Ευρώπη-φρούριο – Σκληραίνει η αντιμεταναστευτική πολιτική

1_304Υπάρχουν μερικά παπαγαλάκια που δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Οι αστυνομικοί συντάκτες είναι στην πλειοψηφία τους τέτοιοι. Μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα, διαβάσαμε στα «Νέα» («ρεπορτάζ –sic!– Λία Νεσφυγέ») το εξής εκπληκτικό ψέμα: «Σαφέστατα μηνύματα ότι η Ελλάδα προτίθεται να μην ψηφίσει την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ για την παράνομη μετανάστευση εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές, αλλά και ουσιαστικές προτάσεις για καταμερισμό των παράτυπων μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχει στείλει ήδη από το καλοκαίρι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας».

Ψέμα γιατί η αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ έχει ολοκληρωθεί πριν από πολλούς μήνες, χωρίς η Ελλάδα να εκφέρει αντιρρήσεις. Κατόπιν εορτής ο Δένδιας έστησε, με τη βοήθεια των παπαγαλακίων του, μια προπαγάνδα για εσωτερική κατανάλωση, ενώ πήγε και σε μια επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου και εκφώνησε έναν «δεκάρικο» με χαρακτήρα έκκλησης προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά (και χωρίς καμιά θεσμική αξία). Δεν ξέρουμε αν ο συγκεκριμένος… θηλυκός Πινόκιο πήρε παραγγελία να γράψει αυτές τις ψευτιές ή το έκανε εξ ιδίας πρωτοβουλίας, για να ευχαριστήσει τον υπουργό, ξέρουμε όμως τι είπε ο Σαμαράς, τρεις μέρες πριν το εν λόγω δημοσίευμα.

Μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, αναφέρθηκε μεν στη «λαθρομετανάστευση», αλλά χωρίς να προφέρει τις λέξεις «Δουβλίνο ΙΙ». Το μόνο που ζήτησε είναι η «βοήθεια των εταίρων μας και των συμμάχων μας για να πολλαπλασιαστούν οι επαναπατρισμοί». Το διευκρίνισε κιόλας: «Μόνο αν υπάρξουν κίνητρα και διευκολύνσεις για μαζικούς επαναπατρισμούς, θα σταματήσουν αυτά τα “καραβάνια των απελπισμένων”». Λεφτά ζήτησε, μ’ άλλα λόγια, και όχι αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο έχει αναθεωρηθεί, χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα στα κομβικά ζητήματα.

Ιδια γραμμή κράτησε και στις συζητήσεις που έκανε με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Μάλτας, τους οποίους επισκέφτηκε, και της Ισπανίας, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά. Ετσι, εμφανίστηκαν όλοι μαζί στη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Οκτώβρη, να εκλιπαρούν τους «μεγάλους» να τους δώσουν περισσότερα κονδύλια για να εκτελούν το έργο των συνοριοφυλάκων της ΕΕ. Ο Σαμαράς, μάλιστα, φρόντισε να κοιτάζει περισσότερο προς το εσωτερικό κατά τις συναντήσεις του με τον μαλτέζο και τον ιταλό ομόλογό του. Ηταν εκεί που εκστόμισε τη χρυσαυγίτικης έμπνευσης φράση, ότι για την ανεργία στην Ελλάδα φταίνε οι μετανάστες.

Το θέμα πράγματι ήρθε στο διαβούλιο κορυφής της ΕΕ, επειδή το έθεσε ο Λέτα, ο οποίος επεξεργάστηκε και το σχετικό σχέδιο απόφασης, με σκοπό να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της προεδρίας. Πυρήνας αυτού του σχεδίου δεν ήταν η επανεξέταση του «Δουβλίνο», αλλά η ενίσχυση της καταστολής ενάντια στις μεταναστευτικές ροές. Προτεινόταν να ενισχυθεί η Frontex και να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Eurosur (Ευρωπαϊκό Σύστημα Περιπολίας των Συνόρων). Φυσικά, το σχέδιο δεν υιοθετήθηκε έτσι όπως το εισηγήθηκε ο Λέτα, αλλά αρκούντως αφυδατωμένο, γιατί οι ιμπεριαλιστικές χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένες να καλοπληρώσουν τους συνοριοφύλακες του νότου.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε (χωρίς αυτό να συγκεκριμενοποιηθεί άμεσα) να ενισχυθούν οι δραστηριότητες της Frontex στη Μεσόγειο και τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ. Οι επιχειρησιακές ενέργειες θα συζητηθούν το Δεκέμβρη, αφού ενεργοποιηθεί η ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο, η οποία θα μελετήσει το ζήτημα, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και υπό την ηγεσία της Κομισιόν. Σε ό,τι αφορά τα θέματα ασύλου, υπάρχει μόνο μια γενικόλογη αναφορά, ότι θα μελετηθούν ξανά τον Ιούνη του 2014, προκειμένου να οριστούν στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τον νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό. Και βέβαια, έχοντας υπόψη και την τελευταία τροποποίηση του «Δουβλίνο», είναι βέβαιο ότι η βασική αρχή (ο αιτών άσυλο, αν συλληφθεί σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ επιστρέφεται στη χώρα πρώτης εισόδου) δεν πρόκειται ν’ αλλάξει.

Αν υπάρχει ένα μήνυμα από τις τελευταίες αποφάσεις, αυτό λέει πως οι ιμπεριαλιστικές ηγεσίες της ΕΕ δε δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις εκατόμβες μεταναστών στα νερά της Μεσογείου. Είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τους προμαχώνες της Ευρώπης-φρούριο. Οπως κυκλοφόρησε, σκοπεύουν να βάλουν στις περιπολίες ακόμη και το πολεμικό ναυτικό και την πολεμική αεροπορία των χωρών της Μεσογείου, πληρώνοντας προφανώς κάποια παραπάνω κονδύλια για το έργο που επιτελούν αυτές οι χώρες. Αυτό θέλουν και οι κυβερνήσεις τους.

ΚΟΝΤΡΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 2 ΝΟΕΜΒΡΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *