ΠΑΑΣ: 26-27 Οκτώβρη – Πανελλαδική Σύσκεψη

nonameΕνάμιση χρόνο μετά το ξεκίνημά της τον Απρίλη του 2012, η Πρωτοβουλία για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία κάνει ένα σημαντικό βήμα για τη συγκρότησή της με την Πανελλαδική Σύσκεψη που διοργανώνει στην Αθήνα, στις 26-27 Οκτώβρη, στην ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76), στο Αμφιθέατρο Αντωνιάδου.

Η διαδικασία της Σύσκεψης θα ξεκινήσει το Σάββατο 26/10 στις 12.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 27/10 το απόγευμα.

Το Παναττικό Συντονιστικό της ΠΑΑΣ καλεί όποιον αγωνιστή το επιθυμεί, είτε συμμετέχει σε συγκροτημένα σχήματα της ΠΑΑΣ, σε εργατικά ή νεολαιίσιτικα σχήματα, σε συναγωνιστικά σχήματα, είτε είναι ανένταχτος που βλέπει θετικά το εγχείρημα της ΠΑΑΣ  να συμβάλει με τη συμμετοχή του στη Σύσκεψη.

Ακολουθεί το κείμενο-κάλεσμα του Παναττικού Συντονιστικού για την Πανελλαδική Σύσκεψη.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Κάλεσμα για την πανελλαδική συγκρότηση της ΠΑΑΣ

Αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο των λαών

Η κλιμάκωση της επίθεσης των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς δεν θα σταματήσει γιατί τρο-φοδοτείται από την οξυμμένη και αγιάτρευτη κρίση του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος και τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών -ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας και άλλων- για κυριαρχία με κατάληψη γεωστρατηγικών στόχων και απόσπαση οικονομικών αγορών του ενός από τον άλλο, οδηγούν σε πολέμους, επεμβάσεις, διαμελισμούς και οικονομικό αφανισμό λαών και χωρών.

Η πρόσφατη απόφαση Γιούρογκρουπ-ΔΝΤ για την Κύπρο αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της επίθεσης. Σηματοδοτεί ,από τη μια, την -κάτω από την ηγεμονία του γερμανικού ιμπεριαλισμού- ένταση και διεύρυνση της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ και ,από την άλλη, την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για την κυριαρχία στην περιοχή. Εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη, η οποία τροφοδοτείται τόσο από την πολιτική της ξένης εξάρτησης όσο και από τους τυχοδιωκτισμούς των ντόπιων πολιτικών ηγεσιών, με θύμα τα δικαιώματα και την ίδια την ζωή του Κυπριακού λαού που οδηγείται στην καταστροφή.

Παρά τους προσωρινούς συμβιβασμούς, οι κλιμακούμενοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οδηγούν σε επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής. Από την επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστών, οι λαοί καταληστεύονται και μετατρέπονται ή απειλούνται να μετατραπούν σε κρέας για τα ιμπεριαλιστικά κανόνια, όπως ο λαός της Συρίας σήμερα, της Λιβύης προηγούμενα, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Γιουγκοσλαβίας και τόσων άλλων.

Είναι ζωτική ανάγκη οι λαοί να συγκροτήσουν το δικό τους αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης, να σπάσουν τα δεσμά της ξένης εξάρτησης και να ξεφύγουν από το θανάσιμο εναγκαλισμό της ιμπεριαλιστικής προστασίας, χωρίς αυταπάτες για αντικατάσταση των παλιών με νέους προστάτες. Το μέλλον για τους λαούς βρίσκεται στη σύγκρουση με το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα.

Πανεργατικό-παλλαϊκό μέτωπο αντίστασης και πάλης
για Δουλειά-Ειρήνη-Δημοκρατία-Εθνική Ανεξαρτησία

Ένα χρόνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, η πραξικοπηματική κατάργηση της ΕΡΤ από το Σαμαρά, με τις χιλιάδες απολύσεις και το «μαύρο» στις οθόνες των τηλεοράσεων, που συνάντησε την πλατιά λαϊκή αποδοκιμασία και κινητοποίηση χιλιάδων λαού, προκάλεσε κυβερνητική κρίση, οξύνοντας την παρατεταμένη κρίση και αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η αντιδραστική κυβερνητική συστράτευση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κλυδωνίστηκε, η εύθραυστη ισορροπία του τρικομματικού εγχειρήματος δοκιμάστηκε και η κυβέρνηση Σαμαρά βγήκε πολιτικά αποδυναμωμένη και τραυματισμένη μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Οι τελευταίες εξελίξεις κατέδειξαν πως η περιβόητη συγκυβέρνηση, αγκομαχούσε να φέρει σε πέρας το ακραία αντιλαϊκό έργο με το οποίο έχει επιφορτισθεί.

Καμιά αντιδραστική ¨τάξη¨ και σταθερότητα δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω στο βούλιαγμα και τον αφανισμό του λαού.

Πάνω στο σώμα μιας λεηλατημένης χώρας και ενός καθημαγμένου λαού καμιά αστική κυβερνητική εκδοχή δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει χωρίς ρήγματα και ισχυρούς κλυδωνισμούς, δεν μπορεί να μακροημερεύσει. Αυτό έδειξε η τρίχρονη περίοδος επιβολής των βάρβαρων μνημονίων.

Απέναντι και στη νέα αντιδραστική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στα νέα σαρωτικά μέτρα που ετοιμάζει, το δυνάμωμα των αγώνων, η δημιουργία εστιών αντίστασης σε κάθε χώρο που χτυπιέται, η μαζική και αποφασιστική υπεράσπιση των λαϊκών-εργατικών-δημοκρατικών δικαιωμάτων, εξακολουθούν να είναι τα κύρια καθήκοντα για το λαϊκό και εργατικό κίνημα. Κόντρα στις νέες εκλογικές αυταπάτες και τις προσπάθειες πολιτικής υποταγής των λαϊκών αντιστάσεων στην «προοπτική» μιας «προοδευτικής» κυβερνητικής εναλλαγής.

Η εργατική τάξη και ο λαός της χώρας μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο αμείλικτη επίθεση των ιμπεριαλιστών της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) και των ντόπιων αστικών δυνάμεων, της ολιγαρχίας και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.Ο εργαζόμενος λαός απειλείται με μαζική εξαθλίωση που φέρνουν η λιτότητα, οι απολύσεις, η ανεργία, η διάλυση υγείας-παιδείας-κοινωνικής ασφάλισης και των όποιων κοινωνικών υποδομών υπήρχαν.

Η επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις, οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα και η φοροληστεία του λαού αποτελούν σήμερα τα κεντρικά σημεία επίθεσης της αστικής ολιγαρχίας και του πολιτικού της προσωπικού, ενάντια στα οποία το εργατικό-λαϊκό κίνημα πρέπει άμεσα να συγκροτήσει την πάλη του με την αναβάθμιση της πολιτικής και οργανωτικής του συγκρότησης, με τη μαζικότητα, τη μα-χητικότητα και τη συλλογικότητα που απαιτούν οι συνθήκες.

Οι ιμπεριαλιστές σφίγγουν τα δεσμά εξάρτησης της χώρας (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά) και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις διαλαλούν ως «αρετή» τους το ξεπούλημα σε ΗΠΑ-ΕΕ, αποδέχονται όλους τους σχεδιασμούς τους, μετατρέπουν τη χώρα σε πεδίο σκληρών ανταγωνισμών, υποθηκεύ-ουν το μέλλον του λαού και τον πλούτο της χώρας και δεν θα διστάσουν, υπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, να εκθέσουν το λαό σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους.

Ο λαός, μέσα από την αντίστασή του στη βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ιμπεριαλιστών, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη βάρβαρη καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του. Η καταστολή του εργαζόμενου λαού πάει χέρι-χέρι με την αντεργατική-αντιλαϊκή πολι-τική του συστήματος. Το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση, το χτύπημα του δικαιώματος του λαού να οργανώνεται και να παλεύει για τη ζωή του είναι η καθημερινή πολιτική της συγκυβέρνησης Σαμαρά. Το αστικό πολιτικό σύστημα, με την καθοδήγηση των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «εχθρό λαό» θωρακίζει και ισχυροποιεί τους κατασταλτικούς και καταπιεστικούς μηχανισμούς του κράτους και ταυτόχρονα προωθεί τη φασιστικοποίηση της πολιτικής του, ενάντια στο λαϊκό κίνημα, την Αριστερά και τους κομμουνιστές, με συνεχείς επιστρατεύσεις των εργατοϋπαλληλικών κλάδων που απεργούν, με την τοποθέτηση περιοχών –όπως στην Χαλκιδική- σε «κατάσταση αστυνομικής πολιορκίας», με τις αντιδραστικές θεωρίες των «δύο άκρων», το ρατσιστικό παραλήρημα για την «ανακατάληψη των πόλεων» και τη χρησιμοποίηση της φασιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τις οργανώσεις του.

Αυτή η επίθεση του συστήματος της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, της εξάρτησης και της υποτέλειας δεν θα σταματήσει παρά μόνο με την ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος που θα βάλει φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα και θα διεκδικήσει το δικαίωμά του στη δουλειά και στη ζωή, θα βάλει στόχο την αποτίναξη των ιμπεριαλιστικών δεσμών και θα ανοίξει το δρόμο της συνολικής ανατροπής του, ως τη μοναδική κατεύθυνση που μπορεί πραγματικά να υπηρετήσει τα συμφέροντα της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Η υπόθεση της συγκρότησης ενός μαζικού μετώπου λαϊκής αντίστασης και διεκδίκησης, που θα συνδέει τις ανάγκες της πάλης της περιόδου με την προοπτική της κοινωνικής απελευθέρωσης και της εθνικής ανεξαρτησίας αποτελεί το πιο σπουδαίο καθήκον για όλες τις αριστερές, επαναστατικές και κομμουνιστικές δυνάμεις, για όλους τους αγωνιστές του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Η συγκρότηση της ΠΑΑΣ, συμβολή στην εργατική, λαϊκή, αντιιμπεριαλιστική πάλη

Η συγκρότηση της ΠΑΑΣ με την πρωτοβουλία των οργανώσεων του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ προέκυψε τόσο από τις ανάγκες πολιτικής και οργανωτικής συγκρότησης του εργατικού-λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση της μαζικής λαϊκής αντίστασης, όσο και σαν πραγματική αριστερή απά-ντηση στις προκλήσεις και τα καθήκοντα της περιόδου.

Έχοντας εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις και βασική κατεύθυνση να υπηρετούμε το λαό και τους αγώνες του, πήραμε την ευθύνη της συγκρότησης μιας αριστερής μετωπικής συνεργασίας. Μιας συνεργασίας που έχει ξεκάθαρο ότι τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα μπορούν να προωθηθούν μόνο μέσα από την σύγκρουση με την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, με την οργάνωση ενός παρατεταμένου αγώνα αντίστασης και διεκδίκησης.

Το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχει ανάγκη από ένα προσανατολισμό που να αντιμάχεται αποφασιστικά την πολιτική του εξωραϊσμού του συστήματος της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ξένης εξάρτησης, την πολιτική που, με τα θεωρήματα του «εθνικού απομονωτισμού» ή της «ιμπερι-αλιστικής Ελλάδας», αρνείται την αντιιμπεριαλιστική πάλη και τον αγώνα για ανεξαρτησία και σκορπά τη σύγχυση στο λαό, δίνοντας την ευχέρεια στις δεξιές και φασιστικές δυνάμεις να ψα-ρεύουν στα θολά νερά της πατριδοκαπηλίας.

Γι’ αυτό, η αριστερή μετωπική συνεργασία μας, η ΠΑΑΣ, στηρίζεται σε ένα κεντρικό πολιτικό προσανατολισμό που βρίσκεται σε αντιπαράθεση:

– Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει ψευτοαριστερή διακυβέρνηση με παραμονή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και διεκδικεί θέση βασικής πολιτικής εφεδρείας στο κυρίαρχο αστικό πολιτικό σύστημα, παρέχοντας μέρα με τη μέρα όλο και περισσό-τερες εγγυήσεις στην ντόπια άρχουσα τάξη και τον ιμπεριαλισμό για την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών.

– Με την πολιτική του ΚΚΕ που καλύπτει πίσω από «αντικαπιταλιστικές» κορώνες και κάτω από το όνομα μιας ψευδεπίγραφης «λαϊκής συμμαχίας», μια γραμμή απομόνωσης από τις εργατικές και λαϊκές μάζες, διάσπασης και κατακερματισμού των εργατικών-λαϊκών αντιστάσεων και αναχώρη-σης από την ταξική πάλη, μια γραμμή εγκατάλειψης της λαϊκής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης για εθνική ανεξαρτησία

– Με την πολιτική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλλιεργεί αυταπάτες για «αντικαπιταλιστικά» μέτρα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος και φαντάζεται «αντικαπιταλιστικά μεταβατικά προγράμματα» χωρίς τη συγκρότηση ενός ισχυρού υποκειμενικού παράγοντα με επαναστατική κατεύθυνση και χωρίς επαναστατική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας.

– Με την πολιτική του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου που δρα τυχοδιωκτικά και διαλυτικά στο λαϊκό κίνημα.

Σε διαχωρισμό από αυτές τις πολιτικές κατευθύνσεις, θέλουμε να δυναμώσουμε μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα εκείνο τον προσανατολισμό της μαζικής πάλης που στρέφεται ενάντια στην πολιτική της ταξικής συνεργασίας, του εξωραϊσμού του αστικού κράτους, της υποταγής και της καπιταλιστικής διαχείρισης.

Πεποίθησή μας είναι ότι το πραγματικό ζήτημα που προβάλλει δεν είναι να προσανατολιστεί ο λαός και η Αριστερά στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι και στην αναζήτηση δήθεν αριστερών κυβερνήσεων, αλλά να στραφεί σταθερά στο δρόμο του λαϊκού, εξωκοινοβουλευτικού αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική της πείνας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της ξένης εξάρτησης.

Ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των εξοντωτικών αντιλαϊκών μέτρων, την υποτέλεια και την υποταγή στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα χρειάζεται να υψωθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο αγωνιστικής-συντονισμένης-μαζικής αντίστασης για την απόκρουση και την ανατροπή της. Για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Για να φύγουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και το ΔΝΤ από τη χώρα μας. Για την ανατροπή της διπλής κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης.

Η πορεία συγκρότησης της ΠΑΑΣ και οι δυσκολίες της

Η μέχρι σήμερα διαδικασία της συγκρότησης της ΠΑΑΣ, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά, η διεύρυνσή της με αγωνιστές σε πόλεις, συνοικίες και σε χώρους σημείωσε βήματα αλλά δεν ήταν και μια ευθύγραμμη πορεία. Επηρεάστηκε από αναστολές, ταλαντεύσεις και διαφορές εκτιμήσεων για το χαρακτήρα της ακόμα και διαφωνίες για το χαρακτήρα της συγκρότησης και της δράσης της. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν και η αδυναμία ενιαίας και αποφασιστικής παρέμβασης σε κάποιους αγώνες και μέτωπα που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η ελλιπής λειτουργία του παναττικού συντονιστικού οργάνου.

Όμως, τόσο οι οργανώσεις που πήραν την πρωτοβουλία, όσο και οι αγωνιστές, που συμφώνησαν στην ανάγκη του εγχειρήματος έδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα μία αποφασιστικότητα και μία συντροφική διάθεση στο ξεπέρασμα των εμποδίων. Παρόλο που έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε, αρκετά ζητήματα να ξεκαθαρίσουμε, σε άλλα να συμφωνήσουμε και σε άλλα να κρατήσουμε τις διαφωνίες μας μέχρι η ίδια η ταξική πάλη να δώσει απαντήσεις για το σωστό και το λάθος, προχωράμε!

Από την ανοιχτή συγκέντρωση στο Ακροπόλ τον Απρίλη του 2012 μέχρι σήμερα η δημιουργία της ΠΑΑΣ είχε σαν αποτέλεσμα:

Α) Να προχωρήσουν οι συγκροτήσεις συντονιστικών οργάνων και σχημάτων της στην Αττική (Βόρειες συνοικίες, Πετρούπολη-Ίλιον-Δυτικές Συνοικίες, Δάφνη-Υμηττός-Νότια Προάστια), στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στη Λαμία, στο Ηράκλειο, στην Ηγουμενίτσα και στη Βοιωτία. Οι συγ-κροτήσεις αυτές ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη λειτουργούν και συντονιστικά όργανα.

Β) Να γίνουν διαδικασίες για τη συγκρότηση τοπικών ΠΑΑΣ στην Ηλιούπολη, στα Γιάννενα, στην Κέρκυρα, στις Σέρρες και στην Ικαρία και που δεν έχουν ολοκληρωθεί. Στην εκκίνησή τους βρίσκονται σχετικές διεργασίες σε Τρίκαλα, Ξάνθη, Βέροια, Πάτρα.

Γ) Να δημιουργηθούν, παράλληλα, συναγωνιστικά τοπικά σχήματα σε Σάμο, Χανιά, Λάρισα, Καρδίτσα, Περιστέρι και Πειραιά.

Στα θετικά του γενικότερου κλίματος που δημιούργησε η συγκρότηση της ΠΑΑΣ εντάσσονται και οι μετωπικές συνεργασίες στο χώρο των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης σε Πειραιά και Ηράκ-λειο Κρήτης.

Όπως σημειώνεται και στην ιδρυτική διακήρυξη της ΠΑΑΣ, στόχος της είναι η συνένωση στα πλαίσια μιας μετωπικής πολιτικής συνεργασίας όλων των δυνάμεων και αγωνιστών που συμφω-νούν στο γενικό πλαίσιο θέσεών της. Η συγκρότησή της τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επί-πεδο γίνεται μέσα από ανοικτές διαδικασίες με βασική επιδίωξη τη συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αγωνιστικού δυναμικού.

Θεωρούμε ότι για το ουσιαστικό προχώρημα του εγχειρήματος δεν αρκεί μία κεντρική πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες αριστερές πολιτικές οργανώσεις, αλλά ότι πρέπει αυτή η συμφωνία να δοκιμαστεί και να διεκδικήσει τη διεύρυνσή της όσο πιο μαζικά και πλατιά μπορεί.

Σημαντικό χαρακτηριστικό της ΠΑΑΣ είναι η σύνδεσή της με την ταξική πάλη και τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού. Η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, η πλατιά ζύμωση για την επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, η συμμετοχή σε κεν-τρικές ή τοπικές λαϊκές κινητοποιήσεις, αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή ένα σημαντικό καθήκον που προσπάθησε να φέρει σε πέρας. Είναι μικρή ακόμα η συμβολή της στην αντιμετώπιση, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία, εργατικών-λαϊκών προβλημάτων που βασανίζουν σήμερα τον εργαζόμενο λαό, όπως η ανεργία, οι απολύσεις, η αγωνιστική αλληλεγγύη, ο συντονισμός δράσης. Εκεί θεωρούμε ότι θα κριθεί κατά πολύ η γείωση της ΠΑΑΣ μέσα στον εργαζόμενο λαό, η ανάδειξή της σαν πρωτοπόρου χώρου ένταξης και δράσης αγωνιστών.

Δεν επιζητούμε να κρύψουμε τις αδυναμίες και τις διαφορετικές μας εκτιμήσεις από τους αγωνιστές που καλούμε σε συστράτευση, επιζητούμε το ξεπέρασμά τους μέσα από το γόνιμο διάλογο και τη συντροφική αντιπαράθεση, με μοναδικό κριτήριο την προώθηση της εργατικής-λαϊκής υπόθεσης.

Τι είναι και τι θέλουμε από την ΠΑΑΣ

Στην πορεία προς την πανελλαδική της συγκρότηση, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά πρέπει να συζητηθεί, να συμφωνηθεί και να κατακτηθεί μία -όσο το δυνατόν πιο ενιαία- αντίληψη για τα πολιτικά, λειτουργικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά της. Το ξεκαθάρισμα αυτό θα συμβάλει σημαν-τικά στη μαζικοποίηση και την πλατύτητα της κοινής προσπάθειας.

Είναι σίγουρο ότι το κύριο είναι και παραμένει η συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο και τους στόχους πάλης της, που αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» της συγκρότησής της. Απευθυνόμενη σε άλλα σχήματα και σε αγωνιστές, πρέπει να ξεκαθαρίσει τα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά της. Τι είναι και για τι παλεύει.

Θέλουμε ένα πανελλαδικό αριστερό μετωπικό σχήμα στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν αριστεροί, κομμουνιστές, λαϊκοί αγωνιστές, Έλληνες και μετανάστες εργάτες και εργαζόμενοι. Θέλουμε να συγκροτήσουμε πολιτικά και οργανωτικά ένα σχήμα που θα καλεί σε ένταξη και δράση λαϊκούς ανθρώπους και εργαζόμενους που να το θεωρήσουν και να αποτελέσει δικό τους σχήμα πάλης και διεκδίκησης. Θέλουμε ένα σχήμα ευρύχωρο στην ένταξη αγωνιστών που θα συμβάλλουν στην ακόμα μεγαλύτερη στήριξη και μαζικοποίηση του κινήματος.

Θέλουμε ένα σχήμα που θα έχει άμεση συμμετοχή στα μέτωπα πάλης του λαού, από τα πιο μεγάλα έως τα πιο μικρά. Είναι φανερό ότι οι σημερινές συνθήκες της ολομέτωπης επίθεσης των ντόπιων και ξένων δυνάμεων του συστήματος απαιτούν την ολόπλευρη συμμετοχή μας στην ταξική πάλη, χωρίς να υπολογίζουμε κόπους και θυσίες, συμβάλλοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

Θέλουμε και επιδιώκουμε την κοινή δράση και το συντονισμό -για συγκεκριμένα κάθε φορά ζητήματα- μέσα στο κίνημα έτσι ώστε να οικοδομήσουμε μαζικούς όρους αντίστασης πάνω σε στόχους που αναδεικνύει η ζωή, βασική προϋπόθεση για νικηφόρα αποτελέσματα.

Θέλουμε ζωντανή εσωτερική διαδικασία, με την άμεση συμμετοχή όλου του δυναμικού των αγωνιστών της ΠΑΑΣ, που να συζητάει, να αποφασίζει και να δρα. Οι σταθερές, ανοιχτές διαδικασίες σε όλα τα όργανα λειτουργίας της ΠΑΑΣ, από τα πριν ανακοινωμένες, θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα συμμετοχής, λόγου και άποψης στους αγωνιστές που συμμετέχουν στα σχήματα ή αναφέρονται στην ΠΑΑΣ και θέλουν να την παρακολουθούν. Οι αποφάσεις των οργάνων λειτουργίας της παίρνονται από τους αγωνιστές που συμμετέχουν στην ΠΑΑΣ. Οι αποφάσεις στις συνελεύσεις, στις πανελλαδικές συσκέψεις και στις διάφορες επιτροπές θα παίρνονται με συλλογική συμφωνία η οποία θα επιδιώκεται κάθε φορά να είναι και σε ανώτερο επίπεδο, έτσι ώστε να μην αποτελεί ένα άνευρο και αφυδατωμένο «κοινό παρανομαστή».

Στο πανελλαδικά συγκροτημένο σχήμα συμμετέχουν (είτε σαν οργανώσεις-σχήματα-συλλογικότητες, είτε ατομικά) όσοι συμφωνούν με το πολιτικό πλαίσιο και τους στόχους πάλης της ΠΑΑΣ και συμβάλλουν -στον έναν ή στον άλλο βαθμό- στην προώθηση της δράσης της κάτω από τον ενιαίο τίτλο που θα αποφασιστεί στην πανελλαδική σύσκεψη.

Τοπικά, βάση της συγκρότησης αποτελεί η τοπική συνέλευση όσων συμμετέχουν στην ΠΑΑΣ. Η τοπική συνέλευση συζητά και αποφασίζει δημοκρατικά για τα ζητήματα της δράσης της και τη λειτουργία της. Η τοπική συνέλευση συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα που η ίδια αποφα-σίζει ή εκτάκτως εφόσον προκύψει ανάγκη άμεσων αποφάσεων και το ζητήσουν κάποια από τα μέλη της. Η τοπική συνέλευση ορίζει τοπική επιτροπή που θα υποβοηθά τη λειτουργία και τη δραστηριότητά της, χωρίς να την υποκαθιστά στον αποφασιστικό ρόλο της.

Σε μεγάλες περιφέρειες, όπου υπάρχουν περισσότερες της μιας τοπικές συγκροτήσεις, μπορεί να συγκροτεί περιφερειακές επιτροπές (π.χ. Αττική, Θεσσαλονίκη). Οι περιφερειακές επιτροπές κατευθύνουν και συντονίζουν τη δράση της στις περιφέρειές τους, μπορούν να καλούν περιφερειακές συσκέψεις, να τοποθετούνται σε πολιτικά ζητήματα και να παίρνουν πολιτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές ΠΑΑΣ.

Κεντρικά, συγκροτείται πανελλαδική επιτροπή με αρμοδιότητες να κατευθύνει και να συντονίζει την πανελλαδική δράση της. Στα πλαίσια των γενικών πολιτικών κατευθύνσεων της ΠΑΑΣ τοποθετείται πάνω στα κεντρικά ζητήματα και αναλαμβάνει σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Στην ευθύνη της πανελλαδικής επιτροπής ανήκει και η σύγκληση των πανελλαδικών συσκέψεων.

Η πανελλαδική επιτροπή και οι περιφερειακές επιτροπές βρίσκονται σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με τις τοπικές συγκροτήσεις για να λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη τους στην διατύ-πωση πολιτικών τοποθετήσεων. Οι τοπικές συγκροτήσεις πρωτοστατούν στη διαμόρφωση θέσεων και δράσεων για τα τοπικά ζητήματα.

Πρόταση για το προχώρημα της πανελλαδικής συγκρότησης

Έχοντας την εκτίμηση ότι έχουν συσσωρευτεί σημαντικοί όροι για το αποφασιστικό προχώρημα της συγκρότησης της ΠΑΑΣ προτείνουμε την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης στην Αθήνα με θέματα:

1.    Πολιτική κατάσταση, στόχοι πάλης και καθήκοντα

2.    Οργανωτικά χαρακτηριστικά.

3.     Απόφαση για το όνομα

4.    Ανάδειξη Πανελλαδικής Επιτροπής

Την πολιτική και οργανωτική ευθύνη για την υλοποίηση της πανελλαδικής συγκρότησης θα έχει το παναττικό συντονιστικό σε συνεργασία με το συντονιστικό της Θεσσαλονίκης.

Για την πραγματοποίηση της πανελλαδικής σύσκεψης με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα θα πρέπει να θέσουμε σαν στόχο πριν την πραγματοποίησή της να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγκρότησης τοπικά εκεί που έχουν ξεκινήσει ή έχουν προχωρήσει σχετικές διεργασίες.

Να ανοίξουμε προσυσκεψιακή συζήτηση με περιεχόμενο τα τρία πρώτα θέματα που προτείνονται για την πανελλαδική σύσκεψη. Οι συζητήσεις ξεκινούν τόσο στα συγκροτημένα σχήματα της ΠΑΑΣ, αυτά δηλαδή τα σχήματα που έχουν υιοθετήσει τόσο το όνομα όσο και αυτούσιο το πολιτικό πλαίσιό της όσο και στα συναγωνιστικά σχήματα που έχουν υιοθετήσει άλλα ονόματα, με πο-λιτικό πλαίσιο που αναφέρεται στην ΠΑΑΣ με στόχο να ενταχθούν σε αυτήν.

Ταυτόχρονα, με ευθύνη των συντονιστικών και ενόψει της σύσκεψης, το μήνυμα κοινής δράσης και αντίστασης της ΠΑΑΣ θα πρέπει να φτάσει σε περιοχές και αγωνιστές που μέχρι σήμερα δεν είχαν την ευχέρεια να έρθουν σε επαφή με τη δράση και τις πρωτοβουλίες της

Στη συζήτηση μπορούν να πάρουν μέρος σχήματα είτε αγωνιστές που το επιθυμούν, με κείμενα που μπορούν να αναρτηθούν στο μπλογκ της ΠΑΑΣ με ευθύνη του παναττικού συντονιστικού έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα πανελλαδικής απεύθυνσης.

Στην πανελλαδική σύσκεψη, η οποία θα είναι ανοιχτή στο να την παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί, θα συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου:

α) αντιπρόσωποι από τις συγκροτημένες ΠΑΑΣ,

β) αγωνιστές που βρίσκονται σε διαδικασία συγκρότησής της στην περιοχή τους και δεν θα έχουν ολοκληρώσει την δημιουργία της μέχρι την πανελλαδική σύσκεψη

γ) αντιπρόσωποι από συναγωνιστικά σχήματα που αναφέρονται στην ΠΑΑΣ.

Δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα θα έχουν οι αγωνιστές που συμμετέχουν σε συγκροτημένες ΠΑΑΣ και σε συναγωνιστικά σχήματα που θα αποφασίσουν την ένταξή τους στο πανελλαδικά συγκροτημένο σχήμα και συμφωνούν με την ιδρυτική διακήρυξη, την επικαιροποίησή της και το κάλεσμα για την πανελλαδική συγκρότηση.

Οι αντιπρόσωποι από κάθε περιοχή θα καθοριστούν από κοινού μεταξύ των τοπικών δυνάμεων και των συντονιστικών Αττικής και Θεσσαλονίκης, με κριτήριο το συνολικό αριθμό των αντιπρο-σώπων για την πανελλαδική σύσκεψη, τη δύναμή της σε κάθε περιοχή και την λειτουργικότητα της αριθμητικής αντιπροσώπευσης για την καλή διεξαγωγή των εργασιών της πανελλαδικής σύσκεψης.

Θα προσκληθούν επίσης, με ευθύνη των συντονιστικών Αττικής και Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι από εργατικές παρατάξεις, οργανώσεις νεολαίας, δημοτικά και συνοικιακά σχήματα που κινούνται στο πλάι της (ΕΡΓΑΣ, ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ, ΠΟΡΕΙΑ, κ.λπ.) να συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη με δικαίωμα παρέμβασης.

Τετάρτη 17 Ιούλη 2013

Το Παναττικό Συντονιστικό
της Πρωτοβουλίας για Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *