Η Λαϊκή Συνέλευση Χολαργού συμμετέχει στην πορεία για τον απεργό πείνας Κ.Σακκά

160313091657_7410Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Χολαργού-Παπάγου, συμμετέχει στην πορεία ενάντια στην αντισυνταγματική παράταση της προφυλάκισης του απεργού πείνας (από 4/6) Κ.Σακκά, το Σάββατο 29/6/2013 στις 11:30 στο Μοναστηράκι.
Προσυγκέντρωση στο μετρό Χολαργού στις 11:00.

Το ανώτατο όριο της προφυλάκισής του (18 μήνες) για την υπόθεσή του, συμπληρώθηκε χωρίς η δίκη του να έχει ξεκινήσει. Δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του 18μήνου, του ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή υπόθεση και τον Απρίλιο του 2012 προφυλακίστηκε εκ νέου.

Ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προφυλάκισής του, σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (12 μήνες) συμπληρώθηκε ενώ η πρώτη του δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη (για την οποία κρατείται) μόλις ξεκίνησε.

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, με το υπ’ αριθ. 978/2013 βούλευμά του, αποφάσισε την παράταση της προφυλάκισής του για έξι ακόμα μήνες, πέραν δηλαδή του ρητώς προβλεπόμενου στην ως άνω διάταξη 12μήνου.

Το αποτέλεσμα είναι ο κατηγορούμενος να παραμείνει προφυλακισμένος για συνολικά 3 χρόνια.

Η Κλειώ Παπαπαντολέων της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζει πως τα χρονικά όρια της προσωρινής κράτησης ορίζονται ρητά και αυστηρά όχι μόνο στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αλλά και στη συνταγματική διάταξη του άρ. 6 παρ. 4 εδ. β΄ σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται η υπέρβαση των ανώτατων ορίων της προφυλάκισης με τη διαδοχική επιβολή του μέτρου αυτού για επί μέρους πράξεις της ίδιας υπόθεσης». Η διάταξη μάλιστα αυτή προστέθηκε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του έτους 2001 ύστερα από καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ώστε να μη γίνεται πλαγίως υπέρβαση του συνταγματικού χρονικού ορίου προσωρινής κράτησης δια της κατάτμησης μιας υπόθεσης σε περισσότερα κομμάτια και την συναφή διαδοχική επιβολή προσωρινών κρατήσεων.

Όπως τονίζει η κ. Παπαπαντολέων, η συνταγματική αυτή διάταξη τέθηκε ακριβώς για να μην έχουμε περιπτώσεις σαν του Σακκά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *