχηγός της αποστολής ανέλαβε ο λοχαγός Α.Κοντούλης, τον οποίο συνόδευσαν οι Α.Παπούλας, Γ.Κολοκοτρώνης και Π.Μελάς. Η αποστολή οδηγείται από τον Κώτα, εξαγορασμένο από τον Καραβαγγέλη πρώην μέλος της ΒΜΡΟ, επιχειρεί να εξαγοράσει του αγρότες μοιράζοντας χρήματα αφειδώς και ο Π.Μελάς εξηγεί τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την Οθωμανική Αυτοκρατορία: «Λέγομεν ότι δεν θέλομεν επανάστασιν»!

Οι τέσσερις αξιωματικοί διχάζονται. Κοντούλης και Μελάς πιστεύουν ότι πρέπει να συγκροτηθούν μισθοφορικές ομάδες που θα σχηματιστούν στη Μακεδονία, ενώ οι Παπούλας και Κολοκοτρώνης υποστήριζαν την άποψη ότι «πρέπει να έρθουν σώματα ισχυρά από την Ελλάδα για να χτυπήσουν». Καταλήγουν στην πρόταση ότι ο αγώνας κατά των εξαρχικών Μακεδόνων πρέπει να στηριχθεί κυρίως σε πατριαρχικούς μισθοφόρους, ενώ όπλα, πυρομαχικά, χρήματα και επικουρικά ορισμένες επίλεκτες δυνάμεις θα έρχονταν από την Ελλάδα.

Μετά το θάνατο των Στρεμπενιώτη και τη σύλληψη του Κώτα, το ελληνικό κράτος χάνει στη Δυτική Μακεδονία τους δύο οπλαρχηγούς μισθοφόρους και η κυβέρνηση Θεοτόκη αποφασίζει να συγκροτήσει μικρά ένοπλα σώματα από Παλαιοελλαδίτες και Κρητικούς μισθοφόρους υπό την ηγεσία αξιωματικών ή υπαξιωματικών, με κολαούζους (οδηγούς) γηγενείς γραικομάνους. Για να μην έρθει σε ρήξη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί τη διεύθυνση των επιχειρήσεων στο παρακρατικό Μακεδονικό Κομιτάτο της Αθήνας, με πρόεδρο το Δ.Καλαποθάκη, ιδιοκτήτη της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ». Την πρώτη ομάδα οδηγεί ο Θ.Καούδης και τη δεύτερη ο Π.Μελάς. Ακολουθούν μια πορεία γεμάτη «αίμα» καθώς το δίλημμα που θέτουν είναι «υποταγή ή θάνατος», ενώ το σώμα του Καούδη θα συνεργαστεί με τουρκικό στρατιωτικό απόσπασμα ενάντια στους Μακεδόνες επαναστάτες. Ο Έλληνας πρόξενος του Μοναστηρίου ενημερώνει την κυβέρνηση για την προθυμία των Μακεδόνων χωρικών να υποστηρίξουν τις επαναστατικές αυτονομιστικές αντάρτικες ομάδες κατά των Ελληνικών συμμοριών!

Ο Π.Μελάς υπογράφοντας με το ψευδώνυμο του «Τζέτζας» ενημερώνει τον Καϊμακάμη Φλωρίνης ότι «αι Ελληνικαί συμμορίαι σκοπόν έχουσι να προστατεύσωσι τα ορθόδοξα χωρία» και ότι «δεν θέλουσιν ενοχλήση ούτε τους Οθωμανούς κατοίκους ούτε τον Αυτοκρατορικόν Τουρκικόν στρατόν». Η εμπιστοσύνη εξάλλου ου Π.Μελά στην αδράνεια του Οθωμανικού στρατού έναντι των ελληνικών συμμοριών θα αποτελέσει και μια από τις βασικές αιτίες του θανάτου του, που κατά τα φαινόμενα προήλθε από ένα μισθοφόρο της ομάδας του, τον Λάκη Πύρζα. Όπως θυμίζει ο Τ.Κύρου που άκουσε τη διήγηση του Χατζητάση ¨πήρε την τσάντα του αρχηγού, άφησε τον αγώνα και εξαφανίστηκε, παρουσιάστηκε το άλλο καλοκαίρι στη Μακεδονία». Η τσάντα περιείχε μια περιουσία λίρες.

Ο Θάνατος του Π.Μελά έδωσε τεράστια ώθηση στον ελληνικό αντιμακεδονικό αγώνα, που ως πιο σημαντική ηγετική προσωπικότητα ανέδειξε τον Κρητικό Ανθυπολοχαγό Γιώργο Τσόντο (Βάρδα), που σημαδεύτηκε και από μεγάλα εγκλήματα όπως η σφαγή στη Ζαγκορίστανη.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Δ.Λιθοξόου «σήμερα τα ελληνόπουλα εξακολουθούν να διδάσκονται, όπως και οι γονείς τους, για το μάρτυρα Π.Μελά. Στη Σιάτιστα όμως, οι γέροι Μακεδόνες αγρότες μιλούν, ακόμα ψιθυριστά, για το φόνο από τους δικούς του και τις χαμένες λίρες.»

Ν.ΑΡ

21 απαντήσεις στο “100 χρόνια από την Ελληνική κατάκτηση της Μακεδονίας”

 1. Το αρθρο εχει ως στοχο μια παρωχημενη κυριαρχη ιδεολογια για τα γεγονότα.

  Παραπέμπω στο σύγχρονο βιβλίο της Ιστορίας Γ’Λυκείου :
  http://digitalschool-admin.minedu.gov.gr/modules/document/file.php/DSGL106/%CE%94%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%A0%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%84%CE%BF/%CE%92%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF%20%CE%9C%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%AE/128_03_kef.2.pdf

  σελ.63-66

  Εκεί μεταξύ άλλων διαβάζουμε :

  Ήταν ο «Μακεδονικός Αγώνας», ένας σκληρό ς π ό λ ε μ ο ς α ν τ α ρ τ ών Ε λ λ ή-
  νων και Β ο υ λ γ ά ρ ω ν , οι οποίοι π ο λ ε μ ο ύ σ α ν α λ λ ή λ ο υ ς , κ α θ ώς και εναντίον τ ων Τ ο ύ ρ κ ω ν , ό τ α ν δ ε ν μ π ο ρ ο ύ σ α ν να α π ο φ ύ γ ο υ ν τ η σ ύ γ κ ρ ο υ σ η
  με τ ι ς τ ο υ ρ κ ι κ έ ς δ υ ν ά μ ε ι ς . Ο σ κ λ η ρ ό ς α γ ώ ν α ς σ τ η Μ α κ ε δ ο ν ί α και γ ι α
  τ η Μ α κ ε δ ο ν ί α δ ο κ ί μ α σε επί π έ ν τε σ χ ε δ ό ν χ ρ ό ν ι α ( 1 9 0 4 – 1 9 0 8 ) τ η ν α ν τ ο-
  χή τ ων γ η γ ε ν ώ ν , π ου έ π ρ ε πε να ε π ι λ έ ξ ο υ ν σ τ ρ α τ ό π ε δ ο .

  Πολλοί Έλληνες έ π ε σ α ν θ ύ μ α τ α τ ων Β ο υ λ γ ά ρ ων και π ο λ λ οί Β ο ύ λ γ α ρ ο ι θ ύ μ α τ α τ ων Ε λ λ ή-
  νων”

  • Σε ευχαριστώ για την παραπομπή στο βιβλίο της Γ Λυκείου
   (διάβασα όσα γράφουν και νομίζω πως είναι καλή αφήγηση για βιβλίο Γ Λυκείου, με σαφείς νύξεις για την μεγάλη Ιδέα και την κυριαρχία των δυνάμεων που ήθελαν να «λυτρώσουν τους αλύτρωτους»!!!! ).
   Η ανάρτηση όμως είναι πολύ αναλυτική και για δυνατούς λύτες (που γράφουν και στα σταυρόλεξα). Αντικρούει την εθνική θέση. Αν αυτή η εθνική θέση είναι παρωχημένη για σένα δες πως έχει περάσει στο σύνολο των Ελλήνων ακόμα και των αριστερών!!
   Μάλλον δεν είναι τόσο παρωχημένη όσο νομίζεις… άσε δε τα πανηγύρια με τις καταθέσεις στεφάνων στα χωριά της Μακεδονίας , σε προτομές μισθοφόρων που έκαψαν τα χωριά μας και σκότωσαν τους γηγενείς Μακεδόνες επαναστάτες, τα οποία συνεχίζονται μέχρι σήμερα!!!
   Βλέπεις λοιπόν πανηγυρική επιβεβαίωση του ρητού «Την Ιστορία την γράφουν οι νικητές» και μπορεί για σένα να μην έχει και πολλή σημασία … έχει όμως για μας… εμάς που ήμασταν και ήμαστε από την πλευρά των χαμένων…..

 2. Για τον σχολιαστή gm

  Επειδή έχεις πολλά ερωτηματικά και φαίνετε πως έχεις υιοθετήσει την Εθνική (Εθνικιστική) ανάγνωση της ιστορίας , θα παρακαλούσα να ξαναδείς την ανάρτηση και τα σχόλια μέχρι τώρα.
  Πολλές απαντήσεις στα ερωτήματα σου έχουν δοθεί..
  πχ αναφέρεις κάπου « οι αρχαιοι μακεδονες (οι οποιοι ηταν ελληνες αφου συμμετειχαν στους ολυμπιακους αγωνες μαζι με τους αρχαιους αθηναιους ή τους αρχαιους κορινθιους κτλ.)»
  όλη αυτή η πρόταση δείχνει αποδοχή του σύγχρονου Ελληνικού εθνικού μύθου (έμπνευσης Παπαρηγόπουλου!!!) που υποστηρίζει ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι απ’ ευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων!!!
  Σε σχόλιο μου στην ίδια ανάρτηση γράφω: «Αυτό το περί 3000 ετών με τις υπογραφές απάνω μάλλον θυμίζει Εθνικό μύθο… απόδειξη οι Εθνικιστές γείτονες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που «ανακάλυψαν» δικές τους υπογραφές ! Γιατί κατά την γνώμη μου ο αριστερός πρέπει να διακρίνει τα εθνικιστικά παραμύθια και να είναι απαλλαγμένος από πιστοποιητικά που «χαλκεύονται» στην μήτρα της Ιστορίας για να υπηρετήσουν Εθνικές ανάγκες και υστερίες…
  Κατάλαβες φίλε μου gm… τα σχολεία στην Ελλάδα μας έμαθαν ότι καταγόμαστε από τον Περικλή, τον Αγαμέμνονα και τους λοιπούς… κάποια άλλα σχολεία στη Δημοκρατία της Μακεδονίας «χαλκεύουν» τα δικά τους πιστοποιητικά στην ίδια μήτρα που τα «χάλκευσαν» και οι Έλληνες!!!!
  Τα έθνη σαν κατασκευές έχουν 3 αιώνες ζωής, οι απανταχού εθνικιστές όμως σε όλο τον κόσμο αρέσκονται να βαφτίζουν δικά τους τα πάντα στην Ιστορία, στους αιώνες των αιώνων . Ρίξε μια ματιά σε ένα πρόσφατο άρθρο μου για τον Εθνικισμό για να δεις και πως γελάμε με τα αγάλματα των γειτόνων αλλά και με τα ρεζίλια των δικών μας…. http://abecedar.blogspot.gr/2012/08/blog-post_11.html

  Λες και κάτι άλλο (πολλοί το λένε σε συζητήσεις) .. «γ)μεσα στους αιωνες φυσιολογικο ειναι να αλληλοεπηρεαζονται και να μεταδιδεται ο πολιτσμος η γλωσσα κτλ. αναμεσα στους ανθρωπους το ιδιο φανταζομαι θα εγινε και με τους σλαβοφωνους ελληνες της μακεδονιας επιρεαστηκαν απο την γλωσσα των σλαβων..σωστα;..»
  Βεβαίως και υπάρχει επηρεασμός σε πολιτιστικό και γλωσσικό επίπεδο σε όμορους λαούς σε όλη τη γη αλλά για σκέψου πόσο γελοίος είναι ο όρος «Σλαβόφωνοι Έλληνες»;;; Τέτοιες μπούρδες παπαρηγοπούλειας κοπής μόνο εδώ στην Ελλάδα τρώμε αμάσητα… Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα παραμύθια όλοι ήταν Έλληνες πριν 1000 ή 2000 ή 3000 χρόνια.. μετά για κάποιους ανεξήγητους λόγους αυτοί οι Έλληνες ξέχασαν την Ελληνική τους γλώσσα (που τω καιρώ εκείνο ήταν στην δόξα της … κάτι σαν τα σημερινά αγγλικά!!!)
  Και έμαθαν άλλες «μιαρές» γλώσσες τα Αρβανίτικα, τα Βλάχικα, τα «Σλαβικά»… παρόλο που σύμφωνα με το μύθο το Βυζάντιο ήταν Ελληνικό (!!!!!) και οι Οθωμανοί δεν τραβούσαν κανένα ζόρι να μάθουν στους υποτακτικούς τους Τούρκικα!!!!! Ευτυχώς με τα κρυφά σχολειά σώθηκε ο Ελληνισμός και γλώσσα(!!!!)
  Τώρα πως είναι δυνατόν οι Αρβανίτες, οι Βλάχοι, οι «Σλάβοι», οι Τουρκόφωνοι, οι, οι, οι, όλοι να κατάγονται από τον Περικλή και την Ασπασία και να έχουν για μητρικές γλώσσες κάτι περίεργα … πως το εξηγείς;;;
  Οι Σουλιώτες δεν μιλούσαν Ελληνικά και η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου (ο Ανδρέας Λόντος ύψωσε τη σημαία της επανάστασης στη Βοστίτσα ) (Βοστίτσα; Σλαβικό όνομα gm στην Πελοπόννησο αργότερα το επαναφέραν στην τάξη και ονόμασαν τη Βόστιτσα Αίγιο!!! http://el.wikipedia.org/wiki/Αίγιο )…

  Γιατί αλήθεια αφού εδώ ζούσαν συνεχώς Έλληνες χρειάστηκε αυτή η εκστρατεία Εξελληνισμού χιλιάδων τοπωνυμιών σε όλη τη χώρα;;; http://kopanakinews.wordpress.com/2008/11/22/palia-xamena-toponimia/

  Αλήθεια υπήρχαν Αρβανίτες ή Βλάχοι ή Πόντιοι σε καμιά Ολυμπιάδα της αρχαιότητας;;;
  (Τα παραπάνω σου τα γράφω με πραγματικό σεβασμό στην ιστορία κάθε λαού και κάθε φυλής….. θέλω απλά να σου δείξω πόσο άτοπο είναι να θέλουμε τους ανθρώπους και τους λαούς του 2012 να τους τοποθετούμε σε πλαίσια άλλων εποχών… Συγνώμη αλλά εγώ αυτή την προσέγγιση την θεωρώ εθνικιστική και γελοία…)

  МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН

  • πρωτη φορα μου λεει καποιος πως εχω εθνικιστικες αποψεις…ειμαι μικρος σε ηλικια και προσπαθω να μαθαινω απο ανθρωπους και να διαβαζω οσο περισσοτερο μπορω για την αληθεια και οχι την προπαγανδα που διδασκει καθε χωρα στα σχολεια της..συμφωνω με ολα οσα ειπες
   ξερω πως δεν ειμαστε απογονοι των αρχαιων ελληνων και μπορει να μην εχουμε καμια σχεση με αυτους (βιολογικα γιατι πνευματικα σιγουρα ηταν πολλοι καλυτεροι)
   ηθελα να μαθω αν οι μακεδονες ελληνες θεωρουν τον ευατο τους αδερφια με τους κατοικους της πγδμ…;;
   πιστευω πως για να αποκτηση η πγδμ εθνικη συνοχη (λογο του μεγαλου ποσοστου αλβανων) οπως σχεδον ολες οι χωρες την εποχη μας,προσπαθει να οικιοποιειθει την ιστορια της αρχαιας μακεδονιας….
   ακομα και καμια σχεση να μην εχουμε με την αρχαια ελλαδα και τον πολιτισμο της αυτοι θεωρω πως δεν εχουν ουτε ελαχιστες πιθανοτητες να ειναι απογονοι των αρχαιων μακεδονων…

   • Προς σχολιαστή gm.

    Το Μακεδονικό είναι μεγάλο και πολύπλοκο ζήτημα. Θέλει ώρες πολλές να αφιερώσεις για να προσεγγίσεις σωστά το θέμα. Έχεις δε και μια εμμονή με το τι κάνουν οι άλλοι στην Δημοκρατία της Μακεδονίας. Σαφώς και υπάρχουν εθνικιστικές απόψεις από εκεί, και προγονοπληξία και αρχαιολαγνεία και, και αλλά τι θες να απολογηθούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα για τις παπαριές των εκεί;;; Όπως εδώ υπάρχουν οι εθνικιστές τύπου Άνθιμου, Ψωμιάδη, Σαμαρά , και,και,και έτσι υπάρχουν και εκεί.

    Για τους Εθνικά Μακεδόνες Έλληνες πολίτες κυρίαρχο είναι το πώς συμπεριφέρεται η πατρίδα μας απέναντι στους Μακεδόνες εδώ, στα χωριά μας… Για να σου δώσω να καταλάβεις λίγο από το κλίμα, δες παρακάτω ένα έγγραφο σχετικά πρόσφατο του 1982 και να σκεφτείς ότι με το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα για μας ήταν λίγο καλύτερα από πριν….

    Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (ΥΠΕΑ) προτείνει μέτρα εξελληνισμού, 1982:

    «…. (α) Οι ενέργειες των Σκοπιανών για αυτονόμηση της Μακεδονίας μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά κυρίως με την εξάλειψη της χρήσης του ιδιώματος, στις παραμεθόριες περιοχές. Η άποψη αυτή στηρίζεται στις διαπιστώσεις ότι και άλλες περιοχές, οι οποίες παλιότερα αποτελούσαν επίκεντρο του «Μακεδονικού», όπως η Καστοριά, δεν βάλλονται από την Σκοπιανή προπαγάνδα, γιατί εκεί έχει εξαλειφθεί σχεδόν η χρήση του γλωσσικού ιδιώματος.
    (β) Το στοιχείο αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να αποκλειστεί οποιαδήποτε σκέψη επαναπατρισμού των Π/Π {εννοεί: των πολιτικών προσφύγων} που είναι εγκατεστημένοι στην Γιουγκοσλαβία, οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί με την «Μακεδονική εθνική ιδέα», την «μακεδονική γλώσσα και κουλτούρα», ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους ή όχι στις αυτονομιστικές οργανώσεις ΣΝΟΦ, ΝΟΦ, και ενέργειες απόσπασης ελληνικών εδαφών, κατά την περίοδο 1946 – 49.
    (γ) Προς τούτο επιβάλλεται:
    1) Η δημιουργία ειδικού κρατικού φορέα, εξαρτημένου από τις Νομαρχίες της παραμεθόριας περιοχής, πλαισιωμένου από κατάλληλο και ειδικώς εκπαιδευθέν στο θέμα «Επιβουλή κατά της Μακεδονίας» προσωπικό, ο οποίος φορέας να ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα αυτό, με εποπτεία του ΥΠΕΞ και να συνεργάζεται στενά, αλλά αφανώς, με τις αρχές Ασφαλείας, καθώς και όλες τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες (Εφορία, Σχολεία, Στρατό, Εκκλησία, κλπ)
    2) Στις Δημόσιες Υπηρεσίες και κυρίως στα εκπαιδευτικά ιδρύματα επιτηρεί υπαλλήλους και κληρικούς που υπηρετούν στην ευαίσθητη περιοχή της Μακεδονίας.
    3) Η καθιέρωση κινήτρων για την υποχρεωτική παραμονή όλων των Δημοσίων – και λοιπών – Υπαλλήλων στις έδρες των υπηρεσιών τους (π.χ. καταβολή ενοικίου, επίδομα κλπ.)
    4) Δημιουργία Πολιτιστικών Συλλόγων όπως ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» Φλωρίνης και η οικονομική ενίσχυση αυτών, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και την έκδοση βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, κλπ. τα οποία να αποστέλλονται ακολούθως στους ομογενείς του εξωτερικού, που κατάγονται από την περιφέρεια των αποστολέων, για την τόνωση για την τόνωση του εθνικού φρονήματος και την θωράκισή τους έναντι της ανθελληνικής προπαγάνδας που ασκείται από τις Σ/Μ {εννοεί: Σλαβομακεδονικές} οργανώσεις.
    5) Παρεμβολή διαφόρων εμποδίων (μη αναγνώριση πτυχίων ή χορήγηση αναβολής στράτευσης κλπ.) στους προτιθέμενους να φοιτήσουν στα Σκόπια Έλληνες.
    6) Επισήμανση σε κάθε χωριό των ατόμων που λόγω των συγγενικών τους δεσμών και της προσωπικότητάς τους επηρεάζουν ευρύ κύκλο συγχωριανών τους και η με κάθε τρόπο (έστω και έναντι χρηματικής αμοιβής) προσέγγιση αυτών και χρησιμοποίησή τους κατάλληλα, ώστε να γίνουν φορείς καταπολεμήσεως της χρήσεως του ιδιώματος στον κύκλο τους. Προς την κατεύθυνση αυτή θετικό και αποτελεσματικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι νεολαίες των κομμάτων, κατά την κρίση και με συντονισμό της Κυβερνήσεως, αφού επέλθει έπ’ αυτού διακομματική συμφωνία.
    7) Η πρόσληψη στις ένοπλες δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, στο Δημόσιο και στους οργανισμούς υπαλλήλων καταγομένων από την περιοχή Φλωρίνης, κατ’ εξαίρεση, και με τοποθέτησή τους υποχρεωτικά σε άλλες περιοχές της χώρας.
    8) Η ενθάρρυνση εκ μέρους της ηγεσίας του Στρατεύματος σύναψις γνωριμιών και γάμων στρατιωτικών, που υπηρετούν εκεί και κατάγονται από άλλες περιοχές της Ελλάδος με γυναίκες που ομιλούν το ιδίωμα.

    Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΕΛΑΡΗΣ ΑΜΤ/ΓΟΣ….»

    {Η απόρρητη αυτή έκθεση συντάχθηκε το 1982 και λίγο αργότερα άρχισε να εφαρμόζεται στην πράξη, από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς οι υπουργοί Γεννηματάς και Σκουλαρίκης υπογράφουν διάταγμα με το οποίο μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου «ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ», δηλαδή εκτός από τους εθνικά Μακεδόνες.
    Η έκθεση πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Σχολιαστής» τεύχος 79, Σεπτέμβριος 1989, και από ορισμένους αμφισβητήθηκε η εγκυρότητά της. Όμως στις 8 Μαρτίου 1992 ο Ελεύθερος Τύπος την αναδημοσίευσε μαζί με νέα στοιχεία «αντεθνικής» δράσης για «ΕΛΛΗΝΕΣ στην υπηρεσία των Σκοπίων» καταλογίζοντας ως «φερέφωνα του Γκλιγκόρωφ όσους διδάσκουν τοπικούς χορούς κλπ.
    Είναι φανερό νομίζουμε πως και αυτά τα νέα «στοιχεία» προέρχονται, όπως και η παραπάνω έκθεση, από τις ίδιες ή παρεμφερείς πηγές, δηλαδή την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και μηχανισμούς παρακολούθησης των Μυστικών Υπηρεσιών}.

    Άρα ενώ εσύ ζητάς να σου πούμε ποιους «θεωρούμε» αδέρφια η πατρίδα μας θεωρεί τους συγγενείς μας –και εμάς- ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ… άρα μπορούμε λες σύντροφε να είμαστε «αδέρφια» με τους υπολοίπους Έλληνες στο γένος;;; Εσύ τι λές;;;;

    • εχεις δικιο ειναι πολυ μεγαλο θεμα το συγκεκριμενο….το πασοκ ελεγε πως δεν εισται αδερφια με τους υπολοιπους ελληνες οχι ο ελληνικος λαος…..
     δεν ξερω πως αλλα βγειτε και φωναξτε τις αποψεις σας να τις μαθει περισσοτερος κοσμος,διαχωριζοντας καθετα οποιαδηποτε μελλοντικη σχεση με την πγδμ (γιατι αυτο φοβουνται οι περισσοτεροι)…εμενα παντως μου εδωσες κινητρο να το ψαξω περισσοτερο!!!

     • Προς συνομιλητή gm
      Αν οι απαντήσεις μου σου έδωσαν κίνητρο να ψάξεις αυτό το θεωρώ θετικό.
      Προτού όμως ξεκαθαρίσεις κάποια πτυχή φρόντισε να διασταυρώσεις και την άποψη υμών των «ανύπαρκτων».
      Μην νομίζεις ότι το ΠΑΣΟΚ είχε «κακές» ιδέες για το μακεδονικό και οι άλλοι είχαν καλύτερες.
      Το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων ασπάζονται την ίδια εθνική άποψη. Δεν υπάρχουν Εθνικές Μειονότητες στην Ελλάδα. Αυτό σαν «κλειδί» gm , λύνει αρκετά από τα προβλήματα.
      Την πιο απίστευτα γελοία θέση σήμερα έχει το κόμμα για το οποίο δεκάδες χιλιάδες Μακεδόνων θυσιάστηκαν πιστεύοντας την θέση του πως
      «Στη Βόρεια Ελλάδα ο Μακεδόνικος (Σλαβομακεδονικός) λαός τάδωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας, πού προκαλούν τον θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία, ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της λαϊκής επανάστασης, ο Μακεδόνικος λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του, έτσι όπως την θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποχτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού τους». 5η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε.
      Αυτό το κόμμα λοιπόν το ΚΚΕ σήμερα λέει πως δεν υπάρχουν Μακεδόνες –εντός και εκτός Ελλάδας- και ασπάζεται και αυτό την θέση περί γεωγραφικού προσδιορισμού χωρίς να μας απαντά. Τι έγινε «σύντροφοι» αυτός ο λαός που τα έδωσε όλα το 49; Εξατμίστηκε;;;
      Δες ότι όλα τα κόμματα έχουν την θέση για το όνομα της γειτονικής Δημοκρατίας «Γεωγραφικός προσδιορισμός έναντι όλων» τι πάει να πει αυτή η εξυπνάδα;;; ( Είναι παραλλαγή της Βουλγάρικης θέσης για το θέμα).
      Σημαίνει ότι «σας δίνουμε» το επίθετο Μακεδονία στην ονομασία σας αλλά αυτό είναι γεωγραφικός και όχι εθνικός προσδιορισμός!!!!!!! Δηλαδή θα υπάρχει αναγνωρισμένο από την Ελλάδα το κράτος πχ της Βόρειας Μακεδονίας αλλά αυτό το κράτος δεν θα έχει γλώσσα την Μακεδονική και λαό τον Μακεδόνικο!!!
      Δεν θα χαρακτηρίσω την «εθνική θέση» μπορείτε να το κάνετε εσείς οι άλλοι… σκεφθείτε όμως αν στέκετε;
      ποιος περιμένετε να την αποδεχθεί;
      Και στο κάτω – κάτω ποιος μας όρισε νονούς και που το βρήκαμε το δικαίωμα;
      Και η Τουρκία χρόνια τώρα δεν δέχεται ότι υπάρχει Κουρδικό έθνος αλλά εσύ gm ξέρεις καλά αν η Τουρκία έχει δίκιο ή όχι σε αυτή την θέση της..
      Μάθε λοιπόν πως εδώ στα δικά μας μέρη ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των γηγενών Μακεδόνων όταν τους ρωτάς τι είσαι; Απαντούν Ντόπιος!!!
      Το Μακεδόνας σαν απάντηση ήταν – και είναι- στα χείλη συμπολιτών μας που οι παππούδες τους ήρθαν ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους στη Μακεδονία.
      100 χρόνια τώρα η πατρίδα μας η Ελλάδα μαθαίνει στους πολίτες της πως Η Μακεδονία είναι Ελληνική, το όνομα είναι η ψυχή μας και Μακεδόνας ίσον Έλληνας.
      Να όμως που έκατσε έτσι η εξέλιξη των πραγμάτων και όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία , ή Ελλάδα και άλλες χώρες έφτιαξαν εθνικό κράτος και εθνικό μύθο τα τελευταία 200 – 250 χρόνια ένας ακόμα εθνικισμός αργότερα μεν από τους άλλους έφτιαξε το δικό του κράτος!!! Για να αποδεχθεί η Ελλάδα την Δημοκρατία της Μακεδονίας και τον Μακεδόνικο λαό πρέπει να πείσει τον εαυτό της –και μετά τους πολίτες της- ότι τόσα χρόνια απλά τους έλεγε τον «μύθο». Στους μύθους όμως όλοι έχουν δικαίωμα…. και πάνω από τους μύθους υπάρχουν διεθνείς κανόνες και αρχές.
      Σκέψου πως όλος ο κόσμος λέει την Ινσταμπούλ , Ινσταμπούλ. Μόνο στην Ελλάδα ΜΜΕ, σχολεία, παπάδες , κόμματα και λαός την λέει ακόμα Κωνσταντινούπολη !!!
      Αν λες λοιπόν την «Πόλη» Κωνσταντινούπολη είσαι σωστός , αν όμως γεννήθηκες στην Έδεσσα το 1924 και ήσουν πολιτικός πρόσφυγας από το 1949 η Ελλάδα δεν σου επέτρεπε να επισκεφτείς τον τόπο γεννήθηκες γιατί λέει στα χαρτιά έγραφε τόπος γέννησης Βόντεν…. Με αυτό το λόγο δεν επιτρεπόταν η είσοδος στην Ελλάδα ξεχνώντας ότι το όνομα Έδεσσα το «έδωσαν» με νόμο του 1926!!!!
      Κατάλαβες… gm ; Μονά ζυγά , τα πάντα «δικά μας»… Ψάξτο και τα λέμε….

 3. Για τον ΠΛΑΤΩΝΙΚΟ…
  Όταν έχεις χρόνο προσπάθησε να διαβάσεις τις παραπομπές που δίνω στο σχόλιο μου και μετά να τα πούμε…
  Ξεκαθάρισε μας όμως τα γεγονότα τα αμφισβητείς ή τα δέχεσαι;
  Για να ξέρω αν μιλάμε για ιστορία ή για την ερμηνεία της Ιστορίας…..
  Να ξέρεις όμως πως για να μπορούμε να συζητάμε πρέπει να ξεκαθαρίζουμε το νόημα που δίνουμε ο κάθε ένας, σε όρους που χρησιμοποιούμε.
  Τι εννοείς ας πούμε γράφοντας «Σλάβος στη γλώσσα και Μακεδόνας στο έθνος όπως λες δεν γίνεται» ; Τι δεν σου κάθετε καλά ; η μητρική μου Μακεδόνικη γλώσσα; Ή το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα μου στον αυτοπροσδιορισμό μου σαν μέλος του Μακεδόνικου έθνους;
  Γράφεις :
  «έχεις ακούσει κανένα λαό ν” αλλάζει γλώσσα κατα τη διάρκεια της ιστορίας του ;»
  Και πραγματικά αναρωτιέμαι ΕΣΥ δεν έχεις ακούσει τίποτα για την επί ένα αιώνα προσπάθεια της πατρίδας μας εναντίον της Μακεδόνικης Ντοπιολιαλιάς; (http://www.marxistiko.gr/home.php?Book_ID=70&crit=1)
  Για το αλφαβητάριο που τύπωσε για τους Μακεδόνες το 1925 η Ελλάδα κατά επιταγή της τότε ΚΤΕ δεν ξέρεις κάτι; (http://el.wikipedia.org/wiki/Abecedar)
  Αυτός λοιπόν ο κόσμος που μιλούσε πριν 100 χρόνια στη Μακεδονία αυτή τη γλώσσα- που η Ελλάδα αναγκάσθηκε το 1925 να κωδικοποιήσει με αυτό το Αλφαβητάριο-Τι έγινε; Τι έπαθε; Που πήγε; Κάτω από ποιες συνθήκες; Γνωρίζεις; Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτός ο λαός έχει υποστεί εδώ και 100 χρόνια μια πολιτική εξελληνισμού…. (Απορώ τι δεν καταλαβαίνεις;;;;;;;) Ορίστε και ένα σχετικό άρθρο που λογόκρινε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης … http://www.triaridis.gr/keimena/keimD046.htm
  Θα σου ζητήσω λοιπόν πρώτα να εξετάσεις τα ιστορικά ντοκουμέντα και μετά να μας εξηγήσεις τι εννοείς γράφοντας… «Τέτοιες ανιστόρητες εθνικιστικές απόψεις που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν αίσθημα ταυτότητας σε κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας και του Κομμουνισμού δίνουν πάτημα σε ναζιστικές οργανώσεις. Ας είμαστε προσεκτικοί..»
  Επειδή δεν θέλω να βγάζω εύκολα συμπεράσματα περιμένω τη θέση σου κρατώντας τη τελευταία πρόταση…
  Ας είμαστε προσεκτικοί.

  МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН

  • για να καταλαβω και εγω….
   υπαρχουν ελληνες μακεδονες (οπως ελληνες ηπειρωτες,κρητικοι,θεσσαλοι κτλ.) οι οποιοι μιλουν μια σλαβικη διαλεκτο τις μακεδονιας;;

    • δεν γνωριζω για αυτο ρωταω..!!!
     υπαρχουν ελληνες μακεδονες που μιλουν την μακεδονικη γλωσσα δηλαδη μια διαλεκτο της σλαβικης γλωσσας;;;
     ή ειναι σλαβοι;;

   • προς το σχολιαστή gm .

    πρώτα από όλα υπάρχει η ανάρτηση – σε 2 μέρη μάλιστα- όπου αναφέρονται κάποια ιστορικά γεγονότα.
    Με αυτά που γράφονται στην ανάρτηση συμφωνείτε; Γνωρίζετε;
    Ξαναδιαβάστε τα όσα αναφέρονται στις 2 συνέχειες και μετά δείτε και τα σχόλια μου.
    Υπάρχουν και ιστοσελίδες στο ιντερνέτ που παρουσιάζουν τις απόψεις των Εθνικά Μακεδόνων Ελλήνων πολιτών.
    (πχ http://abecedar.blogspot.gr/ ή και η περισσότερο μουσική http://aegeanmacedonianculture.blogspot.gr/ ).

    Εδώ λοιπόν στην Ελληνική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι που ή μιλούν ή γνωρίζουν ή καταλαβαίνουν μια γλώσσα που μιλούσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους.
    Τα Μακεδόνικα ή τα Ντόπια.
    (Αυτούς ονόμαζαν και ονομάζουν Σλαβόφωνους ή Δίγλωσσους )
    Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται και δηλώνουν Έλληνες. Ένα τμήμα αυτών των ανθρώπων αυτοπροσδιορίζονται Εθνικά Μακεδόνες Έλληνες πολίτες. Εκφράζονται πολιτικά κυρίως –αλλά όχι αποκλειστικά- από τον πολιτικό σχηματισμό «Ουράνιο Τόξο». Το Τόξο σε επίπεδο ευρωεκλογών πήρε από 4οοο έως 7000 ψήφους από το 1994.
    Η κυρίαρχη άποψη στην πατρίδα μας και πάγια εθνική θέση είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Εθνικές μειονότητες!
    Κάποιοι άνθρωποι όμως εδώ και 20 περίπου χρόνια διεκδικούν το δικαίωμα τους να αισθάνονται Εθνικά Μακεδόνες Έλληνες πολίτες.
    Όταν κάποιος δηλώνει Έλληνας Μακεδόνας ή Έλληνας Ηπειρώτης ή Έλληνας Κρητικός αντιλαμβάνεσαι πως το πρώτο προσδιορίζει την εθνότητα και το δεύτερο είναι γεωγραφικός προσδιορισμός…
    Για αυτό και εμείς λέμε Εθνικά Μακεδόνες πολίτες της Ελλάδας…
    Στη διάθεση σου για περισσότερα..

    ΥΓ: Η πατρίδα μας ισχυρίζεται πως ΔΕΝ υπάρχουν Εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα!!!!

    Δες εδώ ένα απόσπασμα από την φετινή συμμετοχή των Εθνικά Μακεδόνων στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
    http://www.youtube.com/watch?v=ErbM9DqrJMw&feature=plcp

    και ένα ακόμα βίντεο από το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (Ιλλιντεν) στην Μελίτη της Φλώρινας
    http://www.youtube.com/watch?v=ZYfftYAHF3w&feature=plcp
    Ελπίζω κάπως να κάλυψα τα ερωτήματα σου…
    Να είσαι καλά…

    МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН

    • ευχαριστω για τις πληροφοριες…
     οι Εθνικά Μακεδόνες Έλληνες πολίτες οπως λες επιθυμουν απλα την αναγνωριση τους ως μειονοτητα ή εχουν και σκοπο να ζητησουν ανεξαρτησια της μακεδονιας ή και ενσωματωση τους με την ΠΓΔΜ αργοτερα;;

     • προς gm.
      Πρώτα απ’ όλα να σου ξεκαθαρίσω πως στην συζήτηση που κάνουμε δεν εκπροσωπώ το «Ουράνιο Τόξο» γιατί και δεν είμαι μέλος του και φυσικά δεν έχω καμιά αρμοδιότητα να μιλώ εκ μέρους του.
      Τις θέσεις του Τόξου , τις απόψεις του και ακόμα την δομή της ηγεσίας του μπορεί ο καθένας να τα δει αφού το κόμμα αυτό τα δημοσιοποιεί μέσω της ιστοσελίδας του.
      Παρόλα αυτά εξ όσων γνωρίζω να σου πω πως πράγματι οι Εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας επιθυμούν την αναγνώριση τους σαν εθνική μειονότητα στα πλαίσια που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
      Το Τόξο σε αυτή τη βάση από την ίδρυση του συμμετέχει και με άλλες Ευρωπαϊκές μειονοτικές ομάδες στο πολιτικό σχηματισμό της EFA.
      Θεωρεί το Τόξο πως οι Εθνικά Μακεδόνες Έλληνες πολίτες έχουν μια και μόνη πατρίδα. Την Ελλάδα, στην οποία υπάρχουν οι πατρογονικές μας εστίες και οι τάφοι των γονιών και των παππούδων μας. Δηλαδή ενώ ας πούμε από Αλβανούς πολίτες Ελληνικής καταγωγής που είναι μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία θα ακούσεις συχνά να αναφέρονται στην Ελλάδα με τον όρο «Μητέρα πατρίδα», κάτι τέτοιο δεν θα το ακούσεις και δεν θα το δεις ούτε από το Τόξο ούτε από μεμονωμένους Εθνικά Μακεδόνες της Ελλάδας για καμιά χώρα στο κόσμο!
      Αυτόματα νομίζω καταλαβαίνεις ότι αυτά περί «ανεξαρτησίας» και «ενσωμάτωσης» μάλλον είναι για γέλια.
      Στα έντυπα του Στόκου και των Χρυσαυγητών λανσάρονται τέτοιες «θεωρίες» για να αυτοπροτείνονται οι Ελληναράδες σαν «Σωτήρες» από τους «Σκοπιανούς πράκτορες»!!!!!!!
      Στα βαλκάνια λοιπόν σήμερα αρέσκονται οι Μητέρες πατρίδες να βγάζουν διαβατήρια για τις μειονότητες τους σε γειτονικά κράτη (πχ Βουλγαρία, Ελλάδα) και να πληρώνουν συντάξεις σε πολίτες άλλων χωρών (πχ Ελλάδα σε Βλάχους στη Αλβανία για να δηλώνουν Έλληνες!!!)
      Οι Εθνικά Μακεδόνες πολίτες της Ελλάδας δεν εμπλέκονται σε κανένα τέτοιο παιχνίδι και αν γνωρίζει κάποιος κάτι άλλο με χαρά να το καταθέσει στη συζήτηση για να ενημερωθούμε…
      Κάνεις και ένα άλλο ερώτημα
      «.. υπαρχουν ελληνες μακεδονες που μιλουν την μακεδονικη γλωσσα δηλαδη μια διαλεκτο της σλαβικης γλωσσας;;;
      ή ειναι σλαβοι;;» Ρωτάς αν είναι Σλάβοι λες και οι σλάβοι έχουν κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό από τους άλλους ανθρώπους της περιοχής!!!!!!
      Σου ανέφερα σε προηγούμενο μου σχόλιο πως περίπου 200 χιλιάδες Έλληνες πολίτες μιλούν ή καταλαβαίνουν τα Μακεδόνικα και η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν και αισθάνονται Εθνικά ΕΛΛΗΝΕΣ .
      Εσύ πως θες να τους αποκαλείς αυτούς τους ανθρώπους συνέλληνες ή Σλάβους;;;;
      Για σκέψου το……….

      МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН

     • εννοειτε πως ολοι οι ανθρωποι ειμαστε ιδιοι απλα δεν ξερω τη παιζει ακριβως και ηθελα να ακουσω μια τεκμηριωμενη αποψη…..αυτο που ειχα καταλαβει εως τωρα και διορθωστεμε αν κανω λαθος
      α)ειναι οτι η μακεδονια οπως ολοι η ελλαδα βρισκεται σε ενα σταυροδρομη αυτο ειχε τα θετικα και τα αρνητικα του.
      β)καθε κατακτητης της περιοχης της μακεδονιας οριζε ελαφρα διαφορετικα μεγεθοι στην γεωγραφικη εκταση της μακεδονιας.αν παρουμε ως αρχη το χωρο που θεωρουσαν μακεδονια οι αρχαιοι μακεδονες (οι οποιοι ηταν ελληνες αφου συμμετειχαν στους ολυμπιακους αγωνες μαζι με τους αρχαιους αθηναιους ή τους αρχαιους κορινθιους κτλ.) και π.χ. οι οθωμανοι τοτε θα δουμε αρκετες διαφορες
      γ)μεσα στους αιωνες φυσιολογικο ειναι να αλληλοεπηρεαζονται και να μεταδιδεται ο πολιτσμος η γλωσσα κτλ. αναμεσα στους ανθρωπους το ιδιο φανταζομαι θα εγινε και με τους σλαβοφωνους ελληνες της μακεδονιας επιρεαστηκαν απο την γλωσσα των σλαβων..σωστα;

      οι μακεδονες ελληνες τι γνωμη εχουν για τους σκοπιανους
      τα κιτς πανηγυρια με στολες αρχαιων μακεδονων την κλοπη της ιστοριας κτλ.
      θεωρουν τους σκοπιανους αδερφια ή απλα γειτονες που προσπαθουν με καποιο τροπο να κλεψουν ενα κομματι τις ιστοριας των προγονων τους;;;

     • Αγαπητέ GM

      Ως γνωστόν (γνωστόν;) η θέση των πολιτικών επιστημόνων μου μελετούν το φαινόμενο της σημερινής εθνικής ταυτότητας των ανθρώπων είναι ότι τα σημερινά βαλκανικά έθνη δημιουργήθηκαν τον 18ο-19ο-20ο αιώνα ασχέτως βιολογικής καταγωγής των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτά.

      Σύμφωνα με τους σύγχρονους εθνολόγους τα σημερινά έθνη είναι αποτέλεσμα προσωπικών πολιτικών πεποιθήσεων (προσοχή όχι κομματικών) των ανθρώπων κι όχι βιολογίας.

      Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πολίτης σήμερα έχει το δικαίωμα να επιλέξει συνειδητά να είναι εθνικά Έλληνας, Μακεδόνας, Βούλγαρος, Αλβανός, Τούρκος, Αμερικάνος, Καναδός, Βέλγος, Γερμανος κ. ο .κ.

      Για παράδειγμα: ένας οικονομικός μετανάστης από το Πακιστάν που οι ανάγκες επιβίωσης τον έφεραν την Ελλάδα μπορεί να γινει Έλληνας εφόσον το επιλέγει ο ίδιος συνειδητά σαν πολίτης, ακριβώς όπως ένας Έλληνας οικονομικός μετανάστης που οι ανάγκες επιβίωσης τον οδήγησαν στην Αμερική να γίνει Αμερικανός εφόσον το επιλέγει ο ίδιος συνειδητά σαν πολίτης.

      Το λάθος των ιδρυτών του σύγχρονου ελληνικού έθνους είναι ότι επιχείρησαν να συνδέσουν βιολογικά τους σημερινούς Έλληνες με τους αρχαίους Έλληνες.

      Ουσιαστικά, δηλαδή, επιχείρησαν να μετατρέψουν μια πολιτική ιδεολογία σε βιολογία!

      Το επιχειρούν ακόμη και σήμερα. Απόδειξη το επαναλαμβανόμενο μότο “οι αρχαίοι ημών πρόγονοι” που διαβάζουμε και ακούμε, επίσημα και ανεπίσημα στην Ελλάδα.

      Πιστεύω πως αυτό ακριβώς το λάθος ήθελε να αποδείξει ο Φαλμεράγιερ με το έργο του το οποίο σου προτεινω να διαβάσεις.

     • Αγαπητέ ABECEDAR
      εγω πιστευω πως ενα μερος των κατοικων της πγδμ εχει υιοθετηση της εθνικηστικες αποψεις της ηγεσιας των σκοπιων με αποτερο σκοπο την προσβαση της πγδμ στην θαλασσα..
      για αυτο το λογο υιοθετη την ιστορια της αρχαιας μακεδονιας η οποια αποτελη κομματι της ελληνικης δεν εχει καμια σχεση με τους σλαβους οι οποιοι ηρθαν στην περιοχη τουλαχιστον μετα απο 1000 χρονια!!το σωστο ονομα των σκοπιων και γεωγραφικα και εθνικα πιστευω πως ειναι σλαβομακεδονια αλλα δεν υιοθετη το ονομα λογο του μεγαλου πληθυσμου των αλβανων!!
      αν η ελλαδα αποτελη θεωρητικα παντα συνεχεια της αρχαιας ελλαδας τοτε η μακεδονια πρεπει να ειναι μερος της τωρα αν ορισμενη κατοικοι της μιλουν μια σλαβικη διαλεκτο δεν σημαινει πως δεν ειναι εθνικα ελληνες οσο ειναι και οι υπολοιποι!! διαφορετικα οι μακεδονες μπορουν να νιωθουν εθνικα μακεδονες αντοιστηχα οι αθηναιοι ή κρητικοι και η ελλαδα να διασπαστει σε πολεις κρατοι οπως την αρχαιοτητα….
      πιστευω και ελπιζω σε ενα κοσμο χωρις συνορα αλλα αν αυτο γινει απο τωρα και το κανουμε μονοι μας θα ειμαστε τουλαχιστον τρελοι υπαρχουν πολοι μνηστηρες γειτονες και μη που θα αρπαζαν αμεσως την ευκαιρια, καποτε ελπιζω να γινει αλλα δεν νομιζω να το ζησουμε…!!!

 4. Αν θέλετε και τη γνώμη ενός εθνικά Μακεδόνα Έλληνα πολίτη για την ανάρτηση, επιτρέψτε μου να σας καταθέσω πως
  -αν εξαιρέσουμε τον τίτλο- το άρθρο είναι λιτό , καίριο , συγκεκριμένο και 100% πραγματικό.
  Επειδή το θέμα είναι μεγάλο, λογικά και η καλύτερη παρουσίαση του απαιτεί περισσότερη ανάπτυξη.
  Αναλυτικά πολλά από τα ιστορικά ζητήματα που έχει η ανάρτηση , μπορεί όποιος ερευνά «τας γραφάς» να τα βρει στο ιστολόγιο http://abecedar.blogspot.gr/ -όπου και υπογράφω κάποια άρθρα-.
  Έτσι λοιπόν και με την ιδιότητα του «ερευνητή» θα ήθελα να δώσω μια απάντηση στον πρώτο σχολιαστή (Πλατωνικό).
  «Πως λέτε ότι κατακτώ κάτι που εδώ και 3000 χρόνια έχει την υπογραφή μου;;»
  Αυτό το περί 3000 ετών με τις υπογραφές απάνω μάλλον θυμίζει Εθνικό μύθο… απόδειξη οι Εθνικιστές γείτονες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας που «ανακάλυψαν» δικές τους υπογραφές ! Γιατί κατά την γνώμη μου ο αριστερός πρέπει να διακρίνει τα εθνικιστικά παραμύθια και να είναι απαλλαγμένος από πιστοποιητικά που «χαλκεύονται» στην μήτρα της Ιστορίας για να υπηρετήσουν Εθνικές ανάγκες και υστερίες…

  Ως προς την κατάκτηση που γράφει στο τίτλο να συμφωνήσω πως είναι αδόκιμος όρος και τραβηγμένος …(προσωπικά δεν τον χρησιμοποιώ ούτε ιδιωτικά γιατί αν μιλήσεις για κατάκτηση πρέπει να φθάσεις και σε απελευθέρωση….)
  Παρόλα αυτά όμως και στο πνεύμα του άρθρου θα ήθελα να σε προβληματίσω θυμίζοντας σου πως 100 χρόνια πριν , εδώ στην Μακεδονία, οι Έλληνες και οι Ελληνόφωνοι σίγουρα ήταν μειοψηφία μέσα στο μωσαϊκό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
  Σκέψου λοιπόν πως χρειάστηκε η ανταλλαγή πληθυσμών του 1922 για να «επικρατήσει» το Ελληνικό στοιχείο. (περίπου 800.000 άνθρωποι εποίκισαν την Μακεδονία- ορίστε και η άποψη μου για αυτό http://abecedar.blogspot.gr/2011/05/blog-post_21.html ) ,
  χρειάστηκε αλλαγή ονομάτων πόλεων , χωριών, ανθρώπων (1926),
  πολιτικές εξελληνισμού(ρετσινόλαδα, εξορίες, ξυλοδαρμοί, φυλακίσεις) διωγμός των αλλόφωνων (Μακεδόνων, Βλάχων, Μουσουλμάνων, Εβραίων ) και μετά το δράμα του Εμφυλίου 30.000 πολιτικοί πρόσφυγες Μακεδόνες και 28000 παιδιά –εκτός συνόρων- με απαγόρευση επιστροφής μέχρι σήμερα γιατί όπως λέει και ο νόμος του 1982
  « ΔΕΝ είναι Έλληνες στο γένος….»
  Άρα ΠΛΑΤΩΝΙΚΕ δεν ξέρω τι γινόταν 3000 χρόνια πριν αλλά ξέρω τι έγινε τις τελευταίες δεκαετίες…. Οι Οθωμανοί πάντως που αναμφισβήτητα ήταν κατακτητές σεβάστηκαν την γλώσσα και την πίστη των υποτακτικών. Ακόμα και σήμερα όμως στην Ελληνική τηλεόραση και στα κρατικά κανάλια (που και εμείς οι Μακεδόνες πληρώνουμε) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ να ακουστούν τραγούδια στην μητρική μας Μακεδονική γλώσσα!!!!!
  Αν λοιπόν κάποιος αριστερός σήμερα θέλει να αφουγκράζεται την κοινωνία πρέπει -κόντρα στους εθνικιστές
  (ορίστε κάτι για τον Εθνικισμό http://abecedar.blogspot.gr/2012/08/blog-post_11.html )
  -να σεβαστεί και τα αιτήματα της μειοψηφίας των Μακεδόνων που επιθυμούν να διατηρηθεί η μητρική μας γλώσσα τουλάχιστον και να καταργηθούν οι ρατσιστικοί νόμοι που απαγορεύουν 60 χρόνια τώρα τους δικούς μας συγγενείς να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες…
  Συγνώμη για την έκταση, να είστε καλά.

  МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН

  • Κοίτα φίλε ένα θα σου πω γιατί δεν έχω χρόνο κ’ άμα θες τα ξαναλέμε …
   Σλάβος στη γλώσσα και Μακεδόνας στο έθνος όπως λες δεν γίνεται…έχεις ακούσει κανένα λαό ν’ αλλάζει γλώσσα κατα τη διάρκεια της ιστορίας του ; Μόνο κατακτημένοι ! Οτι οι Έλληνες δεν ήταν πλειοψηφία τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας μου θυμίζει το ότι επειδή οι Τούρκοι ήταν στην Τρίπολη δεν έπρεπε να επαναστατήσουμε …Ο Ελληνικός πολιτισμός δεν ήταν και δεν είναι εθνικιστικός αλλά πολύτροπος και οικουμενικός .
   Τέτοιες ανιστόρητες εθνικιστικές απόψεις που έχουν σκοπό να δημιουργήσουν αίσθημα ταυτότητας σε κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας και του Κομμουνισμού δίνουν πάτημα σε ναζιστικές οργανώσεις.Ας είμαστε προσεκτικοί..

   Τα λέμε στη απεργία…

   • ΠΛΑΤΩΝΙΚΑ πεπλανημένε εξηγησε μας το εξης:

    Πώς γίνεται να υπάρχουν Σλάβοι στη γλώσσα και Ελληνες στο έθνος όπως είναι οι παλινοστούντες από την πρωην Σοβιετική ένωση τους οποίους οι γνησιοι ΠΛΑΤΩΝΙΚΑ Έλληνες αποκαλούν “ΡΩΣΣΟ-ΠΟΝΤΙΟΥΣ” μόνο και μόνο επιδή ομιλουν την σλαβική γλώσσα τα ρωσσικά?

    Υπάρχουν “Σλάβο-Πόντιοι”?

 5. Παιδιά είμαστε αριστεροί είμαστε προοδευτικοί … ,αλλά αν ποτέ θέλουμε να κυβερνήσουν οι ιδέες μας ..πρέπει να προσέχουμε τους τίτλους μας .!
  Πως λέτε οτι κατακτώ κάτι που εδώ και 3000 χρόνια έχει την υπογραφή μου;; Μήπως λοιπόν ,παρ’όλα τα πολιτικά παιχνίδια και τις βιαιότητες ενός πολέμου, η σωστή λέξη να ‘ναι επανάσταση ;;Μήπως αυτή είναι η έννοια που έχουμε παραμερίσει σήμερα ;
  Γιατί για να ‘σαι αριστερός πρέπει να αφουγκράζεσαι την κοινωνία στο δρόμο μακριά απο κάθε πολιτικό καθοδηγητή .
  Αυτό έκανε ο Άρης ,αυτό έχουμε ανάγκη σήμερα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *