Είμαστε όλοι και Αγγλοι και Γάλλοι (και Πορτογάλοι)!

Από τον “Ριζοσπάστη”

Στη Γαλλία γίνεται «χαμός»! Στη Βρετανία ο Κάμερον ανακοίνωσε 500.000 απολύσεις και έναν τυφώνα λιτότητας που δεν έχει όμοιό του μεταπολεμικά!

Κι όμως!

Ούτε στη Γαλλία, ούτε στη Βρετανία έχουν «μνημόνιο», όπως εμείς.

Ούτε στο Παρίσι, ούτε στο Λονδίνο είχαν Αλογοσκούφη, Παπαθανασίου, Παπαντωνίου ή Τσοχατζόπουλο, όπως εμείς.

Ούτε δώθε, ούτε κείθε της Μάγχης έχουν κανέναν πρωθυπουργό να βγαίνει και να λέει ότι «κυβερνάει μια διεφθαρμένη χώρα», όπως εμείς.

Τι κοινό έχουν με μας, επομένως;

Μα και εμείς και αυτοί έχουν κεφαλαιοκράτες. Και εμείς και αυτοί έχουμε και προλετάριους.

Ολοι, και αυτοί και εμείς, έχουμε βιομήχανους, τραπεζίτες, πολυεθνικές, εργολάβους, πετρελαιάδες,  από τη μια, και εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, άνεργους, από την άλλη.

Και αυτοί και εμείς, έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που υπηρετεί τα συμφέροντα των «εχόντων».

Και αυτοί και εμείς, έχουμε άρχουσες τάξεις που, με τις κυβερνήσεις τους, επιδιώκουν τα βάρη της κρίσης που οι ίδιες την δημιούγησαν να τα φορτώσουν στους λαούς, στο γαλλικό, στο βρετανικό, στον ελληνικό λαό.

Με δυο λόγια: Και αυτοί και εμείς έχουμε ίδιο σύστημα, που, κι εδώ κι εκεί, τα ελλείμματα και τα χρέη που παράγει τα επωμίζονται τα λαϊκά στρώματα, ενώ τα κέρδη, τα οφέλη, τα πλούτη, τις επιχορηγήσεις, τις επιδοτήσεις, τα εισπράττει η ολιγαρχία.

Αυτό το σύστημα, κι εδώ κι εκεί, είναι και λέγεται «Καπιταλισμός».

Συνεπώς:

Αφού η ομοιότητά μας με Αγγλους και Γάλλους, δε βρίσκεται ούτε στα μνημόνια, ούτε στη «διαχειριστική επάρκεια» των δικών μας ή των δικών τους «Αλογοσκούφηδων», ούτε στη διαφθορά, τότε για να τραβάνε κι αυτοί ό,τι τραβάμε κι εμείς, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι η αιτία πρέπει να είναι κοινή.

Αλλά, το βασικότερο κοινό που έχουμε μεταξύ μας οι Ελληνες, οι Βρετανοί, οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι, είναι ακριβώς αυτό: Οτι κι εκεί και εδώ, είμαστε υπόδουλοι του μπουρζουά (γαλλιστί), του «γκόλντεν μπος» (αγγλιστί) και του πλουτοκράτη (ελληνιστί). Τυχαίο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *