Στο σφυρί βγάζει την Κύπρο ο Χριστόφιας

Του Γ. Δελαστίκ -“Επίκαιρα”

Δεν είχε εκφωνηθεί μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το αναμενόμενο διάγγελμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προς τον κυπριακό λαό – ένα διάγγελμα που, βάσει της εικόνας που είχαν δημιουργήσει η κυπριακή κυβέρνηση και ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας, θα ανακοίνωνε την επαίσχυντη και ολέθρια απόφαση τους να υπαγάγουν την Κύπρο σε καθεστώς Μνημονίου. Αν όντως συμβεί αυτό το πράγμα, δεν θα συνεπιφέρει μόνο την οικονομική καταστροφή του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού, αλλά και το τέλος της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Επιπροσθέτως, η κυπριακή πολιτική συγκυρία αυτή την εποχή προκαλεί βαρύτατες σκιές υποψίας για τον πολιτικό ρόλο του Δ. Χριστόφια προσωπικά, αν τελικά υλοποιήσει την πρόθεση που έχει ο ίδιος διακηρύξει, να υπαγάγει την Κύπρο σε μνημονιακό καθεστώς ξένης επικυριαρχίας.

Η θητεία του Δ. Χριστόφια τελειώνει το Φεβρουάριο. Ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Βάσει των δημοσκοπήσεων θεωρείται βέβαιη η νίκη στις προεδρικές εκλογές του Νίκου Αναστασιάδη, του ηγέτη του ΔΗΣΥ της κυπριακής Δεξιάς, ορκισμένου υποστηρικτή του Σχεδίου Ανάν και του Μνημονίου.

Τα συμφέροντα ποιων δυνάμεων, κυπριακών και ξένων, επομένως θα υπηρετήσει ο Δ. Χριστόφιας, αν υπογράψει αυτός το Μνημόνιο για να διευκολύνει τον ηγέτη των ενδοτικών δυνάμεων της πολιτικά δωσίλογης κυπριακής Δεξιάς; Και πόσο ισχυρή είναι η πρόσδεση του ως προσώπου στις δυνάμεις αυτές, ώστε να μην διστάσει να ρίξει το ΑΚΕΛ και την κυπριακή Αριστερά στην αιώνια καταισχύνη της προδοσίας της Κύπρου, αλλά και ταυτόχρονα ο ίδιος προσωπικά να φέρει το αέναο ανάθεμα του ανθρώπου που πούλησε την Κυπριακή Δημοκρατία; Τι προσωπικό κέρδος θα αποκομίσει από μια τέτοια εξέλιξη;

Φτηνές δικαιολογίες

Μακάρι να ευδοκιμήσουν οι πιέσεις που ασκούν στον Δ. Χριστόφια όλοι όσοι επιθυμούν να μην οδηγήσει ο Κύπριος πρόεδρος τη χώρα του στην καταστροφή μέσω της υπογραφής Μνημονίου. Να αντισταθεί ο ίδιος μέχρι το Φεβρουάριο και στη συνέχεια το ΑΚΕΛ να οργανώσει την αντίσταση του κυπριακού λαού, ώστε να μην μπορέσει να υπογράψει και να υλοποιήσει μνημονιακή πολιτική ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν, πάντως, τελικά υπογράψει, τότε δεν τον σώζουν ούτε αυτόν ούτε το ΑΚΕΛ αφελείς κοινοτοπίες όπως αυτές που είπε την Κυριακή μιλώντας σε εκδήλωση των προσφυγικών δήμων Λαπήθου και Καραβά:
«Οι παράγοντες της κρίσης είναι εξωγενείς. Είναι η παγκόσμια κρίση αυτού του εκμεταλλευτικού και απάνθρωπου συστήματος, του καπιταλισμού, αλλά και οι άνθρωποι αυτού του συστήματος στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», δήλωσε περισπούδαστα ο Δ. Χριστόφιας και συνέχισε: «Είχα ρωτήσει όλους τους ηγέτες της τρόικας όταν ήρθαν στην Κύπρο, τους ηγέτες της ΕΕ, αν δεν είχαμε τραπεζική κρίση στην Κύπρο, αν δεν λάμβανε χώρα η ληστεία των τραπεζών, θα μας ζητούσε κανείς να μπούμε στο μηχανισμό στήριξης; Η απάντηση ήταν σαφέστατη. Ασφαλώς όχι!».
Σωστές είναι αυτές οι διαπιστώσεις, αλλά ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι… παρατηρητής ή αναλυτής, είναι πρόεδρος της χώρας. Η μοίρα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα διαμορφωθεί από τις αποφάσεις και τις πράξεις του, όχι από τις διαπιστώσεις του.

Επέρχεται όλεθρος

Το μέλλον της Κύπρου διαγράφεται κατάμαυρο, αν μπει σε καθεστώς Μνημονίου. Το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς και το πιο φιλικό προς τον Δ. Χριστόφια είναι ότι ο Κύπριος πρόεδρος είναι παιχνιδάκι στα χέρια των Κύπριων τραπεζιτών. Έναν τραπεζίτη, τον Βάσο Σιαρλή, τον έχουν επιβάλει ως υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πραξικοπηματικά καταρτίζει τα πάντα σε σχέση με το Μνημόνιο υπέρ των Κύπριων τραπεζιτών από κοινού με το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Πανίκο Δημητριάδη, χωρίς ούτε καν να… ενημερώνουν (!) τον Χριστόφια, ο οποίος συμπτωματικά και πάντα εκ των υστέρων μαθαίνει τις αποφάσεις τους!

Σιαρλή και Δημητριάδης, λοιπόν, διαμόρφωσαν στα 17,5 δις ευρώ το ποσό που πρέπει να ζητήσει η Κύπρος από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την καταστροφική «διάσωση» της.
Από το ποσό αυτό, το οποίο είναι υπερβολικά υψηλό για την Κύπρο, καθώς ανέρχεται στο… 100% του ΑΕΠ της (!), το εξωφρενικό είναι ότι μόνο τα… 1,5 δισ. θα κατευθυνθούν στην κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών της χώρας! Τα υπόλοιπα 16 δις, τα οποία βεβαίως θα πρέπει να αποπληρώσει ο κυπριακός λαός, θα μοιραστούν ως εξής: Τα 10 δισ. θα πάνε για ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών και τα 6 δις ευρώ θα δοθούν πάλι στις κυπριακές και ξένες τράπεζες για την αποπληρωμή δανείων.
Με άλλα λόγια, η Κύπρος θα δανειστεί 17,5 δις και το μεν κράτος θα πάρει τα 1,5 δις ευρώ, οι δε τράπεζες τα 16 δις, τα οποία θα τα πληρώσει ο «ηλίθιος» λαός, με το δημόσιο χρέος να εκτινάσσεται αμέσως πάνω από το… 160% του ΑΕΠ της Κύπρου! Εξαιρετική λύση, με την Κύπρο να πληρώνει επί δεκαετίες και δεκαετίες τα λεφτά που θα τσεπώσουν οι τραπεζίτες.

Αποικία της Γερμανίας

Οι Κύπριοι τραπεζίτες, γνωστοί για την απληστία και την αρπακτικότητά τους και γαλουχημένοι στον παρασιτισμό, «φουσκώνουν» τα ποσά που δήθεν απαιτούνται για να διασωθεί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, επειδή με την ανατολίτικη νοοτροπία που τους διακρίνει νομίζουν ότι θα… φάνε κάμποσα από τα δισεκατομμύρια που θα τους δώσει η ΕΕ και θα πληρώσουν τα κορόιδα, ο κυπριακός λαός! Δεν έχουν καταλάβει τι τους περιμένει, όχι μόνο ή κυρίως αυτούς, αλλά την Κύπρο συνολικά.
Τη βρετανική αποικιοκρατία οι Κύπριοι τη γνώρισαν επί σχεδόν έναν αιώνα και πλήρωσαν με το αίμα τους για να απαλλαγούν απ’αυτή. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το Μνημόνιο θα μετατρέψει το νησί σε αποικία όχι γενικά της Ευρωζώνης, αλλά ειδικά της Γερμανίας – τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο γερμανικός Τύπος γράφει ανοιχτά πως τους όρους του Μνημονίου της Κύπρου αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα του νησιού θα τους υπαγορεύσει η… BND – η γερμανική «CIA», η υπηρεσία πληροφοριών του Βερολίνου!

Πλυντήριο μαύρου χρήματος

Η οικονομική ευμάρεια της Κύπρου την τελευταία εικοσαετία οφείλεται πρωτίστως στο μαύρο χρήμα που ξεπλένουν στο νησί Ρώσοι, Ουκρανοί, Σέρβοι κ.λπ. ολιγάρχες, κλέφτες και απατεώνες που λεηλάτησαν τη δημόσια περιουσία των κρατών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» μετά την κατάρρευση του συστήματος στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η Κύπρος κατέστη σημαντικός προορισμός των χρημάτων αυτών εξαιτίας της προθυμίας των Κύπριων τραπεζιτών να το «ξεπλύνουν», της εξαιρετικά χαμηλής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο νησί, της έναντι αδράς αμοιβής εκχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε πλούσιους ξένους και του γεγονότος ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Όταν μιλάμε για λεφτά, εννοούμε πολλά λεφτά. Η BND υπολογίζει ότι μόνο τα χρήματα που έχουν κατατεθειμένα σε κυπριακές τράπεζες Ρώσοι ολιγάρχες υπερβαίνουν τα… 20 δις ευρώ – πάνω από το 110% του κυπριακού ΑΕΠ! Αν το Μνημόνιο διώξει τελικά τους Ρώσους από την Κύπρο, η οικονομία του νησιού θα καταρρεύσει και μόνο εξ αυτού του λόγου.

Θα λιώσει τη χώρα η ΕΕ

Η μεγαλύτερη τραγωδία όμως που θα φέρει το Μνημόνιο για την Κύπρο θα είναι πολιτική, όχι οικονομική. Η δανειακή υποδούλωση της χώρας στην ΕΕ θα φέρει και την πολιτική υποδούλωση.
Σύσσωμη η ΕΕ ήταν, π.χ., υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Εκβιάζοντας, λοιπόν, την κυπριακή κυβέρνηση μέσω της καθυστέρησης καταβολής κάποιας δανειακής δόσης, θα υποχρεώσουν τη Λευκωσία να παραδεχτεί ουσιαστικά τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και να αποδεχτεί κάποια σύγχρονη εκδοχή του Σχεδίου Ανάν, χωρίς καν αυτή τη φορά να της επιτρέψουν να το βάλει σε δημοψήφισμα.
Το αποικιοκρατικό παρελθόν των μεγάλων χωρών της Ευρώπης έχει βαθιά ενσταλάξει μέσα τους την πεποίθηση ότι οι υπόδουλοι λαοί, όπως θα είναι και ο κυπριακός υπό καθεστώς Μνημονίου, δεν έχουν εθνικά δικαιώματα και δεν χρήζουν απολύτως κανενός σεβασμού.

Αν ο Χριστόφιας οδηγήσει την Κύπρο σε καθεστώς Μνημονίου και επομένως εθνικής υποτέλειας στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία ταχύτατα θα πάψει να υπάρχει. Τελεία και παύλα. ■

Μία απάντηση στο “Στο σφυρί βγάζει την Κύπρο ο Χριστόφιας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *