«Εσπασε ο καθημερινός φόβος των ταγμάτων εφόδου»

ratsΤου Γιάννη Μπασκάκη

«Τώρα που τους πιάσανε εύχομαι να ηρεμήσουν τα πράγματα, αν και έχουν διασυνδέσεις στην αστυνομία, στον στρατό και στη δικαιοσύνη και φοβάμαι ότι μπορεί να γλιτώσουν», μας λέει ο Μανουέλ (έτσι θα τον λέμε) από τη Νιγηρία. Ζει 23 χρόνια στην Ελλάδα με άδεια παραμονής και εργάζεται ως οδηγός. «Δεν κινδυνεύουν μόνο οι μετανάστες, κινδυνεύουν και οι Ελληνες. Οι ναζί δεν αγαπάνε κανέναν, ούτε τα αδέρφια τους. Σκοτώνουν για το τίποτα. Για μένα δεν είναι άνθρωποι, γιατί όταν θες να σκοτώσεις άνθρωπο, δεν είσαι άνθρωπος». Στις 15/5/13 δέχτηκε επίθεση από τρεις νεαρούς μαυροντυμένους άνδρες στην πλατεία Αττικής. «Εβγαινα από τον ηλεκτρικό. Ακουσα θόρυβο πίσω μου και πριν προλάβω να γυρίσω, με χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι. Ζαλίστηκα κι έπεσα κάτω κι αυτοί συνέχισαν να με χτυπούν στο κεφάλι και στα πλευρά και φώναζαν “Παλιο-αράπη, να ξεκουμπιστείς από την Ελλάδα. Βάρα τον τον πούστη! Σκότωσέ τον!”». Για καλή του τύχη εκείνη την ώρα περνούσαν δύο μηχανές της αστυνομίας. Φώναξε βοήθεια και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο, στους οποίους βρήκαν φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Ο τρίτος ξέφυγε κλέβοντας από τον Μανουέλ ό,τι χρήματα είχε στην τσέπη του. Το περιστατικό καταγράφηκε ως ληστεία και όχι ως ρατσιστική επίθεση.

«Η κατάσταση φαινόταν να είναι ανεξέλεγκτη. Ενας φόνος και μάλιστα Ελληνα ήταν θέμα χρόνου. Οι καταγγελίες και οι προσφυγές μας δεν είχαν καμία τύχη. Ανησυχούμε ακόμη για το τι γίνεται στην κοινωνία και στα σχολεία. Οπωσδήποτε βλέπουμε θετικά τις πρώτες ενέργειες της δικαιοσύνης και τον χαρακτηρισμό της οργάνωσης ως εγκληματικής, αρκεί αυτές οι ενέργειες να έχουν συνέχεια και να μην είναι κινήσεις εντυπωσιασμού», λέει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Λιάνα Μαΐλη, και συμπληρώνει ότι η σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής «είναι μια ανάσα για την κοινωνία γιατί ο φόβος των ταγμάτων εφόδου σε Αθήνα και Πειραιά ήταν καθημερινός. Η κοινωνία μαθαίνει και οι νέοι άνθρωποι αποκτούν προσβάσεις στην ιστορία και στο τι σημαίνει ρατσιστική βία απέναντι στη διαφορετικότητα. Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μιας χώρας και μιας κοινωνίας να απαλλαγεί από αυτόν τον εφιάλτη».

Ακόμα είναι νωρίς για να μετρήσουμε την αντίδραση των ταγμάτων εφόδου μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής, όμως το φαινόμενο του φασισμού παραμένει. Από τον Ιανουάριο του 2013 έως και σήμερα οι Γιατροί του Κόσμου έχουν καταγράψει 58 ρατσιστικές επιθέσεις. Οι επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου έχουν αυξηθεί ραγδαία ήδη από το 2012. Φέτος όμως υπάρχει μια ποιοτική διαφοροποίηση η οποία αφορά την έντασή τους. Είναι πλέον πολύ πιο βίαιες και επιφέρουν πολύ πιο σοβαρά τραύματα. Το 70% των επιθέσεων γίνεται με ρόπαλα του μπέιζμπολ, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια μπίρας. Οι επιθέσεις συνήθως γίνονται σε σημεία όπου δεν υπάρχουν μάρτυρες, ενώ συχνό φαινόμενο είναι τα θύματα να λιποθυμούν και να ξυπνούν στο νοσοκομείο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, 1.10.2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *