Απλά, έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός

Και ενώ η άθλια τρικομματική κυβέρνηση έβαλε ταφόπλακα σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που είχαν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες με ιδρώτα και αίμα, ενώ οι συντάξεις των απόμαχων της δουλειάς κατάντησαν φιλοδώρημα, την στιγμή που ξεπουλιέται κάθε κρατική περιουσία έχει απομείνει και κάθε ίχνος κοινωνικού κράτους έχει γίνει παρελθόν, το αστικό κράτος χαρακτηρίζει δισεκατομμύρια στις τράπεζες.

Είναι λάθος, φυσικά, να επικεντρώσουμε την κριτική μας στους τραπεζίτες. Η ρίζα του προβλήματος είναι ο ρόλος που έχει αναθέσει το οικονομικό καπιταλιστικό σύστημα σε όλους τους τραπεζίτες. Αυτή είναι η ουσία, αλλά δεν μπορεί να προσπεράσουμε κάποια οικονομικά στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια.

Σύμφωνα, λοιπόν με αυτά με νόμους που ψηφίστηκαν στην βουλή τα τελευταία χρόνια χαρίστηκε σε μια χούφτα τραπεζίτες το αστρονομικό ποσό των 238 δισεκατομμυρίων ευρώ!!

Για να συνειδητοποιηθεί το οικονομικό μέγεθος των 238 δισ. ευρώ, αρκεί να παραθέσουμε το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012: «Σύμφωνα με τα στοιχεία των εταίρων, οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών ανέρχονται περίπου στα 49 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2012, δηλαδή σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία στο 22,6% του ΑΕΠ». Επομένως, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα που ψηφίστηκαν το Νοέμβριο του 2012.

Για να το πούμε απλά, το τραπεζικό σύστημα έχει στηριχθεί σε ευρώ με ποσό τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερο από το σύνολο των φόρων και των περικοπών 2010-2012! Για να έχουμε όμως συνολική εικόνα των οικονομικών μεγεθών που παρουσιάστηκαν, αρκεί να αναφερθεί ότι η συνολική οικονομική «ενίσχυση» που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ελλάδα με τα δύο οικονομικά προγράμματα από τις συμφωνίες με την τρόικα, είναι 73 δισ. ευρώ από το πρώτο του 2010 και 75,6 δισ. ευρώ από το δεύτερο του 2012, δη-λαδή σύνολο 148,6 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω δεν μας λένε τίποτε άλλο παρά ότι κυβέρνηση και τρόικα δείχνουν εξαιρετική γενναιοδωρία, στους τραπεζίτες χαρίζοντάς τους λεφτά του εργαζόμενου λαού, την ίδια στιγμή που εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα.

Τίποτα το εντυπωσιακό σ’ αυτό. Απλά, έτσι δουλεύει ο καπιταλισμός.
Υ.Γ. Στοιχεία πήραμε απ’ το περιοδικό Unfollow

<center?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *