“Success story” στη Σχοινούσα

sxoinoussaΓράφει ο kokkiniotis

‘Λαμπερός’ γάμος με σελέμπριτις και ντεκόρ τη γραφική Σχοινούσα, ρεπορτάζ με …ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ‘εκλεκτές παρουσίες’ και γκλαμουριά εν γένει. Όπως ακούσαμε και διαβάσαμε, τα ‘έργα ανάπλασης’ του νησιού για να είναι όλα τέλεια στην σημαντική στιγμή στη ζωή του ζεύγους, έκαναν τους κατοίκους να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους προς τους ‘ευεργέτες’ τους.

‘Ήρθε χρήμα στο νησί, μέχρι δρόμο τους φτιάξανε’, ακούσαμε…

Αν υποθέταμε πως είναι έτσι (γιατί, όπως θα δούμε παρακάτω, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά…), προκύπτουν αβίαστα τα ερωτήματα:

-Στη μνημονιακή Ελλάδα της κοινωνικής καταστροφής, πρέπει να παντρευτεί ο γιός ενός εφοπλιστή για να γίνουν ‘έργα υποδομής’ στο νησί; Οι ανάγκες των κατοίκων δεν υπολογίζονται;

-Τι σόι ‘ανάπλαση’ με κριτήρια της μιας βραδιάς, έστω ‘λαμπερής’, είναι αυτή;

-Μία μόνο πιατέλα από τους ‘υπέροχους αστακούς’ που γεύτηκαν οι εκλεκτοί καλεσμένοι, με πόσων ‘ευεργετημένων’ κατοίκων τις συντάξεις ισοδυναμεί;

-Πόσα ξοδεύτηκαν μόνο για τα καύσιμα των ελικοπτέρων που μετέφεραν τους προσκεκλημένους στο νησί;

-Οι καλλιτέχνες που δέχθηκαν να αποτελέσουν το ‘ζωντανό δώρο-έκπληξη’ προς τους συνδαιτημόνες, πόσο διατιμούν άραγε την προσωπική και καλλιτεχνική τους αξιοπρέπεια;sxoinousa-6

Θυμηθήκαμε με την ευκαιρία παλιότερο ‘ολίσθημα’ γνωστού τραγουδιστή της αριστεράς, που στις εποχές της ‘ευμάρειας’ είχε δεχθεί να τραγουδήσει πριβέ για τους καλεσμένους γνωστού εφοπλιστή.

Δεν ήταν τόσο το ότι θα άρεσαν στους προσκεκλημένους τα συγκεκριμένα τραγούδια –τι να καταλάβουν αυτοί από αυτά- όσο η επίδειξη του ‘λάφυρου’:

«Βλέπετε; Μέχρι και τον … μπορώ να αγοράσω με τα λεφτά μου και να σας τον κάνω δώρο…».

Βέβαια, στην περίπτωση εκείνη ο καλλιτέχνης δεν άντεξε μέχρι τέλους τον εξευτελισμό. Όσο προχωρούσε η βραδιά, ο αμφιτρύωνας –όχι και τόσο λεπτεπίλεπτος στους τρόπους…-γινόταν όλο και πιο απαιτητικός: «Τον ύμνο, τραγούδησέ μας τον ύμνο…», έλεγε και ξανάλεγε κάθε τόσο.

Στωικός ο καλλιτέχνης μας αντιπαρερχότανε την παραγγελιά του –υπό την επήρεια άλλωστε του αλκοόλ- περιστασιακού εργοδότη του, επιμένοντας στις καλλιτεχνικές του επιλογές.

Μέχρι που εκείνος κάποια στιγμή, αρπάζοντάς του απ’ τα χέρια  το μικρόφωνο ανάγγειλε μεγαλοπρεπώς: «Και τώρα ο … θα μας τραγουδήσει τον ύμνο της Νέας Δημοκρατίας!»

Κάπου εκεί τέλειωσαν τα ψέματα αλλά και οι αντοχές του σημαντικού τραγουδιστή: Πέταξε το μικρόφωνο και σηκώθηκε κι έφυγε. Προς τιμήν του.

(Άσχετο: «Α, ρε Λαυρέντη…», που λέει και ο ποιητής…)

Είχαμε καταλάβει τι κρύβεται πίσω από όλη αυτή την ‘αγαθοεργό γκλαμουριά’, δεν περιμέναμε όμως τόσο άμεση επιβεβαίωση: Διαβάσαμε σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και την αθέατη όψη της ‘ευεργεσίας’…

Δείτε με τη σειρά, πρώτα το …ρεπορτάζ της “Espresso”(!) -το οποίο αφιερώνει στο αγαπημένο κατοικίδιο των νεονύμφων περισσότερη έκταση από όση συνολικά στους 256 κατοίκους του νησιού- και στη συνέχεια την άλλη όψη των πραγμάτων.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

COVER STORY

Κουφέτα με έργα ανάπλασηςsxoinousa-4

 

O γάμος του Γιάννη Μαρτίνου με την εκλεκτή της καρδιάς του Μάγια Ζαφειροπούλου έδωσε «φιλί ζωής» στη Σχοινούσα. Το ευτυχισμένο ζευγάρι ξεκίνησε την κοινή πορεία της ζωής του με τις ευχές όχι μόνο των 600 εκλεκτών καλεσμένων του, αλλά και των 256 κατοίκων του νησιού, που είδαν ξαφνικά τον τόπο τους να σφύζει από ζωή και να αναπλάθεται μέσα σε μερικές ημέρες.

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον γάμο του γιου του εφοπλιστή  Γιάννη Μαρτίνου «γάμο της χρονιάς» και όχι άδικα, αφού για την οργάνωσή του απασχολήθηκαν περισσότερα από 500 άτομα, ανοίχτηκαν δρόμοι (έγινε ανάπλαση παλιού πεζόδρομου-μονοπατιού, που συνδέει το λιμάνι με τη Χώρα, με πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμό σε μήκος περίπου 600 μέτρων), πραγματοποιήθηκαν επείγουσες εργασίες αφαλάτωσης 400 κυβικών νερού, έγινε μελέτη ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων και για μία ολόκληρη εβδομάδα δούλεψαν πυρετωδώς όλες οι επιχειρήσεις των κατοίκων του νησιού.

Οι ετοιμασίες για το μυστήριο ξεκίνησαν ένα μήνα (!) πριν και άρχισαν να κορυφώνονται από την περασμένη Δευτέρα, όταν κατέβηκαν στο νησί οι πρώτες ομάδες που επιλέχθηκαν για να εργαστούν στην οργάνωση του γάμου (τα άτομα των ομάδων μάλιστα είχαν υπογράψει σύμφωνο εχεμύθειας) προκειμένου να εξυπηρετηθούν άρτια όλοι οι προσκεκλημένοι του ζευγαριού. Στη Σχοινούσα αποβιβάστηκαν δέκα ιδιωτικά πούλμαν που μετέφεραν όσους καλεσμένους βρέθηκαν στον γάμο χωρίς τα σκάφη τους ή από αέρος. Για τον ομαλό συντονισμό της εκδήλωσης είχε στηθεί ένα μόνιμο help desk στο λιμάνι, επανδρωμένο με επαγγελματίες hostesses, οι οποίες φρόντιζαν για την υποδοχή, τη μεταφορά και τη διαμονή των «Κροίσων» που είχαν κατακλύσει το γραφικό νησί των Μικρών Κυκλάδων.

Τα γλέντια για τον γάμο διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και νύχτες. Από το πρωί της περασμένης Πέμπτης το μικρό λιμάνι της Σχοινούσας έμοιαζε με προβλήτα του Μόντε Κάρλο, αφού δεκάδες πολυτελείς θαλαμηγοί είχαν δέσει στον μώλο δίπλα από τα σκάφη της οικογένειας Μαρτίνου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε προγραμματιστεί πανηγύρι για όλο το χωριό. Στο λιμάνι στρώθηκαν δεκάδες τραπέζια που φιλοξένησαν όλους τους κατοίκους του νησιού για να ευχηθούν «καλά στέφανα» στο ζευγάρι, υπό τον ήχο του βιολιού του Νίκου Οικονομίδη και τη φωνή της Κυριακής Σπανού. Το κρασί έρεε άφθονο και οι πιατέλες με τα ορεκτικά και το κρέας δεν σταμάτησαν να πηγαινοέρχονται όλο το βράδυ. Οι μελλόνυμφοι κάθισαν με τον κόσμο και διασκέδασαν μαζί τους.

Πάρτι με Μαχαιρίτσα, Στόκα και Σταρόβαsxoinousa-2

Την Παρασκευή το ζευγάρι διοργάνωσε ένα μεγάλο πάρτι προς τιμήν των προσκεκλημένων του, στο οποίο τραγούδησαν οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μπάμπης Στόκας και Δημήτρης Σταρόβας. Μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν παρέα με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι στέκονταν πάνω στην εξέδρα που στήθηκε σχεδόν πάνω στη θάλασσα, ειδικά για τη συγκεκριμένη ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι την ώρα που ανέβηκαν οι καλλιτέχνες στη σκηνή τα ονόματά τους κρατούνταν επτασφράγιστο μυστικό, αφού το ζευγάρι ήθελε να τηρηθεί άκρα μυστικότητα προκειμένου να κάνει έκπληξη στους καλεσμένους του.

Φυσικά είχαν στηθεί δύο τεράστια τραπέζια με τα καλύτερα θαλασσινά εδέσματα, ανάμεσα στα οποία πρωταγωνιστούσαν οι φρέσκοι αστακοί και οι αχνιστές αστακομακαρονάδες. Το party έληξε σχετικά νωρίς, αφού την επομένη η νύφη και ο γαμπρός έπρεπε να είναι ξεκούραστοι για την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής τους. Το ζευγάρι όλη την εβδομάδα έμενε μαζί στο ίδιο σκάφος, Αποχωρίστηκαν ο ένας τον άλλον λίγες ώρες πριν από το μυστήριο, αφού, όπως απαιτεί το έθιμο, ο γαμπρός δεν πρέπει να δει τη νύφη πριν από τον γάμο.

Το μυστήριο τελέστηκε στις 19.15 το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο και η προσέγγισή του είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα. Οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν στον ναό με στολισμένα καϊκάκια που είχε ναυλώσει η οικογένεια. Ο γαμπρός έφτασε στην εκκλησία με καΐκι μαζί με τους φίλους του, ενώ η νύφη ένα τέταρτο αργότερα με ένα σκάφος, συνοδευόμενη από τον πατέρα της και δεκαοκτώ (!) παρανυφάκια. Η Μάγια Ζαφειροπούλου (μαζί με τη μητέρα της διατηρεί την επιχείρηση Oikos) έμοιαζε με νεράιδα μέσα στο στενό, δαντελένιο νυφικό της. Το πέπλο που κοσμούσε το κεφάλι της ήταν ειδική παραγγελία, κεντημένο στο χέρι, ενώ τα μαλλιά της και το μακιγιάζ της είχε επιμεληθεί ειδική ομάδα που είχε έρθει από την Αθήνα.

Η γαμήλια  δεξίωση και οι VIP καλεσμένοιsxoinousa-1

Στην εκκλησία δόθηκαν ειδικά βιβλιαράκια γάμου που περιέγραφαν ήθη και έθιμα, ενώ προσφέρθηκαν δαντελένιες ομπρέλες και βεντάλιες για τις κυρίες, αλλά και χειροποίητα παστέλια. Οταν έφτασε η νύφη, όλοι οι παρευρισκόμενοι έμειναν άναυδοι από την ομορφιά της, ενώ την ώρα που ανέβαινε στην εκκλησία τη συνόδευαν παραδοσιακά βιολιά. Οι φίλες της στέκονταν γύρω της φορώντας στεφάνια πλεγμένα με κόκκινα λουλούδια.

Από τη μεγάλη στιγμή του Γιάννη Μαρτίνου και της Μάγιας Ζαφειροπούλου δεν θα μπορούσε να λείπει το αγαπημένο τους κατοικίδιο, ένα μαύρο λαμπραντόρ που για την περίσταση φορούσε στον λαιμό του ένα στεφάνι από σχίνο και κλαδιά ελιάς. Οταν ολοκληρώθηκε το μυστήριο, οι καλεσμένοι μεταφέρθηκαν πάλι με καΐκια ή με τα tenders των θαλαμηγών τους στην παραλία Τσιγκούρι, όπου δόθηκε μια απλή αλλά πολύ όμορφη δεξίωση. Στην αμμουδερή παραλία του νησιού είχε στηθεί μια τεράστια εξέδρα (τις επόμενες μέρες ξεστήθηκε), όπου είχαν τοποθετηθεί τραπέζια, πάνω από τα οποία κρέμονταν εκατοντάδες γιρλάντες από αμάραντο, τεράστιοι μπουφέδες και το μπαρ. Η θάλασσα φωτίστηκε από ειδικά λευκά μπαλόνια και παντού υπήρχαν κεριά, ενώ όλο το γεγονός κάλυπταν φωτογράφοι της οικογένειας όχι μόνο από τη στεριά αλλά και από αέρος, αφού είχαν φέρει μαζί τους ένα ειδικό τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι για τις εναέριες λήψεις.

Οι νεόνυμφοι δεν δέχτηκαν δώρα, καθώς είχαν διευκρινίσει πως επιθυμία τους ήταν οι καλεσμένοι να βάλουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς δύο ιδρυμάτων που βοηθάνε παιδιά. Αλλωστε η οικογένεια Μαρτίνου μπορεί να διατηρεί low profile, ωστόσο τόσο οι φιλανθρωπικές της δράσεις όσο και η αγάπη της για την τέχνη είναι γνωστές. Μάλιστα ο Ντίνος Μαρτίνος διαθέτει τεράστια συλλογή από σπάνια έργα τέχνης, ενώ η σύζυγός του Λία είναι θερμή υποστηρίκτρια των δράσεων του Μουσείου Μπενάκη.

Στη δεξίωση το παρών έδωσαν όλο το εφοπλιστικό λόμπι και η ελίτ της ελληνικής κοινωνίας. Ισχυρά ονόματα ευχήθηκαν στο ζευγάρι και στις οικογένειές τους. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η Μαριάννα Λάτση, η οποία συνοδευόταν από τον Ηλία Ψινάκη, η Ελένη Κόκκαλη, η Κατερίνα Παναγοπούλου, η Ελλη Στάη, ο ισχυρός άντρας της ναυτιλίας Αδαμάντιος Πολέμης, η οικογένεια Βερνίκου και πολλοί ακόμη βρέθηκαν στη Σχοινούσα για να τιμήσουν με την παρουσία τους τους νεονύμφους.

Το γαμήλιο πάρτι κράτησε μέχρι το πρωί της Κυριακής, με τους γόνους των εφοπλιστικών οικογενειών και τους επιχειρηματικού λόμπι να χορεύουν στους ρυθμούς του DJ. Το μεσημέρι της Κυριακής ακολούθησε αποχαιρετιστήριο beach party στην ίδια παραλία, αλλά με διαφορετική διακόσμηση και barbeque. Οι VIP καλεσμένοι άρχισαν να αναχωρούν χθες το πρωί. Οι θαλαμηγοί σήκωσαν άγκυρες, ενώ τα ελικόπτερα υψώθηκαν για άλλους προορισμούς. Το νιόπαντρο ζευγάρι ξεκίνησε χθες το ταξίδι του μέλιτος.

Το ευχαριστήριο μήνυμα του προέδρου

O γάμος του Γιάννη Μαρτίνου με τη Μάγια Ζαφειροπούλου έφερε τέτοια ανάπλαση στο νησί που οι τοπικοί άρχοντες ένιωσαν την ανάγκη να στείλουν ευχαριστήρια επιστολή προς τον αρχηγό της οικογένειας Ντίνο Μαρτίνο. «Η Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της και τις δημόσιες ευχαριστίες της προς τον κύριο Ντίνο Μαρτίνο για τη συνεχιζόμενη μεγάλη προσφορά του στον τόπο μας. Η επιλογή του υιού του να τελέσει τον γάμο του στη Σχοινούσα δεν είναι τυχαίο γεγονός. Απορρέει από βιώματα και εμπειρίες τόσο από τον τόπο όσο και από τους ανθρώπους, από την παιδική του ηλικία. Το παραπάνω γεγονός, εκτός των άλλων, θα συντελέσει και στην οικονομική ανάκαμψη του νησιού, αφού όλα τα καταλύματα θα είναι γεμάτα και οι χώροι εστίασης κομμάτια της εκδήλωσης. Η Δ.Κ. Σχοινούσας εύχεται στο ζευγάρι ολόψυχα κάθε ευτυχία και καλούς απογόνους» έγραψαν ο πρόεδρος Σχοινούσας Γιώργος Γρίσπος και ο αντιδήμαρχος Ηλίας Μάνης.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο γάμος στη Σχοινούσαsxoinousa-7

 

Παντρεύονταν γόνοι εφοπλιστικών οικογενειών, καθότι ο κύριος Μαρτίνος είναι ένας εκ των τριών εμίρηδων του νησιού. Και το νησί έπρεπε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του. Ξενοδόχοι, μαγαζάτορες, πλοία, λιμάνια, παραλίες… ακόμα και ο μοναδικός δρόμος του νησιού που οδηγεί στη Χώρα επιτάχτηκαν επί επτά μέρες. Τα κότερα του εφοπλιστή απαγόρευσαν στο καράβι που μεταφέρει νερό για την ύδρευση να προσεγγίσει το λιμάνι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας.

Απεναντίας, το λιμάνι ήταν ανοιχτό για τη μεταφορά μηχανημάτων για το κοσκίνισμα της άμμου στην παραλία Τσιγγούρι, για να υποδεχτεί τους υψηλούς λουόμενους-καλεσμένους. Κλειστός παρέμεινε για τους κατοίκους και ο δρόμος του λιμανιού. Δεν επέτρεπαν στους ανθρώπους και στα οχήματα μετά την αποβίβασή τους από το «ΒΙue Star» να μεταβούν στα σπίτια τους. Ο χώρος ήταν κατειλημμένος από τους καλεσμένους του εφοπλιστή που παρακολουθούσαν τη συναυλία των Μαχαιρίτσα, Σταρόβα, Στόκα! Ανάμεσα στους ταλαιπωρημένους ταξιδιώτες μια γιαγιά, μία έγκυος, μικρά παιδιά, που δεν συγκίνησαν τον κύριο Μαρτίνο, αλλά ούτε καν τις αρχές του τόπου – στην υπηρεσία τίνος αλήθεια είναι οι υπηρεσίες του κράτους;

Η πιο θλιβερή όμως στιγμή, που δείχνει πόσο απολίτιστη είναι η κοινωνία των μπουρζουάδων, ήταν όταν ένας γνωστός στους κατοίκους teddy boy επιτέθηκε σε μια έγχρωμη επιβάτιδα – το κορίτσι εργάζεται στη Σχοινούσα. Την τράβηξε από τη χέρι με πρόθεση να τη διαπομπεύσει. Στη συνέχεια, απτόητος ο τύπος, ανέβηκε σε καπό αυτοκινήτου εμποδίζοντας τη διέλευσή του κάτω από τις επευφημίες των παρισταμένων. Ολα αυτά παρουσία πρώην μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην υπουργών. Ατάραχη, η Αννα Νταλάρα παρακολουθούσε το θέαμα. Παρούσα και η λαλίστατη Φωτεινή Πιπιλή, μόνο που εδώ συμπεριφέρθηκε ως βουβό ανδράποδο. Τα γεγονότα δεν ενόχλησαν ούτε τους δήθεν εναλλακτικούς μουσικούς.

«Ηταν αφοπλιστική η επιμονή της οικογένειας και έτσι αποδέχτηκα την πρόσκληση» δήλωσε ο αγαπητός Μαχαιρίτσας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ήταν αφοπλιστική μάλλον η αμοιβή για να δώσει το μουσικό στίγμα του σ’ αυτό το πάρτι της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Αυτά συνέβησαν στη μικρή Σχοινούσα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. «Είμαστε άξιοι της μοίρας μας», δηλώνουν οι κάτοικοι που αισθάνθηκαν να θίγεται πρωτίστως η αξιοπρέπειά τους. «Δυο καραβιές πεινασμένων θα ‘πρεπε να αποβιβαστούν απόψε στο νησί για να τους πετάξουν όλους στη θάλασσα» σχολίαζαν Κυριακή ξημερώματα δύο φίλες στην ταβέρνα της Λόζας.

Δέσποινα Γεωργαλά

Η Εφημερίδα των Συντακτών, 11.7.2013, σελ. 49

0 απαντήσεις στο ““Success story” στη Σχοινούσα”

  1. Σκατά σε Σταρόβα, Στόκα και Μαχαιρίτσα! Να κάνουν τα λεφτά κωλόχαρτο και να σκουπίσουν τα δάκρυα τους για την Ελλάδα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *