Ν. Σμύρνη: 2.800.000 €, για μια πλατεία που ήδη υπάρχει!

plateia-4Η τοποθέτηση του Γιάννη Φραγκούλη από την ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ στο δημοτικό συμβούλιο Νέας Σμύρνης στις 24/7/2013 για το θέμα της ανακατασκευής της πλατείας Χρυσοστόμου Σμύρνης.

«Ο κ. Κουτελάκης ανέφερε πως το θέμα για την ανακατασκευή της πλατείας το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο Γιώργος Αφεντουλίδης πρώην δημοτικός σύμβουλος της ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ, στου οποίου τη θέση βρίσκομαι εγώ τώρα. Ανέφερε επίσης πως οι παρεμβάσεις του κ. Αφεντουλίδη ήταν πολύ χρήσιμες για να καταλάβουν όλοι το μέγεθος της ανακατασκευής και έβαλε σε προβληματισμό ακόμα και τον ίδιο. Παρόλα αυτά την πρώτη φορά που πήγαμε στην πλατεία την ώρα που γίνονταν τα έργα, ενώ είχαμε καλέσει περιπολικό το οποίο έκανε πάνω από μια ώρα να εμφανιστεί, ήρθε ο κος Κουτελάκης και κατηγόρησε τον κ. Αφεντουλίδη πως αντιτάσσεται στο έργο γιατί δεν το ανέλαβε αυτός. Αυτή η δήλωσή σας κ. Κουτελάκη ήταν απαράδεκτη για την ποιότητα και το ήθος που έχει ο κ. Αφεντουλίδης, όπως ο ίδιος παραδέχεστε. Θέλουμε να γραφτεί στα πρακτικά του συμβουλίου ως γεγονός.

Σε επόμενη παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων στην πλατεία στις 11 Ιουλίου, περιπολικό με προσήγαγε στο ΑΤ Νέας Σμύρνης γιατί παρεμπόδιζα σκαπτικό μηχάνημα να συνεχίσει το έργο του στο κέντρο της πλατείας. Ο ίδιος ο διοικητής του τμήματος μας αποκάλυψε πως δεν έχετε πάρει άδεια από την αρχιτεκτονική επιτροπή και τα έργα είναι παράνομα. Στη συνέχεια μας ενημέρωσε πως δεν έχει ρητή εντολή από την πολεοδομία να διακόψει τα έργα.. Η δέσμευσή σας κ. Δήμαρχε στις αρχές ήταν πως θα συνεχίζατε τα έργα στον περιβάλλοντα χώρο της πλατείας μέχρις ότου πάρετε και την άδεια από την επιτροπή. Ούτε αυτό τηρήσατε. Θέλουμε να γραφτεί και αυτό στα πρακτικά του συμβουλίου.plateia-3

Η εκάστοτε εξουσία έχει αγαπημένους εργολάβους. Στη Νέα Σμύρνη ο αγαπημένος εργολάβος της κεντρικής εξουσίας κος Μπόμπολας έφτιαξε το πάρκινγκ στην πλατεία Καρύλλου. Αυτή τη στιγμή το έργο στην πλατεία Χρυσοστόμου το έχουν αναλάβει τα συνεργεία του ΤΟΞΟΤΗ, του κου Καλογρίτσα δηλαδή, που ξέρουμε επίσης τι σχέσεις έχει με την περιοχή. Τα συνεργεία του ΤΟΞΟΤΗ κόβουν το ρεύμα στους κατοίκους της Νέας Σμύρνης που δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς με τα δυσβάστακτα χαράτσια.

Με το έργο αυτό που φτιάχνετε στην πλατεία Χρυσοστόμου, αφαιρείτε κάθε ίχνος ιστορικής μνήμης στη νέα Νέα Σμύρνη. Η δημοτική αρχή συνεχίζει το καταστροφικό της έργο μετατρέποντας μια κηπούπολη σε τσιμεντούπολη και καταστρέφοντας την παλαιότερη πλατεία στην περιοχή μας. Συνεχίζετε να βοηθάτε να φτιαχτεί ένα τέρας.

Ως αντικαπιταλιστικό σχήμα στην Νέα Σμύρνη, αδιαφορούμε παντελώς για την κουβέντα που γίνεται περί νομιμότητας ή μη του έργου. Δε μας απασχολεί αν το έργο είναι νόμιμο ή όχι γιατί πολύ απλά η εξουσία όταν θέλει να κάνει κάτι βρίσκει πάντα τον τρόπο να νομιμοποιεί τις παρανομίες της. Αυτό συμβαίνει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας από τα εργατικά δικαιώματα μέχρι τα μεγάλα έργα και οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε.

plateiaΤο θέμα για εμάς είναι καθαρά πολιτικό. 2.800.000 ευρώ είναι ένα σκανδαλώδες ποσό στις μέρες μας για μια πλατεία που ήδη υπάρχει, ενώ η κοινωνία μας μαστίζεται από την φτώχεια και ζούμε στο πετσί μας την ανθρωπιστική κρίση. Τα έργα φωτισμού μπορούσαν να γίνουν χωρίς να καταστραφεί η ήδη διαμορφωμένη πλατεία. Η συντήρηση της πλατείας και η αντικατάσταση που χρειάζονταν τα κατεστραμμένα παγκάκια μπορούσαν να γίνουν χωρίς να προκαλέσετε αυτή την τεράστια καταστροφή.

Κε Κουτελάκη πρέπει να παραδεχτείτε πως σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, σε κουβέντα μας για το άλσος μας ενημερώσατε πως κόπηκαν πάνω από 100 δέντρα. Το πρόβλημα σε αυτό ήταν πως τα δέντρα αυτά ΠΟΤΕ δεν αντικαταστάθηκαν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν πως στην πλατεία Χρυσοστόμου έχουν ήδη χτυπηθεί δέντρα, έχουν ριχτεί και σε πολλά οι ρίζες τους είναι στον αέρα. Μπορούμε να κάνουμε και μια αυτοψία όλοι μαζί αν δε με πιστεύετε. Ένα έγκλημα στην φύση είναι η καταστροφή των τεράστιων δέντρων αυτής της ιστορικής πλατείας της πόλη μας.

Ήταν λάθος και το παραδεχόμαστε ως ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ ότι στην περίπτωση της πλατείας Καρύλλου δεν επιδείξαμε τα αντανακλαστικά που έπρεπε για να αποτρέψουμε αυτό το άσχημο έργο, αυτή την τεράστια ζαρντινιέρα στο κέντρο της πόλης μας. Αυτό το λάθος δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί αφήνοντας να καταστραφεί άλλος ένας δημόσιος χώρος. Δε θα επιτρέψουμε να κοπούν αυτά τα τεράστια δέντρα και να γίνει αυτό το έγκλημα.

Τέλος, τα ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που δίνονται σε εργολάβους και τα ποσά που δίνονται σε εργολάβους, δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου. Ακόμα και τα ποσά που δίνονται από την ΕΕ και το κράτος για την ανεργία και την κοινωνική πρόνοια είναι υποπολλαπλάσια των ποσών που δίνονται στους εργολάβους. Τα λεφτά των ΕΣΠΑ είναι όμως δικά μας λεφτά, είναι λεφτά που μαζεύονται από τους φόρους που εμείς πληρώνουμε και δεν ανήκουν σε καμία Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απέναντι στην Καλλικρατική αρχή του δήμου μας, η οποία ακόμα συνεδριάζει και δεν παραιτήθηκε, όπως είχε δεσμευτεί σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αν γίνονταν οι απολύσεις στους δήμους.

Απέναντι στην κυβέρνηση που θα αυξήσει τη φορολογία και θα τσακίσει και άλλο τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, που θα μειώσει κι άλλο την χρηματοδότηση των δήμων και αυτοί δε θα μπορούν ούτε στο ελάχιστο να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των κατοίκων. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία νομιμοποίηση να υπερασπιστούμε κανένα ΕΣΠΑ και καμία Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολύ δε περισσότερο δεν υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του κεφαλαίου που μοιράζουν μεταξύ τους πακτωλούς χρημάτων πέρα και έξω από τις δικές μας ανάγκες.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *