Ρατσιστικό δηλητήριο με άλλοθι την κρατική ανυποληψία

Από την εφημερίδα “Κόντρα”

Ξέρετε πόσο… επικίνδυνα είναι τα εξάχρονα μέχρι δωδεκάχρονα τσιγκανάκια, όταν φοιτούν στα δημοτικά σχολεία; Μα πού ζείτε επιτέλους; Βγάλτε τις παρωπίδες και δείτε την πραγματικότητα, έτσι όπως την περιγράφει το ψήφισμα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου και 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, που έψαξαν το θέμα σε… βάθος, για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά τους απειλούνται σε τέτοιο βαθμό από τα τσιγκανάκια, που διατρέχουν τον κίνδυνο «αντί της επιχειρούμενης αφομοίωσης των παιδιών Ρομά, να προκληθούν αντίθετα αποτελέσματα με οδυνηρές συνέπειες για όλους»!
Προσέξτε το επίθετο που χαρακτηρίζει τις συνέπειες. Οχι απρόβλεπτες, ούτε καν ανησυχητικές, αλλά οδυνηρές. Ο… τρόμος, αποτυπωμένος σε μία κόλα χαρτί, μοιράστηκε τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη στους γονείς ως πρόσκληση σε διαδικασία ψηφοφορίας με το ερώτημα: «Συμφωνείτε με την πρόθεση του Υπ. Παιδείας να δημιουργήσει τάξη παιδιών Ρομά στα σχολεία μας χωρίς να ισχύουν οι προϋποθέσεις εγγραφής που ισχύουν για όλα τα υπόλοιπα παιδιά (εμβόλια, δημοτολόγιο, μόνιμη κατοικία, προηγούμενη φοίτηση σε τάξεις προσχολικής αγωγής ή προσαρμογής κλπ);».

Οι δύο σύλλογοι πέρυσι αρνήθηκαν να κουνήσουν το δακτυλάκι τους για το ζήτημα της έλλειψης βιβλίων στο σχολείο, κωλυσιεργώντας ανεπίτρεπτα ακόμα και στο να γίνει συζήτηση επί του θέματος (τελικά δεν έγινε!) και εν τέλει περιορίστηκαν σε μία επιστολή προς την τότε υπουργό Παιδείας. Φέτος, όμως, κινήθηκαν με… εκπληκτική ταχύτητα στο θέμα της φοίτησης των τσιγκανόπουλων στο σχολείο. Την Τετάρτη 24 Οκτώβρη συγκάλεσαν Γενική Συνέλευση των γονέων και πέντε μέρες μετά μοίρασαν σε όλους τους γονείς το προαναφερθέν κατάπτυστο φυλλάδιο που αναφέρει (διατηρούμε την ορθογραφία του):

«Η επιχειρούμενη δημιουργία τάξης παιδιών Ρομά στα σχολεία μας σύμφωνα με τις εγκυκλίους που καθορίζουν την εν λόγω διαδικασία είναι επικίνδυνη για τα υπόλοιπα παιδιά που φοιτούν ήδη στα σχολεία μας σε επίπεδο υγειονομικό (θα φοιτήσουν παιδιά χωρίς να έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως και καταλλήλως, τα οποία δεν τηρούν κανέναν στοιχειώδη κανόνα προσωπικής υγιεινής με άμεσο κίνδυνο μετάδοσης βαρύτατων ασθενειών στους ήδη μαθητές), προσωπικής ψυχοσωματικής ασφάλειας (θα φοιτήσουν παιδιά από 6 εως και 11 ετών με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, νοοτροπία και έκφραση από τους ήδη φοιτούντες μαθητές σε όλα τα θέματα και ιδίως, βίαιης συμπεριφοράς, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ελευθεριότητας από πολλή μικρή ηλικία, παραβατικής δράσης, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία από όμοιες πρωτοβουλίες του Υπ. Παιδείας σε γειτονικά μας σχολεία), με κίνδυνο αντί της επιχειρούμενης αφομοίωσης των παιδιών Ρομά να προκληθούν αντίθετα αποτελέσματα με οδυνηρές συνέπειες για όλους»!

Την ίδια μέρα έγινε η ψηφοφορία με κάλπη, στην οποία καταγράφηκαν 234 ΟΧΙ και μόλις 4 ΝΑΙ. Δεν περίμεναν ούτε την άφιξη του κλιμακίου ενημέρωσης από το υπουργείο Παιδείας, που είχε οριστεί για μετά από λίγες μέρες, άλλα έσπευσαν άρον-άρον να κάνουν μία ψηφοφορία που εγείρει πολλές αμφιβολίες για την εγκυρότητά της. Γιατί απλά, όταν σύσσωμοι οι εμπλεκόμενοι στην διαδικασία (που κρατούσαν τις υπογραφές αυτών που ψήφισαν ή έκαναν την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων) είναι φανατικά κατά της φοίτησης τσιγκανόπουλων στο σχολείο, ποιος εγγυάται το ενδεχόμενο να έπεσε το σχετικό… μαγείρεμα στα αποτελέσματα; Και ποια μπορεί να είναι η αξιοπιστία των ΔΣ των δύο συλλόγων, όταν στη συνέλευση που έγινε την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, στην οποία παρευρέθησαν λιγότεροι από 100 γονείς σε σύνολο πάνω από 500, συνέλευση που τη βάφτισαν «διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων» (τόσο… διαλογική που όποιος τολμούσε να διαφωνήσει είχε ν’ αντιμετωπίσει τις λεκτικές επιθέσεις αφιονισμένων γονέων), διαδίδονταν χοντρά ψεύδη, όπως ότι δήθεν η κάθε οικογένεια Ρομά θα πάρει 3.000 ευρώ για να γράψει τα παιδιά της στο σχολείο;

Οι σύλλογοι γονέων φέρθηκαν πονηρά. Αυτό δεν το έγραψαν στο κείμενό τους, αλλά ειπώθηκε από έναν κουστουμάτο δικηγόρο (τον «δικηγόρο μας», όπως τον παρουσίασαν τα δύο ΔΣ), στη συνέλευση της προηγούμενης Τετάρτης, χωρίς κανένας από τους δύο συλλόγους να αντιταχθεί σ’ αυτό το ψέμα, που πήρε μεγάλη έκταση στους αφιονισμένους γονείς, δίνοντάς τους το «ισχυρό επιχείρημα» να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να κάνουν λόγο για… ρατσισμό εις βάρος τους (αφού παίρνουν τόσα λεφτά οι Τσιγκάνοι)! Το ψεύδος αυτό καταρρίφθηκε, αφού αποκαλύφθηκε η απάτη από τον γράφοντα, που τους παρουσίασε τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση (αρ. 2/37645/0020 της 8/7/2002), που αναφέρει επί λέξη τα εξής: «Δικαιούχοι της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των μονογονεϊκών, Ελλήνων υπηκόων και υπηκόων κρατών-μελών της Ε.Ε., που έχουν ανήλικα τέκνα που φοιτούν σε δημόσια σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ» (βλ. http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/12675). Στην ίδια απόφαση καθορίζεται και το ποσό της ενίσχυσης: «Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ετησίως για κάθε παιδί – μαθητή υποχρεωτικής εκπαίδευσης».

Μία ενίσχυση, δηλαδή, που δίνεται σε όλους τους έλληνες υπηκόους με χαμηλό εισόδημα, παρουσιάστηκε σαν… μίζα στους Τσιγκάνους για να γραφτούν στο σχολείο! Αν αυτό δε λέγεται γκεμπελισμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους! Στο βοήθημα αυτό έχει αναφερθεί μάλιστα και η εισηγήτρια στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με Θέμα “Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Παιδιού”, βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ (ενός κόμματος που κάθε άλλο παρά σαν… τσιγκανόφιλο μπορεί να κατηγορηθεί), Φεβρωνία Πατριανάκου, αναφέροντας τα εξής: «Από το 2002 και έπειτα, οι οικογένειες Ρομά μπορούν να επωφεληθούν από ένα χρηματικό επίδομα που απευθύνεται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 3.000 ευρώ. Το χρηματικό αυτό επίδομα συνίσταται σε ένα ετήσιο σχολικό βοήθημα 300 ευρώ για κάθε παιδί που εγγράφεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επειδή όμως παρατηρήθηκε ότι μετά την καταβολή του χρηματικού βοηθήματος που δίνεται με την εγγραφή των παιδιών τους στο σχολείο και λειτουργεί και ως κίνητρο στους γονείς, τα παιδιά δεν συνέχιζαν την σχολική χρονιά, ο Συνήγορος του Παιδιού προτείνει να μην καταβάλλεται εφάπαξ στην αρχή του έτους, αλλά τμηματικά» (http://www.patrianakou.gr/print.php?cat=13&show=215).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα επομένως δεν είναι οι «εγκληματίες» που υποτίθεται ότι θα έρθουν στο σχολείο, αλλά το ενδεχόμενο να μην φοιτήσουν τα παιδιά των Ρομά όλο το σχολικό έτος. Κι όπως φαίνεται υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αυτό, μετά την εκρηκτική αντίδραση των γονέων, αφού η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πανικού που επικράτησε στο σχολείο ξεπέρασε κάθε όριο φαντασίας! Τα τσιγκανάκια βαφτίστηκαν από βιαστές μέχρι έμποροι ναρκωτικών, από υστερικές μαμάδες (μία εκ των οποίων δήλωσε ότι θα απευθυνθεί στους… νεοναζί για να επιληφθούν του ζητήματος), που έχυναν χολή ενάντια στα… μιάσματα που θα φέρουν μολυσματικές ασθένειες στο σχολείο! Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, από κάποιους που ανακάλυψαν ότι οι Τσιγκάνοι θα φέρουν… ψείρες στο σχολείο, τη στιγμή που όλοι ξέρουν ότι οι ψείρες υπάρχουν στα ελληνικά σχολειά από τότε που υπάρχουν… θρανία!

Το κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας, που ήρθε την Παρασκευή 2 Νοέμβρη, αποτελούμενο από έναν επίκουρο καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Ε.Λαμπρίδης, υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών Ρωμά), τη σχολική σύμβουλο της 22ης περιφέρειας Αττικής (Δ. Καυκά) και την υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Β’ Διεύθυνσης Αθήνας (Ε. Σιαφαρίκα), δεν απέφυγε τις φραστικές επιθέσεις από εξαγριωμένους γονείς που διαμαρτύρονταν για την «ειλημμένη απόφαση» να έρθουν τσιγκανόπουλα στο σχολείο. Από τους 26 γονείς που μίλησαν (σε σύνολο πάνω από 150 ακροατών), οι 25 ήταν ενάντια στον ερχομό των τσιγκανόπουλων, ξεκινώντας είτε από ακραίες ρατσιστικές θέσεις (τα παιδιά μας κινδυνεύουν να τα βιάσουν!) είτε από έναν ρατσισμό «λάιτ», που ξεκινούσε με την «αποδοχή του δικαιώματος της μόρφωσης για τους Τσιγκάνους», μακριά όμως από μάς, γιατί είναι παραβατικοί, μεταφέρουν ασθένειες και το κράτος δεν θα ενδιαφερθεί για τα προβλήματα που θα προκύψουν. Πατώντας πάνω στην υπαρκτή ανυποληψία του κράτους και των πολιτικών του διαχειριστών και στο υποκριτικό της όλης υπόθεσης (μιας και η ΕΕ, την ίδια στιγμή που ακολουθεί άκρατη αντιμεταναστευτική πολιτική, εμφανίζεται ότι κόπτεται για τα δικαιώματα των Τσιγκάνων), οι γονείς που μίλησαν εκδήλωσαν όλο το ρατσιστικό τους μένος, μη θέλοντας ν’ ακούσουν τίποτα από τους υπεύθυνους σχετικά με τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει και καταλήγοντας στο συμπέρασμα να μην έρθουν στα τσιγκανόπουλα, αν δεν αλλάξουν νοοτροπία αυτά και οι οικογένειές τους!

Ορισμένοι επικαλέστηκαν τα «μεγάλα προβλήματα» που υπήρξαν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου (τα «γειτονικά σχολεία» στα οποία αναφερόταν η ανακοίνωση των ΔΣ των δύο συλλόγων, που αναφέραμε παραπάνω), για να επιβεβαιώσουν την άποψή τους να μην έρθουν τα τσιγκανόπουλα. Ομως, κανείς δεν μίλησε στο ακροατήριο, όταν διαβάστηκε από τον γράφοντα η επιστολή του ίδιου του διευθυντή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, που στάλθηκε στις 14 Σεπτέμβρη προς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με θέμα «Οι συνέπειες της κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών στην περιοχή “Πεύκο Πολίτη” για τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο μας». Επιστολή που τους έβγαλε για δεύτερη φορά ψεύτες, αφού αναφέρει:

«Σας παρακαλούμε στη διαμόρφωση της απόφασής σας να συνεκτιμήσετε και τη βλάβη που θα υποστούν τα παιδιά Ρομά που διαμένουν στον καταυλισμό της περιοχής “Πεύκο Πολίτη” του Δήμου Χαλανδρίου και φοιτούν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου. Το προηγούμενο σχολικό έτος έγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, σε συνεργασία με ένα Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, για την ένταξη των παιδιών Ρομά του καταυλισμού στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη» στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ελπιδοφόρα Το Σεπτέμβριο του 2011 είχαμε 31 εγγραφές παιδιών και τα 26 από αυτά φοίτησαν συστηματικά όλη την προηγούμενη χρονιά σε δύο τμήματα υποδοχής Ρομά. Τόσο η πρόοδός τους σε μαθησιακό επίπεδο όσο και η κοινωνικοποίησή τους στο χώρο του σχολείου μάς επέτρεψαν να τα εντάξουμε κανονικά σε τάξεις, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, και να φιλοδοξούμε να τα δούμε να αποφοιτούν από το σχολείο μας. Χωρίς να είναι στις προθέσεις μας και στις αρμοδιότητές μας να μπούμε στη ουσία της υπόθεσης της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών, οφείλουμε να επισημάνουμε τις συνέπειές της και να εκφράσουμε την ανησυχία μας ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει ξανά τα 26 παιδιά μας (μαζί με τα 6 νήπια Ρομά του 4ου και 10ου Νηπιαγωγείου Χαλανδρίου καθώς και όσα εγγράφηκαν φέτος στα 7ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Χαλανδρίου) εκτός σχολείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία μας και τον πολιτισμό μας» (http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3795).

Τελικά, με παρέμβαση του διευθυντή Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος ήρθε καθυστερημένα στη συνάντηση, τα πνεύματα ηρέμησαν, καθώς τους υποσχέθηκε ότι θα παγώσει η διαδικασία μέχρι να εξαντληθεί ο διάλογος με τους συλλόγους γονέων. Πράγμα που σημαίνει ότι το ρατσιστικό δηλητήριο πέτυχε το στόχο του, πατώντας πάνω στη γονική υπερπροστασία, το φόβο και το ψεύδος. Με τον τρόπο τους οι γονείς αυτοί έβαλαν το λιθαράκι τους στην αύξηση της εγκληματικότητας, που κατά τα άλλα τόσο καταδικάζουν…

ΥΓ1: Παρόμοια αντίδραση είχε υπάρξει και πριν από δέκα περίπου χρόνια, με αποτέλεσμα να μην πάνε τότε τα τσιγκανόπουλα στο σχολείο. Ο ίδιος τρόμος κι ο ίδιος πανικός είχε φουντώσει, αν και με μειωμένη εμβέλεια σε σχέση με σήμερα… Δεν ήταν λοιπόν οι νεοναζί αυτοί που κίνησαν τα νήματα, αλλά η λογική των «νοικοκυραίων γονιών», που θέλει τα παιδιά τους να ζουν σε μια ελεγχόμενη απ’ αυτούς «προστατευμένη» γυάλα… (όσο για τα υπόλοιπα παιδιά, ας κόψουν το λαιμό τους…).

ΥΓ2: Στην τελευταία συγκέντρωση μίλησε κι ένας Τσιγκάνος που είχε το κουράγιο να λουστεί όλο το ρατσιστικό υβρεολόγιο. Ψύχραιμος και νηφάλιος, ο Τσιγκάνος (πρόεδρος κάποιου συλλόγου) διαβεβαίωσε ότι ξέρει τα παιδιά και προσκάλεσε τους γονείς για καφεδάκι στον καταυλισμό. Διαμαρτυρόμενος, δε, για τα όσα άκουσε να εκστομίζονται ενάντια στη φυλή του, τους απάντησε: «Πάντως η φυλή μου δεν γέννησε ποτέ κανέναν πούστη!». Η φράση προκάλεσε την οργή ορισμένων από τους παρευρισκόμενους, όχι για την ουσία της, που αποτελούσε απάντηση στα όσα οι ίδιοι έλεγαν προηγουμένως, αλλά για τη χρήση μιας λέξης. Αυτοί, προφανώς, δεν λένε ποτέ… κακές κουβέντες!

Κ.Β.
(γονιός από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *