Ανακούφιση από τους μετανάστες

Χρυσή_αυγή_επιθ_μετανάστες_1206121Της Αφροδίτης Τζιαντζή*

Χαρά για τη σύλληψη βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής, ανακούφιση, αλλά και απογοήτευση επειδή οι αρχές άργησαν τόσο πολύ να δράσουν. Επιφύλαξη, μέχρι να δουν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα, αλλά και ελπίδα, ότι επιτέλους θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων. Εκπρόσωποι πέντε μεγάλων μεταναστευτικών κοινοτήτων μιλάνε στην «Εφ.Συν.» για την επόμενη μέρα, μετά τη δύση της Χρυσής Αυγής.

Λορέττα Μακόλεη – Ενωση Αφρικανών Γυναικών

«Το Σάββατο ήταν μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχτούν όλα αυτά. Τόσο καιρό χτυπούσαν τους μετανάστες και τους σκοτώνανε, και δεν γινόταν τίποτα. Αν είχαν ξεσηκωθεί όλοι όταν χτυπούσαν τους μετανάστες, το παιδί αυτό θα ζούσε τώρα. Τώρα όμως τουλάχιστον νιώθουμε ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους Ελληνες. Πριν μιλάγαμε μόνοι μας. Εμείς τόσα χρόνια λέμε ότι δουλεύουμε ανασφάλιστοι και θέλουμε ένσημα. Τώρα ήρθε και η σειρά των Ελλήνων να είναι ανασφάλιστοι. Γι’ αυτό πρέπει οι Ελληνες και οι μετανάστες να παλεύουν μαζί για δικαιοσύνη.

Καγιού Λιγκοπόρα – Τανζανία

«Είναι πολύ θετική εξέλιξη. Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και πιστεύουμε ότι μπορεί κάποια στιγμή να βοηθήσει το κλίμα να είναι καλύτερο. Η κοινότητά μας δέχτηκε πέρυσι το φθινόπωρο δύο διαδοχικές επιθέσεις από ρατσιστές και αναγκαστήκαμε να αφήσουμε τα γραφεία μας. Η αδράνεια της αστυνομίας δεν ήταν μόνο για μας αλλά για όλους τους μετανάστες. Τώρα που υπάρχει η πολιτική βούληση, σε μια εβδομάδα καθαρίσανε τα πάντα. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε αλλαγές στην καθημερινότητα. Υπάρχει όμως κάποια ανακούφιση, αφού οι αρχηγοί τους δεν είναι πια έξω, δεν πιστεύουμε ότι θα έχουν την ικανότητα να κάνουν ρατσιστικές επιχειρήσεις».

Αλεξάντερ Μουσταφά – Αίγυπτος

Ο Αλεξάντερ, γνωστός ως dj Alex De Leon, είναι 34 ετών και ζει πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα. «Χαιρόμαστε που τους πιάσανε, που θα μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς να κοιτάμε συνέχεια πίσω από τον ώμο μας. Αλλά υπάρχει μια λύπη ότι έγινε πολύ αργά. Είναι αυτό το τέλος τους; Ή θα βρεθεί ένα άλλο κόμμα με άλλη ονομασία και θα κάνει το ίδιο; Εμείς μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουμε δεχτεί εκατοντάδες επιθέσεις. Παρά τις συνεχείς μας καταγγελίες δεν έγινε τίποτα. Πολλοί ψαράδες στο Κερατσίνι, μετά το χτύπημα πέρυσι το καλοκαίρι, φύγανε, γιατί δεν βρήκανε ποτέ το δίκιο τους. Πολλοί έφυγαν μετά το απειλητικό γράμμα στη μουσουλμανική κοινότητα, που έλεγε ότι μετά τις 30 Ιουνίου αν δεν φύγουμε θα μας σφάξουν σαν κοτόπουλα. Υπάρχει πολύς φόβος ακόμα. Και να πιάσουν πέντε ή πενήντα, υπάρχουν κι άλλοι στη μέση. Με τις συλλήψεις δεν τελειώνουν. Θέλει να ενωθούμε πολλοί άνθρωποι για να σταματήσουμε τον φασισμό και τον ρατσισμό, μετανάστες και Ελληνες».

Τζαβέντ Ασλάμ, Πακιστάν

«Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά που έκανε η Δικαιοσύνη. Αλλά αργήσανε πάρα πολύ. Γιατί δυόμισι χρόνια αφήσαν να χτυπήσουν 900 με 1.000 άτομα και να γίνουν τόσες δολοφονίες; Αν θέλει η κυβέρνηση να αποδείξει ότι θα αποδοθεί πραγματικά δικαιοσύνη για τα θύματα της Χρυσής Αυγής, τότε ζητάμε για κάθε θύμα αποζημίωση. Σε όσα θύματα ρατσιστικής επίθεσης δεν έχουν νόμιμα έγγραφα, να τους δοθούν χαρτιά για να μπορέσουν χωρίς φόβο να καταθέσουν και τα αστυνομικά τμήματα να δέχονται τις μηνύσεις τους. Είναι νωρίς να πούμε ότι έχει αλλάξει το κλίμα. Σάββατο βράδυ, μετά τη σύλληψη των βουλευτών, έγινε επεισόδιο στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα, από ομάδα 15-20 ατόμων. Είπαν: “Θέλουμε να σφάξουμε Πακιστανούς” και τραυμάτισαν δύο Πακιστανούς με μαχαίρι. Η σύλληψή των χρυσαυγιτών έδωσε ένα μεγάλο μήνυμα. Οταν σιγουρευτούμε ότι αυτό είναι πραγματικότητα και όχι σόου, θα μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα και να βρούμε ειρήνη.

Ταχίρ Αλιζαντέ, Αφγανιστάν

«Χαιρόμαστε που βάζουν στη φυλακή αυτούς που σκοτώνουνε. Η χώρα αυτή δεν είναι φασιστική, είναι δημοκρατία. Ειδικά εμείς οι Αφγανοί έχουμε πάνω από 200 θύματα. Οταν φωνάζαμε δεν μας ακούγανε. Εκκρεμεί δικαστήριο για μαχαίρωμα Αφγανών από χρυσαυγίτες, που δεν έχει γίνει ποτέ. Εχουν πάρει πέντε αναβολές. Περιμένουμε να απονεμηθεί πραγματική δικαιοσύνη. Από τη μια πλευρά νιώθουμε ανακούφιση, από την άλλη ακόμα φοβόμαστε. Παρασκευή βράδυ μηχανοκίνητο τάγμα σε 12 μηχανές, μαχαίρωσαν έναν συμπατριώτη μας στην Αχαρνών. Να δούμε τώρα, θα σταματήσουν;»

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Δευτέρα 30/9/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *