Το μεγάλο πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των προσφύγων της Ουκρανίας επισήμανε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού της Γραφείου Βενσάν Κοστέλ, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, υπάρχουν ήδη 260.000 πρόσφυγες μέσα στην ίδια την Ουκρανία (έναντι 190.000 της 20ής Αυγούστου) και άλλοι τόσοι έχουν καταφύγει στη Ρωσία.
“Καθώς οι μάχες συνεχίζονται, στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και νότια της περιφέρειας του Ντονέτσκ, ανησυχούμε πολύ για τον κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω έξοδος”, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας.
Τα ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, κάνουν λόγο για ένα εκατομμύριο προσφύγων.
Είτε 520.000 είτε 1.000.000, πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων σε ευρωπαϊκό έδαφος από την εποχή της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι κι αυτή μία από τις τραγικές συνέπειες της βίαιης προσπάθειας ένταξης της Ουκρανίας στον “δυτικό κόσμο”. Ένα ακόμη κατόρθωμα της πολιτικής των ΗΠΑ και της Ε.Ε., που -κατά τα άλλα- αυτοαναγορεύονται σε “προστάτες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών”.
Αφήστε μια απάντηση