Καθώς τα κοιτάσματα πετρελαίου (και φυσικού αερίου) γίνονται σχετικά σπανιότερα, και επίσης πιο δύσκολα στην εξόρυξη τους (αυτά που ήταν εύκολο να αντληθούν έχουν αντληθεί, και πλέον εξωθούνται να αντλούν κοιτάσματα που είναι πιο βαθιά, ή σε “επικίνδυνες” περιοχές – εξ ου και τα περισσότερα “ατυχήματα”, κτλ), οι ιμπεριαλιστές έχουν στρέψει την προσοχή τους στα κοιτάσματα της Αρκτικής, και επιδίδονται σε “αγώνα δρόμου’ για το ποιος θα πρωτοπάρει τι.
Η ειρωνεία είναι μάλιστα πως πολλοί εξ αυτών πρωτοστατούν στην καμπάνια να μας πείσουν ότι δεν υπάρχει υπερθέρμανση του πλανήτη, και την ίδια ώρα οι ίδιοι είναι που τρέχουν να πάρουν το πετρέλαιο που αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων λόγω ακριβώς του ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει (αλλά “εντάξει μωρέ – άσε μας τώρα με το περιβάλλον, εμείς το πετρέλαιο να πάρουμε. Ευτυχώς που έλιωσαν και οι πάγοι και μπορούμε να πάρουμε τα κοιτάσματα της Αρκτικής”).
Όπως λοιπόν διαβάζουμε στην “Καθημερινή“:
Έκκληση να εκτονωθούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στην Αρκτική, οι οποίες φέρνουν μνήμες από «την περίοδο του ψυχρού πολέμου» απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ισλανδίας Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, μιλώντας στο διεθνές φόρουμ «Η Αρκτική: περιοχή διαλόγου» που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Μόσχα.
Στόχος του φόρουμ, το οποίο διοργανώνει η Ρωσική Γεωγραφική Εταιρία, είναι να προσφέρει σε περίπου 300 έγκριτους ειδικούς και διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο πλαίσιο διαλόγου – και «περιεκτικής συνεργασίας», όπως τόνισε ο Ρώσος υπουργός Επείγουσων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου – για τους ενεργειακούς πόρους της Αρκτικής, οι οποίοι αποτελούν το μήλο της έριδος για τις ΗΠΑ, τη Ρωσίας, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Δανία μέσω Γροιλανδίας.
«Η εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν η Αρκτική ήταν περιοχή εντάσεων, έχει παρέλθει», είπε ο πρόεδρος της Ισλανδίας, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι χώρες της περιοχής δεν πρέπει να συζητούν για εδαφικές διεκδικήσεις, η μία εις βάρος της άλλης, αλλά να εμπλακούν σε διάλογο».
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για θέματα κλίματος Αλεξάντερ Μπεντρίτσκι υπογράμμισε τη σημαντική εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από τη συγκεκριμένη περιοχή.
«Ο ρωσικός τομέας της Αρκτικής, στον οποίο ζει το 1,5% του πληθυσμού της χώρας, αντιστοιχεί περίπου στο 11% του ρωσικού ΑΕΠ και στο 22% του συνολικού όγκου των εξαγωγών ρωσικών προϊόντων», είπε ο κ. Μπεντρίτσκι. Κατά την άποψη του, στην Αρκτική απαντάται το 20 με 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων.
Οι γεωλόγοι του αμερικανικού οργανισμού US Geological Survey εκτιμούν, από την πλευρά τους, ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 13% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% των αποθεμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν προς το παρόν ανακαλυφθεί στον πλανήτη.
Με τέτοια “λάφυρα”, είναι ποτέ δυνατόν οι ιμπεριαλιστές να “κάνουν διάλογο”, αντί να εμπλακούν σε εδαφικές διεκδικήσεις, όπως αφελώς ζητά ο πρόεδρος της Ισλανδίας; Ή μήπως στ’αλήθεια περιμένει από εμάς να πιστέψουμε ότι τάχα «Η εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν η Αρκτική ήταν περιοχή εντάσεων, έχει παρέλθει»;
Όχι μόνο δεν έχει παρέλθει, αλλά αντίθετα κάνει ένα δυναμικότατο “come-back” και γι’ αυτό με παρακάλια και “εκκλήσεις” δεν μπορείς να πετύχεις και πολλά…
Αφήστε μια απάντηση