Νέο λαϊκό “ΟΧΙ” σε κυβέρνηση-τρόικα

Το νέο μεγάλο εργατικό και λαϊκό «Όχι» στο σύγχρονο άξονα κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και στον κοινωνικό εκφασισμό που προωθούν με τον πιο αμείλικτο τρόπο κεφάλαιο και τρόικα, είναι το μεγάλο σημερινό ζητούμενο. Για να εγερθεί η κοινωνία που την θέλουν γονατιστή. Ένα περήφανο απελευθερωτικό «Όχι», που θα ρίχνει στα σκουπίδια της Ιστορίας το νέο εξοντωτικό «πακέτο» μέτρων, ολόκληρη την μνημονιακή επίθεση, τους πολιτικούς διαχειριστές – υπηρέτες των πολυεθνικών και των τραπεζών και θα κλονίζει συθέμελα τους πυλώνες τους άγριου καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό το μεγάλο «Όχι» μπορεί να το βροντοφωνάξει μόνο ο οργανωμένος και μαχόμενος λαός. Κι αυτό θα κάνει σε όλες τις εκδηλώσεις για την 28η Οκτώβρη, μετατρέποντας τις παρελάσεις σε διαδηλώσεις του λαού ενάντια στην κυβέρνηση, την τρόικα, τον κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και το φασισμό. Κρυμμένη για μια ακόμα φορά πίσω από τις σιδερόφρακτες ορδές των πραιτοριανών των ΜΑΤ, η τρόικα εσωτερικού των Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη, τα αγκιστρωμένα ψάρια του ευρώ, είναι έτοιμα για τη βρόμικη δουλειά. Τρέμουν όμως τη θύελλα της λαϊκής οργής, η οποία τους έχει υποχρεώσει σε άπειρες πιρουέτες.
Παρ’ όλα αυτά ετοιμάζονται για να κατεβάσουν άμεσα το άγριο πακέτο μέτρων στην βουλή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο προϋπολογισμός του 2103, με στόχο να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 11 Νοέμβρη. Οι μόνοι που μπορούν να μπλοκάρουν και να ανατρέψουν το πακέτο των 13,5 δισ. και του εργασιακού μεσαίωνα, την καπιταλιστική επίθεση και την άθλια κυβέρνηση είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο λαός, με ένα παλλαϊκό – πανεργατικό ξεσηκωμό, με μια απεργιακή – αγωνιστική καταιγίδα.

Από σήμερα κιόλας πρέπει να κτυπήσει συναγερμός στις δυνάμεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Να ενημερωθεί και να ξεσηκωθεί ο λαός. Με συγκεντρώσεις και συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και των άλλων φορέων αντίστασης. Με απεργία από την πρώτη στιγμή που τα μέτρα κατατεθούν στη βουλή, έναρξη σκληρού αγώνα διαρκείας, με απεργίες, αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις και καταλήψεις, για να μην περάσουν, αλλά για να πέσουν μαζί με την κυβέρνηση τους. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να βρουν το λαό στο πόδι και στο δρόμο του αγώνα.

Ολοι στους δρόμους για το νέο «ΟΧΙ» του λαού

Του Μιχάλη Παπαμακάριου

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου συνδέονται αντικειμενικά με την πάλη του κόσμου της δουλειάς και της νεολαίας ενάντια στο μνημονιακό καθεστώς και τη νέα σαρωτική του επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα του λαού. Φόβος επικρατεί στα αστικά επιτελεία και στη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι έχοντας στη μνήμη τους τη κατάληξη του Γιωργάκη από την κορύφωση των λαϊκών αντιδράσεων των περσινών αντίστοιχων παρελάσεων, ετοιμάζουν σιδερόφρακτες παρελάσεις φαστ τρακ των 35-40 λεπτών, ώστε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί η παρέμβαση του λαού στις ιστορικές εκδηλώσεις.

Ο φετινός εορτασμός της 28ης βρίσκεται στο επίκεντρο της εργατικής και λαϊκής πάλης ενάντια στα νέα και παλιά μέτρα του κεφαλαίου, εγχώριου και πολυεθνικού. Με δύο γενικές απεργίες και τεράστιες συγκεντρώσεις πίσω μας σε διάστημα ενός μηνός, μπροστά στην αναγκαία οργάνωση του παλλαϊκού ξεσηκωμού για να μην περάσουν τα νέα μέτρα και να ανατραπούν τα παλιά, η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στις σημερινές και αυριανές παρελάσεις μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις. Βέβαια η παρέμβαση του λαού στις παρελάσεις δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει τον αναγκαίο απεργιακό αγώνα και τις υπόλοιπες μορφές πάλης που πρέπει να σχεδιαστούν, αλλά μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

Αυτό βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα έχουμε έτσι απλά την επανάληψη των περσινών γεγονότων. Το σύστημα και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους από το περσινό κάζο και έχουν πάρει τα μέτρα τους. Άλλωστε το γνωστό δημοσίευμα του Βήματος, σύμφωνα με το οποίο οι περσινές λαϊκές αντιδράσεις στις παρελάσεις συνδέονταν με απόπειρα… πραξικοπήματος, έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί ώστε να στοχοποιήσει και τις φετινές αντιδράσεις. Το σύστημα σε αυτή του τη προσπάθεια αξιοποιεί και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής οι οποίοι καλούν σε «απόλυτο σεβασμό στις παρελάσεις», δηλαδή σε απλά ελληνικά καλούν το λαό να κάτσει σούζα στους εκπρόσωπους των μνημονίων. Δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό από τους ιδεολογικούς απόγονους του φασιστικού μεταξικού καθεστώτος και των γερμανοτσολιάδων.

Στη σημερινή συγκυρία, οι παρελάσεις μπορούν να μετατραπούν σε παρελάσεις του λαού για τα σύγχρονα «’Οχι» ενάντια στον άξονα ΕΕ – ΔΝΤ – συγκυβέρνησης -Χρυσής Αυγής.
Εκφράζοντας το παλλαϊκό «Όχι» του έθνους των εργαζομένων στην καταπάτηση του δικαιώματος στην ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία. Το «Όχι» στο Δ’ Ράιχ του γερμανικού κεφαλαίου και της ιστορικής του συμμαχίας με το ελληνικό. Για να πετάξουμε έξω από τη χώρα τους Φούχτελ και τους Τόμσεν. Για τη νέα απελευθέρωση που έχει ανάγκη ο κόσμος της εργασίας από τους υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς μη-χανισμούς του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ. Για την απελευθέρωση μας από τα δεσμά του τοκογλυφικού χρέους με την μονομερή διαγραφή του.

Για το σύγχρονο περήφανο «Όχι» στον «τρικομματικό Τσολάκογλου», τη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, τοποτηρητή και υπηρέτη του καπιταλισμού σε κρίση, που έχει κατακτήσει κάθε πτυχή της ζωής μας. Για να ανατραπεί η κυβέρνηση του κοινωνικού πολέμου από το ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, από τον κόσμο στους δρόμους και τις πλατείες, στις καταλήψεις και στα οδοφράγματα και όχι μπροστά από τις τηλεοράσεις και πάνω από τις κάλπες.

Για το σύγχρονο «Όχι» στη σημερινή «Γκεστάπο» των ΜΑΤ-ΔΙΑΣ-ΕΚΑΜ-Ασφαλιτών, του κρατικού ολοκληρωτισμού που χτυπά τον «εχθρό λαό» σε κάθε αγωνιστικό του βήμα, από τις πύλες της Χαλυβουργίας μέχρι την πλατεία Συντάγματος και το δάσος των Σκουριών. Για να πνεύσει ο νέος άνεμος της ελευθερίας και της εργατικής δημοκρατίας. Για το σημερινό και αναγκαίο αντιφασιστικό «Όχι» στους εγχώριους απόγονους του Χίτλερ και των Ναζί, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.

Εργατικά σωματεία, ενώσεις και σύλλογοι Γονέων, συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε διαδηλώσεις -παρελάσεις του λαού σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Θεσσαλονίκης, καλεί αύριο στις 10.30 π.μ. στην Μπότσαρη σε «μαζική μαχητική παρέλαση – διαδήλωση του λαού για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης -ΕΕ – ΔΝΤ». Στην ανακοίνωση του καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης οργανωμένα, με τα πανό των σωματείων, ώστε «να απαντήσουμε μαχητικά σπάζοντας το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούν κυβέρνηση και ΜΜΕ. Να διαδηλώσουμε ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ. Να σταματήσουμε την πορεία εκφασισμού της κοινωνίας και το χτύπημα των εργατικών αγώνων που από κοινού επιχειρούν κράτος και παρακράτος, κυβέρνηση και εργοδότες, δυνάμεις καταστολής και Χρυσή Αυγή».

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Περιστερίου με ομόφωνη ανακοίνωση στις 19 Οκτώβρη, καλούσε «τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, να μην επιτρέψουν στους απόγονους των συνεργατών των Γερμανών και τιμητές των Ναζί, να προσβάλλουν τον ηρωικό αγώνα του λαού μας για ελευθερία, στις εκδηλώσεις των σχολείων για την 28η Οκτωβρίου και παράλληλα καλεί τη δημοτική αρχή να μην επιτρέψει την παρουσία των φασιστών της Χρυσής Αυγής στην εργατούπολη του Περιστερίου».
Στην Αθήνα εκπαιδευτικοί και πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε παρέμβαση στην μαθητική παρέλαση αύριο το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις προετοιμάζονται σε μια σειρά δήμους.

Να μην βγάλουν παρέλαση! Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα Μνημόνια τους φορείς και τους υποστηρικτές τους. Να μετατρέψουμε την παρωδία κυβερνητικής κρίσης σε πραγματική πολιτική κρίση. Όπως υπογραμμίζει κι η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Όχι με “ντουφεκιές” στον αέρα, αλλά με ένα παρατεταμένο, μαχητικό και αποφασισμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα… Με την αξιοποίηση των καλύτερων αγωνιστικών παραδόσεων της δεκαετίας του ’40, της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, των αλλεπάλληλων απεργιών και συλλαλητηρίων των τελευταίων χρόνων».

Πηγή: Εφημερίδα “Πριν”

Μία απάντηση στο “Νέο λαϊκό “ΟΧΙ” σε κυβέρνηση-τρόικα”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *